zoranb

Basenji

Recommended Posts

Meni se nakon duuugo godina ostvarila Еѕelja i konaДЌno sam nabavila basenjija. Stvarno su drukДЌiji od ostalih pasa. Ne znam kako bih to opisala, to se mora doЕѕivjeti. Imaju puno maДЌjih karakteristika - npr. liЕѕu se kao maДЌke, igraju se prednjim nogama kao maДЌke, rasteЕѕu se kao maДЌke... Ova moja ДЌak i puЕЎe kao maДЌka kad se preplaЕЎi (napravi grbu, nakostrijeЕЎi joj se dlaka, otvori usta i samo se ДЌuje "phhhhhh").

Za njih kaЕѕem da su idealna Еѕivotinja za nekoga tko Еѕeli imati puno raznih Еѕivotinja, a nema uvjete za to. :lol: TrДЌe kao konji, skaДЌu kao antilope, love kao maДЌke, zavijaju kao vukovi ( :oops: tako su mi susjedi rekli...)... Pravo Еѕivotinjsko carstvo u jednom stvorenju. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Basenjiji se tjeraju jednom godišnje, i to je uglavnom ujesen. Mali postotak kuja se tjera u proljeće.

Mitke, ne znam ako ima basenjija u Makedoniji. Znam da ih je nekoliko u Srbiji. U Hrvatskoj ih je 20-ak, u Sloveniji 50-ak, ali ne znam za nijedno leglo ovdje (tj. možda će i biti koje, ali još nisu objavili). Hm, čini mi se da je nekoliko basenjija u Grčkoj, ali nisam sigurna. Legla će sigurno biti u Italiji, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Skandinaviji... Ovisi što želiš - samo kao kućnog ljubimca ili za izložbe. Također postoji razlika u tipu basenjija, tj. nisu svugdje u Europi isti. Basenjiji u SLO, HRV, Srbiji, potječu od istih pasa iz Mađarske, što znači da su svi u nekakvom rodu.

Uglavnom, ako ЕѕeliЕЎ basenjija sada, poДЌni ЕЎto prije traЕѕiti legla. InaДЌe Д‡eЕЎ najvjerojatnije morati ДЌekati joЕЎ godinu dana. :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ДЊeЕЎki basenji klub

Ovdje ćeš naći linkove za puno uzgajivačnica i basenji klubova (većina klubova objavljuje popis legla) iz cijelog svijeta. Također imaš najave za legla u Češkoj.

Ako mi napišeš što tražiš (mužjak, ženka, boja, za izložbe ili ne...), lakše ću ti pomoći. Cijene ti dosta variraju, od 500, 600 pa do 1500 eura, ovisno o državi (npr. Njemačka 1500, Skandinavija oko 1100, Italija 600 - 1000, ovisno o kvaliteti roditelja, Poljska je među jefitnijima... itd...).

Ovo je link od Ayanine stranice (to je ova kujica iz Slovenije, na slici koju je stavio zoranb, a slikana je sa ЕЎtenetom iz proЕЎlogodiЕЎnjeg legla). Pitaj i provjeri ako su je ove godine parili.

Na internetu sam naЕЎla da bi Ayanina sestra Ashanti African Destiny (Еѕivi u Hrvatskoj) trebala sada imati leglo, tj. da je namjeravaju pariti s tigrastim muЕѕjakom (dakle, oДЌekuju se smeД‘i i tigrasti ЕЎtenci). http://www.fallohide.dk/asabi.htm NaЕѕalost, ne piЕЎe nikakav kontakt...

Znam za jedno r/w leglo u Italiji (taman mi je prije nekoliko dana prijatelj javio), trebali bi se oЕЎteniti oko 22. 12., muЕѕjak je It. CH, ali Еѕenka nije show kvalitete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako koga interisira ima leglo u sloveniji Basenji

Nešto više informacija o mami in tati malih basenjijev:

Mama: "Alabama" Antelope Lollipop Alabama American

tata: "Didi" - Aks

Mama je črno/bela, tata pa rjavo/bel, trije mladički so črno beli, trije

rjavo beli - dva samčka in štiri samičke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dakle, i Asha će imati leglo. Vidim da ćemo sljedeće godine imati pravi bum štenaca jer znam za barem tri planirana legla za decembar 2011. :D

Ninabasenji, kako to da ste se odlučili za uzgoj? :D

Ove godine nije bilo nijednog legla u Hrvatskoj, Sloveniji. Za Srbiju ne znam, znam samo da tamo ima basenjija i da su povremeno legla, a u CG, BiH i Makedoniji ne znam ako uopće imaju basenjije. Trenutno su najbliža legla u Austriji i Mađarskoj. Cijene štenaca su i dalje manje-više iste, tj. ovise o državi, a najčešće su od 1000 do 1200 eura.

