Sign in to follow this  
Dinchi

Norsk Elkhund - Norveški gonic na sobove...

Recommended Posts

Norsk Elkhund

Prijatelj Vikinga, cuvar osamljenih poljoprivrednih imanja, vodja stada i zastitnik od vukova i medvjeda, uvijek lovac i po potrebi suputnik, pratitelj pravih muskaraca - norveski elkhound vec je sest milenija uz covjeka nepromijenjen, neokaljan - neustrasiv pas i pravi prijatelj, odan covjeku i lovu. O njemu citamo u skandinavskim sagama, njegove ostatke nalazimo uz vikinsko oruzje - treba li boljeg dokaza o postovanju koje je uzivao i casno zasluzio? Uz to postoje dokazi da je i oblikom ostao isti. Naime, pronadjen je jedan cjelovit kostur elkhounda iz perioda izmedju 5000 i 4000 godina BC u arheoloskom nalazistu Viste Cave u Jaerenu u zapadnoj Norveskoj.

Uzgajan s odredjenom svrhom prirodno je selekcioniran u tom obliku. Nikakav model nije postavljen kao njegov uzor - nitko nije trazio da odgovara odredjenom standardu i unaprijed zamisljenom tipu ljepote. Jedino je trebao uvijek dobro proci na radnom ispitu. Zato je svaka njegova fizicka osobina izraz neke potrebe. Kompaktnost gradje, robusnost misica, kvadraticnost obrisa, sirina i dubina tijela - sve su to pravi izrazaji prirodnih zahtjeva kako treba izgledati pas koji cijeli dan lovi u grubim i surovim uvjetima klime i okoline gdje je izdrzljivost daleko vaznija od brzine.

Iako je elkhound postao omiljen i brojan u drugim zemljama, a to vjerojatno zbog osobina svoje licnosti - jer ima privlacnu narav, a uz to je odan i pouzdan, brzo uci i lako se prilagodjava - ipak ne smije se zaboraviti da je to prvenstveno nesmiljen lovac na veliku divljac. Prije mnogo godina medvjedi su jos bili cesti u Norveskoj, ali sada su gotovo izumrli, pa je glavna zadaca psa lov na sobove (elk = sob ). Pred vise od sto godina lov s elkhoundom na medvjede opisao je poznati engleski pisac i lovac LLoyd.

On je bio prvi koji je uocio njegove izvanredne odlike, a svi daljnji napisi o elkhoundu samo su potvrdivali Lloydovu pohvalu. Zaista, svatko tko ima prilike vidjeti elkhounda kako radi u dubokoj norveskoj sumi ne moze ne ostati zadivljen.

Visoko razvijene sposobnosti osjeta elkhounda gotovo da ga vode poput intuicije. On osjeca prisustvo sobova na razdaljini od nekoliko kilometara, a blagim cvilezom javit ce lovcu da se divljac uznemirila i digla, a da jos nijedno ljudsko bice nije moglo ustanoviti njezino prisustvo.

Podjednako suptilan je njegov nacin baratanja s osamljenim muzjakom sobom. Dobro znajuci da je ovaj brzi od njega on laje samo neznatno i povremeno kako ga ne bi previse uzrujao i potakao na bijeg. I uz vjestog psa sob se zna pokrenuti prije nego lovac dode na dobru razdaljinu, ali elkhound tada, znajuci da ce ovaj ukoliko ga se ne uznemiruje glasom ili mirisom uskoro zastati, radi necujno i uz vjetar sve dok ne bude siguran da je opet locirao divljac. Ponovo se slabo javlja kruzeci okolo. Nakon nekog vremena sob postaje Ijut na tu malu zvjerku koja mu dosadjuje, pa zamahuje svojim prednjim nogama kako bi ga otjerao. No, tada elkhound koristi svoje kratko tijelo i odskakuje poput gumene lopte daleko od ubojitih kopita i vise ne stedi svoj glas, vec visokim tonovima doziva lovca.

Izlozbena karijera elkhounda pocela je 1877. godine na prvoj izlozbi norveskog lovackog udruzenja.

Papire o registraciji legala zamijenili su rodovnici, razrijesen je mali nesporazum vezan uz postojanje dva regionalno odvojena tipa elkhounda, napisan je sluzbeni standard i pocetkom proslog stoljeca javnosti je prezentirana jos jedna stara pasmina koja se je uskoro uputila u svijet.

Spretan u lovu na cetveronoznu divljac, elkhound je na drugim terenima uskoro postao strucnjak i za risa, planinskag lava, rakuna i lisicu.

Tako su elkhounda prvo prihvatili lovci u Europi i Sjevernoj Americi. Ali danasnja popularnast elkhounda u tim zemljama prvenstvena je zasluga njegovih drugih odlika. Taj pas osvaja svojom druzeljubivoscu, inteligencijom, povjerenjem koje pruza, zeljom da ugodi, a uz to je i neustrasiv i samopauzdan. Pa, iako je nenadmasan kao lovac, pastao je popularan jer je u osnovi dobar i pouzdan drugar.

Danas su sluzbeno priznate dvije pasmine norveskih gonica na sobove, a to su sivi i crni gonic.

Malo je razlike u gradji i u osnovi djeluju jednako. Norveski gonic sobova je cvrst pas sive ili crne boje, tipicnog izgleda sjevernog psa srednje velicine i mase, kvadratican u profilu, zbijenog tijela, skladan. Glava je siroka s uspravnim usima, a rep je cvrsto zakolutan i nosen preka ledja. Uocljiva siva ili crna obojena krzna cine guste, glatko polegnute dlake. Kao lovca krasi ga odvaznost, energicnost i izdrzljivost kojom zadrzava sobove i ostalu krupnu divljac lavezom i odmjerenim napadom uz povlacenje. U stanju je tragati satima pa svakam vremenu i raznolikom i teskom terenu.

album_pic.php?pic_id=1640

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this