Sign in to follow this  
jasmina

Nove,retke,nepriznate rase-bica o kojima malo znamo

Recommended Posts

KYI LEO

kyileo.jpg

Sam pocetak ove rase je novijeg datuma(pedesetih godina ovog veka)u San Francisku ukrstanjem rasa Lasa Apso sa malteskim bisonom.Pas kakvog danas poznajemo usavrsen je u San Hozeu u Kaliforniji.

Visok je od 23-28cm,a tezak je od 6-7kg.Ima relativno veliku glavu u odnosu na telo,nosni greben je kratak i zavrsava se malom,crnom nosnom pecurkom;oci su sitne i crne prekrivene obrvama duge dlake.

Prednje i zadnje noge su kratke i sitne,ali zbog dlake koja ih prekriva odaju utisak dobro razvijenih nogu.Rep je kitnjast,visoko nasadjen i polozen na ledjima.Boja dlake je uglavnom bela sa crnom,siva sa crnom,ali su dozvoljene i ostale kombinacije osnovnih boja.

To je jedan inteligentan,umiljat pas koji obozava decu i vrlo je privrzen gospodaru.Vrlo je cenjen kao kucni pas i pas za pratnju.

Poslednjih godina paznju svetske pa i nase kinoloske javnosti privlace veoma retke rase pasa,a neretko su to nepriznate rase od strane zvanicnog FCI-a.Ko ce od njih i kad steci priznanje od neke vece kinoloske asocijacije poput FCI-a stvar je vremena,a do tada upoznajmo se sa nekima od njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

CHINOOK

i-love-mom.jpeg

Americki kinolog Artur Volden je eskimske pse ukrstio sa kratkodlakim bernardincem i belgijskim ovcarem i tako dobio rasu pod nazivom Cinok.

Cinok je visok izmedju 53 i 61cm,a tezak od 29,5 do 41kg.Usi su srednje duzine,visece,ali malo odvojene od glave.Pojedini primerci nose usi uspravno sto je ocigledan dokaz da rasa jos nije sasvim prociscena.Nesto duzi nosni greben zavrsava se crnom nosnom pecurkom velikih i sirokih nozdrva.Dlaka je zuckasta,srednje duga,zimi veoma gusta,dok je leti daleko redja.Cinok je snazan i okretan pas.Prednje noge su prave i misicave.Zadnje noge snazne,prave,sape su sa veoma razvijenim jastucicima.Ukorenu jak rep se na kraju suzava i sabljastog je oblika.

Cinok je pas koji nije za zivot u stanu,ne prija mu drustvo drugih pasa a pojedini primerci su jako tvrdoglavi.Kombinacijom osobina predaka ovaj pas je predodredjen za izuzetno velike fizicke napore(vuca sanki..),moze biti i pas za pratnju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALAPAHA-BULDOG

(BLUE BLOOD)

alapaha2.jpg

Ova rasa je nastala zahvaljujuci porodici Lejn iz Dzordzije u USA.Vec tri generacije Lejnovih se bavi daljom selekcijom ove rase pasa.

Visok je od 51-63,5cm,a tezak je od 23 do 41kg.Glava je sira nego duza,oci su siroko razmaknute i obicno su plave boje,zubalo je makazasto i veoma razvijeno;usi sukratke,pri vrhovima blago zaobljene i bocno nasadjene cineci tako slovo V.Dlaka je kratka,ostra i na dodir gruba.Od ostalih buldoga ga izdvaja,za tu rasu srednje dug nosni greben i nosna pecurka crne boje.Noge su prave i snazne;rep je podvijen na dole u obliku znaka pitanja.

Alapaha-buldog je inteligentan i hrabar pas.Zbog svoje agresivnosti zahteva cvrstu ruku gospodara i stalni trening.Iako se nekada koristio kao pas za borbu,odlicno se pokazao kao sluzbeni pas i pas za odbranu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BOERBOEL

boerboel.jpg

Jos jedna od nepriznatih,ali prilicno popularnih rasa i van granica svoje maticne zemlje je boerboel.Rasa potice iz Juzne Afrike i pripada grupi mastifa/buldoga.Izgleda da je prava sluzba ovog psa cuvarska i da je za nju najvise talentovan.Moguce je da preci ovog psa poticu iz Holandije,a najvise se mogao sretati na burskim farmama Juzne Afrike.

