Sign in to follow this  
Guest Sille

problem sa zubom

Recommended Posts

Guest Sille

Kao prvo,pozdrav svima.

Vec duze vremena pratim forum,ali sada prvi put postavljam pitanje(uglavnom sam citao i ucio).Prvo kraci uvod.

Imam Zlatnog retrivera starog 1.5 god. sa urednim papirima i dosad nismo isli na izlozbe,ali posto je zenka u pitanju,kako sam saznao potrebno je da dobije ocenu zbog potomstva i papira(ispravite me ako nesto nisam dobro shvatio),pa "smo" resili da odemo na neku od izlozbi u

SCG(inace sam iz Kikinde) da bi dobili ocenu.

E sad moj "problem".

Moj ljubimac ima navodno jednu manu,jedan od sekutica ima jedan koren

a dve krunice,malo sam se raspitivao i receno mi je da je to automatska diskvalifikacija (ako odemo na izlozbu) pa sam se jos malo raspitiva pa sam saznao da to u zapadnoj evropi nevazi.

Pitanje:

Sta da radim?

Moja rezervna varijanta je da 28.05.2005 odemo na izlozbu u Bgd gde dolaze sudije iz Engleske koji negledaju zube nego samo vilicu.

Hvala unapred na odgovorima.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Nenad

Mi smo do sada bili na preko 100 izlozbi, pa ako odete na 2-3 izlozbe nije strasno, a moci ces i bolje osjetiti i usporediti razne kriterije. Tesko je za ocekivati da ces doc prvi puta na izlozbu i pobijediti, pogotovo ako nemas izlagackog iskustva. Na izlozbi se ne ocjenjuje samo izgled psa vec i skladnost psa i vodica.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille

Izgleda se nismo razumeli,nisam mislio da odmah pobedim, nego da nebudemo diskvlifikovani,odnosno da li ima svrhe da uopste ucestvujemo na izlozbi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moj ljubimac ima navodno jednu manu, jedan od sekutica ima jedan koren a dve krunice

Izbrojte mu sekutice u vilici, koliko ih se vidi? Po standardu treba da ima 6 zuba, a ne razumem da li ih ona ima manje ili vise. Nije mi bas jasno kako to izgleda. U principu, kod labradora se u Evropi tolerise manjak zuba i sudije gledaju da li je ugriz pravilan. Ako ne uspete da dobijete pozitivnu ocenu kod nasih sudija, ocenite je kod engleskog.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako kuja ima 5 normalnih zuba + taj jedan diskutabilan, onda ne bi trebalo da bude problema na izlozbama, jer to je u sustini 6 zuba, kako standard i nalaze. To sto deluje da ih je 7 ne bi smelo da utice na ocenu.

Problem je ako ima 4 normalna, a sa tim diskutabilnim deluje da ih je 6, dok u stvari ima 5. Tada bi sudija (ako primeti) mogao da pravi probleme.

Mislim da u prvoj varijanti ne bi smeo da vas penalizuje, mada je sa nasim sudijama sve moguce. Pokusajte, ne mozete mnogo da izgubite, a u krajnjem slucaju ocenice je sudija iz Engleske.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille

Izvinjavam se ,posto sem servirao dezinformaciju (moji jucerasnji postovi su bili sa posla, pa sam pisao po secanju).

Dakle ovako Luna(moj pas)ima: gornja celjust 4 zuba(od kojih je jedan diskutabilan),a donja celjust 6 ispravnih zuba.

Koliko treba da ima sekutica u gornjoj celjusti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U obe vilice pas treba da ima po 6 sekutica. Znaci, i sa tim diskutabilnim izgledace kao da ih Luna ima 5, pa bi sudija mogao da pravi problem.

Proverite jos jednom, jer u gornjoj vilici treci sekutic (najblizi ocnjaku) je veci od ostalih i malo drugacijeg oblika, pa ih mozda niste ubrojali u sekutice.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille
...Proverite jos jednom, jer u gornjoj vilici treci sekutic (najblizi ocnjaku) je veci od ostalih i malo drugacijeg oblika, pa ih mozda niste ubrojali u sekutice.

Potpuno si u pravu,ta prva dvo do ocnjaka nisam brojao(nisam mislio da spadaju u sekutice),znaci gornja vilica 5+1 diskutabilan i donja vilica 6.

