del Absinthium

Crnogorski planinski gonic

Recommended Posts

Predstavljam vam jos jednog izuzetnog gonica sa teritorije SiCG.

Opsti izgled

To je pas srednje visokog tela, izdrzljiv, pokretljiv. Duzina tela mereno od ramenog zgloba do sednih kvrga, i obim grudi nadmasuju za oko 10 odsto visinu u grebenu. Duzina glave odgovara oko 45 odsto od visine grebena. Karakter uravnotezen, privrzen je vlasniku, poslusan, vredan vaseg poverenja.

Lobanja je duza od njuske. Sirina potiljacnog regiona je manja od rastojanja izmedju stopa i potiljacne kvrge. Posmatrano sa strane profil je i slabo izbocen. Sirina se smanjuje od vrha lobanje do stopa. Ceona brazda je izrazena, a potiljacna kvrga je manje izrazena. Nadocni lukovi su dobro razvijeni. Stop je slabo izrazen. Nosna pecurka je uvek crna, dobro razvijena. Njuska mesnata i siroka u osnovi. Kraca je od lobanje. Pozeljan odnos je 7,5:10. Bocne linije njuske su konvergentne. Prednja strana je vertikalna. Vilice su su snazne i prisutan je pravilan kompletan, mazast zagriz. Zubi su dobro razvijeni i pravilno usadjeni. Usne su srednje razvijene, napete. Gornje usne neznatno prekrivaju donje. Ugao usana je zatvoren. Rub usana je crno pigmentisan. Obrazi su ravni. Oci su ovalnog oblika, smestene lezerno, koso, od svetle do tamno braon boje. Ivice kapaka treba da su crno pigmentisane. Usi visoko usadjene, srednje duge, tanke do srednje debele, uvek visece bez nabora, priljubljene uz glavu. Vrh je vise ili manje, izrazenog ovalnog oblika. Vrat je snazan, nagnut, sa horizontalom zaklapa ugao od 45 do 50 stepeni. Duzina mu je priblizno jednaka duzini glave. Vitak misicav bez fanona(opustene koze).

Telo je pravougaono, duzina prevzilazi visinu grebena, priblizno za oko 10 odsto. Greben je vrlo izrazen. Ledja misicava, siroka, umereno duga. Slabine misicave, snazne, srednje duge, dobro povezane sa sapima. Sapi blago kose (20 do 25 stepeni prema horizontali), jake, dobro misicave, siroke. Grudi su velike, jake. Visina grudi je od 45 do 50 odsto visine grebena, a obim im je za 10 odsto veci od visine grebena.

Vrh grudne kosti je istaknut. Stomak blago prikupljen. Rep je usadjen u nastavku linije sapi, postepeno se suzava, doseze do skovnog zgloba. Sabljast, nosen ispod ledjne linije, bogato odlakan.

Prednje noge su cvrste, snazne, misicave, paralelne. Plecke misicave, dobro prilezu uz zid grudnog kosa. Duzina im je priblizno jednaka duzini glave. Prema horizontali su nagnute pod uglom od 40 do 45 stepeni. laktovi cvrsto nalezu uz telo. Rastojanje od zemlje do lakto je oko 50 odsto visine grebena. Podlaktice ravne snazne, misicave. Saplja su cvrsta. Dosaplja snazna, vitka, blago iskosena do 15 stepeni prema vertikali. Prednje sape macije. Prsti cvrsti, stisnuti i dobro ispupceni. Jastucici otporni, elasticni i crne boje. Nokti su uvek crni. Zadnje noge snazne, misicave, paralelne, dobrih kostiju. Butine cvrste, misicave, nisu iskrivljene. Kolena cvrsta, paralelna sa madijanom ravni tela. Koleni ugao je priblizno 120 stepeni. Podkolenice misicave, priblizno jednake duzini butina. Skocni zglobovi cvrsti, istaknuti. Ugao skocnog zgloba je od 135 do 140 stepeni. Dosaplja snazna, gotovo vertikalna. Zadnje sape kao prednje. Korak je normalan i elastican. Dobar potisak zadnjih nogu. U koraku je najomiljeniji hitar i jednostavan kas.

