Sign in to follow this  
Stefan_bgc

Stav

Recommended Posts

Imam nemackog ovcara starog oko 4 meseca i zanima me kada poceti uciti stav za izlozbu. Bio bih zahvalan kada bi neko to detaljno objasnio i usput ako ima nekih slika. Izvinjavam se ako ima slicna tema posto nemam puno vremena da citam po forumu. Unapred hvala :)

Ima tema, ipak cete morati odvojiti vrijeme da procitatem ako zelite da saznate :)

viewtopic.php?f=7&t=1381

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbolje pitajte odgajivace nemackih ovcara, zbog specificnosti njihovog stava( do koje mere uopste uvlacite nogu unutra,a drugu izbacujete), ali u principu stavite stene na sto i namestite mu noge kako bi trebale da stoje, ako se pomeri vi ponovo, uz neku nagradicu i naucice da treba tada da stoji mirno. P rvo ga nagradite odmmah cim stane kako treba i postepeno pruduzite period dok mu ne date hranu da on sto duze tako stoji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije puno komplikovano.

Na izlozbama se trci na lijevo, stoga opisujem postavljanje NO u stav gdje sudija gleda lijevu stranu psa. (kad je pas okrenut na desno, sve isto radis samo obrnuto). Postavis prednje noge paralelno (obicno razmak u sirini grudi, mada neki postavljaju noge i uze). Zadnju desnu nogu (ona koja je do tebe), ukosis malo, i gurnes malo naprijed (pas se polako krece spustati u ajmo reci 'pozu sprintera'). Zadnju lijevu nogu izvlacis unazad, ne previse, bitno je da je potkoljenica normalna u odnosu na tlo. Rep je izmedju zadnje dvije noge opruzeln do tla, nikako ne zaklanja zglob zadnje lijeve noge.

Ukratko to bi bilo to, mada precizni polozaji nogu variraju od psa do psa, zavisno od anatomije. Mozes super psa postaviti lose pa da ne izgleda bas najbolje, uglavnom nadji nekog da ti slika psa kad ga postavis i probavaj vise puta zaredom i kad vidis na kojoj slici pas ima najbolji stav namjestaj ga onda tako kao sto si napravio kad je ta slika uslikana.

Ako ne shvatis dobro iz ovog mog odgovora ili mozda jos nekog koji ce ti vjerovatno neko drugi dati, najlakse ti je vidjeti u blizini ko ima NO pa da ti uzivo pokaze kako to ide.

Srecno!

Pozz :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this