Što se tiče zdravlja - obavezno se testira:

- Fanconijev sindrom - budući da sada imamo DNA test, stvarno nema nikakvog izgovora da psi nisu testirani - testiranje je vrlo jednostavno, uzorak sline se šalje u SAD: http://www.offa.org/ , a svi testirani psi su objavljeni u njihovoj bazi podataka. U uzgoju se smiju koristiti takve kombinacije gdje dobivamo clear i carrier štence.

- kukovi - iako basenjiji uglavnom nemaju problema s kukovima, ipak se ponekad javljaju displazije kod nekih pasa i zato se kukovi slikaju

- oči - gledaju se PPM, PRA i katarakta - pregled očiju pokazuje samo trenutno stanje i pregled treba ponavljati; obično se oči testiraju svaku godinu ili na dvije godine; u nekim zemljama čak imaju određeno kolika je maksimalna starost testa, npr. ne smije proći više od godinu dana prije parenja/legla. Blagi PPM je dopušten (to je vrlo često kod basenjija), ali sve ostalo mora biti clear.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Srbiji ih je imao (ili još ima, uzgaja - ne znam kakva je sad situacija) Siniša Stanojević. Kontakt nemam, njegovo ime sam našla kad sam tražila basenjije iz Srbije. Ne znam koliko koštaju u Srbiji.

Od ostalih ex Yu zemalja - u Sloveniji su dvije registrirane uzgajivačnice (obje u Ljubljani), u Hrvatskoj je u planu registracija jedne uzgajivačnice u Zagrebu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima :)

Tiva (rofl) tebi najveći :giggle:

Još jedan Basenji u Hrvatskoj! Iz Zagreba...

Ja sam vlasnik Basenji curke, stara 8.5 mjeseci i planiramo leglo za 12.2012 :inlove:

naša princeza je: Olabisi Chinue Asali (roditelji Austrijski šampioni)

Mama: Mutabaruga's Irie Records

Tata: Banjoko African Destiny

Uzgajivačnica je trenutno u registraciji. Sve će biti po FCI...sa zdravstvenim potvrdama sve po PSu

Trenutno je u izradi i web stranica http://www.basenji.com.hr na kojoj još trebam puno poraditi. Sa Asali smo već bili na izložbama ali ono pravo počinje u 11. mjesecu CACIB Zagreb i nadamo se dobrim rezultatima.

Ninabasenji (party)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:inlove:

jackrussell.berk hvala!

Iskreno, nismo planirali uzgoj kada smo krenuli u nabavku Basenjija, a eto..ipak, nakon malo razmišljanja, odlučili smo pokušati sa uzgojem i dati ćemo sve od sebe :wink:

Ipak, radimo to isključivo iz ljubavi i želja nam je da puno više ljudi upozna i sazna za pasminu...i nadamo se najboljem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikolina :wink:

Basenjiji su jako zarazni :giggle: I ja razmišljam o još jednom, tj. da se samo mene pita, već bih ga imala :giggle: A kako već imam dvije kuje (basenji i mješanka), najprije je bilo puno razmišljanja o tome kako izgleda imati tri psa, pa kad sam zaključila da ako već imaš dva, ima mjesta i za trećeg :giggle: , mislim da je još jedan basenji samo pitanje vremena. :twisted:

