Dom

Deltari Ilir - 11. deo

Recommended Posts

Izvolite novi deo o rasi.Molim da postujete pravila foruma,kao i pravila o citiranju fotografija jer ce takvi postovi biti brisani.Hvala na razumevanju.

Datum publikovanja autenticnog standarda: 2002

Maticna zemlja: Srbija, Albanija

Standard: U razmatranju u FCI

Klasifikacija: Uskoro uvjetno priznata rasa: grupa 2 sekcija 2.2

Uporaba: Ovcarski pas, stocar, cuvar i uvjetno sluzbeni pas…

Originalan Naziv: Qen dhene ( Deltari ilir)

Engleski: Ilyrian sheepdog

Njemacki: Ilirschen schaferhund

Francuski: Chien le berger Ilyrian

Italianski: Cane da pastore ilyrica

Slavenski: Ilirski Ovcar

Povijest:

Deltari ilir je autoktona rasa u Ilirskom Poluotoku, koja je stara vise od 2 stoljeca, a uticaj nastanka rase imali stari psi Molosi (Poznato Ilirsko pleme) koji su vjerovatno uzeli iz persijanaca koji su pokorili Egipat 525 p.k, zatim su krenuli put do otoka Molos, gdje su bili nadmudreni i pobjedjeni. Molosi nisu imali milosti prema vojnicima ali su postedili pse, otuda i ime velikih pasa “Molos”, i prema tome Molosi u danasnjoj kinologiji imaju posebno mjesto. Sa ovog otoka psi su se sirili na preostali dio Ilirskog Poluostrva, (Balkana) i Evrope.

Prve zapise o psima u danasnjem Ilirskom poluotoku (Zapadni Ballkan, Jugoistocna Evropa) nalazimo jos u doba Istocnog Rimskog Carstva, kada su rimljani pokorili ilire i koristili taktiku “zavadi pa vladaj” gdje mada dosta sturo pise Collumella, najznacajni pisac za poljoprivredu u svoje vrijeme (Zivio u I stoljecu p.k) koji upisuje psa kao veoma potreban u ljudskoj zajednici. I predavac Ilirike u svoje doba Terenzi Varrone rodj. 116g. p.k. pise o psima u Ilirskom Poluotoku. Pa i Evlija Celebija u svojim putopisima pisao o Ovcarskim Psima.

Od svega receno dolazimo do zakljucka da za podrijetlo Pasa u Ilirski Poluotok utjecali malo azijski i sjeverni evropski pravac, sireci pse putem nomadskih plemena i velike seobe naroda u ranom srednjem veku (nakon propasti zap. Rimskog Carstva). Od tih pasa danas mi imamo Deltari ilir koji je doziveo sudbinu isto kao i narod koji ziveo u ovim prostorima.

Rezultat stvaranja autenticnog standarda rase je mukotrpan 30godisnji rad selekciju Autoktonih pasa na Kosovu i Albaniju od Kinoloskog Saveza Kosova. 20.06.2002

Ne treba ga mjesati sa slicnom rasom Sarplanincem, koji u prvi pogled izgleda slicna rasa, ali zapravo su toliko razlicite.

Opce karakteristike:

Deltari ilir je pun snage, relativno veliki pas, pravougaoni, dugodlaki, dobar cuvar, nezamenljivi ovcar…, mocan, impozantan, velikom glavom, snaznim celjustima, zategnutom kozom, snazno i grubo tijelo sa jake i misicave noge.

Daje utisak impozantnog psa i nimalo lenj. Vatreni pogled daje intelegenciju i hrabrost. Ostar karakter bez agresivnosti, razuman, ponosan, odlucan, hrabar u borbi protiv zvjeri…

Harmonicnu gradju tijela daje plemenita vanjstina.

1. GLAVA:

Srednje do dovoljno duza glava, snazna, koza glave pricvrscena i bez borova, proporcionalno sa velicinom tijela. Duzina glave je oko 29cm (27-32) kod muzjaka, 26cm (24-29cm) kod kuja. Odnosno oko 42%, (2/5)visine do grebena. Gledano odozgo tupo klinasta, gledajuci iz profila blago i siroko zaobljene ceone kosti.

Objasnjenje:

Previse teska i kratka glava, ili zuvise laka glava neproporcionalna sa velicinom tijela su mane, atipicnu neproporcionalan odnos duzine njuske i lobanja, izrazito uska njuska i konvergentne linije glave treba ih penalizirati.

a) Lobanja:

Dobro razvijena konveksna i blago zaobljena, duzina je prilicno 58% (3/5) duzine glave (17cm) kod pasa, 57% (15cm) (5/9) duzine glave kod kuje.

Cefalni indeks oko 53, vise za 80% duzine glave. Bez izrazenosti ocnih lukova i potilne kosti. Izmedju oci usi siroka ka nosu se suzava. Kod zigomaticnih lukova sirina lobanja je skoro za 1 cm manja u odnosu na duzinu lobanje (17:18cm)

Objasnjenje:

Linije lobanja i nosnika su blago divergentne, a linije nosnika i cela blago konvergentne (sto znaci psi imaju blago divergentne linije glave), a paralelne linije glave uska lobanja treba ih penalizirati.

