Guest Naty Report post Posted March 3, 2005 LAGOTTO ROMAGNOLO Lagotto Romagnolo je relativno «nova» pasmina priznata pri FCI-u 1995. godine. Primarna namjena ovih pasa bila je traženje tartufa i jedini su psi u svijetu posebno specijalizirani za to. Danas, osim što se i dalje koriste za traženje tartufa, postali su popularni diljem svijeta kao kućni ljubimci tj. psi za društvo i pratnju. Glavni razlog njihovog brzog širenja njihova je blaga i živahna narav, a isto tako osobina koja ih čini «savršenim kućnim psima» je ta da se ne linjaju. Ova pasmina potječe iz Italije, svrstana je u 8. FCI skupinu, 3. sekciju (psi za vodu). Ne podliježu ispitu prirođenih osobina niti radnom ispitu. Prvi puta se pojavljuju u 16. stoljeću u dolinama u unutrašnjosti Italije, kasnije se proširuju na gotovo sve dijelove zemlje i počinju se koristiti kao psi za tartufe. Postaju najzastupljeniji u pokrajinama Toscana, Lombardia i Emilia Romagna, gdje uostalom i ima najviše tartufa. Priznanjem pasmine 1995. godine Lagotti počinju sudjelovati na svim važnijim europskim izložbama, izvoze se prvi primjerci i počinje nagli razvoj i uzgoj te pasmine u čitavoj Europi, Sjevernoj Americi i Australiji. Danas su, osim u Italiji, najzastupljeniji u Skandinaviji, Nizozemskoj i Engleskoj. Lagotto Romagnolo je pas srednje veličine. Idealna visina za mužjake je 46 cm, za ženke 43 cm, težina im je od 12-15 kg. Dolaze u gotovo svim bojama, jednobojni, dvobojni ili trobojni. Nedozvoljene boje su potpuno crna, crno-bijela i siva. Dlaka im je kovrčava, vunaste strukture. Na svim dijelovima tijela kovrče bi trebale biti jednakog intenziteta, osim na glavi, bradi i nogama, gdje je dlaka blaže kovrčava. Kao što je već napomenuto, ne linjaju se, tako da im je potrebna minimalna njega tj. povremeno četkanje kako se dlaka ne bi zapetljala. Za izložbe se šišaju. Jedna su od rijetkih pasmina kod kojih se dozvoljavaju gotovo svi tipovi zagriza: škarasto, klještasto i obrnuto škarasto (predgriz). Što se tiče karaktera, vrlo su živahni,društveni, inteligentni i poslušni. Koriste se za agillity, fly-ball, a u nekim zemljama počeli se se koristiti i kao vodiči slijepih osoba. Vrlo lako uče, izvrsni su psi za djecu i život u obitelji. Odlično se slažu sa drugim psima i životinjama i ne pokazuju niti malo agresivnosti. Iako uglavnom žive u kućama i stanovima, Lagotti vole odlazak u prirodu, posebno na more, rijeke ili jezera gdje dolazi do izražaja njihova ljubav prema vodi. Nemaju specifičnih zdravstvenih problema. Trening za traženje tartufa Sposobnost pronalaženja i iskopavanja tartufa zapravo je prirodan dar za Lagotte koji se određenim treningom može poboljšati. Trening počinje kod štenaca kada su stari oko 3 mjeseca. Sa štenetom uglavnom radi jedna osoba s kojom štene provodi najviše vremena i koja će mu poslije biti vodič u traženju. Trening se provodi kroz nekoliko faza a bitno je da štenetu to bude vrijeme igre i zabave. Tako će štene to zavoljeti a s time će i njegovi rezlutati traženja biti efikasniji. Prva faza obuhvaća igru šteneta sa komadićima tartufa koje također može pojesti. Vrlo brzo štene nauči tražiti komadiće tartufa po tlu, slijedeći njuh. U drugoj fazi izrađuje se loptica kojom se psi igraju. Loptica je zapravo napravljena od komadića tartufa i ulja spojenih nekim čvršćim jestivim sastojkom, npr. kao krušne mrvice. Loptica mora biti takve veličine da ju pas ne može progutati. Talijani tu lopticu u dijalektu nazivaju strufi Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fritz Report post Posted March 3, 2005 Svaka ДЌast na tekstu. Da li postoji uzgajivaДЌnica u Hrvatskoj? Vjerojatno ima dosta pasa na podruДЌju Istre Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest vanja Report post Posted March 3, 2005 Da li mozda znas od kojih je rasa nastao?Mene uzasno podseca na spanskog psa za vodu, koji je nastao u svrhe spasavnja ljudi, tj. izvlacenja ljudi iz vode...Ovaj pas na poslednoj slici gotovo da ima identicnu boju... