Sign in to follow this  
Dom

Sarplaninac - 77. deo

Recommended Posts

Izvolite novi deo.Molim da postujete pravila foruma.

STANDARD RASE

Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac

Standard br. 41

Chien de berger Yougoslave de Charplanina

Klasifikacija FCI: grupa II

Sekcija - Pinceri i snauceri, molosi i svajcarski pastirski psi

2. Molosi

2.2. Tip planinskih pasa bez radnog ispita

Istorijat

Sarplaninski ovcarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistocnim planinskim podrucjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na podrucju Sarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u citavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i iSTANDARD RASE

Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac

Standard br. 41

Chien de berger Yougoslave de Charplanina

Klasifikacija FCI: grupa II

Sekcija - Pinceri i snauceri, molosi i svajcarski pastirski psi

2. Molosi

2.2. Tip planinskih pasa bez radnog ispita

Istorijat

Sarplaninski ovcarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistocnim planinskim podrucjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na podrucju Sarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u citavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i menom Ilirski ovcar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena Ilirski ovcar u Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac. Poreklo sarplaninca moze se samo nagadjati. Verovatno je u jednom ili vise navrata u migracijama naroda iz Azije dosao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadrzao se u osnovnom tipu samo u onim podrucjima, gde je ovcarstvo ekstenzivnog tipa jos uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas jos i danas sluzi kao ovcar i branilac stada od divljih zveri.

Opsti izgled i osobine

Opsti izgled:

Snazan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne gradje. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, sto daje utisak zbijene gradje tela. Snazne konstitucije, mirnog temperamenta, dobrocudan ali vrlo ostar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.

Visina:

Visina grebena muzjaka iznosi prosecno 62 cm, a kuje prosecno 58 cm. Pozeljni su visi psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm iskljucuju se od pozitivne ocene. prosecna tezina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.

Duzina:

Trup nesto duzi od visine grebena (u muzjaka za 8-10%, a u kuja za 10-12% visine grebena).

Glava

Opis:

Glava je srazmerna velicini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nesto duzi od njuske i cini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne duzine glave. U kuje je njuska nesto duza (57%:43%). Gledana iz profila, linija cela je blago ispupcena, a njuska ravna, medjusobno obe linije su blago konvergentne.

Lobanja:

Celo (lobanjski deo glave) je suvo, siroko, srednja ceona linija izrazena, gledano odozgo i sa strane celo blago ispupceno i zaobljeno. Ocni lukovi slabo izrazeni. Potiljacno ispupcenje nije izrazeno.

Stop:

Prelaz izmedju lobanjskog i licnog dela glave je slabo izrazen.

Njuska:

Kraca od lobanjskog dela, u osnovi siroka i duboka, postepeno se i blago suzava prema vrhu. Nosnik je prav i sirok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnoj liniju, koja je divergentna.

Nos:

Sirok i crno pigmentisan.

Usne:

Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez zvala.

Zubalo:

Makazasto i potpuno.

Oci:

Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog i neustrasivog izraza. Ocni kapci, kao i sve vidljive sluzokoze, crno su pigmentisani.

Usi:

Usadjene u visini zamisljene linije koja spaja vrh nosa i unutrasnji ocni ugao, ili su neznatno nize usadjene, oborene i uz glavu nosene, u obliku slova"V", srednje duge I dopiru do unutrasnjeg ocnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

Vrat

Profil:

Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupcena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraci, dubok, sirok i misicav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koza je pripijena - bez podgusnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i ostra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, sto prividno povecava sirinu i dubinu ovog dela glave.

Trup

Izgled u celini:

Gornja linija trupa je ravna ili se blago spusta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama tolerise se i neznatna nadgradjenost, iako ona nije pozeljna. Trup je nesto duzi od visine.

Greben:

Blago izrazen i sirok. Povezanost vrata i grebena cvrsta, a prelaz blag.

Ledja:

Prava i siroka, ne suvise duga. Slabinski deo kraci, sirok i misicav.

Sapi:

Srednje duge, koso unatrag polozene, siroke i dobro obrasle misicima.

Grudni kos:

Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su siroka i misicava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veci od visine grebena.

Trbuh:

Pribran, misicav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznacenih prelaza.

Rep:

Dug i dopire najmanje do skocnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gronjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snazan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga cini kitnjastim. Rep je sabljast u akciji vise u afektu iznad ledjne linije, podignut i u luku povijen.

Prednje noge

Izgled:

Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i sa trupom posmatrani, u celini.

Plecka:

Dovoljno duga i siroka, dobro je povezana sa grudnim kosem, balgo je ukosena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica misicava, od plecki polozenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat sirok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog kosa.

Podlaktica:

Okomita, snaznih kostiju, misicava, duga i na zadnjoj strani ukrasena dugom dlakom - zastavicama. Zglob saplja sirok, dubok sa blago izrazenim prelazima.