Koza je elasticna, dobro naleze na telo, tamno pigmentisana. Dlaka kratka, gusta, ostra, nesto deblja, sjajna, dobro polegla, glatka. Podlaka je prilicno dobro razvijena. Osnovna boje crna sa paleznim oznakama, na nadocnjacima, na njusci i donjim delovima nogu. Oznake na nadocnjacima su velicine lesnika, a na postranim delovima njuske maksimalno se prostiru do ugla usana. Boja paleza je lavlja od svetlo crveno-zute, koja ide do crveno-zagasite i crveno-vatrene. Dozvoljena je bela oznaka na grudima ciji precnik ne prelazi 3cm, ali nikako nije pozeljna. Visina grebena je od 44 do 54 cm. Idealna visina za muzjaka je od 49 do 50 cm, a za zenku od 48 do 49 cm. Svako odstupanje od navedenog mora se smatrati greskom, cija klasifikacija stoji u tacnom srazmeru sa izrazenoscu odstupanja.

Isklucujuce greske

Pod ovim greskama smatraju se predgriz, podgriz, devijantni lukovi sekutica. Nedostatak jednog zuba. Nedostatak dva P1 se tolerise. Veoma svetla boja ociju, oci razlicitih boja, sivkaste oci. Ektropijum, entropijum. . Rep zavijen, nosen iznad linije ledja ili devijantno postrano. Boja koja nije propisana standardom. Sve druge oznake bele boje, osim na mestu gde je dozvoljena. Visina ispod ili iznad propisane standardom. Plasljivost ili agresivnost. Muzjaci moraju imati dva normalno razvijena i u skrotum spustena testisa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ja se javljam da postavim slicice.

Zahvaljujem se ahantu na slicicama.

Gonic.jpg

Gonic1.jpg

Ovi psi su dosta popularni kod slovenackih lovaca.

Ove godine na evropskom prvenstvu gonica koje se odrzalo u SiCG nedavno (29.11.2005) u Jagodini pobedio je planinski gonic zenka Cita vlasnika Mirana Suseca iz Slovenije sa 87 poena.

Pozdrav svim goniclijama.

p.s. Ahantu ako jos imas neku adresu sa slikama gonica slobodno reci i ja cu ih postaviti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozda ja mogu da pomognem Imam tu srecu da u mojoj sekciji,moj drugar Goran drzi planinskog gonica. On je u nasem kraju sigurno jedini koji drzi ovu pasminu i sa kojom ide u lov. Ako je neko zainteresovan za stence ili neko parenje moze ga kontaktirati na br. 063 82 80 233 Goran-Toni.A da ne budu prazne price evo jedne slike.<a  href=%7Boption%7Dhttp://img254.imageshack.us/img254/7448/gariresizewe4.jpg' alt='gariresizewe4.jpg'>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj pas star godinu i pol je sin jedne od kuja iz one grupe planinca iz Slovenije.

Dzukac ako ЕѕeliЕЎ psa iz Slovenije ti mogu srediti mladunca od jedne kuje iz one grupne slike.

lun026forumym3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da je i ovo jedan lep primerak Planinskog gonica, ali mislim da ovaj gonic ima nesto "jace oznake" na njusci. A evo jos jedne slike planinskog gonica. Pozdrav.<a  href=%7Boption%7Dhttp://img340.imageshack.us/img340/681/toniigarifk0.jpg' alt='toniigarifk0.jpg'>

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moj pas star godinu i pol je sin jedne od kuja iz one grupe planinca iz Slovenije.

