nikolahaski

Informacije koje bi trebali dobiti od odgajivaca

Recommended Posts

DALJI NACIN DRZANJA SIBIRSKOG HASKIJA PO UZIMANJU OD ODGAJIVACA

* CISCENJE OD PARAZITA VAKCINA I REVAKCINA *

Po uzimanju steneta od odgajivaca svaki vlasnik se nadje u dilemi i sa stotinom pitanja sta dalje i kako dalje postupati i negovati malog psa – stene ( haskija mada i sa drugima je slicno skoro isto ) .

Naj cesce se stene daje odvaja od majke vec posle dva meseca mada u nekim ekstremnim situacijama moze i ranije odnosno posle prve vakcine .

Odgajivac bi po pravilu trebao da bude duzan da uradi prvo ciscenje od parazita 21 dan po rodjenju,drugo ciscenje od parazita kad napuni mesec i petnaest dana i posle tri dana od drugog ciscenja ide prva VAKCINA petovalentnom vakcinom protiv zaraznih bolesti za takozvanu imunizaciju steneta(LEPTOFERM) , ta vakcina bi trebalo da se uzme kod pouzdanog veterinara jer mora da se drzi u hladnom lancu do davanja stenetu i nalepnicu sa bocice vakcine nalepiti u radnu knjizicu ili ako nema radnu knjizicu zdrastveni karton steneta i kod nalepnice staviti podpis i pecat veterinara , mesec dana posle vakcine ide trece ciscenje od parazita i posle tri dana od ciscenja REVAKCINA istom petovalentnom vakcinom gde se nalepnica i sve kao sa vakcinom na isti nacin unosi u radnu knjizicu ili karton,takodje se u radnu knjizicu unose i datumi ciscenja od parazita kao i lek kojim je stene ocisceno.

Ovako uradjena imunizacija je delimicno siguran tretman i stene se moze nazvati zasticeno od zaraznih bolesti kao sto su STENECAK , MACIJA KUGA itd ….

U poslednje vreme stav veterinara je da treba uraditi jos jednu REVAKCINU i tek onda je stene zasticeno od zaraznih bolesti ….Posle ovako izvedene imunizacije slede REDOVNA CISCENJA OD PARAZITA …

Ciscenje od parazita bi trebalo da se izvodi svaka 4 meseca ,postoji vise preparata za ciscenje od parazita a to su naj cesce korisceni PRATEL , CESTAL , DRONTAL koji idu 1 tableta na 10 kg telesne tezine . Stenadima se daje tako sto se potrebna kolicina leka gurne duboko u usta ( grlo ) zatvori se njuska dok se stene ne isplazi sto je znak da je progutalo tabletu a moze i da se izmrvi pomesa sa malo vode i injekcijom ubrizga duboko u grlo.

* VITAMINI I MINERALI *

Od pocetka samostalnog zivota znaci od odvajanja od majke stene treba tretirati bilo kojim multivitaminskim sredstvom o dozi i proizvodjacu konsultovati se sa vetreinarom ili prodavcem u poljoapoteci preporucujem AMINOVITAMIN KAPI , VITOLIGAM INJEKCIONI …, KALCIJUM je vrlo bitan mineral kod odrastanja steneta i treba ga ukljuciti sa 3 napunjena meseca stenetu takodje po dogovoru sa veterinarom i davati ga do napunjene 1,5 godine po telesnoj tezini psa .

* ISHRANA *

Do 6 meseci starosti steneta ono treba da ima 4-5 manjih obroka , od 6 meseci do 1,5 god. Starosti stene treba da ima dva obroka , posle 1,5 god. starosti stene prelazi na 1 obrok dnevno .Obroci treba da budu dobro izbalansirani proteinima ,ugljenim hidratima ,belancevinama vitaminima itd…. Haskiju je bitno ukljuciti i ribu u obroke , postoje izbalansirane granule ( dehidrirana hrana ) koja se koristi samo u nuzdi , naj bolje je kuvati hranu svezu i sastojci koji se naj cesce koriste su ; svinjske ,govedje i pilece iznutrice ,pirinac,sargarepa,jaja,jogurt, kacamak(kukuruz),riba ….Dok stene jede drzati posudu pred njim cim prestane ako ostane hrana sklanjati posudu i nikako drzati mu hranu stalno na raspolaganju sto se zove oubrocavanje psa…

Na raspolaganju uvek sveza voda …..

