Ivan!

Puli fci 55

Recommended Posts

Puli !

Pra pretci ovog ovГЁarskog psa potiГЁu iz Azije. Najstariji dokumenti u kojima se spominje ova rasa potiГЁu iz 1700 godina. Oni prikazuju psa kojeg su maГ°arski pastiri koristili za voГ°enje stada ovaca, a koji veoma liГЁi na danaЕЎnjeg pulija. Moderan tip je selekcionisan tek poГЁetkom ovog veka. Sve dotle se na primer nije pravila nikakva razlika izmeГ°u Pulija i Pumija. Kako je puli dospeo do pastira, niko nemoЕѕe taГЁno da odredi i dokaЕѕe.

Puli je živahan, žustar (ipak ne preterano žustar), neumoran, veoma inteligentan pas, srednje velièine, sa veoma velikim srcem. Njegova odanost i vernos dosežu nesluæene razmere. Vezan je za poroduci, ne kao sluga, ngo kao ravnopravan èlan, koji se trudi da ugodi svima. Veoma je poslušan, i lako uèi. Sa njegovom obukom treba poèeti veoma rano, putem igre. Ozbiljniju obuku, može poèeti tek sa 10 meseci, pošto sve dotle njegovim ponašanjem preovladava igra. Èak i u dobu od 10 godina, puli je još uvekveran drug u igri. Pojedini veæi primerci su za vreme Austrougarske, uspešno korišteni kao radni psi u policiji.

Prvenstveno radni pas, kome nesmetaju oštri vremenski uslovi, puli je prvoklasni pas za dvorište i pratnju. Tako je selekcionisan da mu ni najveæe kiše i mrazevi uopšte ne smetaju. Dlaka mu je takvog sastava da i posle 5-6 sati provedenih na jakom pljusku, koža ostaje sasvim suva. Obožava svevrste igre sa porodicom, pa èak i sa decom, kojoj dozvoljava sve vrste gnjavaže.

Po boji dlake ima ih više vrsta. Osim kod nas popularnih crnih i belih ima još i boje zemièke (krem melirani) kai i sivo crni (fako, ili „isprani»).

Za sad tiliko. Usput evo joЕЎ par slika pozajmljenih od jedne poznate maГ°arske odgajivaГЁnice (www. szentmihalyi-szabo.hu), ako uspem da ih postavim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCI Nr.55 Puli Standar

FCI standard broj: Nr. 55 PULI

(Canis familiaris ovilis villosus hungaricus. Raitsits 1924.)

VAŽEÆI ORGINALNI STANDARD slobodan prevod sa maðarskog:

Poreklo: MaГ°arska

Upotreba: Pastirski pas

FCI Razvrstavanje: I. FCI grupa: OvГЁarski i pastirski psi

I. sekcija: OvГЁari

Bez ispita u radu

Istorijat: MaГ°arski pastirski pas Azijskog porekla. Preci ovih pasa su na naЕЎu teritoriju stigli sa pastirima nomadima.

Opšti opis: Srednje velièine, èvrste graðe, èetvrtastog tela, fin, ali ne prelagan kostur. Suvog ali mišiæavog tela. Izgled pojedinih delova tela je veoma teško oceniti, jer mu telo prekriva gusta i jaka dlaka , u vidu traka ili pletenica. Prilikom ocenjivanja, preporuèljivo je pregledati opipavanjem.Dlaka glave je toliko gusta, da joj daje ovalan oblik, i zaklanja oèi.. Rep, èvrsto položen na leða, daje mu blagu uzlaznu liniju tela, gledano prema repu.

VaЕѕnije proporcije mera: DuЕѕina/visina: 1/1

DuЕѕina nosa/glave: 3,5/10

Dubina grudi/visina: 4,5/10

Е irina grudi/visina: 3,3/10

Obim struka/visina: 12,5/10

DuЕѕina uЕЎiju/duЕѕina glave: 5,2/10

PonaЕЎanje i pojava: ЕЅivahna, jako inteligentna rasa. OdliГЁan ГЁuvar, voli decudanasnja forma se razvila pod uticajem sportskog odgoja (kao psa za pratnju)

Glava: Odnapred gledana okrugla, a sa strane eliptiГЁna..

Lobanja: Mala i fina..

Stop: Salbo razvijen.:

Nosna peГЁurka: Relativno mala, crne boje.

Fang: Slabo izraЕѕen.

Usne: Pripijene, dobro pigmentisane.

Zubalo: Puno makazasto zubalo(42 zuba).

