Sign in to follow this  
dragoljub

Njemacki Ovcar (Deutscher Schäferhund) - 10. deo

Recommended Posts

FCI KLASIFIKACIJA

GRUPA I - Ovčarski psi i psi terači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)

Sekcija: 1 - Ovčarski psi

Sa radnim ispitom.

POREKLO NEMAČKOG OVČARA:

Nemački ovčar relativno je mlada pasmina .Prvi puta u istoriji spominje se pas Hafwacher 1704.godine na dvoru kralja Leopolda I i smatra se da od njega potiče nemački ovčar.Konačan oblik nemačkom ovčaru dao je konjanički kapetan Max von Stephanitz.Prvi klub za nemačke ovčare osniva se 1899.godine - erein fur Deutsche Schaferhunde, a osnivači su već spomenuti von Stephanitz i Arthur Mayer. Pri uzgoju su pre svega davali prednost karakteru nad izgledom i nemačkog ovčara preporučivali za službu u vojsci i policiji. Te iste godine von Stephanitz kupuje psa namenjenog za čuvanje stada , crveno - sive boje i srednje veličine pod imenom Hector von Linkstein. Preimenovao ga je u HORAND VON GRAFRATH , te dobio broj SZ 1 i postao temelj danas opšte poznate rase nemački ovar. Von Stephanitz je napisao knjigu "Nemački ovčar u reči i slici" koja je prevedena na mnoge svetske jezike i dugo je vremena bila "sveto pismo" za uzgajivače.

Karakteristike

Opšti izgled: Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti su suve i celokupna građa je čvrsta.

Važne mere: Visina grebena kod mužjaka iznosi od 60-65 cm, a kod ženki 55-60 cm. Dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%

Karakter: Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabilan, siguran u sebe, miran, oprezan i vodljiv. Mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu, posebno kao pratilac, stražar, čuvar i zaštitnik.

Glava: Glava je klinastog oblika, u skladu je sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a izmeu ušiju je umereno široka. čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine cele glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ravnomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispupčenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.

Nos: Nos mora da bude crn.

Zubalo: Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima makazasto zubalo, tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.

Oči: Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.

Uši: Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene uši nisu dozvoljene. U pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.

Vrat: Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi oko 45 stepeni.

Trup: Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa, do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišiav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni deo.

Grudi: Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.

Rebra: Blago su ispupčena. Bačvast grudni ko je teška mana, kao i suviše ravan.

Rep: Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

Prednje noge: Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlaktica su iste dužine i jakom muskulaturom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka i nadlaktica iznosi 90, a uobičajeno 110 stepeni. Laktovi ne smeju biti istureni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišiave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso postavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdžrljivost. Šape su okrugle, dobro prikupljene i ispupčene, jastučići su čvrsti ali ne i krti. Nokti su čvrsti i tamne boje.

Zadnje noge: Položene su blago unazad, pri čemu su gledano od pozadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i grade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i mišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.

Šape: Prikupljene, blago ispupčene, jastučići čvrsti i tamni, nokti ispupčeni i tamni.

Kretanje: Nemački ovčar je kasač. Noge moraju biti tako uglovane i duge, da zadnje noge pri hodu dopiru do sredine tela, a prednje noge čine iskorak iste dužine, pri čemu se leđna linija ne menja bitno. Svaka težnja ka povećanju ugla zadnje noge smanjuje čvrstinu i istrajnost, a samim tim i upotrebljivost. Kod korektnih odnosa građe i uglova razvija se hod koji osvaja prostor, tako da se dobija utisak da pas lako korača, bez zamora. Pri blago napred isturenoj glavi uz lako podignut rep, pri ravnomernom i mirnom kasu, ima se utisak da od vrhova ušiju preko vrata i leđa, pa do kraja repa, postoji blago talasasta neprekinuta leđna linija.

Koža: Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore.

Dlaka: Korektna je oštra dlaka sa razvijenom podlakom. Pokrovna dlaka treba da bude što gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prstima dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža i gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba, dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.

Boja: Crna sa kestenjastim, smeđim,ž utim do svetlosivim oznakama. Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima, kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne. Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazito svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvoljena.

Veličina: Mužjaci, visina grebena 60-65 cm, težina 30-40 kg, ženke visina grebena 55-60 cm, težina 22-32 kg.

N.B. Mužjaci moraju da imaju dva potpuno razvijena testisa spuštena u skrotum.

Mane: Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom, čija ocena mora biti u pravilnom odnosu sa stepenom odstupanja. Teške mane: Odstupanje od prethodno opisanih rasnih odlika koje utiču na upotrebljivost.

Greške ušiju: široko nošene, suvšie nisko usađene, ovalnog oblika i nedovoljno čvrste uši. Izrazite greške u pigmentu, ukupna slabost tela.

