Sign in to follow this  
Zorica-MaliZmaj

Sheltie standard.

Recommended Posts

Pozdrav svim vlasnicima i ljubiteljima britanskih pastirskih pasa. U naЕЎim krajevima veoma je malo pasa ovih rasa. Ja sam vlasnik dva ЕЎetlandska ovГЁara i oduЕЎevljena sam ovim predivnim psima. Nadam se da Г¦u ih vrlo brzo imati viЕЎe. Vlasnik sam odgajivaГЁnice "Mali Zmaj" koju predstavljam na web sajtu http://www.malizmaj.co.yu

Šetlandski ovèar je mali pastirski pas koji potièe sa Šetlandskih ostrva, gde je nekada nazivan Toonie Dog (pas malih naselja gde je kao otporan radni pas i pratioc mogao da služi vlasnicima i noæu èuva njihove kolibe). Ti su psi bili veoma inteligentni, budni i vredni, a sa druge strane otporni na bolesti i laki za održavanje. Da bi saèuvali izvorni oblik i karakter ovih pasa, poèetkom 20-og veka u Lerwicku osnovan je Shetland Colie Club (Koli je bio naziv za radnog - korisnog psa, posebno ako je taj rad povezan sa ovcama). Negde u to vreme je i ukršten sa Škotskim ovèarom. Neko vreme su ga nazivali i Patuljasti Koli i èak je bilo svaðe oko imena. Kada je konaèno prihvaæeno ime Šetlandski ovèar, svi su bili zadovoljni i pas je poèeo da se prikazuje na izložbama.

Bez obzira na njegov kraljevski izdled, ova rasa nikada nije postala pomodna i zahvaljujuæi tome ovaj je pas tokom generacija oèuvao svoj divni karakter i odlièno zdravlje. Pas je genetski zdrav i izdržljiv, nije zahtevan ni u kom pogledu i veoma je vredan i inteligentan. Ne treba mu ni mnogo hrane ni posebna nega, a malo prostora æe uvek pronaæi za sebe. Sva nega Šeltija svodi se na redovno èešljanje. Ovaj pas je uvek budan, nepoverljiv prema strancima i dobar èuvar. Ne voli da ga stranci dodiruju niti da mu se obraæaju. Ipak, nije ujedljiv ni agresivan, veoma je poslušan i èak ga i deca mogu voditi na povodniku. Obzirom na njegov aktivni karakter, potrebno mu je kretanje i kontakt. Veoma je pogodan za dresuru i u agility-u malih rasa je pas broj jedan.

Prema svom vlasniku je divan drug i oseæa sve pomene njegovog raspoloženja. Ako je njegov èovek raspoložen i bavi se njime, Šeltiju nema veæe sreæe. Ako je, pak, tužan, tužan je i Šelti. Ipak, ume da svog èoveka uteši u teškim trenucima i da bude strpljiv sa svim èlanovima porodice. To je pravi drug, èlan porodice i aktivni èuvar.

Šetlandski ovèar - FCI standard br. 88 – Velika Britanija

OpЕЎti izgled: Mali dugodlaki radni pas velike lepote, bez grubosti i nezgrapnosti. SimetriГЁne je obrisne linije, tako da nijedan deo nije neproporcionalan. Odlikuje ga raskoЕЎna dlaka, raskoЕЎna griva i lepo oblikovana glava sa ljupkim izrazom, povezani ka jednom idealnom opЕЎtem izgledu.

Karakteristika: Oprezan, ljubak, inteligentan, snaЕѕan i Еѕivahan.

Narav: Prijatan i razborit prema vlasniku, rezervisan prema strancima, nikad nervozan.

