Recommended Posts

Lupo Italiano je nova rasa pasa nastala oko 1966. godine. Ovi psi su nastali u Italiji a osnivac rase i covek koji je nasatvio da razvija rasu je Dr. Messi (nije fudbaler Barselone :D )

Rasa je nastala ukrstanjem vuka i Nemackog ovcara, neko ce mozda pitati pa koja je tu razlika kada vec imamo rase iz te kombinacije, Cehoslovacki vucjak i Sarloski vucjak.

Odgovor je da je ova rasa nastala na poptuno drugaciji nacin a objasnjenje sledi u nastavku teksta...

Za razliku od dve rase, gore pomenute, ova rasa je nastala ukrstanjem muzjaka Nemackog ovcara i zenke vuka. Podataka o ovoj rasi ima veoma malo a koliko sam uspeo saznati zenka vuka koja se prva koristila prilikom ukrstanja je pripadnik vukova koji su nastanjivali Italiju, tj Apenine... kako sam uspeo saznati ti "Italijanski" vukovi su izumreli mada ne mogu tvrditi za tacnost ovog podatka jer nisam dovoljno istrazio sve to. Jedan od razloga zasto je ova rasa malo poznata je zbog Italijanske vlade koja je preuzela razvoj rase, zabranila izvoz rase, i ova rasa se koristi iskljucivo kao sluzbeni pas. Trenutno ima oko 600 jedinki ove rase...

Osim razlike prilikom ukrstanja od gore pomenutih rasa vuk-pas se razlikuje i po tome sto mnogo vise po izgledu podseca na Nemackog ovcara nego na vuka a lako se obucava i stabilan je pas za koriscenje u sluzbi. Fizicke sposobnosti ove rase su visestruko uvecane u odnosu na Nemacke ovcare a najvise se istice culo njuha...

Standardi za ovu rase su, za muzjake visina 60-70 cm, za zenke 58-65 cm

Za vise informacija o rasi posetite neke od sledecih linkova

http://eng.agraria.org/dog/lupoitaliano.htm

http://www.italia-online.co.uk/article.php/HappybirthdayLupoItaliano

http://www.lupoitaliano.it/

evo i malo slika ove rase...

happybirthdaylupoitalia.jpg

lupoitaliano1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lep, funkcionalan, stabilan i ostar pas...

Vidi se kako je zadrzao izgled Nemackog ovcara, nije bas da lici na standardnog NO ali na radne linije sigurno lici, naravno tu je prepoznatljivo ponasanje vuka koje se primecuje na prvoj slici...

Takodje mora se napomenuti da je ovaj pas koji je nastao ukrstanjem vuka i NO razlicit u odnosu na ostale kombinacije ovog tipa jer se koristio drugaciji vuk dok je pas ostao isti... Znaci Nemacki ovcar se koristi u svakom slucaju ali Cehoslovacki i Sarloski vucjak su nastali ukrstanjem Nemacki ovcar x Sivi Vuk dok je Lupo Italiano nastao ukrstanjem Nemacki ovcar x Italijanski vuk (ovi vukovi su nastanjivali juznu Francusku, Severnu Italiju, uglavnom taj predeo oko Apenina...)

Najvaznija stvar koja se mora napomenuti oko ove rase, koja ujedno pokazuje i pouzdanost u samu rasu, je da je ova rasa zvanicno koriscena za obezbedjivanje Olimpijskih igara u Turinu 2006 (inace ovaj podatak mi nije nesto poznat, pretpostavljam da se radi o zimskim ol. igrama jer se ova rasa uglavnom koristi za potrebe gorskih sluzbi spasavanja...)

"The Lupo Italiano was chosen to serve in Turin 2006 Olympic Games."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvoz iz Italioje je zabranjen jer je Italijanska vlada stavila rasu pod svoju nadleznost. Mada ni Italijani ne mogu da ga imaju, ovu rasu poseduju samo gorske sluzbe, vojska, tj sluzbena lica. Ima oko 700 jedinki ove rase mada verujem da moze da se sredi nesto na crno, da se izmuva neko parenje u divljni daleko od svih samo je pitanje sa kim da uparis ako nemas psa te rase, jedino sa cistim zelenim ili standardnim Nemackim ovcarom sobzirom da je Lupo Italiano nastao od te rase...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fino izgleda. Prijatnije za oko od ostala 2 hibrida, ali to je vec stvar ukusa. To sto je pod tako strogom kontrolom (ako je zaista tako) i sto se koristi znalacki i tamo gde je potrebno, moze biti samo dobro za rasu. Bolje je da tako i ostane. Ne mozemo sve imati, lepoti nekih stvari se treba diviti samo izdaleka...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verovatno jeste ,ali ko zna koliko je to tacno postoji mogucnost da neki vojnik kad se okoti pas da uzme jednog psa a da niko ne zna kao sto je bilo za NO pre nekoliko decenija dok je jos postojala vojska kod nas ,naravno meni bi bilo drago samo da pas ostane za rad znaci nikakve izlozbe samo rad .

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/15/2012 at 9:43, Protector said:

Verovatno jeste ,ali ko zna koliko je to tacno postoji mogucnost da neki vojnik kad se okoti pas da uzme jednog psa a da niko ne zna kao sto je bilo za NO pre nekoliko decenija dok je jos postojala vojska kod nas ,naravno meni bi bilo drago samo da pas ostane za rad znaci nikakve izlozbe samo rad .

Pokušaću malo da oživim temu iako vidim da je niko ne prati, što mi je neverovatno. Mislio sam da ima mnogo više ljubitelja hibrida.

Vezano za uzimanje šteneta iz legla kradom, naravno da se to radi, oduvek se radilo. U slučaju ove rase, ako je sve to tako strogo kontrolisano možda čak i nije izvodljivo, ali ako računamo na ljudsku slabost (na lovu) i mnoge druge mane pretpostavljam da je bilo nekih nelegalnih odvajanja štenaca. Pretpostavljam da je to zakonski regulisano kada je u pitanju ta italijanska rasa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.