djuric

NKD - lista priplodnjaka u Srbiji

Recommended Posts

Uvažene kolege ljubitelji,lovci i takmičari,smatram za shodno da i mi u okviru ove teme imamo jedan folder sa mužjacima različitih predispozicija koji bismo mogli sagledati kroz pretke u dve generacije unazad i gde kog može i potomke od bar tri različite kuje,ne bi li došli do preseka koje bi bilo poželjno koristiti u priplodu.

Predložio bi da se za početak sagleda uprošćeno kroz prizmu koju čine KARAKTER uvek na mestu broj jedan,NOS podjednako važan,VOLJA i na kraju stil ne bi li bilo jednostavnije za razumevanje osnovnih parametara i od strane onih koji su početnici.

Lično smatram da svaki dobar pas treba doći u ovaj folder koji god može očuvati bar tri od četiri navedena parametra,a još bolje ako jedan može i popraviti u parenju sa opet bar da kažemo dobrom kujom.

Zbog podele na lovce i takmičare mnogi ne razmišljaju o onome što njih neinteresuje,ipak

smatram nužnim da se u obzir uzmu psi i uslovno obe kategorije nebilismo ipak uspeli bar neki postotak nas da imamo taj čaroban spoj i psa koji će biti kralj polja i šume-takmičar i vrstan lovac što sam imao i znam da je to vrhunac zadovoljstva sa nas bilo ljubitelje ili nešto više.

Spoštovanjem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za početak kao azbuka,alfa i omega svakog odgoja

STANDARD RADA NEMACKOG KRATKODLAKOG PTICARA

--------------------------------------------------------------------------------

Ovo je izvrstan pas, koji u svom radu,u zavisnosti od terena ,spaja i uskladjuje vrednosti engleskih i evropskih pasmina,cuvajuci sopstvenu fizionomiju i karakteristicnu narav.

KRETANJE I TRAZENJE:Odlucan polazak.Bujna akcija.Stalni brzi galop,energican,ali ne i neobuzdan.Snazan potisak zadnjeg dela tela,bez skokova,a pracen lakim "grabljenjem" prednjeg dela:korak je ujednacen,usi su u pokretu,vrat istegnut,glava uzdignuta i u pokretu sto ukazuje na dobar njuh,spreman da oseti i najmanje tragove mirisa:nosni deo horizontalno usmeren.Rep lagano spusten uz stalni ,zivahan horizontalni pokret.Traga vredno i obimno ,po pravim dijagonalama,pokrivajuci citav teren.

KADA TOKOM TRAZENJA IMA POGRESAN UTISAK DA JE NAISAO NA DIVLJAC:Postepeno usporava kretanje do brzine normalnog hoda,usi naculjene,vrat istegnut,vraca se na izvor mirisa uz laku povijenost clanaka,prelazeci preko izvora mirisa napet i veoma pazljiv.Posto prevazidje nesigurnost ,odlucno nastavlja sa uobicajenim kretanjem uz skoro besni pokret.

KADA,POSTO JE STEKAO LAGANI UTISAK O PRISUSTVU DIVLJACI SHVATA O CEMU SE RADI I ZAUSTAVLJA SE:Postepeno usporava hod,iz galopa prelazi u kas,posle nekoliko korakastaje kao ukopan.Glava je uzdignuta,nosni deo horizintalan,usi zabacene,oci sjaje,vrat potpuno istegnut.Telo je napetih uglova uz uglavnom istureniji prednji deo,zadnji deo je nesto nizi vrlo napetih misica.Telo je uspravno,a cesto je jedan od udova podignut.

KADA JE SIGURAN DA POSTOJI PRISUSTVO DIVLJACI:Uz trenutno grcenje,spusta telo na pokretljive udove,glava je uzdignuta,vrat ispruzen:nastavlja da se krece oprezno ali odlucno,udisuci i izdisuci vazduh uz podrhtavanje.Ponekad se naglo zaustavlja.

KADA SE IZNENADA NADJE U BLIZINI DIVLJACI: Zaustavlja se uz besan trzaj,glava se polako,iz horizontalnog polozaja okrece ka divljaci,telo je veoma kruto u iskrivljenom polozaju,rep je iznad ledjne linije.U tome je lepota njegovog zaustavljanja,lepota u kojoj nema preterane teatralnosti,cak i u najneskladnijim pozama,jer je njegov mozak mudri kontrolor.O tome svedoci izraz ociju koji izrazava savrseno vladanje situacijom.