* HIGIJENA *

Stene kad se uzme treba ga redovno pregledati od krpelja i buva ako se primeti uzeti sredsvo i tretirati stene odmah od krpelja i buva ,ako nadjete krpelja odmah konsultovati veterinara a ako ste u nemogucnosti uzeti pincetu i sto blize kozi ga uhvatiti i polako vuci dok ne izadje , nikako uvrtati ni u jednu stranu ili potapati alkoholom ili benzinom , sredstvo koje preporucujem je NEOSTOMOSAN uz konsultaciju sa veterinarom ili prodavcem u poljoapoteci . Povremeno cetkanje a malo ucestalije kad doje do linjanja menjanja dlake prporucujem cetku u obliku grabulja u dva reda sa rotirajucim zupcima .

* STROGO ZABRANJENO *

1. Stene izvoditi u setnju do zavrsene REVAKCINE zbog moguceg dobijanja virusa – zarazne bolesti

2. Kupati stene prvih godinu dana samponom ili sapunom , umesto kupanja dobro ga napuderisati neutralnim puderom i izcetkati .

3.Psu ni slucajno ne sme da se daju pilece kosti – zbog mogucih unutrasnjih povreda

4.Izbegavati davanje mleka ,grasak,pasulj …..

5.Izbegavati situacije gde je moguce da pas dehidrira ….

UKOLIKO primetite kod steneta 1.gubitak apetita 2.smorenost neraspolozenje 3.proliv ODMAH VETERINAR !!!

ZA SVE DODATNE INFORMACIJE POGLEDATI GRUPU NA FB NIKOLINI HASKI ,

edit moderatora - bez reklame!

(police) Ovakav list ja dajem uvek uz stene i mislim da bi svaki odgajivac to trebalo da radi jer se cesto desava da zbog gresaka elementarnih nastradaju stenci :cry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez uvrede, ali ovo "uputstvo" sadrzi gomilu gresaka.

U principu, stenci se prvi put ciste od glista mnogo ranije, vec sa nekih 9-15 dana (naravno, iskljucivo odgovarajucim preparatima - Banminth pasta npr.), zatim 15 dana nakon toga i kasnije na nekih mesec i po do dva do 9 meseci starosti. Nakon toga 3-4X godisnje (na 3-4 meseca). Vakcina ide sa nekih 52 dana ako je majka pre stenjenja bila redovno vakcinisana, ili sa punih 6 nedelja ako nije.

Vakcina se NE UZIMA od veterinara, vec stence treba da VAKCINISE veterinar koji ce prvo pregledati stence iz legla, a zatim vakcinisati, nalepiti nalepnice i staviti potpis i pecat gde treba.

Stene je u karantinu do najmanje 15 dana nakon revakcine.

Ni stenetu niti odraslom psu se NIKADA I NISTA ne ubrizgava duboko u grlo. Tablete protiv glista pomesane sa vodom pogotovo. Ako imate problema sa davanjem, zamolite veterinara da vam pokaze prvi put kako to da uradite pa cete sledeci put moci i sami.

Savete za davanje pojedinih lekova, vitaminsko-mineralnih preparata i sl. trazite ISKLJUCIVO OD VETERINARA . Nikako od prodavaca, narocito u poljo apotekama. Svaki pas je jedinka za sebe i trazi svoj jedinstven tretman koji zavisi od opsteg stanja psa, uzrasta, ishrane...

Stenci sa 6 meseci uveliko jedu 3 obroka dnevno, a sa 9 prelaze na 1-2. Ono sto je bitno vezano za obroke nije toliko broj obroka, vec shvatanje da se dnevni obrok deli na vise manjih. Najcesce novopeceni vlasnici serviraju stenetu 3-4-5 dnevnih obroka i za kratko vreme od njega naprave debeljka.

U obroku steneta mora postojati najmanje 1/3 cistog mesa. Iznutrice mogu kao dodatak, ali nikako ne smeju da budu iskljuciva zamena za meso. Obavezni su i mlecni proizvodi (narocito je dobar mladi sir od obranog mleka), jaja i sl. (tu procitajte deo foruma o ishrani).

Psa zastitite od buva i krpelja necim dugotrajnijim, narocito rase tipa haski, malamut i druge dugodlake, jer se krpelji i na kratkoj dlaci tesko nadju, a kamoli u krznu polarnog psa.

