jasmina

Americki koker spaniel (American Cocker Spaniel FCI:8.2-167)

Recommended Posts

p_ac.jpg

Americki koker spaniel je jedna od najmladjih rasa. Oficijalni stndard prihvacen je od strane Americkog kluba pasa 1946.g., a pri tom da sama USA datum rodjenja ove rase smatr 1881.g., a istorija spanijela u celini ima nekoliko stotina godina. Smatra se da spanijeli poticu iz Spanije odakle potice i njihov naziv. Ali i pored toga neki istoricari misle da je spanijel u Spaniju stigao sa Balkanskog poluostrva, jer je jos u Grckoj postojala rasa dugodlakih pasa sa visecim usima najboljim za lov. Lovacki spanijeli su bili veoma cenjeni u Engleskom kraljevstvu ne samo zbog svojih lovackih sposobnosti vec i zbog svog vernog i odanog karaktera.

Godina su prolazile a spanijeli su poceli da se dele: klamberi, engleski, suseski, norforski... Ali ipak kokera nisu priznavali kao samostalnu rasu, i njih su samo zvali springerima ili kokerima. Tek 1850.g. na izlozbi u Birningemu (Engleska) prvi put je bila izlozena samostalna grupa kokera, ali ipak njima nije dat svoj ring, oni su se izlagali sa springelima. I tek kad je i njima dat ring, od tog vremena favoriti na svim izlozbama su bili psi linije OBO, imovina Dzejmsa Ferrou. Muzjak crne boje OBO-1 velicine 24.5 cm, i duzine od kraja nosa do repa 76cm smatrao se najboljim i nepobedivim. Njegov sin OBO-2 je kao stene bio odnet u USA 1881.g. i registrovan u Americkom klubu pasa pod N4911. Odavde potice i oficijalni datum rodjenja spanijela 1881.g.

Savremeni tip americkog kokera pravio se u toku 10 godina. S pocetka 1900. koker je bio najpopularnija rasa. Ali ipak parenja americke i engleske linije su se nastavila. Zato je sve do kraja 20-tih godina OBO-2 bio vodeci. Stenci jednog legla mogli bi da budu registrovani i pripadati drugim grupama. Zato je AM. klub doneo odluku o zabrani parenja ovih linija. I tako je americka linija ubrzala proces razvijanja. Vec u sredini 30-tih godina americka linija je stala na noge i napravila svoju liniju koja se znatno razlikovala od drugih. Pocetkom 40-tih niko od specijalista nije sumnjao da su to dve razlicite rase. AKC je priznao dve razlicite rase Americkog kokera i Engleskog kokera.

STANDARD

OPSTI IZGLED:

Koker spanijel je najmladji pas u grupi lovackih pasa. Ima snaznu, kompaktnu gradju, fino isklesanu plemenitu glavu i ukupno je potpuno uravnotezen pas idealne velicine. Stoji dobro uspravljen na ravnim prednjim nogama, pri cemu je ledjna linija blago padajuca ka snaznim, primerno uglovanim, zadnjim nogama. To je pas velike izdrzljivosti. Pre svega mora biti neusiljen i radostan, zdrav, sveokupno dobro balansiran i u kretanju da pokazuje veliku sklonost ka radu.

Idealna visina mereno na grebenu za muzjaka je 38,10cm, a za zenke 35.56cm. Visina moze varirati 1.27cm manje ili vise.

Duzina od vrha grudne kosti do sedne kvrge je neznatno veca od duzine izmedju najvise tacke grebena i zemlje. Telo mora biti dovoljno dugo da omogucava ravan i slobodan korak. Pas nikako ne deluje kao nizak ili dug.

Glava je dobro proporcionalna, mora biti primerena ukupnoj slici sjedinjeno sa sledecim:

Izraz je inteligentan, oprezan, blag i istrazujuci.

Ocna jabucica je okrugla i puna, pogled ipravljen ravno napred. Oci ne leze duboko i nisu buljave,boja je tamna.

Usi su reznjaste, duge, usadjene iznad linije donjeg dela oka.

