del Absinthium

Srpski Trobojni gonic

Recommended Posts

Opsti izgled

Pas srednje velicine, snaznog tela, temperamentan, zivahan i energican. Duzina tela, mereno od vrha grudne kosti do sedne kvrge, prevazilazi visinu grebena za oko 10 odsto, a dizina glave iznosi 45 odsto visine grebena. Izuzetno je privrzen, ljubak, pouzdan i veoma izdrzljiv.

Glava je duguljasta i uska. Gornje linije lobanje i njuske medjusobno su divergentne. Lobanja je, posmatrano od napred i sa strane, blago zaobljena. Ceona brazda je izrazena. Potiljacna kvrga je slabo razvijena. Rastojanje izmedju korena usiju odgovara duzini od stopa do potiljacne kvrge. Nadocni lukovi slabo izrazeni. Stop je slabo izrazen. Nosna pecurka je slabo razvijena, uvek crna. Njuska je klinasta, kraca od lobanje. Pozeljan odnos lobanje i njuske 8,5:10.

Nosnik je ravan. Postrane linije njuske medjusobno streme jedna ka drugoj (konvergentne). Usne su tanke, dobro prilezuce, srednje razvijene, prilicno kratke i na kraju njuske zaobljene. Rub usana mora biti crn. Gornje usne blago pokrivaju donje. Ugao usana nije opusten. Vilica je snazna sa pravilnim i makazastim zubalom. Dozvoljeno je kljestasto zubalo. Obrazi su ravni. Oci bademaste, do gotovo ovalne, srednje velike, blago koso postavljene. Rub ocnih kapaka mora biti tamno pigmentisan (prvenstveno crno). Boja ciju po mogucstvu, tamna. Usi su visoko usadjene, srednje duge i siroke, dobro prilezu na obraze. Visece, srednje sirine. Vrh uva je blago ovalan. Pre su tanke nego debele.

Vrat je snazan, priblizno iste duzine kao glava. Gornja linija je blago zaobljena, sa horizontalom zaklapa ugao od 45 do 50 stepeni. Telo je pravougaono. Duzina je za oko 10 odsto veca od visine grebena. Gornja linija je ravna, greben slabo izrazen. Ledja su dobro misicava, snazna, ravna, duga. Slabine dobro misicave, priblizno iste duzine kao i sapi. Sapi blago kose, prema horizontali zaklapaju ugao od 20 do 25 stepeni, siroke, dobro misicave.Grudi su snazne, dubina im je priblizno 50 odsto visine grebena. Obim grudi je za 20 odsto veci od visine grebena. Zaobljeni vrh grudne kosti je neupadljivo istaknut. Rep produzava liniiju sapi. Snazan u korenu i suzava se ka vrhu, dopire do skocnog zgloba. Blago pobijen na gore, nosen ispod ledjne linije. Dobro odlakan.

Prednje noge snazne, ravne, dobro misicave, paralelno postavljene. Lopatica priblizno iste duzine kao i nadlaktica, misicava, snazna, dobro povezana sa telom, zaklapa ugao od 45 do 50 stepeni s horizotalom. Nadlaktica dobro prileze uz telo, snazna, misicava, priblizno iste duzine kao i lopatica. Sa horizontalom zaklapa ugao od 45 do 55 stepeni. Lakat cvrst dobro prileze uz telo. Rastojanje od zemlje do lakta priblizno je 50 odsto visine grebena. Podlaktica je ravna, jaka, dobro misicava. Saplje cvrsto.

Dosaplje snazno blago iskoseno do 15 srepeni prema vertikali. Sape macije, sa snaznim, usko medjusobno prilezucim prstima. Nokti otporni, prvenstveno tamno obojeni. Jastucici dobro razvijeni, tamno obojeni.

