Sign in to follow this  
Tjara

Kratkodlaki škotski ovčar (Collie Smooth)

Recommended Posts

KRATKA ISTORIJA:

Ovaj pas potiče iz Škotske, tamo su bili dovezeni u 5. stoleću iz Rimskog imperija. Novodobna istorija ovog ovčara počela se je u vremenu vladavine kraljice Viktorije, jer se je ona počela zanimati za ovčarske pse i na gradu Balamoral na Škotskoj kupila nekoliko pasa za svoju odgajivačnicu. Baš sa njom, počeo se oblikovati škotski ovčar kakvog znamo danas. Prvo je bio upotrebljen za čuvanje ovaca, tek posle za kućnog prijatelja.

 

PRIRODA I KARAKTER:

Ovo su veoma energični, igrivi, senzibilni, ljubazni i veoma inteligentni psi. Obožavaju blizinu čoveka i vole biti sa svojom familijom. Nisu agresivni, ali brane svoj teritorij i ljudi koje nepoznaju gledaju sa strane. Kad jih treniramo, moramo biti pozitivni, bez upotrebljavanja sile. Uvek sa lajanjem upozore, da je neko došao.

 

ODNOS SA DECOM I ŽIVOTINJAMA:

Dobro se razume sa ostalim psima, ako je lepo socializiran. Sa drugim životinjama je nežan, ponekad može se "probuditi" njegov ovčarski nagon.

Dobar je sa decom, voleće jih, biti uz njih. Ipak ne treba ga puštati sa vrlo malom decom (kao i sve ostale rase naravno).

 

DLAKA:

Imaju vrlo kratku, grubu i dvojnu dlaku, zbog toga su prilagodljivi za sve vremenske (ne)prilike. Mogu se naći u beloj boji, harlequin (merle) boji ili u troboji (crna-kafena-bela). Nisu zahtevni za negu, dovoljno je da jih očetkamo jedanput nedeljno.

 

ZDRAVLJE:

Ova rasa relativno je zdrava, može doći do artritisa, epilepsije ili alergije na lekove. Njihove njuške su veoma osetljive na sunce.

 

TRENIRANJE, ŽIVOT SA NJIM I SOCIALIZACIJA:

Nije jih teško trenirati, vrlo su poslušni i nezahtevni psi. Oni su prirodni ovčarji i mogu čak i ljude terati u grupu, zato jih moramo socializirati od malog. Učimo ga sa ljubavlju, biti moramo nežni i pouzdani u sebe. Odlični su u agilityju, treniranju poslušnosti i ovčarskim sportovima. Treba jim mnogo šetnja, jer su aktivni psi. Mogu živeti i u stanu, ali je preporučljivo i dvorište.

 

Visoki mogu biti od 51 do 61 cm, a teški od 18,5 do 29 kg. Ženka okoti od 6 do 10 mladunčadi, a sa vama proživeće od 11 do 14 godina.

 

03.JPG

 

685872.jpg

Edited by Tjara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this