Teorija da je pas poreklom iz Holandije potice od price da je 1652.g. izvesni Jan van Ribek krenuo sa manjom grupom svojih sunarodnika prema Juznoj Africi i poveo sa sobom psa mastifoidnog tipa koji je posle na juznoafrickom tlu ukrstan sa domacim psima.Rezultat je upravo boerboel.Rec boerboel bu bukvalnom prevodu znaci farmerski ili seoski pas.

Odrastao pas dostize visinu od 66-70cm.Njegova glava je vrlo karakteristicna,usi su u obliku slova V,visoko postavljene,njuska je siroka i jaka.Kompaktna gradja je vrlo snazna i mocna.Boje su:zuta,boja cigle,crveno-braon siva,a moze biti i tigrast.Na grudima i sapama je dozvoljena belina a nije pozeljna boja dzigerice.

Vece interesovanje za ovu rasu u Evropi je nastalo oko 1994.g.kada je u Holandiju uvezeno 12 pasa iz 4 razlicite krvne linije.Uzgoj ove rase u Holandiji se odvija po pravilima juznoafrickog udruzenja,posto se u Evropi ova rasa ne priznaje pa se logicno ne izdaju ni papiri.

Iako se mnogim ljubiteljima pasa ova rasa svidja,odgajivaci ovih pasa ne zele da boerboel postane preterano popularan da bi postao i pomodan.Naprotiv,insistira se na nekim pravilima uzgoja,a tih pravila ce se prihvatiti samo ozbiljni odgajivaci i ljubitelji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kangal_dog.jpg

KANGAL

Kangalski pas,veoma dobropoznat Turcima,smatra se nacionalnim psom Turske,a nalazi se i na turskoj postanskoj marci.Poznat kao Coban Kopegi,ime koje opisuje i njegovu namenu za gonjenje stoke i ulogu psa cuvara.

Ovaj veliki pas,masivne gradje,moze se naci samo u Sivas-Kangal regionu istocne Turske.Cistokrvni kangali su cak i u Turskoj raritet i mnogi ih smatraju za ugrozenu vrstu.Cistokrvni kangali imaju crnu masku i jako telo,a boja krzna je od sivo smedje do tamno sive.Imaju izrazenu boju na grudima i bele sape.Krzno je gusto i glatko.Krzno sa tackama(kao kod dalmatinca)ili duga glaka su nepozeljni.Veliki i snazan kangalski pas je izuzetan pas cuvar,nezan sa decom i veoma je poslusan i pogodan za radnu obuku.Spisak muzjaka za parenje nalazi se u knjizi kangalskog kluba pasa Amerike.

Share this post


Link to post
Share on other sites

img_bandog_neu.jpg

BANDOG

Kasnih 60-tih jedan americki veterinar pokrenuo je akciju sa cijlem da stvori najveceg i najopasnijeg psa cuvara i zastitnika.Tako je ukrstao americkog pit bul terijera sa drugim veoma velikim rasama,posebno sa napuljskim mastifom.Rezultat ovog pokusaja nazvao je Bandog.Ova rasa se jos i danas gaji u SAD. Po pravilu,zenka je napuljski mastif,a muzjak pit bul.Ova veza daje snagu,borbenost,ostrinu i velicinu.Nazalost i displaziju kukova.U Evropi su najradije ukrstani mastino napolitano i rotvajler i prodavani su po ogromnim cenama kao Bandog.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Black_Mouth_CurrSAM.jpg

BLACK MOUTH CUR

To je pas tezak od 20-43kg,i visok od40-64 cm.Black Mouth Cur je snazan pas srednjeg rasta i kratke dlake.Spada medju novije rase,ali su u izgradnji rase ucestvovali i psi na koje su naisli prvi doseljenici na Americki kontinent,a pretpostavlja se i psi ravnicarskih indijanaca.To je jedan izuzetno izdrzljiv pas,u lovu je svestran mada se najbolje pokazao u lovu na medvede.Jako je uporan.Ptivrzen je gospodaru a nepoverljiv je prema strancima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Nenad