Zadnje noge snazne, ravne, dobro misicave, paralelne. Butina snazna, dobro misicava, ravna. Koleno cvrsto, paralelno sa sredisnjom osom tela. Koleni ugao je oko 120 stepeni. Potkolenica je dobro misicava, priblizno iste duzine kao i butina. Skocni zglob je cvrst sa uglom od 135 do 140 stepeni. Dosaplje puno snage, skoro vertikalno postavljeno. Sape nesto duze od prednjih. Jaki prsti, medjusobno dobro prilezu. Nokti su snazni, crni. Tamno obojeni jastucici su otporni i elasticni.

Krece se dugim i energicnim korakom, dobro osvaja prostor. Pozeljno kretanje je slobodan, pravilan i harmonican kas vez vertikalnog uvijanja ledja. Koza elasticna, dobro pigmentisana, dobro naleze uz telo. Dlaka kratka, bujna, sjajna, nesto deblja, dobro polegla po celom telu. Poddlaka je prilicno dobro razvijena. Na zadnjim rubovima butina i na zadnjoj strani repa dlaka je neznatno duza.

Osnovna boja je zasiceno crvena ili lisicije crvena s crnim plastom ili sedlom. Crna boja moze da dopire do glave i tada na slepoocicama pravi crne oznake. Na grudima je dozvoljena belina koja se moze protezati unazad, do kraja grudne kosti, kao i na stomak i na unutrasnje strane nogu., kao i vrh repa. Beline ne treba da zauzimaju vise od trecine povrsine tela. Visina muzjaka u grebenu je od 45 do 55 cm. Idealno 51 cm. Kod zenki od 44 do 54 cm, idealno 59 cm.

Svako odstupanje od navedenog standarda mora se smatrati greskom cija procena stoji u tacnom odnosu stepena izrazenosti.

Isklucujuce greske

Agresivnost ili plasljivost, podgriz ili predgriz, nedostatak zuba (manjak 2xP1 se tolerise), staklaste oci, predugo telo, zavijen rep, visoko ili sabljasto nosen rep iznad ledja, udicast rep, postrano nosen rep, prskavost belih oznaka, ako bela boja zauzima vise od trecine povrsine tela, prisustvo cetvrte boje, visina ispod ili iznad propisane. Mujaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spustena testisa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Pozdrav

Evo da malo obnovim temu i postavim slike jednog trobojca kog sam uslikao prije par dana

YJxRttdVX9lOdNvp.v.jpg

s03VDzyPUzZTs6ZZ.v.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Izgleda da i nema baЕЎ puno ljubitelja goniča na forumu...

Е teta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam jedan od retkih ljubitelja gonica na ovom forumu! :D

Zanima me da li pas sa slika koje si postavio poseduje rodovnik? To te pitam zato sto mi je pas malo atipican narocito u pogledu dlake. Inace pas je dobro obojen (mislim na raspored boja).

Pozdrav!

Marko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Pozdrav

Pas ima rodovnik ( mada to na balkanu, kao ЕЎto znamo ne mora niЕЎta da znači ). Dlaka je moЕѕda malo čudne duЕѕine, ali s obzirom na starost ( dok je bio mlad bila je kraća ), ja bi je okarakterisao kao prilagodbu surovim klimatskim uslovima u kojima Еѕivi. Naime, pas Еѕivi na obroncima planina gdje zima lako potraje i čitavih 6 mjeseci. Kad tome dodamo činjenicu da je u trenutku slikanja tek počeo da se linja, pa je malo "naЕЎuЕЎuren" zbog toga...