Dosaplje:

Blago ukoseno, snazno i siroko.

Sape:

Snazne, izbocenih cvrsto pripijenih prstiju, kasikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, cvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, cvrsti, ali elasticni.

Zadnje noge

Izgled:

Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nesto siri od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je misicava, snazno zaobljene muskulature, koso polozena i zaklapa sa horizontalom slican ugao kao i plecka. koleni ugao je nesto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno cvrsto i siroko. Potkolenica koso postavljena, snazna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.

Skocni zglob:

Sirok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).

Zadnje dosaplje:

Snazno, nesto strmije od prednjeg, zaperci se retko srecu, a treba ih uklanjati.

Hod

Korak izdasan, dug i lak. Najradije se krece u srednje dugom ali vosokom kasu. U galopu je nesto tezi, ali sa dugim i izdasnim skokovima.

Koza

Srednje debela, elasticna, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokoze crno ili tamno pigmentisane.

Dlaka

Glava, usi i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nesto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraca, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Duzina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraca od 7 cm.

Boja

Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpozeljnija je sivozelena i tamnosiva boja. Sarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepozeljne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najvise je izrazena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno zuckasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oiviceni i da daju utisak sarenila.

Tezina

Tezina muzjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg, a kuja oko 30-40 kg.

Mane

Lakse:

Nedovoljno izrazena sirina lobanjskog dela glave, nezto duzi licni deo glave, slabije razvijene celjusti, nedovoljno izrazena sirina i dubina grudi, pljosnata ili suvise zaobljena rebra, manje izrazeni nepravilni stavovi nogu, nesto kraca dlaka (pri cemu su zastavice ipak dobro izrazene), bele belege na prsima i sapama, malo skracenje repa, zecije sape, kao i ostale lakse telesne mane.

Teze:

Preduga (siljasta) njuska, jako izrazen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene usi, kljestasto zubalo, sedlasta ledja, nosenje repa u stranu, limfaticna konstitucija, kao i sve teze telesne mane.

Diskvalifikacione:

Nedostatak premolara, velika nesrazmera duzine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna duzina dlake (ispod 7 cm), pojava sarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoza i ociju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.

profesor.jpg

Razgovor sa Profesorom oko rase - 8 delova

:arrow:

:arrow:

:arrow:

:arrow:

:arrow:

:arrow:

:arrow:

:arrow:

pavlovic.jpg?t=1266515979

Pas uslikan od Profesor Pavlovica

STANDARD3-1.jpg

Vizualna reprezentacija standarda

33ti1bp.jpg

Tipican primerak Sarplaninca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stefane ,

Hvala ti puno!

Veoma sam srećan što imaš tako lepo mišljenje o meni .

Ovaj impresivni , prelepi Šarplaninac , što si ga postavio ,

mi je , naravno , Veoma dobro poznat .

Smatram da je On -

Jedan od dvojice najboljih Stevinih pasa , koje sam ja imao priliku da vidim , (drugi je završio u Bosni) .

Tu veličanstvenu lepotu rasnog tipa , impresiju životne - Divlje snage , Otpornosti i Zdravlja -

je apsolutno nemoguće proceniti samo na osnovu slike , niti se tako nešto može opisati rečima .

Drago mi je što tvoje štene nosi tu genetiku!

I , sa ovom poslednjom tvojom rečenicom , mogu potpuno da se složim , s tim što bih imao da dodam još - par imena , ali o tome ....nekom drugom prilikom .

Veliki Pozdrav za Tebe!

Sve najbolje!

Grof , (Borg restelički + Milica)

auzgo.jpg

odg. i vl. Dragan Marković , Vojka

Bilo bi dobro da se zna , da je i ove , (do sada često postavljane) fotografije , snimio u novembru 1997 g. -

Murdžin vlasnik i odgajivač -

Doktor veterinarske medicine , i bivši vrhunski sportista (kik boks) -

Saša Ašković

2ag9apz.jpg

Nenade ,

Verovao ili ne , još uvek nisam naučio da sečem snimke.. :)

Ne vredi...Moraće neko da dođe i da mi pokaže..

ili , ako Ti budeš dolazio ovamo , pa ćemo pogledati zajedno ceo snimak .

Voleo bih da vidiš , šta je kretanje Velike Mačke , i oštrina divlje zveri .

Imam i neke Karabaše sa Pletvara iz 91 god. , koji se kreću kao Tigrovi .

Za slike , ne brini , čim pronađem , (negde su mi zaturene , selio sam se nekoliko puta) -

postavlću .

Veliki Pozdrav za našeg najboljeg i najperspektivnijeg stručnjaka u rasi Šarplaninac -

to jest - TEBE!

čujemo se... :)

Zoran..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saša ,

Nina ti je prelepa!

Baš sam prijatno iznenađen u svakom smislu , (tip , forma , odlakanost , građa , snaga).