Г€itao sam nedavno o postanku i nastanku Dogo Argentino. Na sliГЁan naГЁin nastaju i ostale pasmine. Dakle kriЕѕanjem, odabirom ЕЎtenadi koja imaju neke Еѕeljene karakteristike, njihovim parenjem sa nekim drugim i sl. Jel se zapitao itko, ЕЎta biva sa ЕЎtencima koji nisu odabrani za dalji uzgoj tj. razvoj pasmine?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nove rase: VOJVOДђANSKI PULIN

Zahvaljujući kinologu entuzijasti, Jovici Plačkiću, do skora žitelju Žablja, ali i razumevanju Kinološkog saveza Vojvodine i Upravnog odbora KS SCG, još jedna od iskonskih, vekovima poznatih pastirskih rasa sa naših, panonskih prostora, krenula je na put zvaničnog priznanja.

Odluka o prihvatanju Prijedloga standarda za vojvoД‘anskog pastirskog psa doneta je na poslednjem sastanku UO KS SCG krajem 2003. u Beogradu.

Idealna graД‘a

Za pulina, Jovica Plačkić, inače predsjednik Komisije za vojvođanske rase pasa pri KSV, kao autor prijedloga standarda i komentara te Pravila o brzom vraćanju ovaca, kaže:

_Stvoren je jkod nas, na vojvođanskim livadama, kao skladno delo pastira i prirode – navodi Plačkić. Odličan je čuvar jer istovremeno koristi čulo sluha, vida i mirisa koja su mu odlično razvijena. Nepogrešivo javlja o pojavi uljeza na svoju teritoriju. Izuzetno je pametan, ima neiscrpnu volju dok radi. Vlasnika gleda u oči dok očekuje komandu, a u akciji se nedvosmisleno primećuje da uživa u kretanju i radu. Ostvaruje uspeđan i blizak kontakt s poverenim mu domačim životinjama.

Plačkić, prenoseći svedočenje pastira, naglašava urođenu volju da radi, kao i prilagodljivost svim, pa inajsurovijim uslovima za život, tako da može da se razmnožava i bez pomoći čoveka.

_To je idealno funkcionalno građen pastirski pas – kaže na osnovu dugogodišnjih istraživanja Jovica Plačkić. Čuva sve što mu se poveri, što ukazuje na značajno mesto ove rase i u XXI veku. Lako se gaji, izvanredan je porodični pas za dvorište, voli decu, al priznaje samo jednog gazdu. Malo traži a mnogo pruža jer lako i brzo uči, živahan je i uporan u izvršenju zadataka.

TipiДЌan lupoid

VojvoД‘anski pastirski pas pulin je tipiДЌan lupoid, sliДЌan severnim rasama (autor verovatno, sasvim opravdano, misli na severnoevropske ЕЎpiceve, primedbe M.J.) visine u grebenu 52 cm i viЕЎe za muЕѕjake, a 47 cm i viЕЎe za Еѕenke, telo je najviЕЎe za deset odsto duЕѕe od visine grebena, leД‘a su kratka, ДЌvrsta kao i slabine, sapi koje se nadovezuju na slabine miЕЎiДЌave su, dovoljno ЕЎiroke, blago ukoЕЎene.

Rep je visoko usadjen, u mirovanju sabljasto nošen, a u afektu je prstenasto zavijen, u stalnom kontaktu sa sapima, slabinama ili butinom (pljoštimice). Prednji front je malo izražen, a grudi su srazmjerno duge i široke, duboke – poželjno do lakta. Noge – prednje i zadnje su prirodno uglovane. Šape su male «poluzečje». Boja dlake – najčešće i najpoželjnija je – crna, najmanje 80 odsto površine, a oznake mogu biti bele, sive ili žute. Kao osnovne boje pominju se u predlogu standarda i bela, žuta, siva i braon, kao i dvobojnost (kombinacije pomenutih boja).

_ Jedna boja mora uvek da bude dominantna – kaže Plačkić – ali sve boje učestvuju zajedno kod ocenjivanja i izbora prvaka rase.

O odlikama i daljem radu na standardizaciji vojvođanskog pulina, kao i proverama na takmičenjima u radu, opširnije u narednim brojevima. I ova rasa moći će da se ocenjuje na svim izložbama kod nas, da se dodeljuje CAC i da konkuriše za prvaka prve FCI grupe.