Ovim ispravkama cu dodati jos ponesto. Obavezno je da odgajivac obavesti novog vlasnika cime je do tada hranio stene kako bi ovaj nastavio sa istom ishranom par dana od preuzimanja steneta i kako bi mogao da stene, eventualno, postepeno navikne na novu hranu. Nagla promena hrane kod svih zivotinja zna da izazove proliv. Takodje, idealno je da novi vlasnik postepeno navikne stene na nove uslove zivota (npr. ako je kod odgajivaca bilo u kuci, nije zgodno odmah ga ostaviti napolju u boksu).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jmajo,taman posla da se vredjan nikako drago mi je da neko dopuni ako sam nesto propustio ali neprihvatam konstataciju o gomili gresaka ova uputstva koja sam dao proisticu iz konsultacija sa dobrim i proverenim veterinarima kao i dobrim odgajivacima sa velikim odgajivackim iskustvom.

Sve ovo sto sam napisao nisam ja izmislio (clap) (clap) (clap)

Ja sa ovim ponasanjem prema stenetu nisam imao nikad problema evo vec desetak godina ....... mnogo stenadi sam imao .... (thinking) (thinking) (thinking)

Ima masa stvari u vasem izlaganju koja nisu na mestu ali stvarno nemam vremena sad da vam ih pojasnim mozda veceras ako budem imao vremena pozzzzzz (police) (police) (police)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cekam obrazlozenje pa cu komentarisati.

Sto se mog pisanja tice, pridrzavam se nekih svetskih standarda, kao i sopstvenog iskustva. Vec nekih 11 godina sto drzim sto gajim pse, proslo mi je "kroz ruke" nekih 7 pasa i poprilicno stenadi samo nasih, a obaska nebrojeno pasa i stenadi drugih ljudi koji svakodnevno prolaze kroz ambulantu. Ni njima koji su se drzali mojih uputa nista nije bilo i svi su super. Nasuprot tome, nebrojeno puta smo ovde ispravljali greske vlasnika i odgajivaca koje su ispastali stenci.

Ali o tom potom. Cekam odgovor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uvek verujem veterinarima (ponekad doduše tražim više mišljenja, ali to je standardno, ponekad oni pogreše, ali uvek imam sreće da brzo naiđem na druge koji mi vrate poljuljano poverenje, a Maja je jedna od njih :) ).

U svom životu sam odgojila tačno 31 štene (nije bezbroj), od njih je 7 pasa ostalo kod mene (od tih 7 tri su sada još uvek kod mene), i kada je u pitanju nega, ishrana, vakcinacija, bolesti, terapija...uvek se opredelim za stručno mišljenje.

A ono se slaže 100% sa onim što je Maja napisala, tako da mene u suštini ne zanimaju Nikolini argumenti, jer znam da je napravio dosta grešaka u izlaganju, već da on kao ljubitelj pasa prizna da njegova iskustva nisu baš ispravna i da treba da ih koriguje. U krajnjoj liniji i da se koriguje. Jer ima i imaće u budućnosti "dosta" štenaca, a kao "odgajivač" treba da preda zdravo, napredno i lepo štene budućim vlasnicima. Najveća greška bi bila borba sujete sa znanjem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da se ne shvati pogrešno, znake navoda kod odgajivač sam stavila samo zato što ne znam da li je Nikola stvarno i odgajivač. Ako jeste, e onda ja kao edukovani ljubitelj se pitam kako je mogao da sebi dopusti da toliko malo nauči o nezi, ishrani itd pasa i posebno štenadi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja stvarno ne znam cemu tolika potreba nekog ispravljati posto poto ako pazljivo procitate oba teksta videcete da je maja napisala identicne stvari samo drugacije uobliceno ... razlika je samo u prvom ciscenju od parazita ja sam napisao 21 dan a ona 15 to je sva razlika ...pazljivo procitajte tekstove i videcete ....i opet ponavljam to su stavovi i pravila dobijena od veterinara i odgajivaca sa dugim i uspesnim iskustvom nije napamet i po mom misljenju (nerd) (nerd) (nerd)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U principu, stenci se prvi put ciste od glista mnogo ranije, vec sa nekih 9-15 dana (naravno, iskljucivo odgovarajucim preparatima - Banminth pasta npr.), zatim 15 dana nakon toga i kasnije na nekih mesec i po do dva do 9 meseci starosti. Nakon toga 3-4X godisnje (na 3-4 meseca). Vakcina ide sa nekih 52 dana ako je majka pre stenjenja bila redovno vakcinisana, ili sa punih 6 nedelja ako nije.

Vakcina se NE UZIMA od veterinara, vec stence treba da VAKCINISE veterinar koji ce prvo pregledati stence iz legla, a zatim vakcinisati, nalepiti nalepnice i staviti potpis i pecat gde treba.

