Sign in to follow this  
BlackAngel

NKP (Deut. Kurz. Vor. FCI: 7.1.1-232) - 12. deo

Recommended Posts

Nemacki Kratkodlaki Pticar

FCI: 7.1.1-232

Iako je poreklo nemackog kratkodlakog pticara veoma kontraverzno, smatra se da je ova rasa potekla od zajednickog pretka svih pticara tzv. psa za mreze. Rasi je kasnije dodavana krv drugih pasa (ukrstanja sa spanskim pticarima, poenterima, italijanskim pticarima...)

Kao presudna podloga za izgradnju i razvoj uzgoja bila je rodovna knjiga nemackog kratkodlakog pticara izdata 1897.g.Princ Albrecth zu Solms-Braunfeld, postavio je pravila za ocenjivanje oblika tela, jednostavna pravila za rad i standard rase. Danas, nemacki kratkodlaki pticar prolazi kroz filter uzgojnih i ispitnih pravilnika. U standardu je predstavljeno kako on treba da bude izrazen. On je sposoban da ispunjava sve zahteve u lovistu do duboke starosti.

To je plemenit, harmonican pas, cija gradja tela omogucava snagu, izdrzljivost i brzinu. Uspravno drzanje, -tecna-spoljna linija, suva glava, dobro nosen rep, sjajna dlaka, harmonicno kretanje sa osvajanjem prostora, podvlace njegovu plemenitost. Duzina tela treba da je nesto veca od visine grebena. Narav je ujednacena, cvrsta, pouzdan je, obuzdanog temperamenta, niti nervozan, niti plasljiv.

Glava je suva, markantna, ni prelaka ni preteska. Snagom i duzinom odgovara polu i obliku tela. Lobanja je ravno zaobljena, slabo izrazena potiljna kvrga, ceona brazda nije duboka, nadocni lukovi primetno vidljivi. Stop je srednje izrazen. Nos je u osnovi braon, samo kod pasa bele boje dozvoljena je nosna pecurka boje mesa ili tackasta. Njuska je siroka, duboka i snazna, psu omogucava pravilno nosenje divljaci. Posmatrano sa strane, nosnik ima blago uzdignuce u svim prelazima od plemenitog -ovnujskog- nosnika, do neznatnog uzvisenja iznad ravne linije. Kod muzjaka je jace izrazen. Prihvatljiv je i potpuno ravan nosnik, dok je ulegnut teska greska. Usne su prilezuce, ne prejako preklapajuce, dobro pigmentisane. Zubalo je makazasto, pri cemu sekutici gornje vilice treba bez razmaka nalezu na donje. Obrazi su snazni, dobro misicavi. Oci su srednje velike, idealna boja je braon. Kapci dobro nalezu. Usi su srednje duge, visoko i siroko usadjene, ravne i bez uvrtanja cvrsto visece uz glavu. Na donjem delu tupo zaobljene, nisu mesnate a ni tanke. Treba da su napred polozene, dopiru priblizno do ugla usana.

Duzina vrata je u harmoniji prema opstem izgledu.Potiljak veoma misicav,blago zaobljen.

Gornja linija tela je ravna i blago padajuca. Greben je jasan, ledja cvrsta i dobro misicava. Vrhovi kicmenih prsljenova moraju biti dobro prekriveni misicima. Slabine su kratke, siroke, misicave, ravne ili blago zaobljene. Prelaz od ledja ka slabinama je napet i dobro zatvoren. Sapi su siroke i dovoljno duge, nisu kratko odsecene i blago padaju ka repu. Dobro su misicave. Grudi su vise duge nego siroke, sa dobro izrazenim predprsjem i po mogucstvu daleko unazad pruzenom grudnom kosti. Ona treba da lezi na istoj visini kao i lakat. Rebra dobro zaobljena, ni ravna ni bacvasta,zadnja rebra dobro nadole pruzena.

Postovani, nastavite diskusiju ovde.

Rep je visoko usadjen, snazan u korenu, suzava se, srednje dug. Za upotrebu u lovu skracen na oko polovinu. U mirovanju opusten, u kretanju nosen vodoravno i ne visoko iznad ledjne linije ili ajko savijen.

