Sign in to follow this  
komondoros

Komondor

Recommended Posts

Pozdrav svima!

Prvo bi volele da pozelim svakome ko voli pse sretnu,uspesnu novu godinu!

Interesuje me da li ima nekoga na forumu ko je vlasnik komondora?

Mozete posetiti moj sajt i videti nekoliko fotografije:

http://www.geocities.com/avarbundikomon ... ennel.html

Sa pozdravom,Timea

Veseli pozdav svima!

Timea, ti i ja se znamo ali ne službeno ali nadam se da će i za to doć vrijeme.

U HR nema nitko tko uzgaja komondore osim mene ЕЎto mi je osobno Еѕao jer je jako malo komondora ovdje. Evo da vidite kako stoji situacija u HR, tebe Timea i bilo koga tko zna neЕЎto o komondorima, molim da napiЕЎete miЕЎeljenje o mojima i da mi kaЕѕete da li vam se sviД‘aju! Timea, ajde stavi i ti neke fotkice novije od svojih pasa pa da ih svi vide!

Komondori uzgajivaДЌnice Marta's Rastazz iz HR:

-fotke sa CACIB ZAGREB:

Zana & Dell - budući muž & žena :wink:

CACIB1.jpg

Dell sa hendlericom Valentinom:

ug8G5UtrzQ6z8_Rc.jpg

I Zana-kujica stara 4 mjeseca:

ydCxffWOz8WGC3y_.jpg

-sada sam pod nick-om od Zanine suvlasnice ali Д‡u se registrirati uskoro na ovom forumu. Pozdrav iz HR od Marte i komondora :lol: 8) :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav!

Bas mi je drago da smo se "srele" na ovom forumu.U Novom Sadu sam na fakultetu,tako da sad nisam u prilici da stavim nove slike.Kad odem kuci obecavam da cu staviti par fotke :lol:

Svidaju mi se tvoji komondori,ali onda je pravo kad ih vidis uzivo.Ali stvarno su divni,cestitam!

U Subotici ce biti CACIB u maju,ne dolazite?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helo!

6 juna nasa kujica se ostenila,mozete videti jednu sliku na sledecoj adresi:

Stenci su jako slatki i svaki dan veci i veci :D

Pozdrav'>http://www.geocities.com/avarbundikomondor/newphotos.html

Stenci su jako slatki i svaki dan veci i veci :D

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

VELIKI POZDRAV KOMONDORIĆIMA,

Bogu hvala da ste se setili da se javite vi koji imate jednu od, po meni,najplemenitijih pasmina.NaЕѕalost njih je toliko "malo" u poslednje vreme da neki ne znaju ni kako ova pasmina izgleda,stoga vas molim da ЕЎto viЕЎe slikica postavite i date nam ЕЎto viЕЎe informacija o standardu,odgoju i nameni ove pasmine.JoЕЎ jedan veliki pozdrav za sve bele ЕЎiЕЎke :lol: :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto i mene, moja registracija je u tijeku! Sutra cu navjerojatnije staviti nove fotke a za sada eto ovo! Kujica Zana, njezina suvlasnica ce napisati vise o njoj, u boxu je Gobi-moj prvi komondor - osisan je bio pa mu je dlaka narasla dosta vec do sada i Bator je osisani i ide uskoro na kastraciju jer ne moze dalje u uzgoj zbog E1 kukova :-(, uskoro nove i bolje fotkice !!!!!

Zanica upravo ljeze:

zanickica.JPG

Veseli trojac:

trojac.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima!

Sada imam viЕЎe vremena(jer je mali letnji odmor na fakultetu :) ) da piЕЎem o mojoj omiljenoj rasi i da prikaЕѕem nekoliko naЕЎih slika.

"U MaД‘arskoj komondor je nacionalna rasa.DoЕЎao je iz ЕЎirokih azijskih stepa u 9.veku u srednju Evropu ka pas Kumana.