Inače, stižu odlične vijesti za basenjije - otkrili su mutaciju koja je odgovorna za nastanak Fanconijevog sindroma, što znači da konačno imamo direktni test za FS. Dosadašnji test nije bio 100 % točan, zbog čega su ispred rezultata dodavali "vjerojatno", tj. "probably" - "probably clear", "probably carrier", "indeterminate" (nedefinirani - tj. njima nisu mogli odrediti da li su clear ili carrier) i "probably affected". Kod starog testa je također bio problem da su se povremeno događale greške i zato potomci dva clear roditelja nisu mogli automatski dobiti status clear, nego ih je trebalo testirati (događalo se da kod takvih potomaka dobiju rezultate carrier ili indet.). Kod novog testa više nema "probably", a potomci clear roditelja bit će također clear. (party)

Th BCOA and the BHE are pleased to announce Dr. Gary Johnson has identified the mutation responsible for recessive basenji Fanconi Syndrome. A new test, a direct Fanconi gene test is now available through the OFA. The OFA is working on a process to order the test on previously stored DNA. However a dog’s owner should go ahead and order the test now through the OFA website. Dogs that have not been tested before will need to have a cheek swab kit ordered via the OFA, returned, and the direct gene test will be run.

Results will be sent to the owner, and displayed on the OFA website. To be able to differentiate the new direct test results from the Linked Marker test results, the new direct test will be resulted as Clear, Carrier or Affected. The term “probably” will no longer appear on the certificate and there will no longer be an Indeterminate category.

We should all congratulate Dr. Johnson for his work locating the gene and the genetic alteration responsible for recessive Basenji Fanconi syndrome. There is still work to be done to further characterize the mechanisms that cause the disease to manifest, and whether there are things we as Basenji owners and breeders can do to ameliorate the onset and severity of the disease. We hope everyone will want to support Dr. Johnson as he continues this important work to the benefit of our breed.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još malo o Fanconijevom sindromu - to je neizlječiva nasljedna bolest kod koje bubrezi ne mogu ponovno apsorbirati elektrolite i hranjive tvari. Simtomi su pijenje, prekomjerno uriniranje i glukoza u urinu (što može dovesti do pogrešne dijagnoze: šećerna bolest). Psi koji imaju FS obično obole u dobi od 4 do 8 godina, iako mogu oboljeti i ranije (sa npr. 3 godine) ili kasnije (nakon 10 godina), ali je to rijeđe. Basenjiji s Fanconijevim sindromom trebaju posebnu prehranu i dodatke k prehrani, uglavnom žive kraće, a najčešći komentar vlasnika koji su imali basenjija s fanconijem je: "Ne želiš imati takvog psa." :(

Ubrzo nakon što se pojavila prva verzija testa za FS, objavili su i statistiku do tada testiranih pasa. Otprilike je bilo ovoliko:

51 % clear

38 % carrier

3 % indeterminate

8 % AFS

Gen za FS je recesivan, a nasljeđuje se ovako:

clear + clear = 100 % clear

clear + carrier = 50 % mogućnosti za clear i 50 % mogućnosti za carrier

carrier + carrier = 25 % clear, 50 % carrier, 25 % AFS

AFS + carrier = 50 % AFS, 50 % carrier

AFS + AFS = 100 % AFS

clear + AFS = 100 % carrier

U uzgoju se smiju koristiti samo kombinacije iz kojih se ne može dobiti affected.

Oko tih kombinacija se neki uzgajivači nisu uvijek slagali jer su neki npr. smatrali da bi trebalo izbaciti i carriere i tako prije "očistiti" pasminu od fanconija, ali to ne bi bilo dobro jer se uzgoj basenjija ionako bazira na malom broju pasa dovedenih iz Afrike, pa bi se izbacivanjem carriera još više smanjila ta baza. Sljedeći "problem" su affected psi - u nekim zemljama (npr. skandinavskim) je zabranjeno uzgajati s njima, a u ostalima je uglavnom dozvoljeno, ali samo ako se pare s clear psima. Ovdje su još i diskusije oko toga da li se može pariti affected kuja (koja naravno ne pokazuje znakove bolesti) ili radije ne jer stres, opterećenja (u što bi spadala i skotnost, leglo itd.) mogu ubrzati pojavljivanje bolesti. Zbog toga neki uzgajivači smatraju da je bolje ipak ne pariti affected kuje, a mužjaci se mogu koristiti, naravno pod uvjetom da su stvarno kvalitetni i da imaju neke dobre karakteristike koje bi se isplatilo prenijeti na potomstvo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.