OГЁi: Srednje veliГЁine ,tamno braon boje, malo koso postavljene, Еѕivahnog, intligentnog izraza. Srednje meГ°usubno rastojanje.OГЁni kapci pripijeni, dobro pigmentisani. udaljene.

UЕЎi: Е iroko, srednje visoko postavljene. Vise u obliku zaoobljenog slova V

Vrat: Srednje dužine, èvrst i mišiæav. Postavljen pod uglom od 45 stepeni, dobro odlakan.

Telo: Gornja linija: Ravna, zbog repa izgleda da se blago uzdiЕѕe ka nazad..

Greben: Blago se izdiЕѕe iznad linije leГ°a.

Leða: Srednje dužine, ravna,zategnuta, mišiæava.

Slabine: Kratke mišiæave.

Grudni koЕЎ: Dubok, ЕЎirok, dobro zasvoГ°en

Stomak: Zategnut, postepeno se uzdiЕѕe ka nazad.

Rep: Postavljen srednje visoko, savijen preko karlice i zadnice. Dobro odlakan. IspruЕѕen doseЕѕe do skoГЁnog zgloba.

Prednje noge:

Ramena:Lopatice kose i ГЁvrste. Ugao lopatice i nadlaktice 100-110 stepeni.

Nadlaktica: Srednje dužine, mišiæava, Paralelna sa uzdužnom osom tela.

Lakat: Г€vrsto pripijen uz grudi. Ugao nadlaktice i podlaktice 120-130 stepeni.

Podlaktica: Dugaèka i prava sa suvim mišiæima.

Prednje šape: Kratke, okrugle, sa èvrsto zbijenim prstima. Nokti crni ili tamno sivi. Jastuèiæi tamni i gipki. Šape srednje široko postavljene i paralelne.

Zadnje noge: Srednje široko postavljene paralelne. Dugaèke i mišiæave. Ugao karliène i butne kosti 100-110 stepeni. Ugao kolena 100-110 stepeni.

Došaplje: Suvo, sa jakim mišiæima.

Zadnje ЕЎape: Iste kao i prenje, samo malo pljosnatije.

Hod: Živahan tmperamentan. Kratak korak, brz galop, veoma okretan. Pokreti èesto karakteristièno kratki „usitnjeni” skakutavi, nikad teški.

KoЕѕa: Bez bora, zategnuta dobro pigmentisana. Na neodlakanim mestima, kod svih vrsta crna ili tamno siva.

Dlaka: Kod šteneta, gusta i talasasta, ili kovrdžava. Kasnije obrazuje pletenice ili trake. Dlaka se sastoji iz grube dlake i meke poddlake.Odnos ove dve vrste odreðuje i izgled dlake. Ukoliko ima mnogo više grube dlake, krzno gubi svoj karakteristièan izgled. Ukoliko je procenat poddlake veæi od poželjnog, krzno se teško može održavati.Genetièki odreðen procenat dlake i poddlake, daje psu poželjan izgled krzna, koji se lakše održava. Dužina dlake je najveèa na leðima, slabinama i grebenu (20-30 cm). Najkraæa je na glavi i nogama (10-12 cm). Dlaka na glavi je idealna, ako je jaka i tanke pletenice dobro prekrivaju oèi i nosnik. Išèešljana, zapostavljena i zamršena dlaka su podjednako nepoželjne.

Boje: - Crna (kod starijih pasa sa prelivom boje rГ°e)

- Bela (bez preliva)

- Isprano siva (sa obaveznom crnom maskom na liГЁnom delu)

- Siva. Dozvoljena bela belega preГЁnika 5 cm na grudima, i belim prelivom izmeГ°u prstiju.sve ostalo se smatra greЕЎkom.

Visina i teЕѕina:

VISINA:

MuЕѕjaci: 39-45 cm (idealno: 41-43 cm)

ЕЅenke: 36-42 cm (idealno: 38-40 cm)

TEЕЅINA:

MuЕѕjaci: 13-15 kg

ЕЅenke: 10-13 kg

GreЕЎke: Sva odstupanja od gorenavedenog se smatraju greЕЎkom. TeЕѕina greЕЎke treba da je poporcionala veliГЁini odstupanja

Diskfalifikacione greЕЎke:

- Kratka, retka, ravna dlaka,

- Srpasto ili zastaviГЁasto noЕЎenje repa,

- GreЕЎke u boji ili flekavost,

- PodgrizaГЁ ili predgrizaГЁ,

- Nedostatak u zubalu (P2-3-4 i M zubalu),

- Odstupanje od mera naznaГЁenih u standardu.