Greške zubala: sva odstupanja od makazastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalifikacionim manama.

Diskvalifikacione mane: Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utvrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljalim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatku 1XP3 i neki dalji zub, ili 1XC (očnjak) ili 1XP4 ili 1XM1, odnosno M2, ili ukupno tri zuba i više. Psi sa greškama vilice, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. Psi iznad ili ispod visine grebena, više od l cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa podlakom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez podlake, većinom podeljena na sredini leđa, zastavice na ušima, nogama i repu.

Kosti i regije:

Share this post


Link to post
Share on other sites

AlexSw i ja mogu reci isto kao i sale, odlicna boja, meni se licno svidja mada ukusi su razliciti...

Inace kada pitas kakav je neki pas ja tu mogu razlikovati dva pitanja, kakav je pas sa tacke gledista nekoga ko bi izvodio psa na izlozbe, da li je eksterijer dobar, anatomski kakav je, bla bla bla i neko na to moze da ti kaze ja mislim da je tvoj pas odlican za izlozbe neko moze reci tvoj pas je ocajan za izlozbe...

E osim toga postoji i drugi vid kakav je pas, kakav je u radu.

Znaci neki NO moze biti jednostavno los za izlozbe i na izlozbama bi dobio slabu ocenu ali je mozda sto se rada tice najbolji. Mozda sa dva meseca baca markiranta, trazi po mirisu 10 km, itd...

Naravno ne mislim bukvalno ali nadam se da shvatas poentu...

Tako da je malo glupo kada neko pita kakav je ovo pas jer se skoro uvek podrazumeva da pita sa tacke gledista nekoga ko sprema psa za izlozbe odnosno hoce da vodi svog psa na izlozbe i tako dolazimo da poistovecivanja cele ove teme o Nemackim ovcarima sa izlozbama i ujedno da potpunog bacanja u stranu radne linije ove izuzetne rase...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konstantin 91, ocigledno da tvoja kuja ima nekakav nagon cim vija macke.... Trebalo je na vreme da joj razvijas nagone sa krpom, lopticom itd. "Na vreme" znaci poceti sa uzrastom od mesec dana i ranije. Tako sto vezes parce krpe za kanap, koji zakacis za stap. I time mases stencima ispred nosa. Oni vrlo brzo pocinju da se "pecaju". Kako rastu, stavljas im vecu krpu, pa lopticu, pa kobasicu itd. Ali osnovno je razvijati nagone od najranijeg uzrasta. Tako pas stice cvrstinu i sigurnost.

Mnogi ljudi sa vecim brojem pasa ne stizu da se bave stencima i da razvijaju nagone. Oni najcesce navezbaju motivaciju za kretanje u ringu pomocu loptice. I to je sve. Posle kad daju pse na obuku, dreseri "rode mecku" dok takve pse obuce. Jos ako je pas meksi.... Gledao sam mnoge pse koji padaju na rukavu, samo zato jer vlasnik nije imao vremena da se psu posveti kad je najvise trebalo. Pa mu se to kasnije vraca.

Kazes da imas stariju kuju koja nema tih problema. Ako si ih pustao zajedno, moze se desiti da je starija kuja sputavala mladju, pa se ovoj smucilo. Osnovno je da se psi ne pustaju zajedno kad nesto radis sa jednim od njih.

Moglo bi se desiti da si joj i ti (iz neznanja) prilikom neke radnje ili ne radnje poremetio nagone za lopticom. Tj. da je kuja sa lopticom povezala neko lose iskustvo. I da zato okleva ili je odbija. To u prevodu znaci da si je "sam zezno". Ali i to je stvar iskustva (desavalo se svima nama. Ko ti kaze da njemu nije-laze). U tom slucaju vrlo je bitno da slicne stvari prepoznas. Kako ti se ne bi ponavljale u buduce.

Svasta jos bi mogao da bude razlog.. Medjutim na slicna pitanja bi ipak trebalo da odgovaraju ljudi koji se bave profesionalno radom.

Ja bi ti predlozio da pocnes "od pocetka". Kao sa stenetom. I moras imati napredka. A dok ne popravis nagone nemoj kuju mnogo pritiskati ostalim komandama, vec akcenat stavi na igru.

Ukratko toliko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moglo bi se desiti da si joj i ti (iz neznanja) prilikom neke radnje ili ne radnje poremetio nagone za lopticom. Tj. da je kuja sa lopticom povezala neko lose iskustvo. I da zato okleva ili je odbija. To u prevodu znaci da si je "sam zezno". Ali i to je stvar iskustva (desavalo se svima nama. Ko ti kaze da njemu nije-laze). U tom slucaju vrlo je bitno da slicne stvari prepoznas. Kako ti se ne bi ponavljale u buduce.

