Orlov KrЕЎ

EU PASOŠ ZA PSA za izložbe van Srbije

Recommended Posts

Zanima me da li je potrebno imati EU PasoЕЎ kada izlaЕѕemo pse u zemljama koje su u EU ili se to razlikuje od zemlje do zemlje(ovde prvenstveno mislim na novopridoЕЎle zemlje u EU) i uopЕЎe kakva je procedura i ЕЎta sve treba za izlaganje pasa van Srbije???

I koja je cena EU pasoЕЎa za pse ?

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam, nasa zemlja ne daje pasos za psa jer nije u EU (mada recimo pouzdano znam da su u Bugarskoj imali plave pasose i pre ulaska u EU koji su izgledali isto kao iz EU samo bez "zvezdica" tj. samo sa oznakom zemlje Bugarske). Mi sa psima mozemo van zemlje zvanicno samo sa "zutom knjizicom" rezultatom testa i veoma preplacenom potvrdom o zdravstvenom stanju dobijenom od naseg Ministarstva (prethodno se mora ista pribaviti od ordinirajuceg veterinara). Ovo zadovoljstvo (mislim na potvrde) kosta oko 4500-5000 din ukupno i po zakonu se vadi svaki put kada se izlazi iz zemlje i za svakog psa ponaosob. To bi trebali da imamo i kad idemo u Hrvatsku BiH ili bilo gde, jer to je obaveza po nasem zakonu kada izlazimo iz zemlje. Naravno da mi to ne radimo, ali ako bi hteli, carinici bi mogli da nas vrate sa granice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Svakom broju ZOV-a izlazi ovakav oglas:

EU-PASOЕ  za pse i maДЌke za 1 dan. PasoЕЎ sa kojim moЕѕete putovati u sve zemlje EU. Legalan, provera na internetu. NajbrЕѕe, najpovoljnije, najsigurnije. i broj telefona

Zvao sam i pitao za cenu. Rekli su mi da za pse koЕЎta 75 evra i da se vadi jednom i vaЕѕi ceo Еѕivot pa mi je to malo neobiДЌno.

To me je i navelo da postavim ovu temu.

Mi recimo plairamo da idemo u BiH, Hrvatsku, CG, Rumuniju i Bugarsku ЕЎta nam sve treba da ne bi imali problema prilikom izlaska i ulaska na granici i na izloЕѕbama?

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

EU pasos za psa u Bugarskoj kosta kod veterinara oko 4 EUR, u koliko se kupi u veterinarskoj sluzbi kosta oko 3 EUR.

Sa svoim psima sam putovao gde li ne, niko do sada nije obratio paznju koji je tip pasosa, jedino ih je interesovalo koje vakcine ima pas.

Konkretno za dolazak u Bugarsku ti je potrebna zdravstvena knjizica psa sa uredno zalepljenim vakcinama i veterinarski sertifikat. To je sve, mada ne verujem da ce ti i to iko pogledati.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ,da zanimljiva tema.Da bi mi isli sa nasim psima napolje kao sto je receno potrebna nam je zuta knjizica,gore pomenuti test,redovna vakcinacija i potvrde veterinarske inspekcije(bez koje se moze desiti da prodjete ali mozete imati neprijatno iskustvo kad se budete vracali u zemlju),mi eu pasos nemamo ali iz pouzdanih izvora znam da je drzava pocela stampati plave pasose(jer u zemljam eu samo plavu boju traze alergicni su na nase zute knjizice)ali je negde zapelo,verovatno zbog aktuelne situacije.A mi ce mo se do tada patiti sa zutim knjizicama i potvrdama koje cesto ne mozemo ni dobiti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha... pa Pasterov institut je negde marta cini mi se (prosle godine) dobio dozvolu (licencu) od EU da radi krvni test ali nasi nisu dali svoju dozvolu jos tri - cetiri meseca... Zamislite, u tom periodu Pasterov institut je vec imao licencu i odstampao uputstva veterinarima i imao formirane cene i bio potpuno spreman da radi analize ali su se ta tri - cetri meseca i dalje slali uzorci u Sloveniju ili Cesku ili vec gde... jeftino... mnogo njih interesuje da nama olaksaju...

Share this post


Link to post
Share on other sites
U Svakom broju ZOV-a izlazi ovakav oglas:

EU-PASOЕ  za pse i maГЁke za 1 dan. PasoЕЎ sa kojim moЕѕete putovati u sve zemlje EU. Legalan, provera na internetu. NajbrЕѕe, najpovoljnije, najsigurnije. i broj telefona

Zvao sam i pitao za cenu. Rekli su mi da za pse koЕЎta 75 evra i da se vadi jednom i vaЕѕi ceo Еѕivot pa mi je to malo neobiГЁno.