Inače, pas se zove Slavuj, star je devet godina, i tu starost je uspjeЕЎno doЕѕivio na terenu sa mnoЕЎtvom vukova i medvjeda ( tamo 90% pasa pojedu vukovi ). Ovaj matorac je nekako naučio da se čuva :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Pozdrav Marko,

NaЕѕalost nemam baЕЎ nekih slika goniča jer nemam običaj da nosim aparat kad idem u lov. A i teЕЎko je pronači slike na internetu jer ove naЕЎi autohtone goniče skoro niko da i ne pokazuje. Slike mojih starih pasa ( neke su pojeli vukovi ) sam pogubio, ali sad imam digitalac pa čim budem u prilici da uslikam kakvog goniča ЕЎaljem ti slike. Zasad jedino imam slike moje stare kuje koja je kriЕѕanac trobojca i staforda, a nju moЕѕeЕЎ vidjeti na sljedećoj temi: http://www.balkankinology.net/pricaonic ... php?t=2810

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li izvodis svoju kuju u lov? Neverovatno kako su geni trobojca preovladali u odnosu na staffa, odnosno koliko je povukla na trobojca.

Zanima me da li gonice koristite i za zeca i za svinju, ili pokusavate da napravite granicu izmedju zecara i svinjara?

Pozdrav!!!

Marko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Kuja je izvođena u lov, a sad je u zasluЕѕenoj penziji. Od staffa je naslijedila neЕЎto jaču građu, pruge na glavi i donekle narav. Jako je oЕЎtra na druge pse. Kombinaciju sam pravio namjerno za potrebe lova na divlje svinje u kanjonu rijeke Neretve, jer su mi se čistokrvni goniči tamo pokazivali malo "premekanim", ako shvataЕЎ ЕЎta hoću da kaЕѕem. TamoЕЎnji tereni su jako teЕЎki, i zbog mnoЕЎtva vukova pas koji goni daleko je tamo neupotrebljiv. A oni čistokrvni znaju da otjeraju divljač i po 10-12 km prije nego je vrate nazad. Također, psi njeЕѕnije građe se tamo lako povrijede jer je teren jako strm ( kanjoni ), kamenit i jako obrastao. Inače, stela je gonila sve ( pa nije bjeЕѕala ni od srndaća, ЕЎto je naravno zabranjeno, ali nisam nikako mogao da je odučim od toga), nije iЕЎla daleko ( vraćala je divljač u luku nakon 300-400 metara ), čak je aportirala kao ptičar - pogotovo iz vode. Jedino ЕЎto zbog terijerske krvi nije baЕЎ bila pogodna za lov u grupi sa nepoznatim psima. Inače, kod nas su loviЕЎta dosta siromaЕЎna zecom, tako da ne pravimo baЕЎ neku veliku razliku između zečara i svinjara.

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po meni lov u kanjonima je jedan od najtezih nacina lova. Mora da je milina izvlaciti svinju iz kanjona. :D Imate li divokoza? Da li ih lovite?

Kako izvlacite divljac (cekrcima, traktorom, rucno)? Koje gonice uglavnom koristite?

Pozdrav!!!

Marko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Jao, jao...ЕЎto se tiče izvlačenja divljači, dovoljno je da ti kaЕѕem da od rijeke ima ( bez tereta ) 1,5-3 sata hoda uzbrdo do sela, zavisno od lokacije. E sad, ako joЕЎ nosiЕЎ divljač sa one strane...uglavnom, dosta naporno. Sve se radi ručno jer tamo nema puteva, ЕЎumske staze su tako uske i obrasle da rijetko gdje i konj moЕѕe da prođe. Prava divljina. Divokoza ima jako malo, mada ja nikad nisam vidio nijednu. S obzirom na brojno stanje niko ih i ne lovi. Najzastupljenija je crna i srneća divljač, zeca ima malo, ali zato predatora ima dosta. Vukovi zimi prave velike ЕЎtete stočarima, a ponekad i medvjedi ali rjeđe.

Od goniča se uglavnom koriste sve autohtone rase, s tim ЕЎto mislim da je posavac ipak malo raЕЎireniji od drugih, a istrijaneri i alpinci su zaista rijetki. Uglavnom, takav lov mi je puno draЕѕi jer nije ni nalik organizovanom lovu u kom učestvuju stotine lovaca, već je mjeЕЎavina planinarenja, lova, traganja, itd. Ukratko, puno prirodniji način lova.