Napomena: MuЕѕjaci moraju imati dva normalno razvijena, u skrotumusmeЕЎtena testisa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo su slike MaГ°arskih pasa iz uzgajivaГЁnice "szentmihalyi-szabo" vlasniЕЎtvo SzabГіnГ© IvГЎnyi Katalinkoja je poznata kao ljubitelj i odgajivaГЁ pulija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo su slike MaГ°arskih pasa iz uzgajivaГЁnice "szentmihalyi-szabo" vlasniЕЎtvo SzabГіnГ© IvГЎnyi Katalinkoja je poznata kao ljubitelj i odgajivaГЁ pulija.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tonka

Ivane,

sve o puliju je super i dobro za onoga ko ne zna engleski. Mislim da to neko od administratora treba da stavi uz rasu pulija te da otvaranjem smajlica ispred imena moze sve ovo procitati i vidjeti svako ko udje u enciklopediju rasa. Ovaj bijeli puno lici na mog psa.

zdravo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod nas u vojvodini ima par odgajivača, većinom u okolini subotice i novog sada. ako ti to odgovara, mogu potraЕѕiti telefonske brojeve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Subotica mi odgovara ako moľeą molimte raspitaj se pa mi poąalji privatnu poruku sa brojevima. Ova rasa se jako sviđa mojoj kćerki i ako moľeą potvrdi mi da puli moľe ľiviti vani :?: Ne znam puno o njima ali ću se potruditi da saznam.Hvala puno :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

puli i jeste pas mađarskih ravnic, kojem najviЕЎe odgovara Еѕivot napolju. Zbog građe njegove dlake, čak ni posle jakih pljuskova, njegova koЕѕa ostaje suva. Za vreme velikih snegova često se deЕЎava da pouli spava prekrtiven snegom, i tek kad izađem napolje. on se pojavljuje sav prekriven snegom. Mada je moj pas u prvih godinu dana bio sobni pas, nimalo mu nije smetalo da spava na snegu. tel. brojeve javljam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram te najpre pohvaliti Ivane, jer si odradio ogroman deo posla u predstavljanju pulija. Dodaću i ja nešto u vezi nege. Pulija, kao i svakog drugog psa, morate zaštititi od unutrašnjih i vanjskih parazita. Čišćenje od glista se sprovodi četiri puta u godini kod odraslog psa, a kod šteneta po savetu veterinara. Protiv buva i krpelja najbolje je koristiti spot on preparate, koji u zavisnosti od kvaliteta mesec-dva štite psa. Treba znati da se pletenice formiraju oko devetog-dvanaestog meseca. Vlasnikov zadatak je da formirane pletenice održava. Treba ih razvući ako se zamrse, ili prepoloviti ih, ako su predebele. Pulijeva pletenica može da se cepa po dužini, kao tkanina, tako da je ovo veoma jednostavno. Učestalost kupanja psa sami ćete odrediti na osnovu stanja dlake. Kod izložbenih primeraka korekciono šišanje je dozvoljeno na šapama, oko analnog otvora i na polnim organima, na ostalim mestima treba sačuvati dlaku. :P Puli koji se koristi kao radni pas, može da se ošiša, što je najbolje uraditi na proleće. Toliko zasad! Pozdrav svima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

VAŽNE POJEDINOSTI U OCENJIVANJU PULIJA

(Većina sledećih podataka je uzeta iz tekstova Mesaroš Mihalja. Mesaroš je prvorangirani sudija za suđenje na uzgojnim smotrama u Mađarskoj, po preporuci matičnog puli kluba.)

O varijetetima...

Crnih pulija ima danas najviše. Njihov broj je duplo veći od broja primeraka ostala tri varijeteta zajedno. Pošto je broj priplodnih jedinki mnogo veći, u matičnoj zemlji, crni se ocenjuju najstrožije. Primera radi: Dok beli, sivi ili bledožuti pas, sa nekim sitnim manama može dogurati do šampionske titule, crni sa istim nedostacima sigurno neće.

Crni, sivi i bledožuti varijetet je dozvoljeno pariti međusobno, a na izložbama imaju zajedničkog prvaka rase. Svi varijeteti mogu odvojeno dobiti CAC u svojim kategorijama, a titulu prvaka rase dobija najbolji zajednički predstavnik.

Beli puli se uzgaja odvojeno, zbog očuvanja boje. Na izložbama se tretira kao posebna rasa, znači ni u kom pogledu ne konkuriše sa ostalim pulijima. (Izuzetak je godišnja klupska izložba, kada se dodeli godišnja BIS titula, koju dobija najbolji od svih učesnika.)