M.J.

Fotosi: Z.P.

izvor: ZOV br. 510 0d6.02.2004.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stari Hrti

U Bosanskoj Posavini, zapadno od Brčkog, do današnjih dana sačuvao se jedan prastari običaj, za koga znamo još od prije najezde Turaka. To je trka pasa koja se održava uz jedan crkveni blagdan, a za nju se uzgajaju posebni «psi za trk» kako ih početkom ovog stoljeća naziva Adametz pisac udžbenika o stočarstvu, ili «stari hrti» kako ih narod zove da bi ih razlikovao od danas mnogobrojnijih uvoznih hrtova iz zapadne Evrope. U davna vremena ti su psi bili vrlo rasprostranjeni u našim krajevima. Spominju se u dokumentima starim oko 7 stoljeća, a čak postoji mišljenje da su Englezi iz njih selekcijom stvorili današnjeg dalmatinskog psa. Opstanak tih pasa u velikoj je opasnosti. Uvozni engleski hrtovi daleko su bolji trkači te ih istiskuju s trkaće staze, a to znači i uzgoja. Za našu kinologiju bila bi neprocjenjiva šteta da propadnu u zaborav.

Prof.dr.Mario Bauer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Svenja

Halo Jasmina,

sa interesovanjem sam preletela ove stranice i mogu da kazem da mi se najvise dopada stari hrt .Zao mi je sto ce verovatno uskoro nestati.Zaista

jedan prelep pas.

Po mom skromnom misljenju , bilo bi mnogo bolje da se neguju postojece

vrste pasa, a ne da se stvraju nove rase koje nikome ne trebaju, posto

50% i tako i tako nabavlja zlatnog retrivera ili labradora.

Narocito sam protiv toga da se ukrstanjem borbenih pasa stvaraju nove

rase koje u vecini slucajeva zavrsavaju ili u azilima za pse ili ih vlasnik

ubije.

Inace Kangal je priznata rasa i u medjuvremenu popularan pas i u Evropi,

s obzirom da je stavljen zajedno sa Sarplanincem u Nemackoj na listu

gde se psi moraju obavezno izvoditi samo na povezu.

Za mene je on jedan prelep pas , ali verovatno kao i sarplaninac , pas koji

nije jako zgodan da ga vodis u soping u pesacku zonu.

U svakom slucaju si navela jako interesantne rase.

Lep pozdrav

Svenja

Share this post


Link to post
Share on other sites

[stream]BOSNIAN/CROATIAN SIGHTHOUND,

the Starohrvatski Hrt

My interest in this breed started when I got a mail that went something like this;

First of all a lesson in the Croatian language;

The name, "Starohrvatski hrt" is what we call them in Croatia. "Starohrvatski" means Old Croatian (Staro - Old, Hrvatski - Croatian), and "Hrt" stands for sighthound.

It is pronounced as you read it, you have to pronounce every letter in the word. Let me try to put it in English: Star-O-Her-Vat (?)-Ski Her-T. I know it's complicated for foreigners, but try it, unless it breaks your tongue, you'll have a lot of fun

Starohrvatski_hrt.jpg

http://home.swipnet.se/starcastle/star/rare/croat/croat.html

In some parts of Croatia, there are people who hunt with greyhounds and

borzois, but it's illegal, against the law here. Anyway, you wouldn't

believe what those dogs are capable of hunting ! They even use them in

groups with German Hunting Terrier, to hunt down boars ! On a few occasions

some years ago, they even used azawakhs and our native breed, Old Croatian

Sighthound (!!!!!), not recognized by the FCI, a breed similar to Rampur

Dogs, similar in height, weight and exterior. They are black and white,

spotted, exclusively. There are just a few left here, maybe 10-20, and

nobody is really trying to preserve the breed and fight for it. Anyway, it

would take about 15 or 20 years to refine the breed and put some fresh

blood in it, and that would definitely have to be achieved with greyhounds,

which would eventually give us the same dogs like the ones we have but with

a normal background (not brother/sister or mother/son or father/daughter

breeding). It is a breed with very good hunting abilities, kept exclusively

for hunting a long time ago.There are so few of them, that even

our Croatian Kennel Club doesn't give them pedigrees ! There was a man

here, doctor of veterinary medicine, who tried to reestablish the breed, he

came very close, had som litters, but people who took the puppies never

bred them ! It's a damn shame (please excuse my language, but it is) !

