Guest Chris

Basset Hound 2. deo

Recommended Posts

Guest Chris

BASET

Originalni naziv BASSET HOUND

FCI standard broj : 163 / Grupa : 6

Zemlja porekla Engleska

Temperament

Baset je simpatičan, drag, lojalan pas mirne i dobre naravi. Odlično se uklapa u porodični život. Trebalo bi da je uvek druželjubiv, nikad zlonameran niti opasan, prgav ili nervozan. Baset je blag pas, ali nije stidljiv, veom privržen vlasniku, porodici i deci. Ukoliko ima nesigurnog, slabog vlasnika može da bude vrlo tvrdoglav, tako da mu je potreban pouzdan, istrajan vođa koji uspešno ostvaruje autoritet nad psom. Basetu je potrebno postaviti jasbna pravila ponašanja i granice koje ne sme da pređe.

Ovaj pas jako voli hranu pa je u stanju da vam izvodi trikove kako bi je dobio. Ima veoma specifičan, dubok lavež. Teško ga je naučiti da vrši nuždu napolju, ali je moguće uz dosta strpljenja i pozitivnog treninga.

Ako ga pravilno dresirate, baset je poslušan, ali ako oseti privlačan miris, ne osvrće se na komande, već prati svoj njuh.U tom slučaju, teško ćete ga vratiti dozivanjem. Zbog toga ga puštajte sa uzice samo na bezbednom prostoru.

Poreklo

Baset je stara pasmina, direktan je potomak psa sv. Huberta (Bloodhound) i ima skoro nepogrešiv njuh. Ime potiče od francuske reči „bas“ što znači nizak. Njegove duge uši je opevao Šekspir kao „uši koje čiste jutarnju rosu“. Rasa je prvi pu prikazana na pariskoj izložbi 1863. godine i od tada raste njena popularnost. Ta polpularnost se proširila na Englesku među ljubiteljima koji su želeli više od izložbenog psa, psa za pratnju i lov. U Americi su uzgajivači negovali baseta i razvijali njegov lovački, pratilački i izložbeni potencijal. Ovaj pas je sposoban za samostalan lov isto kao i za lov u čoporu, jednako u jamama i na otvorenom. Dobri su lovci na lisice, zečeve, fazane... Iako su mu refleksi spori, ima izuzetan njuh. Zbog kratkih nogu, ne trče brzo, pa su pouzdani za lovce koji pešače. Džordž vašington je imao baseta kog mu je poklonio Lafajet nakon Američke revolucije.

Uslovi odgoja i nega

Baset dobro podnosi život u stanu. Neaktivni su u stanu, ali napolju su u stanju satima da se igraju i trče. Dvorište im nije neophodno ako se dovoljno izvode. Da biste ga održali zdravim, morate ga voditi u svakodnevne duge šetnje. Ne ohrabrujte ga da skače. Pazite da vam ne pobegne ako oseti neki trag, tada ne čuje komandu.

Zdravstveni problemi

- gojaznost; baseti su podložni gojenju što je za njihovu kičmu jako opasno

- problem sa želucem koji nastaje usled nepravilnog varenja (GDV – gastric diletation volvulus) Zbog sklonosti ka ovoj bolesti koja može da bude fatalna, preporučuje se da basetu dajete 3 manja obroka dnevno umesto jednog.

Životni vek 10 do 12 godina

Opšti izgled: Niskonogi pas sa pozamašnom masom, izbalansiran, punog kvaliteta. Poželjna je značajna količina slobodne kože.

Karakteristika: Pouzdan gonič potekao od starih krvnih linija, koji lovi svojim nosem, pas za hajke, ima dubok melodičan glas i sposoban je da radi u polju sa velikom izdržljivošću.

Narav: Hladnokrvan, nikada agresivan ili plašljiv, privržen.

Glava i lobanja: Zaobljena, blag stop, izražena potiljna kvrga. U predelu obrva srednje širine, blago se sužava ka njušci. Opšta osobina njuške je da je suva, ipak ne špicasta. Nosnik je gotovo paralelan sa linijom lobanje i neznatno je duži od rastojanja od stopa do potiljne kostsi. Na čelu i guši smeju biti srednje veliki nabori kože. U svakom slučaju koža na glavi treba da je toliko slobodna da je glava okruglasta kada se gleda od napred. Gornje usne znatno preklapaju donje. Nosna pečurka potpuno crna, osim kod pasa svetle boje, kod braon boje nosna pečurka srne biti boje jetre. Velike i dobro otvorene nozdrve smeju malo da prevazilaze usne.