Glava i lobanja: Plemenita glava, posmatrana odozgo i sa strane kao tupi klin koji se suЕѕava od uЕЎiju ka nosu. Е irina lobanje stoji u ispravnom odnosu prema duЕѕini lobanje i njuЕЎke. Cela se mora oceniti u odnosu na veliГЁinu psa. Lobanja je ravna, srednje ЕЎiroka izmeГ°u uЕЎiju, bez izraЕѕene potiljne kvrge. Ravni obrazi prelaze u dobro zaobljenu njuЕЎku. Lobanja i njuЕЎka su skoro iste duЕѕine, mesto podele je unutraЕЎnji oГЁni ugao. Gornja linija lobanje paralelna je sa gornjom linijom njuЕЎke. Stop je blag, ali jasno prepoznatljiv. Nos, usne i ivice oГЁnog kapka su crni. KarakteristiГЁan izraz dobija se potpunom harmonijom povezanosti lobanje i liГЁnog dela oblikom, bojom oГЁiju i pravilno usaГ°enim i korektno noЕЎenim uЕЎima.

Zubalo: Skladne vilice su ravne, donja vilica je snažna i dobro razvijena.Usne su èvrsto zatvorene. Zubi su zdravi sa pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri èemu gornji sekutiæi bez razmaka prelaze preko donjih i zubi stoje vertikalno u vilici. Jedna popunjenost od 42 pravilno postavljena zuba je najpoželjnija.

OГЁi: Srednje su velike, kose, bademaste. Tamnobraon su, izuzev kod pasa blue merle boje kod kojih jedno ili oba oka smeju biti plava ili plavo taГЁkasta.

UЕЎi: Male su i u korenu srednje ЕЎiroke, na lobanji priliГЁno blizu jedno drugom postavljene. U mirovanju noЕЎene unazad poloЕѕene, pri opreznosti noЕЎene unapred, poluuspravljene i sa preklopljenim vrhom.

Vrat: Vrat je mišiæav, dobro zasvoðen, izražajne dužine, omoguæava ponosno nošenje glave.

Prednji deo: Lopatice moraju biti dobro unazad postavljene. Na grebenu su samo pršljenom odvojene. Pleæke leže koso i napolje, tako da omoguæavaju dovoljno mesta za poželjnu zasvoðenost rebara. Rameni zglob je dobro uglovan. Nadlaktica i lopatica su približno iste dužine. Rastojanje od zemlje do lakta jednako je rastojanju od lakta do grebena. Prednje noge, posmatrano od napred su ravne, mišiæave i skladno oblikovane, sa snažnim kostima. Došarlje je snažno i gipko.

Telo: Rastojanje od ramenog zgloba do sedne kvrge neznatno je veæe od visine grebena. Duboke grudi dopiru do laktova. Rebra su dobro zasvoðena, u donjoj polovini usko se zbližavaju i omoguæavaju slobodno kretanje prednje noge i lopatica. Ravna leða su skladno zaobljena iznad bubrežnog dela. Sapi su postepeno padajuæe.

Zadnji deo: Butina je široka i mišiæava. Butna kost postavljena je pod pravim uglom u karlicu. Koleni zglob je sa jasnim uglom. Skoèni zglob je dobro oblikovan i uglovan, nisko postavljen sa snažnim kostima. Posmatrano odozgo došaplje je ravno.

Šape: Ovalne su sa dobro napunjenim jastuèiæima. Prsti su zatvoreni i zaobljeni.

Rep: Nisko je usaГ°en. Do vrha se stanjuju kosti prЕЎljenova, doseЕѕe do skoГЁnog zgloba. Pokriven je bogatom dlakom, blago zavijen. U kretanju sme biti blago podignut, ali nikada iznad leГ°ne linije. Niukom sluГЁaju ne sme biti prelomljen.

Kretanje: Kreæe se gipko, teèno i dražesno sa potiskom iz zadnjeg dela. Ravanisanje. Ukršteno, ljuljanje ili ukoèeno, štulasto kretanje su maksimalno nepoželjni.