Znaci mozemo na izlozbu!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest kazak

Idite slobodno na izlozbe! Mnoge sudije, pa i one koje bi to zamerile, ne gledaju tako detaljno vilicu tako da u vecini nece ni primetiti...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille

Na pocetku teme nisam hteo da budem preobiman, pa sam neke detalje preskocio i celu pricu uprostio.A u stvari je bilo ovako.

Prosle godine na izlozbi u Kikindi smo bili,ali kao posmatraci(malo da se navikne na guzvu,druge pse itd.),i pred karaj izlozbe sretnem prijatelja koji je ucestvovao u organizaciji izlozbe i na njegov nagovor udjemo u ring da sudija samo pogleda psa i da eventualno da neke sugestije,onako nezvanicno.Sudija je bila zena,mislim da se zvala Stefica(ili tako nekako)

i cim je pogledala vilicu odmah je rekla "da je pas ucestvovao na izlozbi bio bi diskvalifikovan".Posle toga sam poceo malo da se raspitujem(kod jednog veterinara,pa kod drugog) i svi su mi rekli da se kod nas tako sudi (ali veterinari psa nisu videli,nego sam im ja opisao kako izgleda vilica psa).

P.S.Dali Vam je poznat sudija sa ovim imenom i kakvo misljenje imate o njemu/njoj u smislu da li je stroga itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Nenad

Drugi korak je pažljivo èitanje standarda. Tamo piše kakva je to greška, ako je greška. Greška može biti laka, teška i diskvalificirajuæa. Možda bi bilo dobro da veterinar pogleda, da nije to ostao mlijeèni zub u vilici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaista interesantno, nisam do sada videla ovakav zub :?

U principu, ona ima 6 sekutica i ne vidim razlog za diskvalifikaciju. Opet, ne mozemo znati kako ce pojedine sudije ovaj zub da tumace.

Bilo bi dobro ako neki kinoloski sudija ovo cita, da nam objasni kako bi ocenio/la ovakvo zubalo. :dontknow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Analizirajući gore iznesen problem pokušaću da dam kratko obajašnjenje, mada bi trebalo pre svega uraditi rendgenski snimak.

Rast i razvoj zuba u čeljusti nemaju uvek normalan tok pa govorimo o anomalijama. Zub može biti u celosti ili delimično izmenjen. Osnovu svake nepravilnosti čine kvantitativni ili kvalitativni poremećaji sinteze ili mineralizacije matriksa.

NajlogiДЌnija podela nepravilnosti razvitka zuba bazirana je na otkrivanju uzroДЌnih faktora. Stoga razlikujemo:

1. nepravilnosti razvitka zuba koje su posledica poremećaja u genomu

2. nepravilnosti razvitka zuba koje su posledica sistemskih poremećaja metabolizma tokom odontogeneze

3. nepravilnosti razvitka zuba koje su posledica lokalnog djelovanja ЕЎtetnih faktora u razvoju zuba

Nepravilnosti embrionalnog razvoja zuba manifestuju se kao abnormalnosti oblika, veliДЌine, boje, strukture, vremena nicanja i poloЕѕaja zuba u ДЌeljusti. Terminom alomorfizam oznaДЌavamo oblik zuba, koji delom ili potpuno odstupa od osnovnog oblika. Ovi se nepravilni oblici zubi manifestuju kao: seksualni dimorfizam, polimorfizam, dismorfizam, amorfizam. Nepravilnosti u obliku zuba nastaju tokom morfodiferencijacije zubnog zametka i manifestuju se kao promene oblika krune i korena. NaДЌin nasledivanja tih nepravilnosti je autozomno dominantan i poligen.

Da ne bih navodio sve moguće anomalije što bi svakako bilo prebimno ,navešću samo one konkretno vezane za ovaj slučaj.

DENTES GEMINATI

Zubi blizanci (dentes geminati, shysodontia) nastaju uzdužnim deljenjem zametnog pupoljka pri čemu cepanjem jednog zametka nastaju dva jednaka zuba. Deljenje započinje na griznoj ivici, a može biti samo naznačeno ili potpuno, stoga se na izniklom zubu uočavaju plići ili dublji urezi, ili potpuna podela krune u dve simetrične manje krune. Pri potpunom deljenju krune govorimo o pravim blizancima koji imaju potpuno odvojene pulpne komorice. U trajnoj denticiji ova se nepravilnost najčešće javlja na gornjem lateralnom sekutiću, a prave zube blizance uglavnom nalazimo u mlečnom zubalu, češće u donjoj, nego u gornjoj čeljusti.