Lobanja je zaobljena, ali ne preterano, bez tendencije ka ravnom. Nadocni lukovi jasno prepoznatljivi,i zrazen stop. Kosti ispod ociju dobro isklesane, bez izrazenih obraza, njuska je siroka i duboka, sa ravnim i jednako dugim vilicama.

Nos je dovoljno veliki, odgovara njusci, sa dobro razvijenim nozdrvama tipicno za lovackog psa. Crna kod crnih, crnih sa palezom i crno belih. Kod drugih, boja nosa moze biti braon, jetrene ili crna, sto tamnija to bolje. Boja nosa je u harmoniji sa rubom ocnih kapaka.

Gornja usna je puna i dovoljno duboka da prekriva donju vilicu. Zubi su snazni i zdravi, zubalo je makazasto.

Vrat je dovoljno dug i omogucava da nos lako dopre do zemlje, misicav i bez opustenog podgusnjaka.

Grudni kos je dubok, njegova najvisa tacka nije vislja od laktova, napred dovoljno sirok, rebra duboka i dobro zaobljena. Ledja su snazna i postepeno blago padajuca od plecki ka korenu kupiranog repa, a on je usadjen i nosen u nivou gornje linije ledja ili neznatno iznad, nikad uspravno kao kod terijera, i nikada tako nisko da ukazuje na plasljivost. Ukretanju,akcija repa je radostna.

Plecke su dobro iskosene i sa nadlakticama cine ugao oko 90% sto omogucava psu da na lak nacin ima dalek iskorak. Plecke su jasno ocrtane,kose, bez isticanja i tako postavljene da gornja tacka grebena pravi ugao koji omogucava dalek rebarni luk. Prednje noge su paralelne, ravne, snaznih kostiju i misicave, prisno prilezu uz telo i stoje dobro ispod plecke. Kratko i snazno dosaplje. Zaperke trebe odstraniti. Sape kompaktne, okrugle, velike. Sapi dobro misicave. Zadnje noge su paralelne, snaznih kostiju i misicave, sa primerenom uglovanoscu kolenog zgloba i snaznom jasno ogranicenom butinom.

Dlaka je kratka i fina na glavi,na telu srednje duga sa dovoljno poddlake za zastitu. Usi, grudi, stomak, zadnja strana nogu dobro su odlakane nesto duzom dlakom,ipak ne tako dugom da prave linije koker spanijela budu prekrivene, da ne umanjuju kretanje ili ukupan izgled. Dlaka je svilasta, ravna ili neznatno talasasta i takvog kvaliteta da dozvoljava laku negu.

Boja i oznake: Crna-jednobojno crna, ukljucujuci crna sa palezom. Crna treba da je smolasto crna. Nesto belog na grudima ili na vratu je dozvoljeno. Belina na svakom drugom mestu je diskvalifikacija. Druge boje variraju od najsvetlije krem do najtamnije crvene, ukljucujuci i braon i braon sa palezom. Boja treba da je jedinstvenog tona, a dozvoljena je svetlija boja na zastavicama. Nesto belog na grudima i/ili na vratu je dozvoljeno. Visebojni-dve ili vise jasnih, dobro jedna od drugih odvojenih boja, jedna od njih mora bitri bela: crno-bela, braon-bela i mesano crno bela ili crveno crna,ukljucujuci svaku kombinaciju ovih boja sa paleznim oznakama. Boja paleza mora se protezati od svetlo krem do najtamnije crvene i ogranicena je na 10% ILI MANJE OD UKUPNE BOJE. Palez kod crnih ili drugih jednobojnih treba da se nalazi na sledecim mestima: jedna jasna palezna tacka iznad svakog oka, na stranama njuske i na obrazima, na unutrasnjim stranama usiju, na svim sapama, ispod repa na grudima slobodno postavljen.

Americki koker spanijel je odlican lovacki pas, uravnotezen, bez znakova agresivnosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MLADI SAMPION RUSSIJE,YUGOSLAVIJE,MOLDOVE.