Prednje noge su ravne i paralelne, plecke koso i unazad ravno prilezuce. Snazna suva muskulatura. Dobar ugao izmedju plecke i nadlaktice. Nadlaktica je po mogucstvu duga, dobro i suvo misicava. Laktovi su prilezuci uz telo, postavljeni daleko unazad. Podlaktica je snazna, misicava, saplje snazno. Sape su okrugle do kasikaste, sa dobro zatvorenim i zaobljenim prstima, nokti snazni. Zadnje noge su paralelne i ravne, dobro uglovane. Butine su duge,misicave i siroke. Dobar ugao izmedju karlice i butine. Dosaplje snazno i vertikalno postavljeno. Skocno zglob snazan.

Dlaka je kratka i gusta, treba da je jedra i cvrsta. Na glavi i usima treba da je deblja i kraca.

Boja: braon bez oznaka, braon sa neznatnim belim ili prskanim oznakama na grudima i nogama, tamno braon melirano sa braon glavom, braon plocama ili tackama, svetlo braon meliran sa braon glavom, braon plocama, tackama ili bez ploca, bela sa braon oznakama na glavi, belim plocama ili tackama, crna boja u istim nijansama kao braon. Dozvoljen je zuti palez, lisa, prskane usne.

Visina grebena muzjaka je 62-66cm, a zenki 58-63cm.

STANDARD RADA NEMACKOG KRATKODLAKOG PTICARA

preuzeto sa sajta KD Stig

--------------------------------------------------------------------------------

Ovo je izvrstan pas, koji u svom radu,u zavisnosti od terena ,spaja i uskladjuje vrednosti engleskih i evropskih pasmina,cuvajuci sopstvenu fizionomiju i karakteristicnu narav.

KRETANJE I TRAZENJE:Odlucan polazak.Bujna akcija.Stalni brzi galop,energican,ali ne i neobuzdan.Snazan potisak zadnjeg dela tela,bez skokova,a pracen lakim "grabljenjem" prednjeg dela:korak je ujednacen,usi su u pokretu,vrat istegnut,glava uzdignuta i u pokretu sto ukazuje na dobar njuh,spreman da oseti i najmanje tragove mirisa:nosni deo horizontalno usmeren.Rep lagano spusten uz stalni ,zivahan horizontalni pokret.Traga vredno i obimno ,po pravim dijagonalama,pokrivajuci citav teren.

KADA TOKOM TRAZENJA IMA POGRESAN UTISAK DA JE NAISAO NA DIVLJAC:Postepeno usporava kretanje do brzine normalnog hoda,usi naculjene,vrat istegnut,vraca se na izvor mirisa uz laku povijenost clanaka,prelazeci preko izvora mirisa napet i veoma pazljiv.Posto prevazidje nesigurnost ,odlucno nastavlja sa uobicajenim kretanjem uz skoro besni pokret.

KADA,POSTO JE STEKAO LAGANI UTISAK O PRISUSTVU DIVLJACI SHVATA O CEMU SE RADI I ZAUSTAVLJA SE:Postepeno usporava hod,iz galopa prelazi u kas,posle nekoliko korakastaje kao ukopan.Glava je uzdignuta,nosni deo horizintalan,usi zabacene,oci sjaje,vrat potpuno istegnut.Telo je napetih uglova uz uglavnom istureniji prednji deo,zadnji deo je nesto nizi vrlo napetih misica.Telo je uspravno,a cesto je jedan od udova podignut.

KADA JE SIGURAN DA POSTOJI PRISUSTVO DIVLJACI:Uz trenutno grcenje,spusta telo na pokretljive udove,glava je uzdignuta,vrat ispruzen:nastavlja da se krece oprezno ali odlucno,udisuci i izdisuci vazduh uz podrhtavanje.Ponekad se naglo zaustavlja.

KADA SE IZNENADA NADJE U BLIZINI DIVLJACI: Zaustavlja se uz besan trzaj,glava se polako,iz horizontalnog polozaja okrece ka divljaci,telo je veoma kruto u iskrivljenom polozaju,rep je iznad ledjne linije.U tome je lepota njegovog zaustavljanja,lepota u kojoj nema preterane teatralnosti,cak i u najneskladnijim pozama,jer je njegov mozak mudri kontrolor.O tome svedoci izraz ociju koji izrazava savrseno vladanje situacijom.

