Sign in to follow this  
Guest Sladjana

Izlozbeni bonton - kako do pobede

Recommended Posts

Guest Sladjana

"Ovo je deo teksta koji je napisao Samjuel Drejper, priznati sudija, izlagac i autor nekoliko kinoloskih "biblija" za rasu ДЌau ДЌau, sazeo je izlozbeni bonton u nekoliko preporuka i pravila izlagacima, ocima sudije u ringu.

Prvi "zakon" je: za sudiju je najvazniji utisak, koji najduze traje i ostavlja ogroman pecat u ocenjivanju - onaj prvi. kako je pas usao u ring? Da li ga vlasnik vuce, probija se nervozno kroz guzvu, ili je nekoliko minuta pred ulazak - svog razreda - spreman kraj ringa, da njegov pas useta kao kralj, s nezategnutim povodnikom i postavi se smireno na mesto medju ostale - po kataloskom broju.

Od trenutka kada se izlagac postavio u liniju, vodeci izuzetno racuna o rastojanju do najblizeg konkurenta, da preterana blizina ne izazove psecu svadju i ne pokvari utisak, vreme je da pas bude u izlozbenoj pozi, odgovarajucoj za rasu. zlatno je pravilo da pas u toj pozi bude u svakom momentu, kada mogu da ga okrznu oci sudije, (za vecinu rasa ako je moguce slobodno, bez ruku vlasniika na psu i neprestanog cesljanja ili doterivanja poze).

"Suvise mnogo izlagaca kao da "podseca" kako je pas marioneta, stalno ga gurkajuci da se namesti u zeljeni ugao, pomerajuci glavu, rep i sape u skladu sa svojim zamislima "savrsenog". to navodi sudiju da pomisli da pas ne moze da stane korektno bez pomoci hendlera. slobodna, prirodna poza, cak i kada pas ne stoji pravilno, privlacnija je za sudiju", savetuje Drejper i upozorva na trece zlatno pravilo da: "...previse hendlinga i namestanja donosi samo stetu a nikako korist".

Tempo u ringu, kada sudija ocenjuje hodove treba da odgovara psu, tako da se pokazu njegove prednosti, ali ponovo po izlozbenom bontonu treba imati na umu da se ne zadrzavaju ostali ili suvise ne zuri a rastojanje izmedju pasa ne sme da bude premalo. potpuno prilagodjavanje tempa izlaganom psu na mestu je kada sudija ocenjuje hodove individualno.

U SAD vise ne ponavljaju da izlozeni pas mora da dopusti da mu sidija proveri zagriz, temeljno opipa gradju, kod muzjaka proveri testise, bez ikakvog znaka agresivnosti, sto ne znaci da kod kuce nije ostar cuvar.

Jednostavno, na izlozbama nema mesta za pse koji nisu nauceni da sve to s dostojanstvom moraju da "otrpe", tacnije receno - da pokazu bez ikakvog roptanja. ako to ne mogu, onda ni oni a ni vlasnici nemaju sta da traze.

Izlozbeni bonton u SAD apsolutno odbija tzv. dvostruki hendling a trckaranje clana porodice ili prijatelja oko ringa i dozivanje psa, pistanje raznim igrackama, ne bi li se ljubimac namestio - iz apaticne - u onu, zeljenu pozu iscekivanja moze samo da naskodi i pokvari utisak sudije o psu. Tako je i na CACIB izlozbama pod patronatom FCI.

Izlozba nije samo revija psece lepote, vec mora da bude i demonstracija uljudnosti i sportskog prihvatanja ocene sudije. Sudijska se nigde ne porice jer u ocenjivanju psa uvek postoji doza subjektivnog. na svim izlozbama postoji pravo na zalbu, ukoliko organizator ili sudija povrede pravilnike. po njima sudija nema samo prava, vec i mnoga ogranicenja i obaveze - izmdju ostalog i to da mora da sudi po vazecem standardu i propisima koje vaze za dodelu kandidatura i pocasnih zvanja.

Niko ne treba da zameri izlagacu, ako nezadovoljan ocenom, posle zavrsetka rada u tom ringu, saceka arbitra i, mirno i ljubazno, sudiju zamoli da mu, ako zeli, kaze neku rec o stanju njegovog psa, nesto sire nego sto je zapisano u ocenskom listu.

Samjuel Drejper kao poslednje, zlatno pravilo navodi: "Zapamtite, ne postoji pas, koji ce stalno i uvek osvajati titule."

I sutra je dan, mozda bas vas."

Iz teksta Dase Pavlovica, revija Zov od 12. decembra 2003.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sladjana

Izvinjavam se Dijani, vidim da je tekst vec postavila na drugom topiku (nisam bila dovoljno agilna sa citanjem svih komentara), ali mi je drago da je i nekom drugom taj tekst zapao za oko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Dijana

Moram priznati da je i meni drago ЕЎto je joЕЎ nekoga zainteresovao ovaj tekst. Pozdrav SlaД‘ana :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vam obema :). Zaista volim procitati ova vidjenja sa sudijske strane :).

Voljela bih kada bi i nase sudije pisale slicne tekstove... svoje vidjenje situacije. Bilo bi to zaista interesantno citati.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sladjana

Imam dosta casopisa o psima i izlozbama i u nekoliko je objavljeno par intervjua sa nasim kinoloskim sudijama. Raspricali se oni o svemu i svacemu ...:) Ali potrudicu se da povadim ono sto je bitno za sudjenje - ili kako oni vide izlaganje pasa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this