B) Stop:

Relativno iszrazen, gdje kut izmedju nosa i cela je oko 145-150º, a ta zamisljena linija izmedju unutrasnjih ocnih kutova cine liniju stopa.

Objasnjenje:

Kostana osnova u podruciju izmedju oci gdje se odvaja nosnik i lobanja ne smiju biti uske, oci su daleko jedan od drugog, kod muskih pasa vise od 7 cm, a kod kuje 6 cm. Ner izrazen stop je teska mana (paralelne linije glave). izrazen stop je mana, a jako izrazen stop penalizirati.

i) Nosnik

Kraci od lobanjanjskog dijela, gdje cini 2/5 (42%) oko 12cm kod pasa, odnosno 43% (11cm) kod zenki. Nosnik je sirok, gruba kost izrazena, raven od korijena ka vrhu se suzava, dubina nosnika je jedva manja od duzine nosnika. A obim nosnika mjeren pred ocima je priblizno 15% (visi u odnosu na duzinu glave (34.8cm) kod psa, a 17% (31.9) kod kuja.

Objasnjenje:

Plica njuska je mana, a izrazitiv uzak nosnik treba penalizirati. Prelaz od lobanja ka nosniku relativno izrazen, odstupanja od toga su mane.

d) Nos

Dobro pigmentisan sa dobro oblikovanim nosdrvama,. Posmatrajuci sa strane leze u nastavku gornje usne. Sirina nosa uvijek veca u odnosu na visinu (4,5:3,8cm)

Objasnjenje:

Otvori nosa sto vise otvorene, elasticne uvijek tamne do crne pigmentovane.

e) Vilica

Siroke bez spicavosti, gornja i donja su duboke sa jako osnovom kosturom i siroko podrucje izmedju njih gdje usta moraju biti otvorena skoro da prezadnjeg predkutnjaka i prvog kutnjaka.

Objasnjenje:

Vilice moraju biti snazne, dobro razvijene sa perfektnim odnos zubala. Smatra se da kod psa ove rase ugriz je oko 12kg/1cm³. Profil donje vilice iz kosog luka i prelazi u ravnoj linija koja je divergenta sa linijom nosnika. Slabo razvijena celjust i los spoj su teske mane.

f) Usne

Prilezu uz kostanu osnovu, gdje gornje usne pokrivaju donju usnu bez slobodnih djelova i zvala, boja uvijek crno pigmentovana.

Objasnjenje:

Gornje usne ne smiju biti dugacke, tanke a donje nikako objesene dole, a kad pas trese glavu nikako ne mogu da vibriraju (teska mana).

i) Zubalo

Bijeli, snazniji komplet po zubnoj formuli 42 sa Skarastim i klijestastim ugrizom, pri cemu gornji sekutici pokrivaju donje (ili stoje jedni na druge) bez gubljenja kontakta.

Objasnjenje:

Nedostatak prvih premolara je laksa mana a predgriz i podgriz (penalizirati) a zuti mali i ukrsteno zubalo su lakes mane

j) Oci

Relativo veliki, bademastog oblika niti buljnjave niti upale, gdje u odnosu na vertikalno drzanje glave leze horizontalno. Ocni kapci cvrsto priljubljeni uz oko i bez opustanja Boje od svijetle braon do skroz tamne.

Objasnjenje:

Subfrontaloni polozaja oka sa kutom udaljenosti na horizontali je prilicno 10°

Premalo oko, ovalan oblik, buljavo su lakes mane, a svjetla boja oci u odnosu na boju dlake (teska mana)

k) Usi.

Trouglastog (srcanog) oblika, dvostruko kraci u odnosu na duzinu glave (15cm), visece prilezajuci opusteno, gdje pokrivaju usni otvor. Usadjeno daleko jedan od drugog, opticki prosiruju lobanju, i dopiru do donju vilicu. Prednja ivica prilubi se priblizno na sredini izmedju ociju i potiljne kvrge.

Objasnjenje:

Blago odstojece usi i vrhovi koji ne dodiruju obraz ili nesimetricno nosenje usi smezurano uho su mane, a nedovoljno priljubljeno uho, i u afektu paralizirano uho, kratko uho, ako se ne pretekne do vanjske ocnog kuta (penalizirati)

2. VRAT:

Snazan vrat je srednje duzine (zbog pokrivanja dlakom daje utisak da je kraci), oko 10% kraci u odnosu na duzinu glave, odnosno priblizno 1/3 velicine grebena (24cm kod muzjaka 22cm kod zenke). Obim vrata od prilike 70% visine grebena. gornja linija vrata je blago zaobljena a donja ravna, a kut koji vrat zaklapa sa horizontalom je priblizno 30-35º.

Objasnjenje:

Vrat mora biti snazan, a veza izmedju glave i trupa bez naglog prijelaza. Drzanje vrata ravno i ispod ravne linije trupa je mana. Gusa (fanon) teska mana, a opustanje vidlive koze penalizirat.

3. TRUP:

a) Je duzi u odnosu na visine grebena za muzjake 4-8% a za zenke 6-10% (76 kod muzjaka, 73.5 kod zenke). Gornja linije trupa je ravna koja se blago spusta ka sapima.

