Tjara

Saarloos Wolfdog (sarloški vučjak)

Recommended Posts

Evo ovako. Od malena divim se ovom psu, njegovom karakteru i izgledu.

Evo nešto iz prve ruke o pasmini.

 

Sarloški vučjak "nova" je pasmina. Nju je ustvarijo nemački odgajivač Leendert Saarloos 1921 godine. Leendert želeo je napraviti radnu pasminu sa prirodnim izgledom. Spojio je svog mužjaka nemačkog ovčara sa ženkom mackenzie valley vuka (lat. Canis lupus occidentalis). Prvi štenci bili su previše divlji, ali Leendert Saarloos nije prestao "praviti" svoju rasu. 1969 godine Leendert Saarloos je umro, a 1975 godine nemački klub prepoznao je pasminu. Pasmina dobila je ime po Leendertu, nazvana je bila "sarloški vučjak". 1981 godine pasmina je priznata i sa strane FCI.

 

Odlični su čuvari, velike su maze i vole decu.  (heart)

 

 

 

 

153799-Saarloos1.jpg

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stvarno izgledaju divno. :mrgreen:

Da li su oni i cehoslovacki vuciji psi u stvari ista vrsta ili ne? 

Tjara mogla bi vise da nam pises o karakteru ove rase. (nod)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sarloški vučjak nastao je iz nemačkog ovčara i mackenzie valley vuka (lat. Canis lupus occidentalis) a češkoslovaški vučjak iz nemačkog ovčara i evrazijskog vuka (lat. Canis lupus lupus). Ovo su sasvim različiti tipovi vuka, mackenzie valley vuk živi na predelima Aljaske, a evrazijski vuk na predelima Evrazije.

 

Mackenzie valley vukovi znani su po neverovatnoj snagi i izdržljivosti, pa je Leendert Saarloos želeo napraviti "nemačkog ovčara za prvinama vuka". Da napomenim nemački ovčari 200 godina unazad izgledali so prirodnije, imali su više sivih stragova po sebi a i drugčije konstrukcije. Leendert S. hteo je nemačkog ovčara povratiti u njegov prirodni izgled. Tako je nastala ova rasa.

 

Veoma su zaštitnički do dece i do imovine svojih ljudi. To su veliki, ponosni psi, odlične konstrukcije ali nažalost premalo znani po svetu. Ovaj vučjak neprecenljiv je na Aljaski i Kanadi, jer su dobri radni psi. Tamo jih ljudi koriste za zaštitu od vukova, pa neki znaju imati po 9, 10 ovih divnih pasa. Zbog vučje krvi dobro je usvojiti dva ili više sarloška vučjaka, jer nevole biti bez "čopora".

Veoma su neosetljivi, podnose i vrućinu i mraz. Kad postanu nervozni (npr. kada su previše u stanu) oni trčkaraju u krugu. Vole da se igraju, divljaju, obvezno je istrčavanje svaki dan. Imaju lagan korak, izgleda kao da bi trčkarali u zraku, baš kao i vukovi. Nije dobro, da su u kući sa malim životinjama, zato što u njima vide plen.

 

Ovi psi će proživeti i do 14, 15 godina sa vama i biti vaš najbolji prijatelj. :smile: 

 

tumblr_m5ypqzsDRq1rxpr2fo1_500.jpg

Edited by Tjara

Share this post


Link to post
Share on other sites

U dva dana nas napali dva  (curse)

Prvi put devojci ispadne povodnik i kerusa joj se zaleti na nas . Ja Flame koja je pit u ruke da ne dodje do belaja ...Sutradan drugi pas nas napadne , muzjak ( a Flame u teranju ) i neverovatno ali ista prica opet ispadanje povodnika iz ruku  (banghead)

Elem sva sreca sto sam bio sa Flame ,a ne Dzekislavom jer njega ne bih mogao u ruke .Primetio sam da oba psa se zalete onako uz lavez i nakostresenu dlaku ali sa dozom opreznosti i kad su dosli do mene ja im poturao nogu tj sutirao u prazno i nisu smeli dalje vec objalajavali i pokusavali da mi pridju otpozadi  :censored:  :mrgreen:

Imamo i kuju ceskog vucjaka u komsiluku koja se ne slaze sa skoro nijednim psom ali se zato obozava sa Dzekislavom i meni licno lepsi od sarloos-a samo zato jer je krupnije gradje .

Edited by xoli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neću reći, da je ovaj pas sasvim okej - ima svoje mane, vidi se tu, da je "mixan" sa vukom. Mada napad je moguć od baš svakog psa na ovoj zemlji. Uz neku ruku (ako mene pitate) saarloos i češki vučjak su 'isti' - NO mešan sa vukom, samo što je vuk druge sorte. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da l,i postoji neka informacija da neko /np skupina entuzijasta/ uzgaja i selektira u smijeru čuvarskih pasa ili službenih pasa ?/unutar ove pasmine/

Da li vojska ili policija također negdje u svijetu koriste ove pse ?