(nerd) (nerd) identicnu stvar sam ja napisao samo ne 6 nedelja nego mesec i petnaest dana (clap) (clap) (clap)

Vezano za redovna ciscenja takodje sam identicnu stvar napisao na 4 meseca a to mu dodje isto (nerd) (nerd) (nerd)

Share this post


Link to post
Share on other sites

maja : Stenci sa 6 meseci uveliko jedu 3 obroka dnevno, a sa 9 prelaze na 1-2. Ono sto je bitno vezano za obroke nije toliko broj obroka, vec shvatanje da se dnevni obrok deli na vise manjih. Najcesce novopeceni vlasnici serviraju stenetu 3-4-5 dnevnih obroka i za kratko vreme od njega naprave debeljka.

U obroku steneta mora postojati najmanje 1/3 cistog mesa. Iznutrice mogu kao dodatak, ali nikako ne smeju da budu iskljuciva zamena za meso. Obavezni su i mlecni proizvodi (narocito je dobar mladi sir od obranog mleka), jaja i sl. (tu procitajte deo foruma o ishrani).

Nikola ; naravno lepo sam napisao manjih obroka , sigurno je bolje to je opste poznata stvar vise manjih obroka zbog varenja

Svi znamo da je bolje dati meso nego iznutrice nista novo ali ko danas psa hrani cistim mesom .... ima primera ali retko (nerd) (nerd) (nerd)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jmaja : Vakcina se NE UZIMA od veterinara, vec stence treba da VAKCINISE veterinar koji ce prvo pregledati stence iz legla, a zatim vakcinisati, nalepiti nalepnice i staviti potpis i pecat gde treba.

Stene je u karantinu do najmanje 15 dana nakon revakcine.

Ni stenetu niti odraslom psu se NIKADA I NISTA ne ubrizgava duboko u grlo. Tablete protiv glista pomesane sa vodom pogotovo. Ako imate problema sa davanjem, zamolite veterinara da vam pokaze prvi put kako to da uradite pa cete sledeci put moci i sami.

Nikola; Tako sam i napisao naglasavajuci kod pouzdanog veterinara zbog postovanja hladnog lanca kao i stvari vezano za nalepnice

naglasio sam i vezano za karantin do revakcine pa niko nece odmah po revakcini izneti stene da seta svima je jasno da ta vakcina mora i da proradi (clap) (clap) (clap)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da se ne shvati pogrešno, znake navoda kod odgajivač sam stavila samo zato što ne znam da li je Nikola stvarno i odgajivač. Ako jeste, e onda ja kao edukovani ljubitelj se pitam kako je mogao da sebi dopusti da toliko malo nauči o nezi, ishrani itd pasa i posebno štenadi

Izvinite a sta je to netacno u mom tekstu ???? I cime bi ga vi dopunili ???? Sem nekih preparata koje sam ja mozda izostavio ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da se ne shvati pogrešno, znake navoda kod odgajivač sam stavila samo zato što ne znam da li je Nikola stvarno i odgajivač. Ako jeste, e onda ja kao edukovani ljubitelj se pitam kako je mogao da sebi dopusti da toliko malo nauči o nezi, ishrani itd pasa i posebno štenadi

Izvinite a sta je to netacno u mom tekstu ???? I cime bi ga vi dopunili ???? Sem nekih preparata koje sam ja mozda izostavio ???

Svako ko izvede leglo od svoje kuje je odgajivac tog legla u tom smislu sam i ja odgajivac i izveo sam mnogo legala - uspesno i do sada nisam imao nikakvih problema i nisam odgajivac da bi se time hvalio i lecio komplekse nego iz ljubavi prema psima i jer po rodovniku koji moje kuce to dobijaju to fakat jesam sto i pise u istom .... nije odgajivac samo onaj ko ima registrovanu odgajivacnicu i 30 pasa u njoj ... :giggle: :giggle: :giggle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I samo jos jedna stvar ne znam odakle tolika potreba da se posto poto neko demantuje i omalovazava iako su fakat i ocigledno namere prvobitnog posta dobro namerne i u cilju zastite malih stenadi od neznanja i neodgovornosti novih vlasnika ili zbunjenosti .... sto je cest slucaj ..... :mad: :mad: :mad:

S prvopostavljenim postom sam hteo samo da pokazem da ovakav i slican papir bi trebao da ide uz svako stene koje se da novom vlasniku ili delom izmenjen ili takav ne bitno (police) (police) (police)

A malo smo kanda omasili temu :giggle: :giggle: :giggle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad sam uzela svog prvog psa, veterinar koji je dosao da ga vakcinise je seo i napisao mi sitno pisano uputstvo za "odrzavanje" brat-bratu na 15 strana, i tada mi je to mnogo pomoglo, sad mi zao sto ga nisam sacuvala.