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Danijela Report post Posted March 3, 2005 Cini mi se da je upravo Naty odgajivac ove predivne rase. Evo njenog sajta: http://www.kan-trace.com/Naty, ako imas, stavi onu sliku vasih stenaca od prosle godine, bili su preslatki. U jednom leglu ih je bilo desetak a bili su svih boja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Naty Report post Posted March 3, 2005 Ja sam trenutno jedina koja ih uzgajam u HR. Prvu ženku nabavila sam iz najbolje svjetske uzgajačnice Lagotta http://www.cryout.itU Istri ima svega par Lagotta uvezenih iz Italije ali nisu nostrificirani. Ja sam jedno štene iz prvog legla prodala tamo i ljudi su super zadovoljni njezinim radom. Iako sam ja svoje pse prvenstveno kupovala kao kućne ljubimce i pse za izložbe, u zadnje vrijeme me sve više zanimalo traženje tartufa (čisto radi znatiželje). Nedavno sam uz pomoć gospodina koji uzima štene iz legala koje očekujemo probala napraviti trening za traženje. I nisam mogla vjerovati kad je Holly koja sada ima 4 i pol godine bez problema pronašla i iskopala tartufe (nikada se prije nije s tim susretala).I vjerovali ili ne - tartufa ima svugdje. Ja sam prije mislila da ih ima samo u šumama. Međutim, kroz razgovor sa uzgajačima iz Italije shvatila sam da crnog tartufa ima svugdje (livade, polja, planine).Porijeklo između ostalog "vuku" i od španjolskog vodenog psa i pudla. U 16. st. kada se pojavljuju prvi primjerci uzgajali su se na obalama jezera, po čemu su i dobili ime (tal. il lago=jezero).U zadnjem leglu ih je bilo 9, svi različitih boja. Roditelji su na prvoj i zadnjoj fotki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
truffle Report post Posted May 30, 2006 Poreklo vuku od Francuskog Barbetahttp://www.yourdogs.info/dogs/barbet.htm Quote Share this post Link to post Share on other sites
Astorela Report post Posted September 24, 2006 Oni su stvarno prelepi. Imala sam sam priliku da ih vidim uzivo. Cak, jedan momak iz Kragujevca ga izvodi na izlozbe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted July 1, 2009 Pozdrav ljubitelji Lagotta!ja sam od pre 5 dana postao vlasnik 4 lagotta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
boris_b Report post Posted July 1, 2009 Pozdrav za dejana i cestitke na prinovi.Htjeo sam te pitati kako bi mogli stupiti u kontakt zbog stenadi.Ako moze telefon ili e-mail. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted July 5, 2009 pozdrav!KRISSBONIFICHE GILL DI CASA CLEO Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted July 5, 2009 2 ženska šteneta Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted July 5, 2009 Pozdrav za dejana i cestitke na prinovi.Htjeo sam te pitati kako bi mogli stupiti u kontakt zbog stenadi.Ako moze telefon ili e-mail.pozdrav boris_b!moja e-mail adresa je dejanlimar@sksyu.net tel: 063/567-288 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted August 6, 2009 Krissbonifiche- jedna lepša slika Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted August 23, 2009 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted August 23, 2009 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted August 31, 2009 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted October 22, 2009 CACIB Bačka Topola(ergela Zobnatica) 18.10.2009.Prvak rase bez konkurencije. Jedini Lagoto na izložbi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted October 22, 2009 uglancani za izložbu u B.Topoli Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted October 26, 2009 CAC Senta 24.10.2009.CAC, BOB Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vuckovic Report post Posted November 1, 2009 dejan limar :arrow: cestitam za titule u exterijeru Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted November 2, 2009 Vučković :arrow: hvala na čestitkama Quote Share this post Link to post Share on other sites
uskakač Report post Posted November 7, 2009 uglancani za izložbu u B.Topoliu je!!!!!!!!! kao merino ovca.Napomena za sve ucesnike foruma BK,svako citiranje slika i njihovo dupliranje povlace brisanje posta u celosti i sankcionisanje autoraza sliku koja Vam je potrebna zarad nekog komentara, a vec je objavljena na forumu BK moze se postaviti , ali bez tagova Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted November 8, 2009 uskakač imaš pravo dlaka mu je čak i kvalitetnija od merino vune!!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted December 11, 2009 danas 11.12.2009. prinova od 6novih članovaotacmajka i štenci Quote Share this post Link to post Share on other sites
dejan-limar Report post Posted December 11, 2009 za 10-tak dana očekujemo i leglo od istog oca i od ove majke Quote Share this post Link to post Share on other sites