Stari_hrt.jpg

Sadly, there is no written standard for Old Croatian Sighthound ! Imagine that !

Nobody ever wrote it, not to my knowledge, but there is a chance I don't have the last

information, since I talked about them for the last time seriously some

three years ago.

stari_hrt-500.JPG

The breed itself is about 1200-1300 years old, according to authorities. It's allegedly mentioned in the writings of the friars of that age, and there are probably some old drawings of those dogs.

It's unbelieveable they managed to survive almost unchanged all these years, they were just given occasional greyhound blood to freshen the lines, since there was never too many of them, and the last attempt to present them in public here was in 1993. After that, nothing.

With the war in former Yougoslavia and all, it has been difficult to get more info out of Croatia, but a sighthound judge I managed get in touch with got this info from his Croatian judge-friend;

"About OLD CROATIAN SIGHTHOUND, better known as OLD BOSNIAN SIGHTHOUND - the story was actually approx. 14-15 years ago, from University ProfessorDr. Maria Bauer, who still works at Vet. University in Zagreb. This was more an attempt to breed something than to save them, if you want my opinion..... Unfortunately, no luck. Nobody was interested in this, not very attractive breed, Kennel Club never gave any written act of Standard and the breed was never recognised by the Kennel Club. Believe it or IВґve never seen the breed in life, only from one photo, published in Mr. BauerВґs book.

This is all I have been able to find out, if you have additional information about this breed, please contact me.

Susann Stjernborg, Sweden

starcastle@swipnet.se

[/stream][/scroll][/highlight]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo jedan mali osvrt na Kangala.

Kangal danas nije bas toliko redak u Turskoj, prevashodno zahvaljujuci Turskoj vladi koja podrzava njihov razvoj i opstanak. Dobri Kangali se danas mogu videti u svim krajevima Turske, ali je njihova prodaja van granica ove zemlje zabranjena i kaznjiva zatvorom.

Sve price odgajivaca van Turske da poseduju ciste primerke treba uzeti sa velikom rezervom bas zbog ove zabrane koja je na snazi dobar niz godina, pogotovo tvrdnje americkih odgajivaca i njihovih klubova. Mnogi pricaju da je ova rasa na zapadu registrovana kao Anadolski ovcar sto jednostavno nije tacno. Pod tim imenom su u zapadnoj Evropi i Americi registrovani nezeljeni mesanci svih pasa koji obitavaju u Turskoj: Karabasi (Kangali), Akbasi, Juruci i Karst psi, pa cak i psi koje Turci nazivaju Sokak Kopedji tj. u bukvalnom prevodu "ulicni psi" ili lutalice koje su vesti Turski trgovci uvaljivali strancima sa dubokim dzepom zeljnim "egzoticnih rasa". Ako pitate turke za Anadolskog ovcara, posteni ce vam reci da tako nesto ne postoji, a ovi drugi ce pored tvrdnje da tih pasa ima verovatno i pokusati da vam prodaju nekog. Klonite se njih jer inace ce te zavrsiti sa stenetom nekog od tih "egzoticnih" miksova u vasim rukama.

Boja Kangala nije sivo smedja do tamno siva vec boje slame od svetlijih do tamnijih nijansi sa obaveznom crnom tj. tamnom maskom na glavi. Ova boja se naziva Karabas ( u prevodu: crna glava) i ta rec se jako cesto koristi kao drugo ime za Kangala u Turskoj. Ista rec (Karabas) se koristi i za jedan varijetet Sarplaninca koji je iste obojenosti. Kangali nemaju bele sape, ali mogu imati male bele oznake na prstima i grudima koje su ipak vrlo nepozeljne!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas mi je bilo drago da cujem jos neko objasnjenje o nastanku Boerbula (ili Burbula kako ovde kazu).

Nazalost, to je ime kojim ovde nazivaju skoro svakog krizanca Bul-mastifa, mada je najomiljenija kombinacija mesanac Bul-mastifa i Ridzbeka.