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest SaЕЎa Kobasica

Ma kakav lov, nemam vremena ni da mislim o tome...a sve mi se neЕЎto čini da joЕЎ dugo neću imati vremena...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Golden Sorce :arrow: Zaista lep trobojac. Ako nije problem odakle je pas i od kojih pasa potice?

:arrow: :arrow:

:oops:

Izvini Mare nisam video pre ovu poruku. Ovo je pas moga druga Velje iz Vrnjacke Banje. Pas se zove Astor

o: Baki poreklo pasa od BobanaKenica iz Sumrakovca kod Bora

m: Dona poreklo od Slavoljuba Milosevica iz Velikog Siljegovca

pas radi na divlju svinju , 8xcac ,2xcacib,4xBOB,3xR-BOG,IUO,utakmica u radu.

ako te interesuje nesto parenje , ili neko stene javi se:+381 64 12 53 660

Velja :wink:

VeljaII.jpg

DSCI0020.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakav je ovo dalmatinac 1. mesto (na drugoj slici)?

Ovaj trobojac je za njega pas i po!

Evo da pitam vas strucnjake za gonice...

Koji je se najbolje pokazao gonic na svinje na predelima ovamo kod Zlatibora i okolini?

Znam da je trobojac dobar ali samo da se raspitam malo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[qute=Djomla]Evo da pitam vas strucnjake za gonice...

Koji je se najbolje pokazao gonic na svinje na predelima ovamo kod Zlatibora i okolini?

Znam da je trobojac dobar ali samo da se raspitam malo.

Jel ovo neko zajeba........nje?

Mislim da bi nam ti najbolje mogao reci o gonicima tih krajeva posto si iz Uzica, pa da i mi strucnjaci dodjemo do tog velikog saznanja!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jel ovo neko zajeba........nje?

Mislim da bi nam ti najbolje mogao reci o gonicima tih krajeva posto si iz Uzica, pa da i mi strucnjaci dodjemo do tog velikog saznanja!

Nisi me shvatio dobro.

Ja skoro da nemam pojma o gonicima a pretpostavljao sam da vi imate :?

pa sam hteo da vas pitam ali vi izgleda niste upuceni dalje od svog mesta (mislim na Mara)....

Smatrao sam vas da poznajete gonice i da nece biti problema da se informisem kod vas, sad je sve u redu! 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nisi me shvatio dobro.

Ja skoro da nemam pojma o gonicima a pretpostavljao sam da vi imate

pa sam hteo da vas pitam ali vi izgleda niste upuceni dalje od svog mesta (mislim na Mara)....

Ovo je vec sasvim druga stvar i stvarno te nisam dobro shvatio.

Da se vratimo na gonice.

Pre svega u mom mestu Zemunu nema gonica, zato sto je zabranjeno loviti sa njima ispod 500m nadmorske visine(glupi zakon), pa stoga niko nema potrebu za njima vec se lovi pticarima i cunjavcima, a radne gonice skoro niko ne uzima za ljubimce. :wink:

Sto se tvog pitanja tice :arrow:

Koji je se najbolje pokazao gonic na svinje na predelima ovamo kod Zlatibora i okolini?

Prvo dobar svinjar (gonic koji goni iskljucivo svinje) ce biti dobar i na Zlatiboru kao i na Homolju ili Staroj planini, znaci rad nekog psa ne moze biti vezan za neki predeo vec samo za divljac i njegovom zeljom, istrtajnoscu i upornoscu na toj divljaci.

Drugo ni jedna rasa gonica nije odredjena samo za lov divljih svinja, vec u jednoj rasi imas linije u kojima se forsira divlja svinja i linije u kojima se forsira zec (svinjarske i zecarske linije pasa)a imas i one koji gone svu dlakavu divljac.Kod Zlatibora i u okolini najbolje su se pokazale autohtone rase gonica (srpski gonic i trobojac) i posavac.

Inace zovem se Marko, Mare mi je nadimak, pa kad si mislio na mene mislio si na Mareta. 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.