KADA ,POSLE ZAUSTAVLJANJA ,VODI NA DIVLJAC KOJA POKUSAVA DA SE ODALJI:Vodi odlucno uzdignute glave,ali promisljeno i u savrsenoj vezi sa oni ko ga vodi (vodicem):zaustavlja se pri svakom usporavanju divljaci drzeci je na odgovarajucoj razdaljini.Pri svakom kratkom zastajanju rep iz horizontalnog kretanja prelazi u mirovanje.Kontrakcije udova su slicne onima prilikom zaustavljanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boss-iz-Doline-Baira1.jpg

Bos iz Doline Baira,odg i vl G.Šećerov Dušan,drugi vl G.Mimo Radici odg.del Somi

Njima sam započeo temu iako nisu možda živi,jer smatram da su primer argumentovanog izlaganja i kako napraviti listu priplodnjaka.Ako može Nemačka,Austrija i sl zašto to nebismo mogli i mi.Niko od nas verujem neželi da se služi mutnim neetičkim radnjama iza leđa,nelojalnom konkurencijom i nipodaštavanjem jer smo svi tako dobro povezani i informisani da takve radnje ne bi mogle proći neosuđeno kao pre dve decenije kada nije bilo mobilnih,kompjutera i raznih drugih teh.pomagala,a pse većina nas zaista i voli te stoga neće ćutati kada to i primeti.

Spoštovanjem

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMG_1248.jpg

Held v.Osterberg vl.G.Saša Kostić ili Dejan neka nezamere

Pas jake genetike.Duži u slabinama i nešto otvorenijih uglova pozadi,stilski verovatno ne kao psi iznad,no njegove kći su nešto što je teško poverovat dok čovek nevidi i kuja kod drugara Demi Trestenik čak ima nekoliko utakmica tipa B u velikoh širini dinamici i horizontalnoj njušci kao i još nekoliko njegovih kćeri koje je ostavio u okolini Stopanje pre nego ga što su ga drugari iz Svilajnaca otkupili a kako vidim pas je ostavio i ostavlja traga po čitavoj zemlji.Te kći mislim da mogu ošteniti ono što budući vlasnici požele,podrazumevam ako su i od isto tako jakih majki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo,vrlo interesantna tema.Neznam samo kako je zamisljena,da li kao psi koji su dostupni za parenje ili psi koji su se dokazali u priplodu (ciji su potomci postigli zapazene rezultate)?

Da znam sta da postavljam. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo mog misljenja.

Sto se tice lovnih pasa mislim da Balzak sve vise pokazuje da njemu stoji svetla buducnost sto se priploda tice.Njegove potomke sam video i gledao na terenu kod gospodina Djurica i mogu reci da mi se izuzetno dopadaju sto pokazanim eksterijerom to i jakim karakterom i voljom za rad. Tu svakako moram da pohvalim i kuju Kaliopu jer je i ona odigrala veoma bitnu ulogu u svemu tome.

To je jedan primer njegovih potomaka mada cujem da ih je sve vise koji su izgleda takodje jako dobri u navedenim osobinama.

xf11fm.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi po meni koji koji je veoma mlad pas ali po njegovim veoma dobrim osobinama a to su jak nos, karakter, stil, vodljivost i leprsavost u galopu i pri ulasku u marci je pas BARON of Rajkovic Djuro , sin Kalua del Cakic i File.

Mislim da tajmladi pas ima sve potrebne elemente jednog priplodnjaka ostaje jos samo i da se dokaze.

awn0x.jpg

5qic8.jpg

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:!: .....ODLIČNO..... :!:

Napokon jedna prava stvar, mislim da je uzaludno prepucavanje, ovaj pas je ovakav ,onaj onakav itd.

Svako od nas ima neki cilj, nekom treba lovni pas za ceo dan, tako da ne mora da bude brz kao pas za utakmice.

Neko pak hoće brze pse sa puno stila, itd..

Ovo je prava tema, neka stavi ko šta ima, pa da možemo ko ljudi da se dopisujemo i svako da izabere mužjaka za svoju kuju, koji njemu lično odgovara.

SVAKA ČAST GOS. ĐURIĆU za ovu ideju

Pozdrav, Saša

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da bi ovde trebalo staviti i Orkana psa Djure Muncana sina Bis Lovrenskog! Pas je vec mozemo reci dokazani priplodnjak dao je vec masu pasa sa dosta titula u lepoti i daje ekstra lovne pse ja sam video i neke na terenu i mogu reci da su svi odlicni lovci! Evo i njegove slike a na sajtu odgajivacnice "Karpatski cvet" mozete videti i njegovu galeriju potomaka!

ORKAN

slika421.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cestitam na otvaranju nove ,a vrlo bitne teme koja ce svima biti od koristi i koja bi trebalo da odredi smernice za dalj uzgoj. :!: bar za one koji prate ovaj forum :?

Mozda bi trbalo uz fotografiju priplodnjaka postaviti i sliku potomka :idea:

Treba uzeti u obzir i koliko je priplodnjak imao parenja tj. bio u priplodu ,a sve u cilju pravilne selekcije :!:

Pozdrav 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mislim da gospodin Djuric nije ovu temu zamislio kao oglasnu tablu vec kao temu za diskusiju ali ocigledno da to mnogima ne smeta...

Slazem se i upravo zbog toga sam i postavio pitanje u prethodnom postu.