Dlaka: Dupla, pokrovna dlaka sastoji se od duge, oЕЎtre i ravne dlake. Podlaka je meka, kratka i gusta. Griva i kragna su veoma bogate. Prednje noge su dobro odlakane. kod zadnjih nogu gornja polovina skoГЁnog zgloba jako je odlakana, a donja polovina je sa priliГЁno kratkom i ravnom dlakom. Kratkodlaki primerci su nepoЕѕeljni.

Boja: RiГ°a - jednobojna ili ЕЎatirana od svetlo zlatne do saten mahagoni, pri ГЁemu ЕЎatiranje treba da bude snaЕѕno naznaГЁeno. VuГЁja boja i siva su nepoЕѕeljne.

Trobojan – crna po telu, prvenstveno sa satenskim paležom.

Crno bela i crna sa paleЕѕom su jednako priznate boje.

Blue merle – jasno srebrnasto plava sa crno prskanim i mramoriranim. Paležne oznake imaju prednost, ali njihovo odsustvo nije kažnjivo. Najviše nepoželjne su velike crne površine, škriljasto siva ili rðasta boja kako u pokrovnoj, tako i u podlaci. Plava boja mora davati ukupan utisak.

Bele oznake smeju (osim crnog sa paleЕѕom) biti kao lisa na glavi, na grudima, na naboranoj ogrlici (kragni), na prednjem delu, na nogama, na vrhu repa, sve (navedeno) belo ili nekoliko belih oznaka treba da imaju prednosti (izuzev kod crnog sa paleЕѕima). Nedostatak ovih oznaka ne treba kaЕѕnjavati. Bele fleke na telu su maksimalno nepoЕѕeljne.

VeliГЁina: Idealna visina grebena muЕѕjaka je 37 cm, a Еѕenki 35,5 cm. Odstupanje za viЕЎe od 2,5 cm na gore ili na dole maksimalno je nepoЕѕeljno.

GreЕЎke: Svako odstupanje od gore navedenih taГЁaka smatra se greЕЎkom, a njeno ocenjivanje stoji u taГЁnom odnosu sa stepenom izraЕѕenosti.

N.B. MuЕѕjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuЕЎtena u skrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zorice, dobrodosla na forum. Hvala za ovaj tekst i tekst o pat.pincevima.

Predstavi nam i svoje pse pojedinacno, a molim te ako imas vremena napisi i tvoje iskustvo sa kineskim golokozim psima, koje imas.

Poseban pozdrav za muzjaka kin.golokozog psa koga si kupila u Leskovcu, a sa kojim sam se ja igrao dok je jos bio stene, kod Dragane.

Dragana je takodje clan ovog foruma(chinesedog), ali je "dosta lenja" za pisanje, i nikako da je nateram da napise nesto vise o ovim psima.

Pozdrav, Bratislav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zorice, dobrodosla na forum. Hvala za ovaj tekst i tekst o pat.pincevima.

Predstavi nam i svoje pse pojedinacno, a molim te ako imas vremena napisi i tvoje iskustvo sa kineskim golokozim psima, koje imas.

Poseban pozdrav za muzjaka kin.golokozog psa koga si kupila u Leskovcu, a sa kojim sam se ja igrao dok je jos bio stene, kod Dragane.

Dragana je takodje clan ovog foruma(chinesedog), ali je "dosta lenja" za pisanje, i nikako da je nateram da napise nesto vise o ovim psima.

Pozdrav, Bratislav

Pozdrav, Bratislave i tebi i Dragani. Potrudiæu se i da svoje pse pojedinaèno predstavim, mada se oni mogu videti na mom site http://www.malizmaj.co.yu koji sama pravim i iskreno u tome veoma uživam. Jedino što to oduzima jako mnogo vremena. Što se kineskog æubastog iz Leskovca - Kiæe- tièe, nadam se da æe ove godine biti tata a gledaæemo i da zatvorimo po neki šampionat. Dobio je dve divne dame pa neka se potrudi. Pozdrav, Zorica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesantno da se niko nije zaintere4sovao niti ukljucio u pricu o divnim Sheltie jos od prosle godine. Mozda ce biti malo zanimljivije ako postavim par fotografija.