Da li je netko u istom cilju pario ovu pasminu sa ČeškoSlovačkim vučjim psom, ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemam informacija, da li je neko pario češkoslovačkog vučjeg psa sa saarloosom. Ko zna šta bi ispalo. Saarlooški vučjak odličan je u vojsci i takođe policiji. :smile: Koriste ga u severnim zemljama (Norveška - rodna zemlja ove rase).

 

saarloos_wolfdog_0051_imagelarge.jpg

 

saarloos_wolfdog_0001_imagelarge.jpg

Edited by Tjara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako prije .citane informacije shvatim zdravo za gotovo a moguće je da čitam stare novine tad bi ispalo da CeskoSlovacki .koji

.je bio namijenjen za službenu svrhu to nije jer je radi nekih stvari odbacen a Saarloos komu to i nije bila svrha da je postao

.sluzbeni pas. Bas zanimljivo !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saarloosa i Češkoslovačkog ne vredi upoređivati. Svaka vrsta vuka je za sebe, sasvim za sebe, ima svoju narav i svoj životni slog. Iako u obojici ima krvi NO, tiš vuka je različit - ka Saarloosu pripada Mackenzie Valley vuk a ka Češko. vučjem psu pripada Eurazijski vuk. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eurazijski vuk ima uši "nasađene" više i veći su. Mackenzie valley vuk ima dublje grudi, jer živi u takvim okolinama, da može udisati veće količine zraka. Takođe mackenzie tip je mnogo viđe izdržljiv, baš zbog toga što mora trčati i loviti u dubokom snegu. Mackenzie vuk ima dalji i bolje oddlakan rep, jer sa njim krije svoje šape i njušku i tako jih greje i dužu njušku, takođe i bogatije telo sa dlakom, koja je duža. Od svih razlika, eurazijski vuk živi u manjem tropu (i njihov teritorij se kreće između 100-500 km², a kod mackenzie od 900-1600 km²).

 

Eurazijski:

eurasianwolf.JPG

 

Mackenzie valley:

7438371274_33b393bb20_z.jpg

 

mackenzievalleywolforwebsite.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali u kontekstu psihe gdje je ključna razlika ? Kod ta 2 vuka tj ,kod te dvije vrste vuka ?

Slutim da je samo stvar u selekciji osobina koje tražimo kod nastanka te .obadvije pasmine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta potencirate obe ove rase kada su promasaju... Pisali smo o tome xyz puta., pravljeni su da se dobije superman, iron man, bla bla bla u svetu pasa. Fizicki su dobili ono sto su hteli, ali dzaba "misici" kada psiha puca. On treba da ide punim naletom na coveka, da "udje u njega" , ugriz, da primi udarac ili udarce od istog a da ne pobegne, a njegova genetika vekovima (milenijumima) slagana kaze mu da bezi od tog coveka jer ce ga ubiti...

 

Retko koja divlja zivotinja se oseca prijatno u prisustvu coveka. Isto kao sto bi se srna osecala prijatno u prisustvu vuka. E pa covek je na vrhu i kao sto vuk ima srnu za plen covek tako trebi vuka zbog ovaca i ostale stoke...

 

Jedini uspeh u mesanju vuka i NO je Lupo Italiano koji uspesno radi kao SLUZBENI pas, i to uopste nije mala stvar....

 

Ovde dve rasu su ispale OK (ne dobre ali ok) kao kucni ljubimci jer u projektu "supermen" su ocigledno podbacili... Dakle mogu su cuvati kao kucni ljubimci ali nikako za pocetnike i najbolje dalje od grada...

 

A to sto ce svaki odgajivac reci kako su to stabilni psi, odlicni, bla bla bla, to je defaultno za sve odgajivace od pekinezera do kavkavskog ovcara jer je njima interes novac u 90% slucajeva... I umesto sto nakon svakih mesec dva prepricavamo isto neka neko napravi screenshot jednog odgovora i lepi kad god neko pokrene vec razradjenu temu....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar dan. Pišem preko prevoditelja. Domovinski pas saarloos- Nizozemska. To je pas za pratnju. Ovi psi su jako vezan za članove obitelji u kojoj žive. 

 

262415_471327476275715_358776669_n.jpg

936935_479258758815920_1060091274_n.jpg

 

4 x Best baby, 3 x best puppy, 9JCAC, 9 x Best Junior, 4-x CAC, 13 BOB, BIG-3, BIG-2, Best par, Junior Champion of Russia, Champion of RKF, Champion of Russia, CACIB

482531_484331558308640_656697673_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.