To je veoma cvrsta rasa, stabilnog karaktera. Odlican je cuvar, strasno je hrabar (moji prijatelji imaju muzjaka koji se tukao sa leopardom - i preziveo), nije agresivan ali ne bih ga preporucila ljudima koji nemaju iskustvo sa psima. Dresuru prihvata bez problema ako pocne da se radi sa njime od malena. ;)

Jedini problem na koji smo naisli (i zbog koga smo izgubili naseg lepotana) je, da su, valjda zbog jakog Africkog sunca, strasno podlozni raku! :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, Boerboel je jedan izuzetan pas, jako mi je zao sto je do njih skoro nemoguce doci, u Evropi su nenormalno skupi i retki, a Afrika je ipak jako, jako daleko :(.

Bilo bi lepo da napises nesto o njemu, zao mi je sto nije vise sa vama, ovde za sad nema vlasnika ove rase, (mislim da je Danijel u akciji da kupi jednog za par meseci) kakve su mu bile navike, koliko je vezan za coveka, da li zahteva mnogo nege...

Inace vas sadasnji pas je presladak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jao, Oljice, sta jos da ti kazem? Ajde da probam ovako - moj muz je, od kad ga znam, voleo iskljucivo iskljucivo "vukolike" pse.

Dok nije dosao Uter (nas pokojni burbul).

Oni su, pre svega, veliki psi. Jaki ali nesvesni svoje snage - narocito kad su mladji. Mi imamo cetvero dece i uglavnom nije bilo problema osim kad je par puta skocio od srec na klinca koji je bio upola manji od njega... :D

U principu nisu kavgadzije, ne kace se sa drugim psima sem u slucaju da su napadnuti. Sto je, ako pogledas kako obicno zive, normalno. Naime, skoro svi buri koje sam ovde upoznala imaju cele copore pasa na farmama i oko kuce.

Burbul koji zivi na farmi ima visestruku ulogu. Cuva imanje, ide za kravama, ali ide i sa gazdom u lov. Onaj o kome sam pisala gore, upravo je tako i naleteo na leoparada. Gazda mu ulovio kudua i okacio ga na drvo dok nastavi da lkovi, a burbula ostavio da cuva ulov. Kad, Leoparad nanjusio lovinu i pokusao da je ukrade...

Rezultat - jedan burbul pun oziljaka i jedna koza leoparda pred kaminom...

Burbuli imaju neverovatno jak zagriz. Gledala sam kad je jadni Uter prvi put sreo kokosku. on pokusao onako radoznalo da je "gricne" da vidi sta je to, pa joj iscupao krilo! Uzas!

Sad imam zenkicu, Fridu, kojoj je pet meseci, i namestaj na terasi je potpuno oglodan! Pojela mi coskove od ploce stola! :shock:

Inace, jako su privrzeni gazdi i mogu biti strasne maze! cim te provale da sedis, eto ih da ti puste glavu u krilo.

Za divno cudo, ne balave previse. Tu i tamo, ako im se klopa BAAAAAAAAAS sivdja, ili su zbog necega jako uzbudjeni...

Kad su "na duznosti" - nema sanse da ih dekoncentrises. Ako je zakljucio da ce, ipak , morati da se bori (bilo sa zivotinjom, covekom ili drugim psom), to ti je onda ono "tesko se pali, ali se nikako ne gasi!".

To ovde vecina ljudi zna - tako da je, ponekad, sasvim dovoljno da imas burbula u dvoristu i da te, odmah, svi gledaju sa stasnim postovanjem :D :D

Jedini problem je, kao sto vec rekoh, da nadjes pravog. Na zalost, Afrika je i u kinologiji daleko iza nasih standarda. JAR jos kako-tako, imaju uzgajivacnice i, cini mi se, cak i kinoloski savez, ali okolne zemlje - to ti je tuga jedna!

Ovde ni pojedini veterinari ne umeju da razlikuju rase, a rodovnici su mislena imenica! Tako da nema druge nego da DOBRO poznajes odgajivaca od koga kupujes i da si siguran ko su roditelji steneta...

Eto, toliko za danas.

Pokusacu da nadjem neku Uterovu sliku da je okacim...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po netu trazim nesto o albanskom hrtu ali nista ne mogu naci.

