jasmina

Kuvasz (FCI: 1.1-54)

Recommended Posts

Neki kinolozi misle da je kuvas postojao u Madjarskoj jos u vreme Huna. Drugi misle da je taj veliki ovcarski pas dosao iz Turske, i stigao u Madjarsku tokom najezde Mongola. Njegovo ime je turskog porekla i znaci "siguran cuvar". Cesto se pominju analogije u konstituciji sa komondorom, da bi se dokazivalo kako su ta dva psa istog porekla.

[align=center]album_pic.php?pic_id=164[/align]

OPIS

To je cvrst ovcarski pas, dobrih proporcija, visok od 75 do 80 (zenke 65 do 72cm), tezak oko 50 kg.

Glava je veoma lepa, nosni hrbat je dugacak, gubica se suzava prema njusci. Stop je dobro izrazen, oci su kose, tamnosmedje boje, usi vise, priljubljene uz glavu, rep je nisko nosen, u uzbudjenju ga podize.

Dlaka je bela ili boje slonove kosti, kratka na glavi i sapama, duga po telu i nogama. Talasasta je i dostize duzinu do 15cm.

[align=center]album_pic.php?pic_id=165[/align]

Veoma inteligentan, Kuvas je uvek bio izuzetan ovcarski pas i iskusan lovac na medvede, vukove i bizone. Izdrzljiv jei otporan i na najgore nevreme. Dlaka mu ne zadrzava prasinu. Ne sme da bude kovrdzava, ni suvise vunasta. Svoj veliki trenutak je doziveo na dvoru kralja Matijasa, koji je imao obicaj da kaze da moze da se osloni samo na svoje pse. Po kraljevoj smrti kuvas se vraca stadima, koje odlicno brani od vukova.

Zahvaljujuci svojoj lepoti i pitomosti danas se veoma ceni kao pas za pratnju. Nepodmitiv je cuvar kuce i veliki je prijatelj dece. To je pas koji zahteva mnogo prostora i uziva u dugim setnjama. Rado se potcinjava onome ko ume da mu nametne svoju voju. Obuka ce usloviti citavo ponasanje zivotinje, tako da moze da postane cak opasan mehanizam napada ili izvanredan kucni ljubimac umiljat sa svim clanovima porodice, nezan i strpljiv sa decom, prema kojima postupa uglavnom zastitnicki. To je pas, cije su samo prisustvo i pojava dovoljni da obeshrabre svakog moguceg lopova. Kuvasa je neophodno kupiti kod dobrog odgajivaca, koji ce biti u stanju da pruzi sve potrebne podatke o roditeljima psa i njegove karakteristike.

[align=center]album_pic.php?pic_id=166[/align]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasmina, hvala na opisu ove prelijepe rase :). Stvarno izgledaju krasno, kao velike, bijele pahulje :).

Dodala sam i ove tri slike, da ih imamo unutar tvog teksta :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasmina, koliki je zivotni vijek Kuvasza na nasim prostorima? Na njemackim stranama o Kuvaszu citala sam razlicite podatke, te je taj diapazon jako sirok - od 8-14 godina. 14 je veoma lijepa starost, ali 8 (sto znam da je specificnost velikog broja molosa :() je bas malo...

Posmatram njegovu prelijepu bijelu dlaku, pa se pitam kako ju je najbolje odrzavati? Koliko cesto ga treba iscetkavati, kupati i koliko vlasnik vremena sedmicno tome posvecuje?

Da li Kuvasz ima sklonost nekim specificnim bolestima?

Zaista su PRELIJEPI - ostajem bez teksta :)...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zivotni vek kuvasa na nasim prostorima zavisi od mnogo faktora. U prvom redu zavisi od toga da li ga koristimo kao psa za pratnju ili kao radnog psa. U prvom slucaju je oko 12-13 godina, a ako ga koristimo kao cuvara stada (sto izvorno i jeste) onda mu je zivotni vek mnogo kraci.

Ako hocete izlozbenog psa, cetkati ga trebate najmanje jednom nedeljno, s tim sto u periodu linjanja to treba raditi cesce. Posto smo mi na planini, Medo je imao izuzetno jaku podlaku i linjao se skoro cele godine (posle igre sa njim izgledate kao da ste se valjali u vuni). Nije im potrebno cesto kupanje, jer im dlaka ne zadrzava prasinu, a sto se tice samog mirisa, mirise na ovcu. Na dlaku im se ne stavlja balsam jer kuvas ne sme da ima mekanu i kovardzavu dlaku. Sto se tice samog odrzavanja to je jedan jako zahvalan pas.