To me je i navelo da postavim ovu temu.

Mi recimo plairamo da idemo u BiH, Hrvatsku, CG, Rumuniju i Bugarsku ЕЎta nam sve treba da ne bi imali problema prilikom izlaska i ulaska na granici i na izloЕѕbama?

Pozdrav

Taj pasos ti nista ne vredi iz razloga sto nemas upisan titar besnila koji je za nase pse obavezan za ulazak u zemlje EU.

Certifikat( Veterinarsko uverenje) koji se kod nas dobija od Republicke veterinarske inspekcije je prakticno zamena za pasos i vazi 4 meseca.

Pored tog uverenja, koji mi istini za volju jos niko nije trazio, mozda i iz razloga sto imam pasos za moje pse(uvezeni psi), potrebno je da imas potvrdu o besnilu(koju uglavnom traze na granici) i tzv.zutu knjizicu koju dobijas kod veterinara.

Moj ti je savet da se ne zaleces sa EU pasosem za 1 dan, vec da uradis cipovanje psa i vakcinu protiv besnila( koji su u nekim gradovima kao sto je npr.Novi Sad besplatni).Posle mesec dana od vakcine uradi titar besnila u Pasterovom Zavodu, sto kosta 2800 din, plus vadjenje krvi kod veterinara(kod nas naplacuju 1000 din).

Posle toga, jos Veterinarsko uverenje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veterinarsko uverenje kosta neke 3000 otprilike, i vazi 4 meseca, nije bas ni jeftino... Jel postoji neki drugi nacin ili uverenje uvek mora da se vadi? Naravno, podrazumeva se da pas ima titer na besnilo i redovne vakcine...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam zvanicno, po nasem zakonu, NE. :roll: Da je skupo, jeste, narocito ako imate vise pasa sa kojima zelite da idete van zemlje.

Postoji u "zutoj knjizici" na zadnjim stranama nekoliko strana sa blanko potvrdom koju popunjava veterinar, da u krugu od 30 KM nije poslednjih 6 (ili 3) meseci bilo besnila, to su ranije veterinari popunjavali i stavljali svoj pecat. Moja kujica je iz Austrije stigla sa takvom potvrdom i njena vlasnica tako i putuje. :roll: Avaj, :cry: koji ce veterinar kod nas staviti pecat na takvu potvrdu kada kod nad IMA besnila?! :x

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala, Zorice, i mislila sam da je tako... :(

Cimanje je vaditi uverenje svaki put, skupo je, a na granici niko ni ne pogleda :roll: al sta da se radi kad se mora, ne bih rizikovala da krenem na put bez svih papira....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prijavio sam pse na evropsku izlozbu u Zagrebu i voleo bih da mi neko ko isto tako ide u Hrvatsku kaze tacno sto je potrebno od papira za pse i koja je cena svega toga! Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Deki.

Famozni Certifikat ili kako se zvanicno zove: VETERINARSKO UVERENJE ZA NEKOMERCIJALNI TRANSPORT DOMACIH PASA, MACAKA I KRZNASICA U EVROPSKU UNIJU i koji kosta prilicno NE TERBA ti za Hrvatsku( nisu u EU).

Za put u Hrvatsku potrebno je da imas potvrdu o besnilu za svog psa.Takodje je potrebno da ti pas bude cipovan( mada dosad nisam imala priliku da mi ocitavaju cip na psu) i zdravstvenu knjizicu psa.

Ja na put nosim i potvrdu mog veterinara o zdravstvenom stanju psa koji ne sme biti stariji od 48 sati pre polaska na put.Nosim i pasose mojih pasa zato sto tamo imam upisanu vakcinu protiv besnila i titar(mada za Hrvatsku ne treba).

Eto, nista strasno.

Vidimo se u Zagrebu

Share this post


Link to post
Share on other sites
To nisu nasi pasosi. Ako stavis nas chip i vakcinu, ne mozes imati tudji pasos. Nazovi ponovo i pitaj za detalje (vakcine, chip...).

Moram i ja da se ukljucim na ovu temu,nisu nasi ali su pravi i legalni.Moj

problem je nastao kada sam sa svim tim potvrdama koje navodite:titar

antitela,uverenje o zdravstvenom stanju,zuta knjizica itd,spremio i poneo

sa psom u Italiju[transport psa je bio avionom]zadrzan sam na aerodromu

zajedno sa psom skoro ceo dan.Italijani[EU]traze samo EU-pasos za psa,drugo ih ne interesuje.I da neduzim vracen sam prvim letom u BG platio kaznu od 700Evra(kao za pokusaj ilegalnog unosenja psa bez potrbne dokumentacije).I onda na srecu uzeo EU pasos i ako je pas imao