Odlicna je ideja da se uz stene daje i neko mini-uputstvo, bar za neke osnovne stvari.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikola, hajdemo iz pocetka.

1. U prvim danima steneta 2 ili 3 nedelje je velika razlika, narocito kada su u pitanju gliste. Takodje

U principu, stenci se prvi put ciste od glista mnogo ranije, vec sa nekih 9-15 dana (naravno, iskljucivo odgovarajucim preparatima - Banminth pasta npr.), zatim 15 dana nakon toga i kasnije na nekih mesec i po do dva do 9 meseci starosti. Nakon toga 3-4X godisnje (na 3-4 meseca).

Dakle, tek kada su stariji od 9 meseci se ciste na 3-4 meseca, sto je velika razlika u odnosu na 1,5-2 meseca.

2. Vakcinisu se stenci sa 52 dana (8 nedelja), a izuzetno sa 6 (kada majka nije pre toga redovno vakcinisana). Takodje velika razlika.

3.

ta vakcina bi trebalo da se uzme kod pouzdanog veterinara jer mora da se drzi u hladnom lancu do davanja stenetu i nalepnicu sa bocice vakcine nalepiti u radnu knjizicu ili ako nema radnu knjizicu zdrastveni karton steneta i kod nalepnice staviti podpis i pecat veterinara
Vakcina se NE UZIMA od veterinara, vec stence treba da VAKCINISE veterinar koji ce prvo pregledati stence iz legla, a zatim vakcinisati, nalepiti nalepnice i staviti potpis i pecat gde treba.

Dakle, vakcine se ne uzimaju, vec ih da veterinar, sto je takodje velika razlika. Nalepnice isto lepi veterinar.

4.

naglasio sam i vezano za karantin do revakcine

Slazem se da je to napisano. Zato sam i korigovala. Ne citaju ovaj forum samo veliki kinoloski znalci, vec i ljudi koji po prvi put imaju psa. Da li ce i oni podrazumevati 15 dana nakon revakcine? Isto vazi i za one koji kod Vas uzmu svoje prvo stene i dobiju ovo uputstvo. Pa oni od Vas ocekuju da im date sve potrebne informacije, U DETALJE, i drzace se toga sto ste im rekli/napisali kao pijan plota. Kada se desi problem i stignu do veterinara bice uveliko kasno.

Nemam nameru da omalovazavam bilo koga. Jedini mi je cilj da ljudi budu pravilno obavesteni i nista vise. Ja Vam zaista zelim svu srecu i uspeh u odgoju i nadam se da cete ovaj svoj papiric korigovati u zelji da Vasim stencima bude bolje. Najteze je uciti na sopstvenim greskama. Ovakva uputstva treba da postoje, ali se mora voditi racuna o svakoj reci, zarezu i tacki kako ne bi doslo do zabune i propusta.

Pozzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

evo knjizice koju sam dobila od wilijevog odgajivaca. oni ne praktikuju da daju pse pre dva i po, 3 meseca, tj. vole da pas bude potpuno pripremljen pre odlaska u novi dom. mi smo wilija uzeli sa 3.

knjizica je uopstena, ali dosta korisna neiskusnom vlasniku. ja bih prepravila neke delove napisane oko ishrane jer nisu bas najjasniji nekome ko nista ne zna, ali dobro...

naravno, ostali smo u redovnom kontaktu, a prvih par meseci sam ih zivkala 3 puta dnevno :mrgreen:

uz to sam dobila i tabelu ishrane (prirodne) po uzrastu psa, koja je bila dobra, ali sam je izgubila, " lunch paket" od par kesica uzoraka dehidrata koji je jeo tamo i 1kg smrznutog buraga :mrgreen: (i domace jabukovo sirce (lmao) )