Uperiodu rasta treba voditi racuna da ne bi doslo do pojave sedlastih(ulegnutih) ledja, i da mu se ne krive zadnje noge. U tom periodu mu treba davati dosta kalcijuma (odlicne su ljuske od jaja i surutka). Stenad treba uzimati samo od proverenih odgajivaca, jer to je garancija da cete dobiti uravnotezenog psa. Ja sam upoznala par ljudi iz Vojvodine koji su mi se zalili na agresivnost svojih kuvasa. Meni licno je ta agresivnost nepoznata, jer nas Medo je odrastao pored dvoje dece koje je obozavao, napusteni macici su zimi spavali na njegovim ledjima i jeli zajedno sa njim iz njegove cinije.

Kao cuvar je nepotkupljiv i nikako ga ne treba izazivati dok je stene jer pamti kao slon. Evo primera. Medo je imao oko 4 meseca kada je nas kum dosao kod nas u posetu. Bilo je vece. Moj muz ga je zamolio da proba da uplasi Meda iz mraka da bi video kako ce Medo reagovati. Posledica te naizgled bezazlene sale je bila sledeca, posle toga uvek kada bi nas kum dolazio kod nas, nije smeo da izadje iz kola jer je Medo hteo zajedno sa kolima da ga pojede. Kuvas je pas koji zahteva mnogo setanja i ako nemate vremena za to on ce jako patiti. Mi smo Meda setali najmanje po dva sata dnevno. To je jedna prelepa rasa ali nije za svakoga jer za veoma kratko vreme iz male bele pufnice izraste jako veliki pas, tako da ga ne bih preporucila ljudima koji zive u stanu, jer to je pas za prostranstvo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za vreme turskih provala u Madjarsku u 16. i 17.veku kuvas je ukrstan zbog osvezenja krvi sa turskim vojnim psima koji su u to vreme bili zvani kawasz.Ti turski psi su poreklom iz Mongolije i nisu bili bele boje sto se moze zakljuciti iz prve rodovne knjige,gde svi psi nisu bili bele boje.Organizovan uzgoj ovih pasapocinje 1883.g.kada grof Miksa Estterhazy dovodi dva primerka ove rase na izlozbu u Bec.

baaaa.jpg

Prvi standard kuvasa datira iz 1905.g..U Nemackoj je klub kuvasa osnovan 1901. a zvao se Orsova.Sediste mu je bilo u blizini Erfurta.Zanimljivo je reci par reci o nstanku imena kuvas.U vreme kada su Turci prodrli u Madjarsku,psi koje su doveli sa sobom zvani su kawasz.To je Turska rec koja u prevodu znaci-naoruzan pas,siguran cuvar,cuvar sigurnosti.Sva tri znacenja samo potvrdjuju namenu koriscenja tog psa,tj:naoruzan pas-pas za vojsku,ratnicki pas koji se u borbi koristi za onesposobljavanje konjice i pesadije,napadajuci ih.Siguran cuvar-za zastitu logora od neprijatelja,a to se moze reci i za poslednje znacenje-cuvar sigurnosti.Osim toga turski naziv kawasz dolazi od arapske reci kawwasz,koja znaci strelac.Ova rec na mongolskom jeziku ima isto znacenje.Rec kuvasz pre jednog veka pisana je i izgovarana bez slova V ,kao ku-as-sa,sto u prevodu znaci ku-pas,as-sa-konj(ovaj pas se u proslosti koristio veoma cesto kao cuvar konja)

Odlika kuvasa je da je odlican cuvar,zastitnik i pratioc svog gospodara.U Madjarskoj ga dresiraju kao psa za zastitu i to sa odlicnim rezultatima.Veoma je privrzen ukucanima,a ostar i nepoverljiv prema strancima.Nikada ne bi trebalo sumnjati u njegovu vernost i hrabrost.To je pas za velika prostranstva,nije podestan za grad i gradske stanove.Vrlo dobro podnosi zimu i niske temperature.Naucno ime ove rase glasi-Canis familiaris undulans hungaricus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuvasi... ah, kako lijepe uspomene na mog Horta a i nezacijeljena rana, jer sam ga morala dati od sebe kad je imao godinu i pol (zivot ponekad ne ide zacrtanim putem) iako je otisao u jako dobre ruke covjeka, koji je stvarno bio ljubitelj tih pasa i jako je dobro brinuo o svojim psima.

Jasmina, prelijepa prezentacija ove prekrasne rase.

Dodala bi jednu stvar.