SAMPION MOLDOVE,IZRAILA,RUSIE,UKRAINE SCG,BiH,

INTERSAMPION

Ucestnik Evro dog show-2003,2004,Evrazija-2004,2*nacional show-2003nordikus.jpg

nord_zr.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
MLADI SAMPION RUSSIJE,YUGOSLAVIJE,MOLDOVE.

SAMPION MOLDOVE,IZRAILA,RUSIE,UKRAINE SCG,BiH,

INTERSAMPION

Ucestnik Evro dog show-2003,2004,Evrazija-2004,2*nacional show-2003nordikus.jpg

nord_zr.jpg

megi-bis-iii01.jpg

Meet Your dreams dont worry

be happy 20 CAC

18 Yunior Best

5–°ACIB

25 BOB

R.BOG

CANDIDAT V INTERSAMPIONE CH,ch.YU,RU,UA,MOL

Dedy pap From Russia with love

Didi_2.jpg

Degirie dreams From Russia with love

dezi_deb.jpg

http://www.cocker-show.co.yu/male_slike/kiev2.jpg>Did you know jam From Russia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tatjana , jeste planirali dolaziti u Republiku Srpsku ove godine na izlozbe ?

Voljela bih da vidim Bankira i da upoznam Vas .

Jovana naravno planiram :D ja imam zaista puno posla, ipak osim pasa imam i decu, tako da svima treba da posvetim paznju :lol:

planiram da idem i na svetsku,al pre toga cu u Russiju i Ukrainu,naravno ako nesto mi nece biti prece od putovanja.

Bankir jos jako mali tako da mislim da ce tek sledecu godinu krene u velike ringove :D danas cu staviti i neke slikice u temi "PREDSTAVITE SVOJE PSI"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joj za Bankira sam se bila tako zalepila , ali mami i tati je to bilo prerano za uzimanje psa posebno kokera :cry: .

Al ja nisam jos odlustala od amera :D , a vidjecemo kako cu to izvesti sa mamom i tatom :lol: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jovana puno pozdrava za tebe i sve ljubiteli kokera :lol: na nekim forumama vec sam stavila neke slike da pokazem lepotu ove rase, eto i ovde ponovo nekih slika, i naravno slike od moih pasa :wink:

960128eb7cec.jpgbd5d49b0496e.jpga24ea6c540ff.jpg68cc5609180e.jpg

eto nekih slikica iz naseg zajednickog zivota.37465895abfb.jpge95dc0b64fe6.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Americki koker zaista sarmira ljude svojom lepotom, zaista postoje dosta boje koje mi nemozemo da vidimo na nasim podrucju,to je bas steta, al evo nekoh slikica do videte kakve boje moze da bude americki koker.

Black Sable and Whitefea72182c891.jpg

Blue Roandfd70dd93594.jpg

Blue Roan and Tan 6b8f2a7040a5.jpg

Orange Roanab80050cbffc.jpg

Solid Brown Sable2ff849ac52e2.jpg

609591aae4bd.jpg7635dcf55ec3.jpg

BELO-COKOLADNI 1dd3ec708f40.jpg

BELOCOKOLADNI SA PALEZOM821587f29c6b.jpg

cokolad sa palezom9f11f6ef8fcf.jpg

Evo i ovako cudo moze da bude :lol: ef0c378259b5.jpg70d24fc72da7.jpg

449c3d83b31c.jpg

8213cc5a790e.jpg

COKOLADe1ffe67d95ce.jpg

buff

c951892e14f0.jpg

d635c424912c.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hvala , super slike !

Kako ptica prezivljava Bankirove izlive ljubavi :lol:

Joj nije papagaju lako,zato bas voli da zafrkava Bankira :wink: a on mali pa jos to neshvata,i nije mu jasno sta Kiki trazi od njega :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto i nakih slikica sa Nacionalne iazlozbe Americkog kluba spanijela :lol: tako izgledaju pse sa tog kontinenta :P

32afbb148eec.jpge5ecb21300ab.jpgAFTERGLOW DOUGLAS FASHION,ALAMARA'S KISSINO265440e82528.jpgALAMARA'S KISSINO

679a5b412f2b.jpgBest Of Opposite Sex to Best In Futurity - Best of Opposite Sex to Best Parti in Futurity,ce1f51584757.jpgBlack Futurity Class Winners