Objasnjenje: Trup ne smije djelovati zdepast, a to je snazan nikako limfatican (treba penalizirati), zdepast i labav trup su mane jednaka visina i duzina (penalizirati).

) Greben: blago izrazen ali sirok, cini vezu izmedju vrata i trupa koja je blago izrazena.

Objasnjenje:

Previse izrazen greben i uopce neizrazen su teska mana ali sirok greben daje i siroka prsa.

B) Grudi:

Su siroka, duboka i snazna proporcialno u odnosu na druge dijelove tijela, sa razvijenim muskulaturom, gdje vrh grudne kosti nalazi se ispod vrha ramena, dopru do laktova.

Objasnjenje: Visina od zemlje do vrha grudne kosti je oko 50% (35.5cm) visine grebena, grudi ne smiju biti bacvaste. Odnos visine laktova od poda i laktova do grebena je 55:45. pre siroke ili preuske grudi, plitak, bacvast nedovoljno zaobljena rebra su nepozeljne.

c) Grudni kos:

Spusten nesto nize od laktova, velike zapremine, prostran. Obim grudnog kosa je sa 14-18cm visi u odnosu na visini grebena kod muzjaka, 10-15cm, kod zenki. Sirina grudnog kosa je 40% (2/3) ukupne duzine od vrha grudne kosti do grebena.

Objasnjenje: Zastuppljene razlike kod obima grudnog kosa su zbog nacina drzanja psa, da li je u pokretu ili nije,

d) Ledja:

Gledajuci iz profila prikazuju ravnu liniju, koja je samo kod grebena

“odvojena”. Ledja su siroka, snazna, duboka i relativna duga. Duzina cini oko 30% visine do grebena odnosno 1/3 v.g.(M 23cm, Z 21cm)

Objasnjenje:

Kod kretanja treba da bude stom mirnija. Nije dozvoljena ni konveksna ni konkavna linija.

e) Struk:

Ne smije biti savinut (previjen) i izdignut, obim struka je priblizno 70% obima grudnog kosa

f) Slabine:

Su nastavak ledja, kratke, gledajuci sa profila relativno konvekse, dobro zategnute sa strane zaobljene, duzina sapi je 1/5 visine grebena. (Kod muzjaka 14cm a kod zenke 12cm)

Objasnjenje:

Prelaz od ledja prema slabinama treba da bude jedva primetljiv.

g) Trbuh-Stomak:

Je muskulozan i zategnut, donja profilna linija stomaka gradualno se uzdize od profila prsa (grudi) prema bokovima.

Objasnjenje:

Donja linija nikako ne smije biti horizontalna ali donja linija isto e smije biti odjednom uzdignuta u primjetni stupanj (penalizirati). Trbuh uvijek mora biti usukan.

i) Sapi:

Siroke snazne zaobljene i siroke, misicave i relativne duzine oko 30% 21.2cm) v.g, odnosno sirina 15% (10.6cm)v.g. Sapi su “ravne” gdje kut od 28° stvara se gdje linija koja ujedinjuje kuk sa zdjelicom u odnos na horizontalu.

Objasnjenje: Uske sapi i spicaste su nepozeljne, prednja strana uvijek djeluje da je veca u odnosu na zadnju.

j) Visina i tezina:

Visina kod muzjaka 67-75cm, kod zenki 62-70cm, kada psi se nalaze u optimalnoj kondiciji, tezina 40-60kg kod psa (70% imaju 48-52kg), kod zenki 30-50kg ili 15% manje nego kod muzjaka.

Objasnjenje:

Odnos visine i tezine je u mnogih pasa da u 1cm. visine dolazi 700gr. tezine, kod kuje uvijek 15% manje u taj odnos.

k) Rep:

Nastavak od Sapi ka kontinuiranim nastavkom sa blago israzenim padom. Gdje visina korijena je za oko 12% niza u odnosu na visinu grebena, ima snazni debeli korijen koji prema vrhu se smanjuje. Dopire do skocnog zgloba. (duzina 50-54cm)

Objasnjenje:

Rep mora biti usadjen u produzetku sapi, najbolje nosen sabljast. Rep nosen zavijen iznad ledja je mana a zarolan penalizirati.

4. EKSTERMITETI

Moraju biti proporcionalno sa tijelom i pravilnih kutova..

a) Prednje noge:

Gledajuci od naprijed ravne i snazne, ali ne usko postavljene, medjusobno paralelne. Odnos laktova sa grebenom 55%

Objasnjenje:

Noge su samo kod zgloba sape moze biti upupcane.

B) Lopatica:

Srednje duga i siroka, koso polozena, duzine oko 30% v.g (22cm kod muzjaka a 20cm kod zenki) odnosno manje od prilike 1/3 v.g. dobro prilezu uz tijelo. Sa horizontalom zaklapa kut od 50° , a lopatica sa nadlakticom 105° (rameni kut).