DENTES CONFUSI

Stopljeni zubi (dentes fusi, synodonthia) nastaju kao posledica ranog spajanja njihovih zametaka, pri čemu nastaje združivanje dva susedna zubna jezgra pre mineralizacije. Fuziju najčešće uzrokuju fizičke sile ili pritisci nastali doticanjem dvaju normalno odvojenih zubnih zametaka na premalom prostoru. Fuzija je česta između normalnog i prekobrojnog zuba, a nasleđuje se autozomno dominantno. Stapanje je delimično ili potpuno, a može se dogoditi samo između gleđi ili gleđi i dentina dvaju ili više zuba. Najčešće se stapaju središnji i bočni sekutić u gornjoj čeljusti. Često je teško odrediti što je geminacija, a što stapanje, naročito stapanje normalnih i prekobrojnih zubi. Pri geminaciji ukupan broj zubi u zubnom luku mora biti normalan, a u slučaju stapanja nedostaje jedan zub.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille
....... Pri geminaciji ukupan broj zubi u zubnom luku mora biti normalan, a u sluДЌaju stapanja nedostaje jedan zub.

Jeli onda ovo geminacija i kako bi sudije to tretirale?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille

Pa ja da znam odgovor ne bih postavljao pitanje na forumu.

A tretirao bi ga ovako ".... ukupan broj zubi u zubnom luku mora biti normalan..."

P.S.Hvala odgovoru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikola, ti ako znas odgovor na Sillino pitanje, onda ga daj, ne bi covek pitao da je mogao nesto da zakljuci iz tvog posta, koji je inace veoma informativan i dobar. Ipak, u njemu se ne daje odgovor kako bi se takvo zubalo tretiralo na izlozbi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

slazem se sa Danijelom da je ono sto je Nikola napisao zanimljivo ali ne tice se postavljenog pitanja.Da li ovakav slucaj moze predstavljati problem na izlozbama bilo je pitanje.PRAKTICNO mislim da ne toliko sudija ce uopste primetiti neku razliku od 'normalnog" zubala ,kao sto i Jelena rece,jer obicno samo bace pogled na zagriz,drugi deo odgovora je TEORETSKI a on se odnosi na to da li sudija i kako treba da posmatra ovaj slucaj.

Standard zlatnog retrivera kaze

""TEETH -- The Golden Retriever has a complete set of evenly spaced, white teeth meeting in a scissors bite.

Faults: Misaligned teeth; level bite.

Serious Fault: Missing teeth leaving obvious gaps.

Disqualification: Overshot or undershot bite.

Znaci i usled nedostatka zubala pas ne treba da se diskvalifikuje(samo predgriz ili podgriz su diskvalifikacione greske po standardu" pa misljenje Stefice,pretpostavljam Lazic je diskutabilno isto kao sto je bilo diskutabilno njeno sudjenje na CACIB Beogradu 2001 mislim kada je dalmatinca sa ogromnim monoklom(svi znamo sta je monokl) koji je diskvalifikaciona mana i uocljiva iz prostora koji nadilazi nivo ozonskog omotaca,ocenila sa odlicnom ocenom a uz to i umalo dodelila kandidaturu prvak razreda mladih.

I na kraju ponovo dolazi na red isto pitanje a to je da li ovo zubalo moze da se tretira kao kompletno ili nekompletno.Broj sekutica koji je predvidjen je 6 ,pas na slici ima 6 zuba zasto bi onda zubalo bilo nekompletno ili nepotpuno ,moze samo da bude prekomplento ili prepotpuno sto naravno kao izraz ne postoji.

Da je moj pas ja bih ga vodio na izlozbe bez razmisljanja ,ali bih se mnogo razmisljao oko uzgoja sa ovakvim psom.

Nenad

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sille

Potpuno se slazem sa tobom (Dal Mal),ali kriterijume koje si ti gore naveo

koliko sam ja upoznat ,vaze za zapadnoevropske sudije,ali ne inase.

Jako mi je interesantna stvar da Engleske sudije negledaju broj zuba,a nasi to gledaju (iako su Zlatni retriveri Engleska rasa).To mi sve lici na ono "...veci katolik od Pape".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this