nas cip,proverio na internetu da li je legalan(JESTE)i otputovao.Sada je to bilo autom,prosao Hrvatsku,Sloveniju i konacno usao u Italiju bez ikakvih

problema,svi su gledali pasos i ocitavali mikrocip.Sada putujem sa istim i

u CH;D;A i apsolutno nemam nikakvih problema.Inace po propisima EU,

ako je pas iz neke od zemalja clanica EU nije potreban titar antitela,moze da putuje u sve zemlje bez problema.A koliko znam,svi nasi malo jaci

odgajivaci i izlagaci imaju iste i jos se nije desilo da je neko ikada vracen

sa bilo koje granice u EU.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Inace po propisima EU,

ako je pas iz neke od zemalja clanica EU nije potreban titar antitela,moze da putuje u sve zemlje bez problema

Ne samo ako je pas iz neke od zemalja clanica EU, vec iz Bosne, Rusije i mnogih drugih zemalja koje nisu u EU. Srbija je jedna od vrlo malog broja zemalja na koje se navedeni maltretman odnosi. Deklarativni razlog je "rizik besnila".

U principu, bitan je samo mikrocip, sve ostalo se lako "pravi" :wink: .

Naravno, rezultat ovih mera je da nasim "evropskim prijateljima" umesto da iz Srbije stizu uredno vakcinisani psi sa korektnim srpskim papirima (kako je funkcionisalo preko 50 godina bez ikakvih problema) sada stizu psi sa falsifikovanim rezultatima krvi i laznim vakcinama u "EU pasosima" koji se kupuju kod svakog veterinara u EU po ceni od 5-10 evra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E da i ja spodelim moje iskustvo.

Isao sam iz Makedonije u Srbiju na izlozbu.

Procedura>

1. Vakcina protiv besnila

2. Cip

3. Zdr. knizica (ona zuta)

4. Uverenje o zdravstvenom stanju psa

5. Sertifikat

Na sve ovo + 25 Eura privremeni uvoz u Srbiji???

A ako putujete nocu, lepo vam kaze carinik, parkiraj tamo i cekaj veterinara, on dolazi u 7 ujutru!!??? (ako ne zelis cekati veterinara, onda plati 160Eura osiguranje)

I iako ti sertifikat vazi 4 meseca, veterinar kaze da on vazi samo za jedan ulaz, i ponisti ga.

Ovo je legalna procedura, niti zelim da svercam psa, niti pa razmisljam o tome.

Je skupo, al mi mirna glava.

Za Hrvatsku sam proverio, ne treba TITER test, vec samo ove standardne papire

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima.

Jedno pitanje posto sam toliko nesiguran sta da radim:

Imam nemačku dogu i spremam se da idem na CACIB izlozbu 27.07.2008 u Splitu. Moj pas je čipovan, ima žutu knjižicu, vakcinisan protiv svega sta mora da bude vakcinisan i uradio sam i titer test da bi pre ili kasnije mogao sa njim u EU. Moje pitanje:

Da li mi je stvarno potrebna ta potvrda od veterinarske inspekcije koja košta 3000 din da bih napustio Srbiju i ušao u Hrvatsku??? Hrvati ne traže to, provereno.

U forumu neki pišu treba, drugi pišu ne treba....

Hvala unapred

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrav svima.

Jedno pitanje posto sam toliko nesiguran sta da radim:

Imam nemačku dogu i spremam se da idem na CACIB izlozbu 27.07.2008 u Splitu. Moj pas je čipovan, ima žutu knjižicu, vakcinisan protiv svega sta mora da bude vakcinisan i uradio sam i titer test da bi pre ili kasnije mogao sa njim u EU. Moje pitanje:

Da li mi je stvarno potrebna ta potvrda od veterinarske inspekcije koja košta 3000 din da bih napustio Srbiju i ušao u Hrvatsku??? Hrvati ne traže to, provereno.

U forumu neki pišu treba, drugi pišu ne treba....

Hvala unapred

iskreno

tesko je dati odgovor na ovo pitanje

zasto ?

pa zato sto jedan carinik i ne pogleda ni psa ni knjizicu, dok drugi trazi sto vragova i papira

eto - ni oni sami ne znaju - sve zavisi na koga naidjes

u principu chip i zdravstvena knjizica sa navedenim urednim vakcinacijama su ono sto se trazi

znam da ti nisam pomogla, ali tako je

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajax, mi vec godinama putujemo bez sertifikata. Verovatnoca da naidjes na carinika koji ce te poslati veterinaru i koji ce traziti i taj papir je zaista mala.

Bilo bi dobro da ostali clanovi iznesu svoje iskustvo, da li je, i kada, njima zatrazen sertifikat na granici.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.