Objasnjenje:

Kut nagiba ramena od 50° treba respektovat. Kut nagiba sa nadlakticom, nagib prema horizontali od 55° isto treba respektovat.

c) Nadlaktica:

Dobro misicava a 75% svoje duzine je priljubljena uz tijelo, duzine oko 40% v.gr. (28cm 26K) sa horizontalom cini kut 55° . Lakatni kut izmedju nadlaktice i podlaktice je oko 145° .

d) Podlaktica:

Snazna misicava ravna. Lakat se nalazi u liniju koja je paralelna sa centralnom razinom tijela, vrh laktova mora se nalaziti na vertikali spusteno iz zadnjeg kuta lopatica, pozadi ima dlacne zastavice.

Objasnjenje:

Lakat je sirok i relativno udoljen od grudi, obim laktova oko 25cm kod psa, 22cm. kod kuja. Sto je kut siri izmedju lopatice i nadlaktice i lakatni kut je siri i obrnuto.

e) Prednje dosaplje:

Kosa, gledajuci naprijed stoje uz vertikalu koja prolazi uz podlaktice gledano iz profila malo stavljena pozadi u odnos sa sapom, ako se pozadi gleda, ali u nastavku ravna. Gledajuci sa strane sa podlogom zaklapa kut od 80°.

Objasnjenje: Ne smije biti kraca od 15% u odnosu na podlaktice. Usko i meko dosaplje smatraju se mane.

f) Prednje sape:

Zaobljene i prikupljene prsti u oblik zlice, nokti tamni pigmentisani, tabani (mekusci) i jastucnice su tvrdi i elasticni, mrko do crno pigmentisani sa vertikalom stvaraju 20°

Objasnjenje:

Sape moraju biti velike i zlicaste 13cmx9cm odnos duzine i sirine, legnute i sa sto manje dlake u njih.

5. ZADNJI EKSTREMITETI:

Sire nego prednje noge, uz jake i lake kosti sa odgovarajucem kutevima, bez O i X stavova gledajuci od pozadi.

a) Bedrena (Butina):

Duza relativno siroka, snazna sa jakim misicavima. Od 32% duzine odnosno nesto manje od 1/3 v.gr. (23.5 cm). sa horizontalom koja prolazi kroz koljenog zgloba stvara kut do 60° a sa potkoljenicom stvara kut od 115°.

Objasnjenje:

Kut butine koji se stvara se karlicnom kost, od nazad ka naprijed, stvara se kut jedva veci od 90°. Butine medjusobno moraju biti uvijek paralelne, a paralelne moraju da budu i sa gornjom povrsinom tijela.

) Koljeno

Je bitan zglob, gdje kut koljena je stvoreni u odnos na rameni kut za 10°.

Objasnjenje: Treba da bude okruglo i velik, u vertikalom odnos sa kukovima.

B) Potkojenica:

Je misicava a malo manja od butine (za 1cm), sa horizontalom stvara kut 55° .

Objasnjenje:

Kut potkoljenice je 5 stupnjeva siri u odnosu na kut od pozadi. Butina i potkoljenica kod koljena stvaraju kut od 115°.

c) Skocni zglob:

Cvrst, sirok i prav. Rastojanje od skocnog zgloba do zemlje (ravnice) 27% v.gr. ili 1/4 v.gr. (17cm kod muzjaka, 14cm kod zenke).

Objasnjenje:

Kut koljena (izmedju potkoljenice i nadlaktica) 140°. Sto se tice kuteva sve ovisi kakav odnos imaju prethodniji kutevi, i njihov odnos, a zastopalne kosti vodoravno sa zamisljenom linijom kut oko 5° odnosno zastopalne kosti sa horizontalom 85°

d) Zadnje Dosaplje:

Imaju gotovo cilindrican oblik, snazne ali “lake”, visak prsti koji se naziva “vucji prst” treba ukloniti najkasnije 1 tjedan od rodjenja.

Objasnjenje:

Visina dosaplje ovisi od visine skocnog zgloba, a strmnje su od prednje noge.

e) Zadnje Sape:

Kao i prednje ali su manje, i imaju vise dlake u prste.

6. DLAKA:

Glava i prednji ekstremiteti, imaju kracu dlaku, usi malo duzu ali kracu u odnosu na tijelo, vrat, trup i zadnji dio noge imaju duzu dlaku, a rep peranicu.

Dlaka je cvrsta, gusca, ostra i priljiubljena uz tijelo (Najpozeljna), a ispod njih postoji podlaka (kraca).

Objasnjenje:

Dlaka na ledja mora biti duza a ka donji dio je kraca, duzina dlake 8-15cm. Valovitu dlaku (penalizirati), meka je teska mana. Rep uvijek vise odlakan.

7. BOJA:

D.I je jednobojan pas, izuzev kod tigrasti pasa gdje je dozvoljene u standardu. Boja se krece od potpuno bijele do skoro tamno zeljezno sive.

Objasnjenje:

Iskljucuje se crveni i crni psi (udaluju se iz priploda). Osim osnovne boje dozvoljene i bijeline na nogama, grudi, ali jednobojnost uvijek mora biti dominantna u glavi (ako nije pas sa svijetlom dio lica kao Alaski Malamut, vrata i gornji dio trupa). Dozvoljena tigravost u svim nijansama gdje su dozvoljene boje.

8. KOZA:

Srednje debele, elasticna i zategnuta. Sve vidljive sluzokoze koje se vide su tamno pigmentovane, jastucice na noge su crne, Vrat bez fanona i bore.