Oči: Romboidne, nisu ni upale ni buljave. Tamne, kod svetlih pasa smeju biti različitih tonova, sve do srednje braon. Miran, ozbiljan izraz.Vidljivo je crvenilo trećeg očnog kapka, ali ne preterano jasno. Svetle ili žute oči maksimalno su nepoželjne.

Uši: Usađene nisko, tačno ispod linije očiju. Duge ali ne preterano, protežu se do vrha korektno duge njuške. Ćelom dužinom uske i na unutra zavijene, vrlo savitljive, fine i somotaste.

Zubalo: Snažne vilice sa perfektnim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka naležu na donje.

Vrat: Mišićav, dobro zavijen i prilično dug, sa izraženom ali ne preteranom kožom na guši.

Prednji deo: Plećke dobro koso unazad položene. Ramena nisu „teška". Kratke, snažne prednje noge sa jakim kostima. Laktovi nisu okrenuti ni unutra ni napolje, već leže čvrsto uz telo. Gornji deo podlaktice postavljen blago pod telo ipak ne tako da onemogućava slo- bodno kretanje, bez da se tim noge u mirovanju ili kretanju dodiruju. Posmatrano od napred predgrudi dopiru do pregiba podlaktice. Maksimalno je nepoželjna preterana uzglobljenost. Na došaplju se nalaze kožni nabori.

Telo: Dugo i sveukupno duboko. Izražena grudna kost. Grudi nisu uske, ali nisu ni nes- razmerno duboke. Rebra dobro zaobljena i dobro zasvođena, postavljena daleko unazad, bez deformiteta. Leđa prilično široka, ravna. Greben i karlica približno u istoj ravni, pri čemu slabine smeju biti blago uzdignute. Leđa ne treba da su preterano duga između grebe- na i karlice.

Zadnji deo: Veoma mišićav i izražen. Posmatran odpozadi gotovo da ima oblik kugle. Veoma dobra uglovanost. Skočni zglob je nizak, došaplje blago podvučeno pod telo, ali nije okrenuto ni unutra ni napolje. Mogu postojati nabori, ali na zadnjem delu skočnog zgloba postoji mali kožni džep, napravljen od slobodne kože.

Sape: Masivne, dobro uzglobljene i sa dobrim jastučićima. Prednje šape su usmerene ka napred ali mogu biti i okrenute blago u polje. U svakom slučaju pas stoji korektno, pri čemu je telesna masa ravnomerno raspoređena na prste i jastučiće, tako šape ostavljaju trag velikog psa.

Rep: Dobro usađen, prilično dug, jak u korenu, sužava se ka vrhu. Na donjoj strani odlakan je sa malo oštre dlake. U kretanju rep je nošen uzdignuto u blagom sabljastom luku, ali nikako zavijen ili prebačen iznad leđa.

Kretanje: Od velikog značaja. Meko tečno kretanje sa velikim iskorakom i velikom potisnom snagom. Kolena i skočni zglobovi ne smeju nikada u kretanju biti kruti, takođe prsti ne smeju da se vuku po zemlji.

Dlaka: Ravna, kratka i gusta, bez da je fina. Obrisna linija ravna bez duže dlake. Duga meka dlaka sa zastavicama je veoma nepoželjna.

Boja: Uobičajena crna - bela - braon (trobojan) ili limun belo (dvobojan). Dozvoljena je svaka druga boja goniča.

Veličina: Visina grebena 33-38 cm.

Mane: Svako odstupanje od gore navedenog ima se smatrati greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj proporciji sa stepenom izraženosti.

N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teno hvala! :grin::grin::grin:

Lidija riješio sam hranu sada pazim da nepojede previše. Neki mu se klik u glavi dogodio popravio se u svakom pogledu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lidija,kako tvoje bebe,lunca nisi se pohvalila novim leglom,,,,evo mi na moru ali se Neiko ne zeli kupati nego cijeli dan samo spava jer jako tesko podnosi vrućine a danas je u zadru vec u 8 ujutro bilo preko 28 stupnjeva :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bebe su super. Ovih dana Aria ide na operaciju (ona sto je rodjena bez pupka) jer ima kilu koja se srazmerno s njenim rastom povecava.