To je moja najomiljenija boja .

Pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://img842.imageshack.us/img842/87/impiantobar006.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

To joj je od joda . Ispiram joj svaki dan to mjesto

sa hidrogenom i jodom . Cijedi joj se bas puno gnoja .

Da podsetim. RIVANOL je bolji!

(thinking) (nerd) (y) (handshake) :!: :!: :!:

Dragan Drdanski mi je reko za jedan narodni lijek .

Jos danas sa ovim sto imam a sutra cu da predjem na

to :wink: . Hvala Jovo , nisam zaboravio :wink:

Uffff...Moram da bolje objasnim da ne ispadene da Drndocilin ( :giggle: ) nije dobar, nego je RIVANOL zamena JODU. Isključivo kao sredstvo dezinfekcije. Osnovna prednost rivanola nad jodom što može da se sipa i u ranu (i u oko) i da nema ni razarujuće dejstvo, a ne i krajnje iritirajuće na živčani sistem. Jod ima ograničenje što se tiče količine, a rivanol može bez posledica i litar da se sipa. Imam mnogo dobro iskustvo sa njim. Na primer. Kada sam 80. bio u vojsci, pokojni otac je dobio zbog tromboze prilično velike ulkuse na listovima. (u narodu kažu, žive rane, otvorene.) Hirurzi nisu mogli da mu ih zatvore i zaleče, a trajalo je više od 10 meseci. Predlagali i plastičnu, ali koja svrha kad je okolno tkivo oštećeno. Kad sam se vratio, potpuno sam ih zatvorio za manje od 15 dana natapanjem rivanolom. Bilo je tu još par drugih stvari, ali je osnova bio rivanol. Poz. A koji je Drndocilin?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Saša ,

Nina ti je prelepa!

Baš sam prijatno iznenađen u svakom smislu , (tip , forma , odlakanost , građa , snaga).

To je moja najomiljenija boja .

Pozdrav!

http://img828.imageshack.us/img828/7523/img3925resize.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Bravo za Ninu!!! (clap) (clap) (clap)

Pozdrav i za jednog i za drugog i hvala na lepim komentarima za Ninu

Share this post


Link to post
Share on other sites

100_2637-1.jpg

A sa ovom slikom pozdravljam mog veoma dobrog drugara Mikija!Za mene jedan od mladih odgaivaca,rekao bih da se decko dosta razumije a bogami i trudi,bez truda nista. (y)

Kako se ne bi razumio,kada je ucio od starih odgaivaca Tonija Smita i Lasteta Gjorgievskog ljudi koji su veliki niz godina sa psima.Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lepa ti je ženka Denko ,

korisno je i dobro što radiš treninge sa njom...

pozdrav za tebe

Zorane hvala!

:arrow:

vukkkkkkkkkkkkk.jpg

Ista kuja,samo drug momenat :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To joj je od joda . Ispiram joj svaki dan to mjesto

sa hidrogenom i jodom . Cijedi joj se bas puno gnoja .

Da podsetim. RIVANOL je bolji!

(thinking) (nerd) (y) (handshake) :!: :!: :!:

Dragan Drdanski mi je reko za jedan narodni lijek .

Jos danas sa ovim sto imam a sutra cu da predjem na

to :wink: . Hvala Jovo , nisam zaboravio :wink:

Uffff...Moram da bolje objasnim da ne ispadene da Drndocilin ( :giggle: ) nije dobar, nego je RIVANOL zamena JODU. Isključivo kao sredstvo dezinfekcije. Osnovna prednost rivanola nad jodom što može da se sipa i u ranu (i u oko) i da nema ni razarujuće dejstvo, a ne i krajnje iritirajuće na živčani sistem. Jod ima ograničenje što se tiče količine, a rivanol može bez posledica i litar da se sipa. Imam mnogo dobro iskustvo sa njim. Na primer. Kada sam 80. bio u vojsci, pokojni otac je dobio zbog tromboze prilično velike ulkuse na listovima. (u narodu kažu, žive rane, otvorene.) Hirurzi nisu mogli da mu ih zatvore i zaleče, a trajalo je više od 10 meseci. Predlagali i plastičnu, ali koja svrha kad je okolno tkivo oštećeno. Kad sam se vratio, potpuno sam ih zatvorio za manje od 15 dana natapanjem rivanolom. Bilo je tu još par drugih stvari, ali je osnova bio rivanol. Poz. A koji je Drndocilin?

Pa nije to nikakva tajna, nego mi je bilo lakse da mu posaljem na pp. To je caj od duvana. Meni je puno pomogao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vukkkkkkkkkkkkk.jpg

Oooooo Denko.........nisto od kuckava, nema zastavici i kojznae sto stavovi ima....nikogas ne ja slikas stanata...... a kazuvas tuka prikazni za standardi nekoi...of leleeeeee :oops: :oops: :oops: :oops: :cry: :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this