Objasnjenje:

Spustena gusa sa borovima je atipicna za rasu i psi koji daju oblik koze limfaticnosti.

9. SLUZOKOZE:

Sve koje se vide moraju biti tamne pigmentovane, nokti su crni i na unutrasnjoj strane usana treba biti pigmentav.

10. HOD:

Bez trzanja i grca, sa sto mirnijem ledjnom linijom dok trci Deltari ilir ima brzinu od 50km/h. (16m/ sec). hoda lako srednjem kasu, a kod dugih skakanja ima brzi gallop.

Objasnjenje:

Los hod je mana, a prilikom kasa i koraka vrat ne smije biti u horizontalnom polozaju.

11. PLIVANJE:

Pokizavilo se i kao dobar plivac, dok pliva koristi “Galop”.

12.SEKSUALNE ODLIKE:

Opceniti izgled, muzjaci su visi i snazniji, imaju jacu glavu, kuje su duze u tijelo. Kod muzjaka oba testisa moraju jednako biti razvijeni i spusteni u skrotum, a kod stidnica mora biti pigmentisana.

13. KARAKTER:

Intelegentan, dinamican, koji brzo svaca sto se od njega trazi, koji je dobar cuvar, stocar, ovcar da se dresi…, nepoverljiv prema strancima. Uvijek ostar kad treba (agresivnost je bolest treba iskljuciti iz uzgoja). Relativno tolerantan prema svojoj vrsti. Psi u planini su sposobni da se zakace sa zvjerima. Skroman u uvjete zivota.

Rasa Deltari ilir ranije je bila prostranjena skoro u celu teritoriju danasnje Kosova, Makedonije, Albanije i Severne Grcke (Çamëria) . Ljudi koji su ziveli na ove teritorije vecinom su se bavili poljoprivredom i stocarstvom, pa stocari su preko leta vodili stoku u planine, zato su im bili potrebni psi koji su im pomogli oko cuvanje stoke od zveri, dok su preko zime vracali se opet u nizinama. Vremenom stocara je bilo sve manje i manje i rezultat toga i pse je manjo bilo jer vise nisu im bili potrebni. Rasa Deltari ilir prezivjela samo gdje je bilo razvijeno stocarstvo na nas slucaj na Sarplaninu, Prizrenu, Orahovaca, i okolinu Peci, ali to ne znaci da Deltari ilir potice iz Sarplanine, mogli bi reci da se tamo najvise cuvala. Prije drugog svetskog rata bili su neki ljudi poznati kao Cehaje (Gazde) i ti ljudi su bili vlasnici vecine stoke u to vrijeme pa i vlasnici psa, osim psa su bili potrebni i pastiri koji su cuvali i brinuli oko stoke (najvise ovce) i bili su zato placani od njihovi gazda. Tradicija kod Albanaca je bila da zive u velike porodice i te porodice pored stoke su uzgajali i pse pa je svaka porodica uzgajala i svoj varijetet rase Delatri ilir, i dan danas moze se naci takve porodice koje imaju njihove linije pasa. n.p.r u Rahavec ima porodica Canziba koji uzgajaju Bele pse (Bardhoshat) i Tigraste sa baljom-belom trakom po licu (Baloja), pa porodica Hashani itd.

Rezultat stvaranja autenticnog standarda rase je mukotrpan 30godisnji rad selekciju Autoktonih pasa na Kosovu i Albaniju od Kinoloskog Saveza Kosova. 20.06.2002, (izmereno je 600 pasa)

Ne treba ga mjesati sa slicnom rasom Sarplanincem, koji u prvi pogled izgleda slicna rasa, ali zapravo su toliko razlicite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzimajuci u obzir da do danas nijesam imao priliku da vidim upisani kompletni komentar u dolje navedenim pasminama:

-Kraski Ovcar

-Sarplaninac (izuzev kriticnog komentara standarda u III knjigu O.S)

-Tornjaka

-Srbskog pastirskog psa..

Pred vama prvi put prestavljamo isti kod pasmine D.I

Kod Ocenjivanje pasmine D.I, KSK ocenjuje po poentiranju svakog djela psa. Poenska skala pri je nosila 150, sada do 100 poena a razmislja se da se radi na 30 poena. Vece ocjene su kod djelova gdje je funksionalnost

Ocjena 5 – 85-100 poena

Ocjena 4 - 80-84 poena Za dalju selekciju

Ocjena 3 – 70-79 poena

Opci dojam 20 poena

Glava, vrat 20 poena

Trup 15 poena

Visina/tezina 10 poena

Udovi 15 poena

Rep 5 poena

Hodanje 10 poena

Koza i dlaka 5 poena

KOMENTAR STANDARDA PASMINE DELTARI ILIR

Pasminska objelezja su najsigurnija izrazena u glavi I formata(okvira) u specificnim oblicima pojedinih tijela.