http://i56.tinypic.com/20r02tw.jpg

http://i53.tinypic.com/16b0g9w.jpg

http://i55.tinypic.com/qr0tbl.jpg

http://i54.tinypic.com/29mx4qw.jpg

http://i52.tinypic.com/oirnmf.jpg

http://i54.tinypic.com/34xkqww.jpg

http://i53.tinypic.com/15hh6k2.jpg

http://i56.tinypic.com/33athd2.jpg

http://i54.tinypic.com/n6xegj.jpg

http://i53.tinypic.com/atumie.jpg

http://i55.tinypic.com/xf0oq8.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moji stenci su novim vlasnicima uvek odlazili komplet sredjeni (mislim na vakcine, gliste i sl.), sa "uputstvom za upotrebu" :mrgreen: , rodovnikom, ekst. knjizicom i sa 1kg granula koje su do tada jeli, da imaju za prvo vreme. Naravno, uvek smo bili tu ako nesto zatreba i van toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa to je to, i mislim da je to jedino odgovorno ponasanje odgajivaca, osim ako ne zna da pas ide u "iskusne i sigurne" ruke pa da ce i stencu od mesec i po-2 biti pruzeno sve sto treba (a najvise stenac dobija ostajanjem u leglu u tom periodu). osim oslobadjanja od stenaca, ne vidim razlog da se stenci rano daju, osim ako novi vlasnik bas na tome ne insistira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uff ne mogu sve ovo da ispratim ,mnogo ponavljanja oko iste stvari mi ovde pricamo o toliko preciznim propisima a mnogo ljudi ne postuje ni ono naj grublje sto je mene i podstaklo da napisem prvoobjavljeni post . Naime ovo je inspirisano nedavnim dogadjajem gde me zena iz idjosa zove i zali mi se da joj je uginulo stene od stenecaka a toboze je vakcinisano bilo i revakcinisano .. a nigde nalepnice niti podpisa i pecata a isto mi se desilo vise puta da mi ljudi pricaju o svojim losim iskustvima ....

Imao sam prilike u svom bliskom komsiluku da vidim kako stene umire od stenecaka zbog propustene revakcine :cry: :cry: :cry:

Upravo iz tih razloga ja stampam ovaj prirucnik mali a za sve detaljnije informacije sam uvek novim vlasnicima na raspolaganju i insistiram na kontaktu ....

I jos jednom ponavljam sve termine vezane za davanje vakcina revakcina ciscenja od parazita itd . sam dobio od pouzdanih veterinara i odgajivaca sa bogatim i dugim iskustvom u radu ja ih se pridrzavam i hvala bogu do sad nisam imao problema ....

Kad sam rekao da se vakcina uzima od pouzdanog veta naravno to podrazumeva da je on i ubrizga pa nece valjda laik podkozno davati vakcinu (clap) (clap) (clap) ...

U svakom slucaju hvala za ispravke ako je njima bilo mesto ovde (y) (y) (y)

Prihvatam svakako ako gresim svi mi gresimo niko se naucen nije rodio ali ne prihvatam demant po svaku cenu (nerd) (nerd) (nerd) ajd samo da se demantuje ....pozzz Nikola i hvala , nadam se da ce ovakav ili slican papr odgajivaci stampati i davati buducim kupcima .....

Jedna zgodna stvar skoro sam cuo da je jedan Vet iz Obrenovca vadio kuji krv na analizu za progesteron a predhodno zakljucio da uopste nije u teranju , ali je uredno naplatio vadjenje krvi (lmao) (lmao) (lmao)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kad sam uzela svog prvog psa, veterinar koji je dosao da ga vakcinise je seo i napisao mi sitno pisano uputstvo za "odrzavanje" brat-bratu na 15 strana, i tada mi je to mnogo pomoglo, sad mi zao sto ga nisam sacuvala.

Odlicna je ideja da se uz stene daje i neko mini-uputstvo, bar za neke osnovne stvari.

Upravo tooooo , imas srece sto si naletela na dobrog veterinara koji je hteo to da uradi (y) (y) (y)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nikola, hajdemo iz pocetka.

1. U prvim danima steneta 2 ili 3 nedelje je velika razlika, narocito kada su u pitanju gliste. Takodje

U principu, stenci se prvi put ciste od glista mnogo ranije, vec sa nekih 9-15 dana (naravno, iskljucivo odgovarajucim preparatima - Banminth pasta npr.), zatim 15 dana nakon toga i kasnije na nekih mesec i po do dva do 9 meseci starosti. Nakon toga 3-4X godisnje (na 3-4 meseca).

Dakle, tek kada su stariji od 9 meseci se ciste na 3-4 meseca, sto je velika razlika u odnosu na 1,5-2 meseca.

2. Vakcinisu se stenci sa 52 dana (8 nedelja), a izuzetno sa 6 (kada majka nije pre toga redovno vakcinisana). Takodje velika razlika.