Pastiri koriste kao odbrambenog psa,koji pravi nevidljivu ogradu oko svog čopora i neustrašivo ga branili.Deluje samostalno i bez izazova.On uvek ostaje u blizini stada,sakrije se među ovce i čeka opušteno,pogleda skrivenog ispod vunene zavese.U napad kreće bez predhodne najave i uvek direktno-spreda.Nepoverljiv je.Strana lica ne mogu ući u prostor njemu poveren na čuvanje.Po danu se postavlje tako da ima pregled nad prostorom koji čuva,a noću se neprekidno kreće.

Krzno odraslog komondora sastoji se od zamršenih ploča ili tankih niti isprepletanih dlaka koje štite psa od vremenskih neprilika,i isto od ujeda vuka(kad pas čuva stado).Važno je istaknuti da se njihova dlaka nikako se ne sme češljati,niti sme da se ućeba.Zato najbolje je da se prstima neguje,tako što se razdvoje dugačke loknice.Iz dlake spontano ispada prljaština,kad se osuši dlaka.,najpogodnije je držanje na peskovitim terenima.Boja dlake je isključivo BELA.Štenci imaju pahuljastu finu,kovrdžavu dlaku.Kako pas stari tako on dobije dužu i tipičnu dlaku za komondora.

MuЕѕjaci su visine 70-80 cm,a Еѕenke 65-70 cm."

Komondor stara 10 dana

jo1.jpg

Szabadka kincse Adria stara 1 mesec

adriaportre.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ono što je po meni jako interesantno je podatak od jedne gospodje koja jako dugo ima ovu pasminu je taj da ih možemo zateći vrlo često da kao statue stoje noću po kiši i koriste taj momenat za kupanje.Naravno u toplijem periodu.Da li je ovaj simpatičan podatak tačan i reci nam nešto više o sudjenju ovih pasa pošto vladam informacijom da postoje tri vrste tih njihovoh pramenova dlake i da je očetkani komondor u "grooming-u"diskvalifikacija.Nemoj da se stidiš :wink: pričaj nam pošto ovde postoje neki koji bi trebalo da sude ovu pasminu ali kada zaista budu znali sve o njoj

Veliki pozdrav za Komondoros

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svi misle da je jako teško održavati dlaku komondora.To uopšte nije tako:ako već počnemo razčupati dlaku do kože u lokne kod mladog psa,kasnije uopšte nećemo imati nikakvog problema,jer se dlaka skoro sama odvaja.Više pažnje treba obratiti delovima iza ušiju i na repu.Nedavno sam čitala u jednoj enciklpediji pasa iz Amerike da se njegova dlaka mora da se češlja,to je ogromna greška,i to nikako nije tipično za komondora.Na žalost,videla sam par komondora iz Amerike čiju dlaku neguju češljanjem.Ova ufilcovana dlaka jako je imao veliki značaj u borbi sa vukovima,kada je komondor neustrašivo čuvao stado.

Da,u pravu si ova rasa ima tri tipa:i to se deli po debljini i formi lokne.Boja dlake je iskljuДЌivo bela.Interesantno je da dlaka dobije sivkastu-belu boju ako je pas drЕѕan na crnoj zemlji,najДЌistiji je pas ako je u dvoriЕЎtu pesak,jer kad se pas osuЕЎi,taj pesak sam izpada iz dlake.

Jako je otporan na hladno i na toplo vreme,naЕЎi psi i pored kenela jako rado legnu na sredinu dvoriЕЎta i uЕѕivaju sneg.

Pre izloЕѕbe pas se naravno mora okupati,ali samo one delove koje su prljave.Polako i komondor je preЕЎao u tzv."show dogs",i kako sam videla u MaД‘arsku tamo sa izbelivaДЌom ih peru i posla koriste puder.Moje subjektivno miЕЎljenje je da ovo nije baЕЎ ispravno,jer nije zdravo za psa,a drugo on je ipak jedan pastirski pas slobode,a ne sobna kuca.

Pozdravom,Timea Kovac

http://www.geocities.com/avarbundikomondor/szabadkakincsekomkennel.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this