Ima li mozda neko od vas vise informacija o toj rasi ili info gde na netu mogu naci fotku i opis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

AFGANISTANSKI KHORASANI Mnogo puta smo čuli da je pas dao svoj život za čovjeka , ali samo je jednoj vrsti to bio razlog postojanja.Drevnom Aryan molossu-Mazari Khorasani psu.Khorasani pas je služio starim Afganistanskim plemenima da riješe nastale zemljišne i plemenske sporove.Uglavom se radilo o nerazjašnjenim sporovima vezanim za vlasništvo nad mjestima za ispašu i vlasništvo nad stadima koza i ovaca.Kada bi nastao sukod svako pleme bi dovelo svog najboljeg psa koji je puštan u ring sa psom iz plemena sa kojim je nastao spor.Vlasnici pobjedničkog psa su proglašavani pobjednicima u nastalom sporu i dobijali su vlasništvo nad mjestima za ispašu ili stadom ili bilo čime što je bilo predmet spora.Bitno je napomenuti da su ishod borbe bezpogovorno poštivale obje strane i pobjednička i strana koja je izgubila spor. Na ovaj način plemena su izbjegavala nepotrebne gubitke ljudskih života.Khorasani pse je odgajao i trenirao“sag-e-bande“ekspert za pse koji nije bio u srodstvu ili ni na koji način povezan sa stranama u sporu.Vođe plemena koji su smatrani ekspertima u ovakvim slučajevima do dolazile su kod “sag-e-bade“ i od njega zatražili naboljeg psa.Izabrani pas je ostajao kod odgajivača do dana borbe.Borba se odvijala u posebno napravljenom ringu ili iskopanoj rupi u tlu .Bitno je bilo da se ring morao nalaziti na neutralnoj zemlji koja nije pripadala nijednom plemenu.Na borbu su imali pravo dolaziti samo muškarci.Psima su vrhovi repova bili obojeni da bi strane u sporu mogle lakše pratiti svog natjecatelja.Psi su se borili do smrti,a ako pobjedik nije ubio drugog psa to su nužno radili vlasnici psa.Zbog svoje agresivne naravi nitko osim vlasnika nije mogao prići psima iako su psi bili veoma umjereni i blagi prema svojim “promotorima“. Kada su rusi okupirali Afganistan uveli su sudove kao način rješavanja sporova.Tako su uništili stare plemenske običaje pa je potreba za ovom pasminom nestala.Također rusi su uništavali pretjerano agresivne pse .Zbog toga preostali primjerci Khorasani pasa su skriveni u Afganistanske planine i nalaze se u vlasništvu nekoliko Mazarskih obitelji koje izrazito ljubomorno čuvaju ove pse.Broj Khorasani pasa nikada nije bio velik jer su “promotori“uvijek držali i trenirali samo nekoliko najboljih pasa.Također izrazito strogo se držalo do toga da se sa Khorasani psima slučajno nebi izmješali drugi psi.Ako se desilo da se za vrijeme tjeranja ženke nemože naći Khorasani mužjak ženka se zatvarala da se nebi slučajno parila sa drugim psima. Inzistiranje na čistoći pasmine se očitovalo i na sljedeći način.Običaj je bio da se pastrirski psi pred noć puštaju sa lanaca u selima .Na ovaj način su se parile ženke iz raznih sela i samim time različitih tipova pasa sa drugim psima. Ali u slučaju Khorasania bilo je zabranjeno zbog njegove naravi da psi ikada budu puštani i da na taj način dođe do parenja sa drugim pasminama. Danas je gotovo nemoguće pronaći ili kupiti ovu pasminu.Vlasnici ovih pasa su uglavnom povučeni, zatvoreni prema strancima i uradit će sve da vas uvjere da su njihovi psi zapravo regularni Sage Kooche psi.Khorasani je na jedan način povezan sa Sage Kooche ali i sa drugim Srednjoazijskim psima.Smatra se i da je povezan i sa Kangalom kao i sa psima sa Kavkaza.Ipak upućeni smatraju da se ipak radi o čistoj i prastaroj Afganistanskoj pasmini.Naravno da je u ovakvim slučajevima nezahvalno govoriti o standardu ili nečemu takvom ali se smatra da je visina Khorasania oko 80cm u grebenu i da se težina kreće oko 80-90kg.gallery_1675_384_4406.jpg?t=1235412108

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this