7d8d9bc2a61f.jpg

cd68e2171fe9.jpgCASABLANCA THRILLING INDISCRETION666f519d259e.jpgDazzle, Futurity

4d8765ca9119.jpgCH. CLOVERCREEK'S ON THE MARK, ea42de047e9e.jpgCH. COLDRY'S SWEET SEDUCTIONfe056f04ab69.jpgCH. EXL'S SIMPLE WISH

7e3cebeb5e67.jpgCH. HILLSIDE'S BLACK JACK,cb5cb6ef9142.jpgCH. JAVALIN'S HOT CORNER,345d237e6e81.jpgCH. KAPLAR'S HEARTSONG

Share this post


Link to post
Share on other sites

cc41710f2bd1.jpgCH. K-LINE N CUTTS BEYOND-A-DOUBT,8b8f22012f65.jpgCH. MARKANN'S JOHN HENRY,9b6669464983.jpgCH. MY-IDA-HO N' JEMS GRAHAMKRACKER po mom mislenju i po bodovama jedan od najboljih pasa :)

4bf845cbf583.jpgCH. PANDORA PICTURESQUE,74d8935ae4fd.jpgCH. PERI'S LEGALLY BLONDE,26c81d533757.jpgCOCOAS N TOYBOX RISE-N-SHINE,

56376129312d.jpgDETOR N NORMANDY'S AFTERMATH,d3516c8a1b7e.jpgDETOR'S BORN FREE,9a3927ce621e.jpgFOLEY'S KEY TO MY HEART,

7465a5a21c54.jpgHALF ACRES THE BOY FROM OZ,0d4ca3700138.jpgKAPLAR'S MOONLIGHT SERENADE,218df644fea3.jpgKeg's Star of Sierre Leone - Sierre

Share this post


Link to post
Share on other sites

ca38c8fb292e.jpgK-LINE BLONDES HAVE MORE FUN,506779bfe256.jpg LINE'S MADE IN THE SHADE,577e27a78a26.jpgLori Smith and Ashley,

a9378843d52b.jpgLYDGATE RISE N' SHINE,bbf8c3f06bc2.jpgMiss Dazzle and Stephanie Kaul,813108791c17.jpgMY-IDA-HO N JEMS NABISCO,

b6b3a33d1d28.jpgSHERWOOD N NEWSONG'S DO-RE-MI,703135786a4b.jpgSKeeter in Bred By Exhibitor,9f7fdff33f53.jpgSkeeter moving,083cdaf39fbc.jpgVIVACE JP G.TIME TO LOOK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inace ovo su slike pasa iz Russii,

Eto jos nekoliko slikica sa izlozbe u SAD ,njihova organizacija zaista zadivljuje.

MCSC Specialty Show21114407712.jpg11114407712.jpg

31114407712.jpg51114407712.jpg

91114407712.jpg21114408649.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto htela bih da kazem i poonesto o psiima cije ime jako dobro poznato kod odgaivaca :wink: sada cu predstaviti i pse koje zaista dopreneli mnogo u rasi amerikanaca,

svima poznati Empirie's Brooklyn Dodger

c71d087d4747.jpg4a67d63fb3dd.jpgCh. Nosowea's Charlotte Peabody and her sire Ch. Empirer's Brooklyn Dodger

230202d0ecf2.jpg

on je upravo i deda nase Megici,tako da dodze pradeda mojim malisanamaIndigu,Dezi,Bekoci,Didi :wink:

A ovo takodze jedan najpoznatijeh pasa iz Amerike :lol:

56dd8ed3c54c.jpgad509f6860d8.jpg

a ovo je pse iz americke odgaivacnice DARKEHAVEN'S :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Helada hills" dosta poznata odgaivacnica u Rusii, ranije odgajale samo jednobojne kokeri zlatne boje, ali skoro uvezle i jednog sarenog lepotana iz odgaivacnice"La vigie" Laurenta Pisara :lol: Very Vigie Veni Vidi Vicci

bentley.jpg

c86cc67fe705.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.