KADA ,POSLE ZAUSTAVLJANJA ,VODI NA DIVLJAC KOJA POKUSAVA DA SE ODALJI:Vodi odlucno uzdignute glave,ali promisljeno i u savrsenoj vezi sa oni ko ga vodi (vodicem):zaustavlja se pri svakom usporavanju divljaci drzeci je na odgovarajucoj razdaljini.Pri svakom kratkom zastajanju rep iz horizontalnog kretanja prelazi u mirovanje.Kontrakcije udova su slicne onima prilikom zaustavljanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrav,

Par slika od danas netom stigle iz Škotske. Pas hrvatskog uzgoja Andro od Heraka (Amor od Bube X Ori) koji je otišao prekjučer kao poklon velikom prijatelju lovcu i sokolaru te kako se oni nadaju vjerojatno budućem reprezentativcu Velike Britanije. Nakon što je ove godine britanski sudac sudio Heraku u Francuskoj kada je uzeo kupe Europe i vidio Extrema od Heraka i Edit od Heraka plus ostatk ekipe rekao je svima na Otoku da ako misle da su ikada vidjeli NKP-a koji je vrh Svijeta da se varaju jer ovo je nešto što čovjek jedva vjeruje svojim očima kada gleda!

Slika

Slika

Škotske jarebice......strašna divljač za pse velikog nosa........ulazak i primanje......

Slika

Andro od Heraka je tek napunio godinu dana a ja sam sa njim malo lovio dok sam ga čuvao prijatelju. Volja, nos, karakter, aport, voda, mentalitet.....mislim da će kolega imati problema :lol:

Škotske vrištine bit će raj za loviti s njime......

Pozdrav Viktor

Viktore, fantastično!!! :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

2 AKISA: Super izgleda Munja.

2 misa015: Bravo za ostvarene rezultate!

BTW, 2 all: sve najbolje u novom, 12. dijelu... 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srecan nam 12-ti deo!!

I mi smo danas na lepom danu bili na treningu, obecah Briv-u slike od Pajpera i ............. zaboravih fotoaparat!! Slikao sam sa mobilnim ali dok sam se setio da i mobilni moze slikati i dok sam grdio naslednika da bar on misli glavom ako ja nemam sa cime , proslo je mnostvo divnih momenata za fotografisanje!

No Pajper se potrudio pa stao u marku kao da zeli da me prekori za nemarnost! Zatim jedno zapazanje, ono malo jarebica sto imamo, imam utisak da su vec u parovima!?? Nama su na dva mesta poletele po dve a i tragovi me navode na slican zakljucak. Dali je tako jos negde ili je kod mene slucajnost???

Evo ga Pajper, sin Arka (brat iz legla Amorov) , unuk Artu-a a po majci takodje unuk ali Boja od Bube ............

JCH PAIYPER u marci na fazansku koku ..................

Fotografija-0003.jpg

i na kraju treninga u rukama svog vodica ........

Fotografija-0007.jpg

Izvinjavam se za vrlo lose slike, slikano je sa mobilnog a i odsjaj sunca i snezna belina su bili toliko jaki da nisam siguran da bi ni malo bolji objektiv napravio bolju sliku.

Pozdrav svima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav,

Par slika od danas netom stigle iz Škotske. Pas hrvatskog uzgoja Andro od Heraka (Amor od Bube X Ori) koji je otišao prekjučer kao poklon velikom prijatelju lovcu i sokolaru te kako se oni nadaju vjerojatno budućem reprezentativcu Velike Britanije. Nakon što je ove godine britanski sudac sudio Heraku u Francuskoj kada je uzeo kupe Europe i vidio Extrema od Heraka i Edit od Heraka plus ostatk ekipe rekao je svima na Otoku da ako misle da su ikada vidjeli NKP-a koji je vrh Svijeta da se varaju jer ovo je nešto što čovjek jedva vjeruje svojim očima kada gleda!

3-12-1.jpg

3-12-1.jpg

Škotske jarebice......strašna divljač za pse velikog nosa........ulazak i primanje......

4-10-1.jpg

Andro od Heraka je tek napunio godinu dana a ja sam sa njim malo lovio dok sam ga čuvao prijatelju. Volja, nos, karakter, aport, voda, mentalitet.....mislim da će kolega imati problema :lol:

Škotske vrištine bit će raj za loviti s njime......