Kuvas priznaje samo jednog gospodara i sam odabere tu osobu kojoj ce "sluziti". Ostale clane obitelji voli i brani jih ako treba ali su daleko iza osobe koju je on odabrao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam veliki zaljubljenik ove rase i medju ovcarskim psima za mene on je najelegantniji predstavnik.Kao sto sam vec rekla veoma je vazno stene kupiti od proverenog odgajvaca,uravnotezenih roditelja i dobicete nepotkupljivog i vernog prijatelja za ceo zivot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Blade X

EVO JA PISEM O NJIMA

Velik je i skladno građen pas privlačne spoljašnosti. Iz njega žari plemenitost i jakost. Kosti su masivne, ali ne i grube. Glava je plemenita s izrazitim čeonim delom i slabo izraženim stopom. Njuška, kapci i usnice su crne boje. Ugriz je jak i škarast. Oči su kose, oblika badema i tamno smeđe boje. Uši su ovešene u obliku slova V. Rep je nisko postavljen i na kraju nešto dignut. Kuvas ima grubu, valovitu dlaku. Oko vrata ima okovratnik, na prednjim nogama i na zadnjem delu tela ima zastavice. Visina - do 75 cm, težina - do 40 kg. Dočekaju starost od oko 10 godina.Ime potiče od turske reči kawasz koja znači "pouzdan čuvar" ili od arapske reči kawwasz koja znači strelac. Koriste ga prije svega kao čuvara - neustrašiv je, odgovara svakoj pretnji. Prijatan je s domaćom decom i za njih brine, drugu decu ne voli i prema njima je jako nepoverljiv. Čuvanje kuće i vrta mu je prirođeno i za to ga ne treba posebno školovati, ali ga treba školovati da bi postao obrambeni pas jer se nerado podredi. Živahan je i nije ga moguće imati u stanu. Primereno je življenje na otvorenom, iako mora imati kontakt sa čovekom. Ako toga nema može podivljati i postati opasan. Kuvas je pas privržen čoveku, iako se ne ulizuje. Ne podnosi nepravdu. Pas je za poznavaoce. Potrebno mu je puno kretanja i svaki dan je sposoban trčati u kasu i do 25 kilometara. Podložan je displaziji kukova

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Blade X

EVO JA PISEM O NJIMA

Velik je i skladno građen pas privlačne spoljašnosti. Iz njega žari plemenitost i jakost. Kosti su masivne, ali ne i grube. Glava je plemenita s izrazitim čeonim delom i slabo izraženim stopom. Njuška, kapci i usnice su crne boje. Ugriz je jak i škarast. Oči su kose, oblika badema i tamno smeđe boje. Uši su ovešene u obliku slova V. Rep je nisko postavljen i na kraju nešto dignut. Kuvas ima grubu, valovitu dlaku. Oko vrata ima okovratnik, na prednjim nogama i na zadnjem delu tela ima zastavice. Visina - do 75 cm, težina - do 40 kg. Dočekaju starost od oko 10 godina.Ime potiče od turske reči kawasz koja znači "pouzdan čuvar" ili od arapske reči kawwasz koja znači strelac. Koriste ga prije svega kao čuvara - neustrašiv je, odgovara svakoj pretnji. Prijatan je s domaćom decom i za njih brine, drugu decu ne voli i prema njima je jako nepoverljiv. Čuvanje kuće i vrta mu je prirođeno i za to ga ne treba posebno školovati, ali ga treba školovati da bi postao obrambeni pas jer se nerado podredi. Živahan je i nije ga moguće imati u stanu. Primereno je življenje na otvorenom, iako mora imati kontakt sa čovekom. Ako toga nema može podivljati i postati opasan. Kuvas je pas privržen čoveku, iako se ne ulizuje. Ne podnosi nepravdu. Pas je za poznavaoce. Potrebno mu je puno kretanja i svaki dan je sposoban trčati u kasu i do 25 kilometara. Podložan je displaziji kukova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ti predlažem ovu: Odg. Bačkai Bećar, vlasnik Julian Lorand, Tornjoš, tel.: 024 841 095.

Samo par reči: Vlasnik mlad čovek, stalni učesnik naših izložbi, istinski zaljubljenik rase, učesnik međunarodnog programa u očuvanju radnih odlika kuvasa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jednog psa iz njegove odgajivacnice!

Sada cu nesto malo vise reci o tom psu!