D.I kao I ostale pasmine slicnih njome nije tipican po tome sto spada u grupi slicnih nego zapravo ima tipicnu glavu (prototip pastirskih pasa), sa skarastim i kljeskastim zubalom, snazno-grube konstitucije sa tjelom (index formata) pozeljan skoro kvadraticnog oblika, (od uspravnog ka oblika horizontalnog, to jest izmadju srijednolinijskog ka dugolinijskog tipa) za muzjak 5% duzi a zenka 8% od v.g (o tome docnije) sa pravim stavom nogu dje spada u srednjeg “molosoidnog tipa” ali prilicno visokog do grebena, sa glavom dovoljno duga “mezocefalna” vise ka dolikocefalna nego brahiocefalni , sa cefalnim indeksom od 53, forme “prizme” sa blago divergentnim linija glave (lobanja : gubica) sa relativne naglasenim stopom, sa bademastim ocima, gdje boja oko pozeljnija biti skladu sa bojom dlakom kod tamniji pasa a kod svjetliji dozvoljeno malo svijetle nijanse.

Oci dovoljno razmaknuti jedan od drugog, sa priljubljenim usima, duzim dlacnem pokrivacem, elegantim hodom…

Opce Karakteristike:

Bitno je opci dojam, harmonicnost tjela, elegantan hod, hrabar i ostar, nikako agresivan. I svaki dio tjela sto skladnije postavljeno medjusobom. U prizme pogledu da se uocavaju razlike u spolovima.

1. GLAVA U proporcionalnim odnosu sa tjelom, gdje odnos lobanje i njuske priblizno 3:2 (sto znaci u cjelu duzinu glave, duzina od oksipitalne kosti do stopa i od stopa do njuske cini taj odnos).

LUBANJA : Zaobljena sa svih strana, ali bez pljosnatosti. Sa relativno izrazenim stopom, gdje linije lubanje i gubice su blago divergentne. Koza glave i lice dobro stegnuta bez nabora. Zvacni misici i zigomaticne arkade relativno izrazene. Sirina lubanja kod zigomaticnih lukova gotova (jedva manja) je jednako duzinu lubanje, dlacni pokrivac lica je kratak.

GUBICA: Njuska je obimna, siroka sa dobro nosnim otvorima, gdje i sa vajnske i unutarnje strane dobro pigmentisana, gdje od korijena sira a prema vrhu nosa suzava se neprimjetno ali uvjek ta linija je ravna. Gubica je dobro s’razvijenim vilicama, dje su usnice cvrste i dobro priljezu uz vilice, bez izrazenog ili otvorenog usnog kuta bez slobodnih djelova i zvala, gdje su usta otvorena do prezadnjeg predkutnjaka i prvog kutnjaka.

ZUBALO: Su skarastog i kljeskastog zagriza, a nijesu dozvoljeni predgriz i podgriz, (a obrnuta skara i ukrizeno zubalo su razmatranju-analiziranje). Pozeljeno su kompletno zubalo ali su dozvoljeni nedostatak prvih premolara (2 x p1), a zbog intenzivnog selekciranja i do stvaranja ujednacenog (uniformisanog) tipa pasmine razmislja se o nedostatku drugih premolara (4 X P1) ako to ne smeta funkcionalnost psa.

OCI: Su bademastog oblika, polovicno sa strane (polulateralno) sa namjestene pod kutom od 35°, a u podcelnim (supfrontalnom) polozaju sa kutom usadjenosti na horizontalu 10-15°.

Vijedje su cvrste priljubljene uz ocnu jabucicu bez opustenih kapaka, Vjedje crno pigmentisane, na kraj krajeva ta obojenost mora biti u skladu sa bojom njuska.

USI: Cine duzinu polovine duzine glave, kada se povuku prema naprijed dosezu taman do stopa, odnosno unutarnijeg kuta oka, ili do linije koja razdvaja gornju i donju vilicu u korijen presavijeno i visece uz glavu po obliku zaobljeno istokracan trokut, trokutasto ravnokratak, srcanog oblika. Usadjene u toj visini gdje zamisljena linija spoja vrh nosa i unutrasnji ocni kut I eventualno malo nize. Pokriveno kratkom dlakom. Kod pastirskih pasa jos prevlada zabluda da im treba osjec 1 ili oba uha sto jos se radi. Po dodiru su malo barsunaste.

2. VRAT: znazan, dug oko 1/3 v.d.g bez viska koze na grlistu ili bez fanona, gornja linija zobljena a donja ravna i nosen pod kutom od 35° u odnosuna horizontalu. Pokriven bujnom gustom dlakom, gdje stvara okovratnik i djeluje krace.

3. TJELO-TRUP

Nesto je duzi od visine oko 5% kod muzjaka a 8% kod zenke, gdje gornja linija trupa blago dignuta kod grebena i blago se spusta ka sapima (gorna linija trupa je ravna), gdje nije dozvoljena ni konveksna ni konkavna ledjina linija. Grudi nijesu bacvaste. Dubina grudi 50%-55%, a sirina (precnik) 2/3 duzine grudi a odnos visine lakata i grebena (52:48-55-45°. Slabine moraju biti kratke i misicave, a sapi nagnute pod kutom od 28 °

Kompenzatorna ocjenivanja

No ovdje bi se osvrsio malo opsirije Sto su dobre proporcije kod D.I !!?

a) duzina trupa od prednje ivice ramenog zgloba do krajne tacke zadnjice, treba da je oko 5% odnosno 8 % veca od visine psa.