BANASEVIC :arrow: Jastreb odlicne slike ima i kod nas puno zanimljivih od Amora i Vande :!: :arrow: NESUMNJAM!!!! 8) 8) 8)

Viktore, fantastično!!! :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Hvala 8) 8) nije do mene do genetike je :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sale, Banaševiću,ja ne pljujem po fr. psima,hteo sam nešto drugo da vam kažem,ali vam to lepo objasni onaj sudija iz Vršca.NIKADA u životu nisam pitao Senu za parenje pod Atilom,Zeka jeVELIKI odgajivač ,šta ima od Atile videće se,što se tiče Nikolića,ja ne znam šta je on,odgajivač nije,vodič nikada nije bio.da li poznajete još nekog vodiča iz na primer Paraćina Kragujevca,Jagodine.......šta mislite,zašto je do skoro bilo mnogo pasa na ispitima,o publici da ne pričamo.... i tu vam je odgovor delimično dao onaj dečko iz Vršca.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sale, Banaševiću,ja ne pljujem po fr. psima,hteo sam nešto drugo da vam kažem,ali vam to lepo objasni onaj sudija iz Vršca.NIKADA u životu nisam pitao Senu za parenje pod Atilom,Zeka jeVELIKI odgajivač ,šta ima od Atile videće se,što se tiče Nikolića,ja ne znam šta je on,odgajivač nije,vodič nikada nije bio.da li poznajete još nekog vodiča iz na primer Paraćina Kragujevca,Jagodine.......šta mislite,zašto je do skoro bilo mnogo pasa na ispitima,o publici da ne pričamo.... i tu vam je odgovor delimično dao onaj dečko iz Vršca.

Ma nemam nameru da se prepucavam sa Vama! Vi najbolje znate šta je dobro za Vas a koliko vidim i za srpsku kinologiju, ja to ne znam ali naučiću valjda. Pomenu sam Nikolića jer ga poznajem, još znam da je sudija i da i on čuva NKD, koliko je uspešan zaista ne znam. Takodje poznajem i Zeku i znam da je nekada imao odličnu kuju koja mislim da se zvala Lea, imam i jedan dobar snimak sa njenog treninga. Znam još par ljudi u Jagodini i okolini koji čuvaju NKD ali ne bih da ih pominjem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AKISA :arrow: steta je sto kvaris psa. Kada te vec ceka nemoj sa nekoliko metara da ga teras da boksuje. Pridji mu i pomiluj ga da shvati da nema razloga da te ne ceka vec naprotiv. Kada dodjes do psa sacekaj koji trenutak zatim poteraj psa u kule . Lakse ces ga smiriti na divljac i na pucanj i neces morati da cekas 15 minuta da se vrati kada pojuri za zecom. Kada je stao na zeca prvo si trebao da vidis da nije siguran gde je divljac(radio je repom) zatim kada je krenuo prvo komanduj stop a ne bravo. Pas ti lepo radi nemoj da ga ti kvaris neadekvatnim komandama. Ovo shvati kao savet a ne kao kritiku.

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

ATILA FLAGELUM DEI :arrow: hvala za komentar

DANI75 :arrow: prihvatam, i radicu kako si mi rekao....to mi je i predstavljalo problem...samo to ali resicu tu malu gresku.....u svakom slucaju hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sale,da li bi sinko hteo da pogledaš još neke snimke velikih,pa ih uporedi sa tim što si pario.Bojim se pozliće ti.NISAM ZEKA.

Sve što je dobro želim da vidim.

Šteta, Zeka mi je mnogo gotivan lik.

Mene utakmice ne zanimaju, zanima me samo lov!

Mislim da ni slučajno nisam pogrešio u izboru kera,

znam šta imam u boxu i znam šta nedostaje mojoj kuji pa sam zato i izabrao Balzaka.

Nudjeno mi je da vodim kuju kod Radeta Savića, preko prijatelja jer je video da ne postavljam pitanje cene parenja ali sam želeo da parim isključivo pod Balzakom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stara Gardo veruj mi da jedini ja ovde na forumu znam ko si ti a takodje poznajem i sve nazovi vodice i odg iz tih gradova koje si nabrojao niko od Kragujevca do Nisa se ozbiljno ne takmici sem SENE I SASE CAKICA zalost ali tako je samo znaju isto kao i ti da mlate praznu slamu a tamo gde treba da pokazu svoje dresersko i odg znanje nema ih nigde :!: Zato molim te opasulji se u velikoj si zabludi ti nemas kera castitog ni za lov a kamoli za ovakve teme o kojima pises.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this