berniend

Problem sa nogom

Recommended Posts

Pozdrav svima, imam Bernskog starog 13 meseci. Nismo do sada išli na izložbe, ali smo to planirali ove godine. Međutim, zimus, kada smo bili u šetnji, pas je upao u nekakav otoreni šaht ili odvod u parku....i povredio zglob prednje leve noge. Da stvar bude gora, veterinar je to odradio kako je odradio, i sada pas ima kriv zglob u kolenu, izgleda kao oteklina sa unutrašnje strane noge-kolena. Nije prestrašno, pas trči, skače, potpuno normalno koristi nogu,ali se primećuje  ta krivina i bojim se da će ostati zauvijek. Da li ovo znači da smo završili sa izložbama pre nego što smo i počeli?

Maler!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da ako na izlozbe prilozis potvrde od veterinar za stanje i/ili rentgen snimak onda nece biti problem da pas ucestvuje, jer se ne radi za genetski problem, vec mehanicka povreda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:smile:

Nije prestrašno, pas trči, skače, potpuno normalno koristi nogu,ali se primećuje  ta krivina i bojim se da će ostati zauvijek. Da li ovo znači da smo završili sa izložbama pre nego što smo i počeli?

Maler!

Prije svega vama kao vlasniku  vidljivo je na prvom mjesto ovo što govorite , da pas potpuno funkcionalno , prirodno bez boli ili šepanja koristi nogu  i usprkos i(i nažalost)  nesretnom slučaju sigurno je da ste  sretni i zahvalni  što je takva nezgoda završila  bez daleko težih posljedica.

Što se tiče izlaganja psa  slobodno , i bez ikakakvih ustručavanja možete provjeriti i potražiti   mišljenje i zvaničan stav vašeg kinološkog saveza u  konkretnom slučaju   Vašeg psa.

Svako dobro Vama i Vašem psu :smile:   .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam, pas može biti ocenjen uz potvrdu veterinara da je u pitanju povreda, ali ne treba očekivati da će na izložbi biti i plasiran. Ja sam imala psa koji je nakon teške saobraćajke imao nekoliko preloma i iščašen kuk. Jeste da mu se to nakon par godina više nije videlo jer je prosto bio veoma jake konstitucije i uz puno vežbe i rada vratio se skoro u kondiciju pre nesreće. On je takav sa tom povredom i potvrdom sa Vet.fakulteta i šampionat zatvorio (i to u vreme kada to nije bilo baš tako jednostavno kao danas) ali kada je bivao u konkurenciji sa psima sličnog kvaliteta bez povrede, naravno da nije mogao uzeti rasu. :) Ipak, on je bio izuzetak, jer i tada nam je rečeno da sa potvrdom sve što može da dobije jeste samo ocena. No, s obzirom na njegov zaista izvanredan napredak nakon nesreće i na činjenicu da se par godina nakon iste, zaista nije moglo primetiti da mu išta fali, ukoliko se dobro ne zagleda, mi smo rešili da ipak probamo da ga izlažemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Patujko,

 

žao mi je što vam se dogodio taj nesretan slučaj , no  Vaša  snaga da to bolno iskustvo podijelite sa nama ima izuzetno  pozitivnu dimenziju.

Hvala vam na toj plemenitosti i dobronamjernosti jer svojim postom osim edukativne note pristupa novostalnoj životnoj  situaciji , ohrabrujete i usmjeravate sve one koji se jednog dana jednako tako mogu suočiti sa jednakim ili općenito sličnim problemom  kod svojih pasa .

Konkretno ovdje  samom pokretaču teme vjerujem da će sve to što ste napisali  biti itekako  motivirajuće i od  neprocjenjive koristi  samom psu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ goya

Hvala na lepim rečima. :)

To je bio moj prvi Chow i na žalost nesreću je imao sa devet meseci. Medjutim, možda baš zbog toga, on se zaista i lepo izvukao. Valjda zato što je organizam bio mlad i još uvek u razvoju, uz pravilnu terapiju i vežbe, plivanje i šetnje on je sa tim izašao na kraj, tako da možda ni ova povreda sa početka teme neće trajno ostaviti posledice. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ patujko

 

molim lijepo :smile: .

Sve to što ste Vi prakticirali sa svojim psom nakon te ozljede svakako pruža ne samo nadu drugima , nego bih rekao čak realni optimizam.

Ukoliko je organizam mlad i zdrav kao što kažete ,  a tako i sam zaključujem , tim bolje .

Zasigurno je općenito govoreći tada sam oporavak ipak daleko  vremenski brži i izvjesniji ,  u krajnju  ruku barem manje kompliciran, bez trajnih , ili sa minimalno vidljivim posljedicima, poput onih kojih navodite u slučaju kod vašeg psa (kada se baš dobro zagleda u to mjesto).

U svakom slučaju, pozitivno razmišljanje i optimizam pristupu  bilo kojem problemu su uvijek i u svakoj situaciji dobrodošli suputnici. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne postavljam novu temu, obratit cu se na ovoj za mali savjet ili tako nesto..

 

Moja zenka ast-a je dozivjela saobracajnu nesrecu u kojoj joj je polomljena butna kost. Napredak ide odlicno, kost je zarasla, misic takodjer.. bila je, i sad je fantasticna zenka, sa urodjenim osjecajem za stav..ma sve cakum pakum.. planirao sam je izvoditi na izlozbe i desilo se ovo.. 

 

Veterinar nam je rekao da zbog nacina na koji je kost prelomljena, morao ju je skratiti za pola centa-cent da bi mogla lijepo zarasti.

 

Na prvom mjestu mi je naravno da ozdravi, da se vrati kuci, i da radimo na njenom oporavku. Pitanje je.. ako bude neprimjetno sepala, posto je skracena kost.. da li svejedno mogu da je izvedem na izlozbe? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.