O belini na grudima...

Kod crnih i sivih primeraka je dozvoljena bela belega na grudima, prečnika 3 cm. (ranije je bilo 5 cm). Uputstva Sudijskog kolegijuma za mađarske rase glase: Kod bele tačke na grudima, potrebno je kontrolisati ujedno i boju kože ispod dlake. Ako je koža takođe svetlija nego okolna, pas se isključuje iz priploda. Ako je samo dlaka na tom mestu bela, a koža je kao i svugde na telu, pas može dobiti odličnu ocenu, ako izgledom zaslužuje. Primerci sa belinom na grudima ne mogu dobiti CAC naimenovanja, a ni više titule. Belega je dokazano nasledljiva.

O visini grebena...

Standard tačno određuje dozvoljenu i idealnu visinu jedinki. Treba težiti ka tome, da se za priplod koriste primerci sa idealnim merama. U praksi, kod ocenjivanja, smatra se normalnim mužjak od 40-44 cm., i ženka od 37-41 cm. Prihvata se odstupanje od +- 3 cm. U konkurenciji eksterijerno sličnih pasa, prednost imaju oni koji su bliži idealnoj visini.

O zubalu...

Standard traži kompletno, makazasto zubalo. Sa nedostatkom jednog P1 zuba, pas može i do šampionske titule. Sa nedostatkom dva P1 zuba, može dobiti odličnu ocenu, ali prvak rase ne može biti. Sa nedostatkom sva četiri P1 zuba, ili jednog P2 zuba, najveća ocena je: vrlo dobar. Nedostaci P3, P4, M1 zuba kažnjavaju se isključenjem iz priploda. Takođe se isključuju iz priploda psi, koji imaju predgriz, ili podgriz veći od 2 mm. Ako su samo donja dva srednja sekutića nagnuta napred iz reda, ne smatra se greškom.

O dužini i nošenju repa...

Rep, ispružen doseže do skočnog zgloba. Kraći rep ima uticaj na rangiranje, kod dodele CAC naimenovanja, i većih titula. Pulijev rep je dobro nošen, ako je savijen preko karlice, i položen na slabine ili leđa. Prihvata se još, ako je savijen u krug, i nošen iznad leđa. Ovo je za odličnu ocenu. Ako pulijev rep visi zbog plašljivosti, može dobiti najviše vrlo dobru ocenu. Srpasto ili zastavičasto nošen rep se kažnjava isključenjem iz priploda. (Zbog izložbene atmosfere, može se desiti da puli spušta rep, ili nosi isti na svakakve načine. Bitno je da barem za kratko vreme pokaže pravilno nošenje repa)

O odlakanosti...

Samo potpuno odlakan puli, sa formiranom dlakom, zaslužuje odličnu ocenu. Primerci sa nedostatkom dlake na grebenu, nogama , dobiće najviše vrlo dobru ocenu. Zapostavljeni psi, odrasli psi sa otvorenom dlakom, isključuju se iz priploda. (U praksi u bebi razredu, pa u razredu najmlađih, u razredu mladih se toleriše ako još nije homogena dlaka, ali kod odraslih pasa dlaka mora biti formirana i istog tipa na celom telu)

Još neki detalji...

Mužjaci se ocenjuju stožije od ženki. Razlog toga je, što imaju puno veći uticaj na celokupnu populaciju. (Mužjak u toku života može imati neuporedivo više potomaka od ženke.) Samo matematički kvadratičan mužjak može do CAC naimenovanja i viših titula. Ženkama se dozvoljava razlika od 5% u korist dužine trupa. Ženka visine 38 cm može imati dužinu trupa 40 cm. Žuto oko je diskvalifikaciona mana. Puli mora imati srednje braon ili tamno braon oči za odličnu ocenu. Belima je dozvoljena nešto svetlija nijansa braon boje. Uši su postavljene srednje visoko. Njihova osnova je na zamišljenoj liniji, povučenoj od očiju. Odstupanja se kažnjavaju sa ocenom ili dva manje, u zavisnosti od težine mane.

Skraćeni prevod originalnog teksta: Mesaroš: Principi ocenjivanja pulija danas

( U zagradama moje napomene.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Puli

Jednio vreme sam bio odsutan, a sad nemogu da se ulogujem na starom nalogu.

Pa sam morao ponovo da se registrujem sa novim nick-om

Pozdrav svima

Ivan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.