Sign in to follow this  
Buco

Vojvođanski govedar

Recommended Posts

СТАНДАРД

ВОЈВОЂАНСКИ ГОВЕДАР

10.02.2009.

Написан 10.02.2009. године.

Војвођански говедар

матична земља и порекло: Србија – покрајина Војводина у којој се гаји од памтивека у више варијетета који су спојени у једну расу па се сматра да су га срби довели на овај простор.

класификација: спада у овчарске расе паса, за њега постоје испити и утакмице у раду.

употреба: терач свих врста стоке – најбољи је за крупну стоку и свиње великих радних способности, чувар свега што му се повери, добар спортски пас, пратилац, изузетан породични пас, има ловни нагон – лако се обучава за разне намене

особине и нарав: лако се одгаја, погодан за породицу са двориштем – тражи доста кретања, воли децу, присан са целом породицом али признаје само једног власника. Скромних захтева, виталан, живахан, упоран, храбар, лако поучљив и водљив пас. Ради истовремено са свим чулима, неки примерци су оштри чувари. Може да се прилагоди свим чак и суровим условима, поседује све инстинкте и способности да опстане и репродукује се без помоћи човека.

Дисквалификује га: злоћудност.

општи утисак: складно грађен снажан лупоид средње величине, компактан, издуженог формата, снажан спрам величине и тежине. Полни диформизам је изражен.

величина и тежина: нај пожељнија висина за кује је 52цм и више, за мужјаке 56цм и више. Дужина трупа је највише до 12% већа од висине. Нај пожељније је да је пас у радој кондицији.

Смањује оцену: изгладнела кондиција

Дисквалификује га: рахитис, дисплазија, дужина трупа преко 12%

ставови и кретање: корак му је лак и издашан, кас лак живахан и издашан, кад је у галопу предње шапе се додирују или мало укрштају са задњим. Брз, окретан, издржљив, ставови су паралелни.

Смањује оцену: кратак искорак

Дисквалификује га: неправилна кретања

боја длаке: Може бити је црна, браон, жут, сив, може имати и ознаке друге боје на себи до 10% површине тела пса. Код сивих паса могу бити више нијанси сиве боје на псу. Такође може бити са потпуним или непотпуним палежом до 30% површине тела пса, може имати и трећу боју на телу до 5%.

Напомена: Код негованих паса длака је сјајна, код црне боје мртва длака је боја рђе или браонкаста, а код осталих боја мртва длака је блеђа од живе длаке, осим код беле боје која је прљаво бела.

Дисквалификује га: пруга дуж кичме, тигравост, албинизам, и остале нетипичности.

длака: Длака је искључиво равна, дужина длаке код одраслим паса је око 5цм, она је полутрвда, подлака је мекша, краћа и густа. На глави и ушима је краћа него на телу, може бити најдужа на врату, бутинама и репу.

Дисквалификује за: вунаста, упредена, дужа одлаканост њушке и лица, раздељак дуж кичме.

кожа: припијена уз тело, еластична. Код црних паса изражен је таман пигмент слузокоже а код паса осталих боја у складу са бојом длаке – тамније је пожељније.

Дисквалификује га: вишак коже, албинизам и делимична непигментисаност.

глава: лупоидна, линије главе су конвергентне, дужина је преко 40% висине до гребена. Дужина њушке је мало краћа или једнака са лобањским делом.

Дисквалификује га: нетипична глава

носна печурка и њушка: носна печурка чини са њушком складну целину. Боја носне печурке је код црних паса црна или браон а код осталих је у складу са бојом длаке - што тамнија то боље. Мумификација се толерише. Њушка је конусно затупаста са равним носником, сува, у корену широка, горњи део је доста вишљи од доњег. Образи су заобљени, средње изражени. Усне су затегнуте, добро се преклапају горње преко доњих. Боја усана код црних паса је црна или браон, код осталих је у складу са бојом длаке – што тамније то боље.

Смањује оцену: мало ужа њушка

Дисквалификује га: нетипична носна печурка, нетипична њушка. Непигментисана њушка и усне.

зубало: комплетно, снажно, маказасто, мање је пожељно клештасто. Вишак зуба се толерише ако је у низу. (напомена: само у првој генерацији ће се толерисати скраћени очнјаци).

Дисквалификује га: Неправилно зубало, манјак зуба – ако је стечена мана доказати ренгенским снимком и остале неправилности.

лобања: сужава се благо ка корену њушке, лобања је благо заобњена, дужина лобање је већа од ширине, а ширина је већа од висине. Теме је заобљено. Стоп је изражен, чеони канал је приметан, потиљак је широк, потиљна кост мало изражена.