3.

ta vakcina bi trebalo da se uzme kod pouzdanog veterinara jer mora da se drzi u hladnom lancu do davanja stenetu i nalepnicu sa bocice vakcine nalepiti u radnu knjizicu ili ako nema radnu knjizicu zdrastveni karton steneta i kod nalepnice staviti podpis i pecat veterinara
Vakcina se NE UZIMA od veterinara, vec stence treba da VAKCINISE veterinar koji ce prvo pregledati stence iz legla, a zatim vakcinisati, nalepiti nalepnice i staviti potpis i pecat gde treba.

Dakle, vakcine se ne uzimaju, vec ih da veterinar, sto je takodje velika razlika. Nalepnice isto lepi veterinar.

4.

naglasio sam i vezano za karantin do revakcine

Slazem se da je to napisano. Zato sam i korigovala. Ne citaju ovaj forum samo veliki kinoloski znalci, vec i ljudi koji po prvi put imaju psa. Da li ce i oni podrazumevati 15 dana nakon revakcine? Isto vazi i za one koji kod Vas uzmu svoje prvo stene i dobiju ovo uputstvo. Pa oni od Vas ocekuju da im date sve potrebne informacije, U DETALJE, i drzace se toga sto ste im rekli/napisali kao pijan plota. Kada se desi problem i stignu do veterinara bice uveliko kasno.

Nemam nameru da omalovazavam bilo koga. Jedini mi je cilj da ljudi budu pravilno obavesteni i nista vise. Ja Vam zaista zelim svu srecu i uspeh u odgoju i nadam se da cete ovaj svoj papiric korigovati u zelji da Vasim stencima bude bolje. Najteze je uciti na sopstvenim greskama. Ovakva uputstva treba da postoje, ali se mora voditi racuna o svakoj reci, zarezu i tacki kako ne bi doslo do zabune i propusta.

Pozzz

Zaista bi voleo da mogu da korigujem moj papiric ali kako kad sam ja do sada ovako radio i vise nego sto puta proverio ove propise znaci mesec i petnaest dana I vakcina posle mesec dana Revakcina i pre svega toga na tri dana ciscenje od parazita , jeste moze da se cisti i na deset dana stoji al nema potrebe ,mozda kad se koristi pasta se cesce tretiraju ne znam verovatno ali ja koristim jednokratne tablete i tako su rekli svi koje sam pitao ...... medju njima ponavljam dobre vetove sa iskustvom , vet.tehnicare i masu odgajivaca koji se isto ponasaju vezano za termine oko imunizacije i ciscenja od parazita (y) (police) (police) u svakom slucaju hvala Nikola

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikola, moj savjet ti je da malo procitas Majine postove i nesto zapamtis, ipak je strucno lice koje se bavi tim poslom, a ima svoje pse i dobro zna sta treba!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jedna zgodna stvar skoro sam cuo da je jedan Vet iz Obrenovca vadio kuji krv na analizu za progesteron a predhodno zakljucio da uopste nije u teranju , ali je uredno naplatio vadjenje krvi (lmao) (lmao) (lmao)

Kakve ovo veze ima sa stenadima? (thinking)

Nekako imam utisak da ste imali nekakav gadan susret sa veterinarom nekada u zivotu i da sada imate poprilicnu averziju od istih (wasntme) . Prethodni tekst zvuci kao da su ga vise sastavljali odgajivaci (da ne upotrebim drugi izraz) nego veterinari. Takvih papira sam se u zivotu nagledala poprilicno. Uglavnom su ih pisali odgajivaci i uglavnom je u njima bilo poprilicno gresaka ove ili one vrste. Zajednicko im je da jos nisam naisla na dva ista (mislim po preporukama, naravno). Svaki odgajivac ima neku svoju "tajnu formulu" koju ljubomorno cuva da neko slucajno ne sazna, iako malo broj njih ima nekakve veze sa naukom. Jedan od njih je isao dotle da je napisao nesto kao mini prirucnik o gajenju stenadi (skoro kao neka knjizica) koji je bio pun nevidjenih gluposti. Problem je sto se kod njih znanje prenosi slicno narodnim umotvorinama (sa kolena na koleno) pa vremenom predje u "gluve telefone". E tu nastane greska. Jos kad se tome doda da se te price decenijama ne menjaju, a nauka napreduje, onda je papazjanija jos veca.

Sto se programa vakcinacije tice, tu nema nikakvog izmisljanja. Postoje ljudi koji se time bave i koji propisuju rezim vakcinacije. U slucaju pasa i macaka, nadlezna je WSAVA. Link do njihovih preporuka sam vec nekoliko puta postavljala pa necu ponovo (ima na temi o vakcinaciji pasa). Kako se menja situacija na terenu, tako se menjaju i preporuke. Oni su pomerili prvu vakcinu sa 6 na 8 nedelja i objasnili zasto.