B) Glava i vrat treba da predstavljaju odlike ljepote

c) Duzina grudi, ledja sa slabinskim djelom i sapima-cine duzinu trupa, koja treba da bude u uzajmnom odnosu koje cini temelj psa.

d) Grudi treba da su siroke-iza laktova i da se duboko spustaju, sto cini dobar uzajman odnos s’nogama…

Kod duzine trupa kod ocjenivanja treba se uzimati u obzir kompenzatorna komponenta, sto znaci da npr. Nekoliko pasa su duzi 10% a djeluju kraci u odnosu na one od 6% koji ostavljaju utisak da su duzi:

Dug trup je mana ako je srednji dio (ledja, slabine) nesrazmerna duga, jer psi dok hodaju s’tavim ledjima imju manju snagu, a duga prsa i duge sapi smatraju vise pozeljenom odlikom.

Kratak trup: ako je kratkoca uslijed ledjna slabinske linije – odaje snagu, ali ako su kratke grudi pas nema temeljnosti, i sa kratkim sapima pas nema potrebnu pokretljivost.

Zato bez obzira ako je kod pasa normalna duzina, njegovi pojedini djelovi mogu biti u nesrazmernem odnosu medjusobno.

Tako recimo ono sto smo potencirali prije:

-Ako su prsa i sapi kratki a ledja i slabine nadognadjuju duzinu psa, pas djeluje kao “voz” pa nema temeljnosti, pa masa tjela kod hoda jako srucuje (prijenosi) unaprijed i takav pas tvrdo gazi.

-Ako su ledja, slabine, i sapi su kratke, pa duzina nadagnadjuje prsa (grudi), pas je temeljan ali nema dovoljno brzinu, pa skakanja sa zadnjim nogama su intenzivirana da bi nadognadjivali snagu.

Pa izmedju grudi i prednjih nogu mora postojati srazmerni odnos. Jer kod dugih nogu treba duboka prsa. A kod visine zadnjih djela tijela nadmasuje visine prednjih djelova, teret spada u prednje noge (dobra brzina). Ako prednji dio puno visi, teret spada u zadnje noge.

VISINA I TEZINA

Po standardu propisana visina (muzjaci 67-75, zenke 62-70). Za tu visinu i kada se radi o tezini I da pas dijeluje tipicni , u eleganciji, i gibanju, onda najbolja tezina kod radnih pasa je ona koja je: u 1 Cm visine dolaze 650 g-700 gr tezine.

Recimo psu od 72 cm najbolje bi odgovaralo recimo 48,60 kg sto u standardu ide na tome, a zenke uvjek 10-15 % manje u odnosu na muzjake.

4.REP:

KOd D.I rep je priblizno usadjenosti 12% nize od kontinuiranog nastavka linije sapi. Sa veoma snaznim korijenom. Po duzini ide najmanje do skocnog zgloba i nesto nize (duze), od korijena koji je deblji ka vrhu se smanjuje (tanji). U mirovanju nosen vecinom sabljast ispod ledje linije. U akciji nosen srpasto iznad ledje linije, no jos se razmatra sto ce u buduce cinit sa psima koji nose rep prstenasto, uvrnuto nosen na ledjima (jednostruki prsten…) vizuelno ne dopadljivo no ovdje smatramo da ne gubi u druge odlike psa. Inace odlakan je dugomdlakom koja formira perjanicu na donjoj ivici repa.

5.PREDNJE NOGE: Posmatrano sa strane pravilan stav, gdje zamisljena prava spustena s’ivice ramena na zemlji pada jedva nekih centimetara pre sapi ili Ako pravu spustena iz sredine pobocne strane podramenice na zemlju polovi podramenico, koljeno.. .i pada u zemlju zadnje ivice sapa

A posmatrane sprijeda pravilan stav je kada gledanih sprijeda je kod linija spustena od vajnske strane ramenog zgloba dijeli uzduzena podramenica, koljeno… sape na 2 jednake djela. Udovi proporcionalno sa tjelom, pravilnik kuteva po standardu: Rameni 105° , podlaktica vertikalna, kosti, misici i zglobovi proporcionalni odnos, noge ravne. Pri kretanju laktova moraju biti u ravnoj liniji bez izbocenja ni prema unutra ni vani. Sape pribrani prstiju, tipicna je “zlicasta sapa”. Nokti pigmentisani (neprihvatljivo pruzene noge podporaste, stolaste, plantave, stisnute, razdaleke I izvite… Objasni cu uz slike I crteze poslije…)

STRAZNJE NOGE:

U harmonicnom odnosu sa tjelom. Pravilni stavovi gledano sa strane (profila) je kad spustena vertikala od ivice zadnjice na zemlji dodiruje skocni zglob, dodirajuci zemlju oko 8 cm iza zadnje sape.

Pravilan stav gledan od pozadi, je kada prava spustena s’istaknute tacke sednjace, pada na ivicu skocnog zgloba, ide duz kosti dosaplja, djelicu na pola sve donje delove noge. Znaci nikako “O” ili “X” stav.