Do kog datuma ostajes u Zadru? Ja sam prijavila Audrinu na 4summer, na dve izlozbe. Nadam se da cemo otici na tu izlozbu. Ako budes tada u Zadru,da se vidimo :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas prvi puta od kada imam bassete odlazim u Pulu na more i ostavljam pse kod kuće.Mislim da će se ludo zabavljati i oni i moj stari koji će brinuti o njima :giggle::giggle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da,to je losa strana ovog posla. Nema odmora. Lep provod zelim i da se dobro odmorite :-D

Teno mi ipak necemo ici u Split. Imamo previse privatnih i poslovnih obaveza :-(

Bili smo na izlozbi u Sremskim Karlovcima. Sudija Stefica Lazic je dodelila Feliciti CAC, BOB, BOG 2. Imam slike,stavicu ih uskoro da i nas vidite na postolju :-P.

Juce smo bili u Irigu i dobila je CAC,CACIB. Da su Surjanovi poveli svoju sampionku Why Not sigurno bi smo ostali bez titule :-P. Bilo je lepo opet se sresti sa njima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anastasia Orejas Largas

dsc05541m.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc05555m.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc05563fz.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

dsc05571bz.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

malo da ozivm ovu temu, ovo je moj baset, star 3 meseca i 15 dana, slikao sam ga danas malo, prezadovaoljan sam sa psom i temperamentom i izgledom, bas po mojoj meri, uzivamo svaki dan, trudimo se da budemo tvrdoglaviji od nje, ali cesto nam to ne ide, u zadnjih nedelju dana izduzila se jako, menja mi se svaki dan, cas mi je debela, cas mrsava, cas ima veliku glavu, cas malu, kao dete u pubertetu, jos nismo savladali da stoji u stavu trudimo se, danas smo je motivisali sa klopom, moram je nekako naterati da stoji, cim joj pridjem ona odma sedne i na ledja da se ceska, sa ishranom nemamo problema, jede bukvalno sve, od voca i povrca, mesa, iznutrica, granula, sira, surutke, kiselog mleka, kuvanih kukuruza... U setnji obozava visoku travu, a kad namirise nesto idemo kuda je miris vodi, kad smo na betonu najvise voli po bankini da ide, to joj je fora

pozz za sve ljubitelje ovog dela foruma

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj Alejandro (Alex) nema sanse da se postavi u stav :D Odmah grize :D A seka Anastasia se bas izduzila. Jel si je merio koliko je teska? Mene svi smaraju da je Alex debeo...

6plshz.jpg

:giggle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrodosli :grin:

Polpot i mene zanima koliko je Anastasia teska. Jos uvek mislim da je jako slicna Virginii kad je bila mala.

U devetom mesecu idemo u NS na izlozbu pa dovedi i nju da se sto pre privikava na guzvu i puno pasa. Audrinu cemo povesti ali nju ne prijavljujem na izlozbu. Svratite slobodno ako budete u prolazu.

Shaman dovedi ga kod nas da vidim. Meni ne deluje da je debeo.

Aria je bila na operaciji (hernia). Doslo je do komplikacija i mozda ce morati na jos jednu. Stvorile su se priraslice. Ona se dobro oseca, zivahna je, vesela, jede, igra se, normalna stolica. Posto nasi veterinari ne znaju da mi odgovore na pitanje sta i kako dalje vodicu je u Beograd na pregled.

Mico cestitam (clap)

Zorane, jel skotna Riverside zenkica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kad smo bili kod veterinara 05.07.2011 imala je 10 kg 750 gr u ponedeljak 08.08.2011 idemo opet kod veterinara tada cemo je meriti opet, po mojoj proceni sad ima oko 15-16 kg napredovala je dosta a i ja kad je ponesem oseti se razlika. I anastasia kad dobije kosku mirna je satima, obozava da gricka koske. I ja sam planiraoo da je dovedem na izlozbu malo da se socijalizuje, igra se ona sa psima, ali nikad nije bila okruzena sa gomilom pasa, maksimalno je bilo 4 i ona i bila je najveci divljak na livadi

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav novim clanovima foruma,anastasia i alex su prekrasni i odlicno su uhranjeni samo su slike stava loše ali se vidi da ce biti lijepi primjerci.anastasia je ista mama.stavljajte nam još slikica,da vidimo kako napreduju.čestitke lidija za cacibe :grin: ..Neikov sin je u splitu na 4summer dobio JBOB a lisa cum grano salis PRM. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.