Mislim da bi u ovoj temi trebali pretstaviti priplodnjake koji su dokazali da su zasluzili da ih tako nazivamo i to iskljucivo preko rezultata njegovih direktnih potomaka,kao u radu,tako i u eksterijeru.To ako sam ja ili bilo ko drugi, zadovoljan stencima nekog psa,nikako istog nemoze svrstati u dokazane priplodnjake (ako rezultatima nisu to opravdali).Mislim i da one pse koji ce se mozda dokazati (a mozda i nece),ne bi trebali predstavljati u ovoj temi,jer bi onda mogli postaviti svakog muzijaka NKD na Balkanu.

Takodje bi onaj ko pretstavlja priplodnjaka trebao ukratko da opise glavne karakteristike istog,kao i ono sto je preneo na svoje potomke,kao i slike rezultate...tih potomaka (pa to mozemo svi zajedno da prokomentarisemo).

Ova tema,pod uslovom da je "vodimo" u pravom smeru,moze mnogima pomoci prilikom izbora priplodnjaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamisao je da sačinimo bazu podataka na osnovu koje će svako moći da odabere ono što misli da je za njega.

Dakle kao takva bilo bi lepo da sadrži ocene psa,ko su mu preci,braću i sestre i njihove rezultate i potomke iz bar tri legla od tri različite kuje,mada mnogi nedočekaju ni dva parenja kod nas pa stoga moramo biti predusretljivi i najaviti nekada i potencijalno dobrog psa sa dozom pretpostavke,džaba da smo formalisti ako takav ode iz zemlje a mi ga nakon toga prglasimo priplodnjakom.Elem,pored pravih dokazanih priplodnjaka dajmo šansu i mladim mužjacima samo uz naglasak da bi mogao biti dakle uz dozu rezervisanosti,a vreme neka pokaže jeste ili nije za priplod da nebude posle nismo znali

kada je bio u Srbiji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo modela

koji možemo i proširiti kao što smo i sve ostalo i uvek skloni učiniti te tako i

imamo i stilom i dinamikom jače pse,onakve kako je matična zemlja propisala

ali se često sama toga nepridržava.

Liste priplodnjaka i mladih pasa potencijalnih priplodnjaka u Nemačkoj i Austriji

http://www.deutsch-kurzhaar.de/zuchtrueden/dk-zr.htm

http://www.deutsch-kurzhaar.at/index1.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam postavio svog muzjaka koji je dokazan kao priplodnjak i vidim da sam prozvan zbog toga.Moj priplodnjak dokazano prenosi na potomstvo eksterijer i volju za rad izmedju ostalog ima 4xPRM JCHSRBIJE,CHSRBIJE 15xCAC,3xCACIB,8XBOB,3XBOG utakmica tipa "B" odlican i stojim iza svake njegove titule ja ga nisam ni kupio zbog nekog drugog nego zbog sebe i svoje odgaivacnice,tako da mi nije bila namera da ga se reklamiram ovde,a svako neka postavi svog priplodnjaka ovde i neka pise o njemu,pa ako nema neka pise o nekom sa kojim je pario nek iznese svoje licno misljenje.Mislim da se u Srbiji jako puno pari na rekla kazala,a rezultat se vidi kako na izlozbama tako i na utkmicama.Izvinjavam se svima kojima sam zasmetao postavivsi svog psa.Puno pozdrava za sve ljubitelje NKD Pticara.Evo jos jedan moj predlog mladaog perspektivnog priplodnjaka koji je na nasu srecu jos u Srbiji.

Najs,a nalazi se kod naseg druga Sase Cakica.

fw3l10.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tema je dobro zamisljena i nadam se da ce biti konstruktivnih postova u temi.

Postove koje ocijenim kao samoreklamu cu da skidam (bez prava zalbe - tim prije sto nisam u toku ko koga poznaje, ko cije stence ima i slicno,pa cu svakako moci biti objektivnija).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja sam postavio svog muzjaka koji je dokazan kao priplodnjak i vidim da sam prozvan zbog toga.

Iako je moj post usledio odmah posle vaseg nije se odnosio samo na Vas, vec i na prethodnike. Ne smetaju meni niciji psi ali mislim da treba ispostovati zacetnika teme :

bilo bi lepo da sadrži ocene psa,ko su mu preci,braću i sestre i njihove rezultate i potomke iz bar tri legla od tri različite kuje

Share this post


Link to post
Share on other sites
Evo jednog sa liste gore kog bi voleo pogledat i od kod možda ostavio kći kao bazu za nekog "našeg"stilistu i takmičara pa makar mu preci i nelovili dve tri generacije unazad a takvih nažalost sve više

http://www.deutsch-kurzhaar.de/zuchtrueden/1125-07.htm

David Hansaburg

Kod crnih ovaj je odlican mada ja ne volim crne ali ovaj je Austrijanac malo blizi jedina mana boja za mene ostalo.........

http://www.deutsch-kurzhaar.at/index1.htm

JAGO V.SUDLAND

jago20v20sudland1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sad pogleda naslov teme malo smo skrenuli sa teme bez stranaca (mogu ako su u Srbiji)! Izvinjavam se nego ovog Jaga sam skoro video ali kad sam video da je crni bas mi je bilo zao(nije daleko 600 km)! Vracamo se nasim psima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.