Koljeni kut priblizno, sirok oko 115° (ovdje bi hteo nesto objasnavati i isto i traziti objasnjenje, recimo na Albanskome : kendi i ngushtë= uski kut 0-89°, kendi i gjërë=siroki kut 91-179°, kendi i hapur = otvoreni kut 181°….. da li zapravo otvoreni kut u srpskome sinonim sirok ili…), a skocni zglob oko 140°. Visina skocnog zgloba oko 27% v.d.g, zadnja sapa malo duza i uza od prednje i ponekad odlakana (ne prihvatljive podvite noge podporaste, uspravne, sabljaste, suplje pa kao i kod prednjih noga plantave, razdaljene, stisnute… i ovo cemo kasnije pridruzeno sa slikama…)

6.HODANJE (KRETANJE)

Skladno i povezano, bez trzaja i tezine i hod da bude pod voljom. Elastican kada tijelo previse ne trese, a pokreti su mekani i elegantni i energicni. Harmonicnost postoji u tome kada prednje noge… Korark, kas, golap su dugi i skladni. (No u planinama narocito u teskim terenima psi hodaju ARHAVAN koji vise smatramo stecenim nego nasljednim, pa smo i analizirali sta cemo o tome…)

Srednji kas je najcesce upotrebljivo kod psa .

7. KOZA I ZLUZOKOZE

Srenje debljine, dobro pigmentisana, bez borove i sve vidljive sluzokoze tamne i dobro pigmentisana.

8. DLACNI POKRIVAC I OBOJENOST

Dlaka je bujna, gusta, tvrda i ostra dobro priljubljena uz tjelo. Duzina je najveca u grebenu i oko vrata, i kod gaca i repa. Duzina je od 6-15 cm ( psi sa manjem od 6 cm su vrsnjaci po postojanju pasmine D.I ali su mladji brat po standardu- Albanski brvnarski pas). Podlaka je gusta a na prednjem djelu glave , usima (malo duza) i prednje strane nogu i sapima je kratka. Na vratu stvara okovratnik, a na zadnjima gace, a u zadnji dio noga zastavice, rep-perjanicu. Pas je jednobojan, izuzev kod tigrastih o ovome malo opsirije. Kod D.I po standardu prihvatljive su sve nijanse:

- Bardhoshat cine oko 15 %, psi snijezne boje

- Verdhoshat 25%, psi slamaste boje sa svjetlom i tamnom obojenost glave.

- Murovat 20% psi tamne sive boje sa svjetliem i tamnem obojenost glave

- Tigroshat 25% psi tigrasti u svim dozvoljenim nijansama dozvoljenih boja po standardu.

- Surovat 15% psi takozvani svjetlosive, slicno vuku, sa svjetlim “kontra maske” i tamnim obojenost glave (svjetlo sivo zelenkasti)

9. NARAV

D.I je kombiniranog svojstva, ovcar, kucni pas cuvar…. D.I je prijatnopg, raskosnog izgleda, sa kitnjastim repom, plemenit, jak sa cvrsto-grubom gradjom, skladan I izdasnog vrlo dostojanstvenog hoda, dobre naravi, ostar ali ne prekoraci granicu do agresivnosti, nepokoljebliv i nepoverljiv. Zainteresovan za okolinu oko sebe. Zavide intelegencije, koji bez dresure instiktivno shvata svoje obaveze, sa dobro razvijenim cuvnim mirisa na neprijatelje…

Naredni teskt, sledi sa slikama i crtezima.

Muhamet Nikqi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prezentaciaja Rase Deltari Ilir (Ilirski Ovcar)

09,05,2011 u Dortmund Njemacka

" onclick="window.open(this.href);return false;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas su dobri psi.Ne diraju se medjusobno ili ovo samo za publiku mirni :) najaci je onaj rot u pozadini,osmatra (clap)

Psi su odlicni! Naravno da se ne diraju,to su pastirci-oni u coporu i cuvaju stado. Kod ovog vlasnika u Thani uvek za stadom idu 3 zenke i 1 muzjak,to nam je on rekao,a to smo i videli. Kada bi se dirali medjusobno,od cuvanja stada ne bi bilo nista. P.S. U toj odgajivacnici nema rotova,ima 15 Iliraca i nekoliko gonica. :call:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,ako mozes napisi mi ko je ovaj pas,od kojih je pasa i da li je ziv?

Pas se zove Lysha I na slici je u boxu pored neke zenke,pas je karabas,zenka se zove Dona.Ne mogu da prebacim sliku. Hvala

Pitanje je za Dritona

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrav,ako mozes napisi mi ko je ovaj pas,od kojih je pasa i da li je ziv?

Pas se zove Lysha I na slici je u boxu pored neke zenke,pas je karabas,zenka se zove Dona.Ne mogu da prebacim sliku. Hvala

Pitanje je za Dritona

Lysha sada ima oko 4 godine,nalazi se u uzgajivacicu ,,Zatra,,-Peja-*Pec...isti je onaj pas sto je predstavljen u Dortmundu...a Dona 08.jula puni 11 godina,koja je od Done I-Labeati i unuka Murovija-Murdje Halimov-Restelice,to jest sina Karabasa ost.1993 god,inace Ta Dona I-L...sto se vidi je baka sa majcine strane Lyshe,majka kudra Vidre lipsala u Hrvatskoj...i psa rodjenog brata Karabasha Jr.uzg.,, Thana,,...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now