Balkanika.jpg

Balkanika-glava.jpgBartolomeo-glava.jpg

Dakle, Sheltie su predivni psi i po izgledu i po karakteru. Izuzetno brzo i rado uce nove stvari, rado saradjuju sa "svojim" covekom i veoma su vodljivi. To je pas koga i dete moze da vodi i kontrolise. Izvrsni su cuvari, ali samo kao "zvonce". Dakle, svakoga ko dolazi najavi ali ga nikada nece ujesti. To opet smatram veoma bitnom i pozitivnom osobinom. To je pas koji moze da zivi i u stanu, vrlo je cist i pazljiv, ali se onda mora voditi racuna o redovnom izvodjenju u setnju jer je Sheltie aktivan i temperamentan. On mora da se istrci.

Bartolomeo-fotelja.jpg

Inace, Sheltie je zbog svoje inteligencije i zelje za radom i saradnjom sa covekom pas broj jedan u agility-u malih i srednjih rasa pasa. Veoma voli kontakt sa covekom i da sa njim nesto zajedno radi.

Toliko za sada, pozdrav, Zorica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima!

Od nedavno imam cast da budem jedan od ponosnih sheltie vlasnika! Moja Mrvica je dosla iz odgajivacnice Mali Zmaj. Pozdrav, Zorice!

Evo linka da je vidite:

P1010085.jpg

Prosto je neverovatno koliko su setlandski ovcari inteligentni! Iako vec petnaest godina imam psa ovakvo nesto nikad nisam dozivela. Mrvica je u roku od tri dana (imala je samo dva meseca) naucila da obavlja nuzdu u kupatilu, a posle pet dana je (uz pomoc clickera) naucila da se odazove, sedne i da sapu. Bila sam potpuno zbunjena. Nadam se da ce ljudi uskoro saznati za ovu rasu jer su psi prelepi i pruzaju mnogo vise od drugih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala Sheltie! Pozdrav Mrvici i njenim ponosnim vlasnicima. U Evropi ima mnogo odgajivacnica ovih divnih pasa, samo u Madjarskoj ja znam 17 zvanicno prijavljenih (koje imaju sajtove). Interesantno je da kod nas jako malo ljudi zna za malog Sheltie i ja se ipak nadam da cu, popularisuci rasu izvodjenjem mojih pasa na izlozbe i aktivnoscu na forumima koliko je u mojoj moci, uspeti da nasem coveku priblizim Sheltie kao lepog, vrednog, pazljivog i nadasve inteligentnog psa.

Pozdrav, Zorica

Share this post


Link to post
Share on other sites

To build a sheltie you need...

* fur, LOTS of fur

* a bark (with an owner operated on/off switch)

* a very loving soul

* a happily wagging tail

* a sense of undying loyalty

* a keen, intelligent mind

* an unwavering eagerness to please

* lots of ear glue

* a dash of drollery

* a very intelligent and creative brain

* a QAX (quizzical attitude excellent)

* an 'innocent halo' (for use when the Sheltie is doing something it

shouldn't and gets caught)

* dancing, devilish eyes

* a sense of humor

* prancing feet

* the hearing of a deer

* unbounding Sheltie energy

* the famous Sheltie grin

* a dose of the sillies

* a coiled spring, preferably 4

* a long wet nose to nuzzle your face in the morning

* dancing feet

* a dash of mischief

* a cute twinkle in the eye

* a wooounderooful singing voice

* true forgiveness

* beauty in motion

* a fuzzy belly button

* that keen eyesight that allows Shelties to see small, furry, moving

objects up to 1/4 mile away

* a BIG dose of mischief

* early morning ear washings while human is still sleeping

* puppy toy stealings - they're better than mine

* head washings - appropriate for bald man

* recycle dogs - let's drag everything we can outside (parts to TV

remote, silverware left on the coffee table, underwear on laundry day)

* and finally, a use for all the discarded parts - build a papillon!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nadam se da ce se neki od ovde predstavljenih Sheltie ove godine oprobati na svetskoj izlozbi u Poznanju.