Pas je CH Srbije, CH Bosne, nedavno je u Madjarskoj pobedio na specijalki za kuvase i u lepoti i na testu karaktera. Na tom testu moze se slobodno reci da mu nije bilo ravnog ubedljivo je pobedio. Predsednik Madjarskog kinoloskog saveza je rekao da poslednjih 15 godina ni jedan kuvas nije dobio toliko poena na testu karaktera koliko je dobio ovaj pas! Pas je star tek dve godine!Ovaj pas ce u oktobru u Budimpesti, na standu madjarskih autohtonih rasa, predstavljati ovu rasu, on je za to izabran od strane predsednika kinoloskog saveza Madjarske! Njegovi vlasnici je Farago Lehel iz Backe Topole i Toth Andrea iz Coke koja je meni u osnovnoj skoli predavala engleski Very Happy

Evo i slike psa!

1199061868.jpg

801311504.jpg

239402671.jpg

1018145575.jpg

http://images.poznanici.com/01/00/60/60 ... 32301.jpeg

http://images.poznanici.com/01/01/14/11 ... 834504.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

s1050697xu3.th.jpg

ovo je slika sa 5 mjeseci dok spava :)03012008038hr9.th.jpg

a ovo je slika sa nepune 2 mjeseca...

sad ima 8 mjeseci :D

a imam problem sto ne mogu da uzmem papire od njega da ga vodim na izlozbe, covjek koji ih ima u Crnoj Gori ovog je bio 'izgubio' tj. pobjgao mu je sa mjesec dana i ja sam ga nasao nedaleko od njegove kuce, kad smo se sreli on je trazio da ga vratim jer treba da ga proda, i ja nisam htio da ga vratim, rekao sam mu da cu mu ja dati pare,al on nije htio... tako da sam ja zadrzao psa.

Pokusao je da mi prijeti da ce podnijeti tuzbe al nije uspio... i mogu vam reci da sam prezadovoljan sa psom, i vrlo je poslusan.

Ako neko oce da uzme psa, a ima dvoriste preporucujem ga.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smilja

Moja mala Dona je stara skoro cetiri meseca poslacu i sliku trenutno je mozeti videti na mom avataru

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest smilja

Pozdrav, mala Dona je jako umiljato stene pametna je ima drugaricu macu sa kojom se igra i spavaju zajedno, no imam jedan problem, kad hocu da je iscetkam dlaku i ocistim usi tad postaje agresivna rezi, i nikako nedozvoljava da joj cetkom pridjem vratnom delu i usima, tako da su joj usi sa unutrasnje strane malo zanemarene, sa koliko meseci cu moci da je kupam, ovo mi je prvi pas koji je rasni pa se plasim da se ne razboli.Unapred hvala.... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Smiljo! Mislim da je poslednji trenutak da se stavi do znanja ko je gazda u kući! Ako mala Dona sa četiri meseci reži na tebe, šta će biti kada bude imala 24?! Ja shvatam da ti je predrago to malo slatko stvorenje, ali stvarno moraš uspostaviti red. Pripremiš lepo višestruko savijene novine, i probaš je

okrenuti na leđa. Ako zareži, dvaput je umereno opališ po turu. Ostaviš je da malo razmišlja o situaciji. Ni slučajno je ne tešiš, ili miluješ. Uopšte je ne primećuješ. Nakon negog vremena ponoviš probu. Ako opet ne dozvoli da je okreneš, opet malo novinama...Sledećeg dana mislim da će već sve ići glatko i podmazano. Ako dozvoli da je zalegneš na leđa, dozvoliće sve ostalo. Da ne bi ispalo, da previše pametujem, citiraću tekst gospodina Arkoši Jožefa, najvećeg stručnjaka današnjice, što se obuke kuvasa tiče: "Kuvas se uopšte ne mora učiti čuvanju imanja (dvorišta ili stana), ta osobina čuvanja mu je urođena. Naprotiv, od malih nogu mu treba dati do znanja, gde mu je mesto u čoporu (porodici). Samo pravilno socializovan kuvas će vam doneti trenutke radosti. Radi se o psu veoma jakog karaktera, s toga je potrebno izgraditi pravilan odnos između članova porodice i šteneta." (Iz knjige: Pastirki psi u Mađarskoj-Istorija, obuka, predstavljanje rasa).

Što se tiče kupanja: Ako se Dona pošteno uprlja, možeš je okupati, uopšte ne zavisi od toga, koliko je stara. Inače, kuvas je rasa koja se ne kupa često. Vlasnici izložbenih pasa, koje poznajem, kupaju svoje pse svaka tri- četiri meseca, samo u letnjem periodu. Toliko zasad, puno sreće sa Donom :) :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.