Dzukac ako ЕѕeliЕЎ psa iz Slovenije ti mogu srediti mladunca od jedne kuje iz one grupne slike. POZDRAV BORIS;LIJEP TI ALPINAC SVAKA CAST;MOZES NAPISAT SVOJ BROJ TELFONA DA SE CUJEMO;MENE INTERESUJE STENE ALPINCA;Dalobor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ova tema je nekako najvise utihnula. Pre neki dan bili smo u lovu i iskoristio sam priliku za jednu lepu sliku gonica.

<a  href=%7Boption%7Dhttp://img112.imageshack.us/img112/1357/naterengariwo0.jpg' alt='naterengariwo0.jpg'>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozivamo sve vlasnike, odgajivace i ljubitelje pasa da svojim potpisom doprinesu da se ne izglasa novi Zakon o dobrobiti zivotinja, koji nekim svojim clanovima direktno ugrozava ustavna prava gradjana Republike Srbije i ugrozava kinologiju u Srbiji.

Peticija:

http://www.petitiononline.com/g322g80/petition.html

Vise o svemu ovome pisali smo na temi:

viewtopic.php?f=1&t=9393

Tekst peticije:

To: Vladi Republike Srbije

- Predsedniku Republike Srbije, gosp. Borisu Tadiću

- Vladi Republike Srbije, gosp. Mirku Cvetkoviću

- Ministarstvu Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ministru Saši Draginu

- Direktoru Uprave za veterinu, gosp. Zoranu Mićoviću

Mi dole potpisani građani Republike Srbije se zalažemo za ukidanje dole navedenih tačaka, a koji se nalaze u predlogu nacrta dobrobiti životinja.

Mi se zalažemo za poštovanje prava svih građana kojima je Ustavom Republike Srbije zagarantovano pravo na izbor i opredeljenje, te stoga iznosimo naš stav koji glasi:

Ukoliko se donese nacrt o dobrobiti životinja sa dole pomenutim članovima koji su predloženi biće štetan i kršiće naša ustavna prava.

Molimo sve državne institucije da uvaže naše zahteve za ukidanje i izmene sledećih članova zakona nacrta o dobrobiti životinja:

- Član zakona koji dozvoljava lišavanje života (eutanaziju) zdravih jedinki.

- Član zakona koji ograničava odgajivače na brojnost jedinki. ( kućni ljubimci )

- Član zakona koji ograničava vremensko uslovljavanje izvođenje životinje (šetnja).

- Član zakona koji komercijalizuje odgajivačnice i držaoce životinja.(kućni ljubimci)

- Član zakona koji zabranjuje korektivno ulepšavanje.(kućni ljubimci)

S postovanjem,

dole potpisani

Neophodno je da se peticija potpise u sto vecem broju sto pre,

jer ce se nacrt zakona naci u Skupstini vec u cetvrtak, 20.11.'08.

O svemu obavesten je Kinoloski savez Srbije, i zatrazicemo njihovu pomoc i podrsku vec u ponedeljak.

Jos jednom, link za potpisivanje peticije nalazi se na stranici

http://www.petitiononline.com/g322g80/petition.html

Ocekujemo kako Vas potpis, tako i da peticiju posaljete na sto vise adresa gradjana kojih se ova problematika tice i direktno moze uticati na njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav za sve goniclije. Raduje me sto vidim ovoliko slika Planinskog gonica, takodje posedujem jednog psa koji me je kao lovca uspeo zadovoljiti svojim lovackim sposobnistima. ranije sam imao Srpske gonice, ali kada sam dobio ovog psa on je uspeo da zauzme svoje mesto kod mene i veoma sam zadovoljan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrav za sve goniclije. Raduje me sto vidim ovoliko slika Planinskog gonica, takodje posedujem jednog psa koji me je kao lovca uspeo zadovoljiti svojim lovackim sposobnistima. ranije sam imao Srpske gonice, ali kada sam dobio ovog psa on je uspeo da zauzme svoje mesto kod mene i veoma sam zadovoljan.

pozdraw drug!jel ti isto cuwas alpinca...izuzetno su dobri psi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.