Дисквалификује га: нетипична лобања, низак стоп, без стопа.

очи: средње велике, бистре, паметног живахног погледа, ни буљаве ни упале. Очни лукови нису изражени. Једнаке боје од тамно жуте до тамно браон – тамније су пожељније. Очни капци су приљубљени, рубови очних капака код црних паса су црни или браон, код осталих су у складу са бојом длаке - што тамнији то боље.

Дисквалификује га: непигментисани рубови очних капака, делимична непигментисаност, око птице грабљивице, албинично, различита боја очију, на једном псу, буљаво, упало, видљив трећи очни капак, ентропијум, ектропијум.

уши: искључиво усправно ношене у нормалном размаку, високо усађене, висина им може прећи висину лобање. Троугласте, чврсте, лако покретљиве, најчешће их држи окренуте унапред – учврсте се најкасније са 9 месеци старости пса. (ако су лабаве а усправно ношене не може добити већу оцену од 5).

Дисквалификује га: не типичан облик и дужина ушију, недигнуто једно или оба ува, широко ношене уши, свако одступање од стандарда.

врат: сразмерно дуг, средње снажан, широк, заобљен, мишићав, горња и доња линија су равне, шири се од главе ка трупу, лако и високо носи главу.

гребен: гребен је видљив изнад леђне линије, прелаз у врат је постепен.

леђа: кратка до средње дуга, равна у мировању и кретању, мишићава, чврста, сразмерно широка. Слабине су кратке и добро повезане, неистичу се.

Смањује оцену: седласта, мекана леђа.

Дисквалификује га: шаранаста, предуга у целини.

сапи: сразмерне дужине благо се спуштају, мишићаве, заобљене, сразмерно широке, складно се надовезују на слабине

Дисквалификује га: предуге, стрме, оборене, преуске, надграђеност.

реп: средње високо усађен, у мировању је сабљасто ношен, у висини леђа, или ниже, у афекту је ношен савијен у линији леђа или вишље али без сталног контакта са сапима увек у правцу главе. Дужина репа досеже до скочног зглоба или дуже, густо одлакан. (напомена: ако је сломљен реп не може добити већу оцену од 5, псима са купираним репом ће се толерисати у раси само ако су прва генерација).

Дисквалификује га: кусав, краћи од нормалног, неправилног облика или држања у мировању или афекту.

грудни кош: сразмерне дужине, и ширине, дубина пожељно до лакта, фронтално довољно изражене, прелаз у врат је у равној линији.

Смањује оцену: узан грудни кош.

Дисквалигикује га: бачваст.

предње ноге: углови су око 1000, гледано спреда ноге су паралелне, сразмерне дужине, плећке су правилно поставњене око 450 сразмерне дужине, мишићаве. Надлактице релативно кратке, подлактице дуге вертикалне и суве. Шапља сува, дошапља сува, мало закошена ка напред. Шапе чврсте, мачије прсти скупљени са јаким ноктима, који су обојени претежно до потпуно у скаду са основном бојом длаке – тамнији су пожељнији, јастучићи су јаки, еластични, код црних паса црни, а код осталих су претежно до потпуно пигментисани У складу са основном бојом длаке – што тамнији то боље.

Напомена: Уколико пас има ознаку светлије боје на ивици шапе, или целу шапу, најближи нокат или сви нокти могу бити светлије боје као и део јастучића који се налази испод те ознаке.

Смањује оцену: мало отворенији угови, мало одстојећи лактови, дошапља мекана, мало изражен французки став

Дисквалификује га: ужи грудни кош са подвученим лактовима и француским ставом, бачваст грудни кош са лактовима у поље и кривим подлактицама, слабо повезан рамени појас са одстојућим лактовима, изражен француски став, подвучен став, зечије шапе, непрописно пигмеснисани јастучићи.

трбух: благо прикупљен, слабине испуњене и чврсте.

задње ноге: углови око 1000, правилног става, гледано од позади ноге су паралелне . Бутине средње широке, и мишићаве и довољно дуге. Потколенице дуге, мишићаве. Скочни зглобови суви, јаки. Дошапља сува, дужа од предњих, закошена ка напред. Шапе мачије. (напомена: заперци се откланјају.

Смањује оцену: мало отворенији углови, мекана дошапља, мало изражен крављи став.

Дисквалификује га: подвучен, икс или изражен о став, одстојећа колена, изражен крављи став, зечије шапе, непрописно пигмеснисани јастучићи.

тестиси: мужјаци морају имати два једнако развијена тестиса, који се стално налазе у скротуму све остало је дисквалификација.

Аутор стандарда:

Јован Плачкић

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this