Kljucnu stvar sam zaboravio da napisem. Pilicima nije mesto pored psa kojem tezis pravilno formirati nagone. Sputavanje jurnjave za njima je odlican nacis da psu unistis nagon za plenom i postignes da te se pas plasi. Dakle, pilici u drugo dvoriste.... Odraslog psa koji zna sta se od njega ocekuje bi donekle (i samo donekle) imao smisla sputavati. Stene nikako. I naoruzaj se strpljenjem, kad stene pocne praviti stetu po dvoristu, cepati stvari, vuci i sl. Jedan pogresan korak i mozes zeznuti stvar, ako je pas meksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

opet ja :mrgreen::oops:

nisam ukapirala da li je ova tema samo za izložbene NO, a i kad smo već kod toga, ne razumem baš najbolje, da li su svi crni i gvozdeni NO isključivo radni? i da li ovi klasični mogu da budu radni (mislim da da?) ?

hoću već da pozovem neke odgajivačnice i raspitam se o ceni kao i da li imaju leglo za 2 meseca, ali, sam sad malo zbunjena..

da li radni NO znači da će pas (generalno, znam da zavisi i od gena) biti živahniji, ili samo "raspoloženiji" da kapira šta ga učim???

pošto ne bih na izložbe, ali, ne bih ni da mi pas bude hiperaktivan, jer će biti u stanu... a s druge strane, volela bih da mogu dnevno da idem na trčanje s njim... (pošto svi pišu da su klasični zbog kukova osetljiviji)

ajd' molim vas, uputite me malo :oops::oops: hvala i(j)opet (nod)

Share this post


Link to post
Share on other sites

elpida, nemoj da te mrzi da se vratis u ranije delove teme, imas sve odgovore na tvoja pitanja.

Ne postoji radni i paradni, sve je stvar jedinke pojedinacno i rada sa njom, odabira nadarenog steneta za odredjene namene itd.

I najveca izmisljotina i laz je ta oko kukova, jer svi psi srednjih, vecih i gigantskih rasa imaju problema sa displazijom bez obzira na boju krzna, eto to je prava istina... i jos da dodam da se po najnovijim istrazivanjima procenat displazije kod potomstva dva "normal" x "normal" krece do 26%, dakle cetvrtina legla.....

Pas ce ti biti onakav kakvog ga sama napravis svojim cinjenjem ili ne cinjenjem...imas temu "rad sa stenetom" pa se potrudi da i nju procitas celu i tamo ces naci mali milion odgovora koji te zanimaju, imas puno tekstualnih pojasnjenja, ali imas i video klipove na kojima mozes prakticno videti to sto te zanima.

Kada budes nabavljala sebi psa, potrudi se da nabavis stene od roditelja koji su cisti u glavi i neces imati problema u suzivotu sa takvim stenetom....

Share this post


Link to post
Share on other sites

hvala axentije, ne mrzi me, nego, ne mogu da postignem sve, ima na hiljade postova (sweat) (i tema)

čitam forum već danima, kao roman (nod)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To da ne postoji razlika izmedju radnih i izlozbenih se svakako ne bi slozila cuvena Wikipedija.

Ako pogledate na toj stranici o nemackim ovcarima na engleskom jeziku tj kao german shepherd pa

onda procitate pod Controversy, sa dve uporedne slike i procitate stav strucnjaka za kretanje i zdravlje

pasa onda dobijate jos jedan jak argument da razlika postoji. Cak se i iznose ostre kritike na kretanje

i uopste zdravlje pasa koji se prihvataju kao standardizovani za izlozbe. Uostalom procitajte:http://en.wikipedia.org/wiki/German_Shepherd, pod controversy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemo, ajd molim te reci nam ko ubacuje podatke u tu wikipeidiju???

Samo ti veruj svemu sto procitas.....taraba je taraba.

-------------------------------------------------------------------------------

Bane hvala za sliku, ista je na tatu, bas je povukla (y)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Mod

Nije tesko ostaviti link za sledeci deo kada zakljucate temu.

Ne moguuuuuu da kopam po ovolikom forumu :oops:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moler slika je bas (y) . Pravi momenat!

Trajcen, sa slika se dobija utisak da stene uopste ne pustas s lanca jer je uvek na lancu i na jednom mestu, a i slike nisu nesto kvalitetne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kuceto ne e nikako na lanec samo sega go staviv na lanec za da go slikam bidejci mnogu skoka ripa trca saka da si igra. a i sega ne mozev da go slikam ubavo sakav da pratam nekoja slika da mi dadete komentar ispadnav nadvor slikav nekolku nabrzina i gi staviv ovde

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this