Volela bih da se na ovim prostorima pojavi jos mnogo vlasnika ove divne pasmine, a naravno i odgajivaca i mozda agility poklonika.

Pozdrav svim ljubiteljima Sheltie.

Zorica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na zalost, nismo uspeli finansijski da "izgurzmo" svetsku izlozbu. Zato nam Evropska 2007. sigurno nece izmaci (samo da je zdravlja). Takodje ucestvujemo na ovogodisnjoj Specijalki za britanske ovcare u Zagrebu gde se nadamo jakoj konkurenciji. Takodje se nadamo da cemo uspeti da odemo i na Specijalku u Ljubljani 01.2007.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozz svima!

interesuje me koliko dugo ovi slatkisi zive (u proseku)?

imala sam vec psa i sledeci put kad budem uzimala nekog zelim da ima potencijala da zivi sto duze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljudi, pomozite savetom. Moj koli je star 5 godina, socijalizovan je, druzeljubiv i super-inteligentan, ali odskora se pojavio problem. Do sada je dva puta dolazio veterinar da mu skrati nokte (zapravo, samo peti nokat) i prvi put je sve bilo ok, a drugi put je Rocco pokusao da ga ugrize! Moj koli nikada nije bio agresivan. U cemu je problem, da li da menjam veterinara?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selti su divni psi ali na zalost, potpuno neinteresantni Srbima. Ja sam koliko znam treci odgajivac koji je pokusao da zainteresuje nase ljude ali zavrsilo se na mnooooogo izgubljenog vremena i novca datog za vrhunske pse i puno poklonjenih pasa.... Cak je jedan poklonjen i bio vracen jer, Boze moj, nece da trci za lopticom u parku (a vlasnik vidi silne retrivere kako to rado rade)...m i nece da se mazi sa svima... Pa nece, selti nisu takvi, ne pritrcavaju nepoznatima niti imaju potrebu da ih maze nepoznati ljudi. To su pravi psi ovcari, cuvari, mada neagresivni ali ipak nisu potrckala za svima. Ja jos uvek imam jednog psa koga bih volela da udomim, ali tako da mu bude bolje nego kod mene, da ima paznju i ljubav i bude jedan ljubimac u porodici. 

Edited by Zorica-MaliZmaj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selti su divni psi ali na zalost, potpuno neinteresantni Srbima. Ja sam koliko znam treci odgajivac koji je pokusao da zainteresuje nase ljude ali zavrsilo se na mnooooogo izgubljenog vremena i novca datog za vrhunske pse i puno poklonjenih pasa.... Cak je jedan poklonjen i bio vracen jer, Boze moj, nece da trci za lopticom u parku (a vlasnik vidi silne retrivere kako to rado rade)...m i nece da se mazi sa svima... Pa nece, selti nisu takvi, ne pritrcavaju nepoznatima niti imaju potrebu da ih maze nepoznati ljudi. To su pravi psi ovcari, cuvari, mada neagresivni ali ipak nisu potrckala za svima. Ja jos uvek imam jednog psa koga bih volela da udomim, ali tako da mu bude bolje nego kod mene, da ima paznju i ljubav i bude jedan ljubimac u porodici. 

 

Tek sada videh ovaj tvoj post. Koja tuga i zalost.

Ti shelti su medju najinteligentnijim psima ( i to tako vec godinama, ali nije ni to vazno),

to su psi koje svaki normalan covek pozeli jer su im osobine kao da citas udzbenik za idealnog kucnog ljubimca.

Ali, ne mere, Srbi vole jal retrivera jal labradora, a u mintajmu ili uglavnom neke ostrije pasmine, svakako ne i

atraktivnije od sheltija, ali jel i ukusi su u Srbalja malo drugaciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this