Sto se tice ciscenja od glista, to se radi bar nedelju dana pred vakcinu i ima razloga zasto.

Btw svako ko nam je usao sa stenetom u ambulantu je dobio otkucane savete za gajenje stenadi i to nije nista novo (bar ne za mene). Ko god se javio telefonom i pitao za savet, dobio ga je nevezano da li se poznajemo ili ne. Isto je i sa ljudima sa ovog foruma koji su savet trazili.

Sto se Vas konkretno tice, ne sumnjam da mislite da su te preporuke najbolje na svetu i da cete ih se i dalje slepo pridrzavati, samo oni koji zele da idu dalje i napreduju verovatno su gladni novih informacija i naucnih dostignuca.

P.S. Svojevremeno sam prisustvovala obdukciji lesa steneta od 15 dana starosti, gajenog u dobrim uslovima (tipa odgajivacnice, gomila pasa na jednom mestu, svaki u svom boksu naravno), koje je bilo uginulo od glista. Kada su zavrsili, gomila izvadjenih glista bila je veca od steneta. Bile su mu totalno blokirale creva. Posle toga sam definitivno promenila misljenje i o glistama i o dehelmintizaciji. Svoje stence, kada ih imam, cistim 9. dan pastom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postujem dostignuca nauke i promene u stavovima ja za njih zaista nisam cuo a redovno idem kod veta bas kad odem prvi sledeci put u ambulantu raspitacu se o ovim promenama i ako su bolje svakako cu korigovati moj papiric . Ne sumnjam da vi dobro obavljate posao i hocete da date iscrpne savete vasim musterijama ali nema mnogo takvih ljudi kao sto ste vi upravo zbog toga sam i naveo primer onaj sa vetom ...

Jos jednom cu reci program i nacin imunizacije kao i ciscenja sam dobio od veterinara i potvrdio kod dobrih ogajivaca i vet.tehnicara tako da nisam dobio od babe s kolena , nisam odgajivac koji se bavi masovnom proizvodnjom i nisam imao lose iskustvo sa vetovima cak sta vise imam odlicnu saradnju sa istima jer mislim da je neophodno ako se toliko bavim kucama .

I kao sto rekoh nisam se naucen rodio nego sam dolazio do uputstava i saznanja od ljudi koji su kompetentni,postujem da ima pomaka u nauci ali zaista nisam obavesten po tom pitanju rezima imun.i ciscenja (police) (police) (police)

Vidite Jmajo kod prvog i drugog deteta se insistiralo da se prvo daje voce pa povrce a sad posle tri godine kod treceg mog deteta insistiraju da se prvo da povrce a tek onda voce ...

A sto se tice nauke trubili su i da se daje vakcina od svinjskog gripa .... pa smo u dilemi oko iste dali je trebalo ili ne dali ima nus pojava ili ce se tek uociti i to sve kod ljudi a koliko su neki stavovi bas precizni i dobri kod zivotinja prosto nisam siguran ,ja znam samo da dosad nisam imao problema i ne vidim sto bi menjao ,,,, ni jedno stene mi nije uginulo od stenecaka macje kuge i slicno sto bi onda menjao rezim imunizacije ako se ovako pokazalo za dobro ?????

Imao sam problem jednom sa kujom i malim stenadima sa stafilo i streptokokom pa sam se raspitao sta je preventiva i kako se boriti protiv toga i to sad primenjujem ....

Tako da nisam protiv da se uvek uci dakako to je nacin dobrog i profesionalnog rada , a moj interes je da imam zdravu stenad prvenstveno .....

U svakom slucaju hvala J majo vidi se da su vam namere pozitivne i dobronamerne kao i moj prvoizbaceni post , ali se ipak suzdrzite prekih i grubih ishitrenih ocena tipa post vam je pun gresaka ili vec kako ste nastupili (police) (police) (police)

veliki pozzzz NIKOLA

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nikola, moj savjet ti je da malo procitas Majine postove i nesto zapamtis, ipak je strucno lice koje se bavi tim poslom, a ima svoje pse i dobro zna sta treba!!!

Ni u jednom momentu nisam rekao da Jmaja nije u pravu i da lose radi ,malko smo opet omasili poentu da ne kazem temu (y) (y) (y)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gost
This topic is now closed to further replies.