Kali_011 Report post Posted November 22, 2017 Evo ovako Sad sam bio na Bg CACIBu, sam, bez psa, da se ja prvi upoznam sa svim sta i kako. I generalno mi je sve jasno i krenucu od sledece kinoloske sezone da vodim i nju i da je izlazem. E sad, jedino sto mi nije jasno je sledece. Koji svi psi idu, na kraju izlozbe, u izbor za najlepse pse po FCI grupama? Evo konkretno sa ridzbecima, njih je bilo 5, ako se ne varam, u razlicitim razredima, i troje mislim da su dibili neku titulu sampiona (kapiram svako u svom razredu). Ono sto mi nije jasno, jeste ko ide u uzi izbor? Jel samo najlepsi iz rase ili samo zreli sampioni? Taj deo nisam skapirao?... Pa ako neko moze da mi objasni samo taj deo oko "prolaska dalje" sto bi se reklo Share this post Link to post Share on other sites
Tuncay Report post Posted November 22, 2017 (edited) Evo lepo pravilnik o medjunarodnim izlozbama. Svi odgovori su u njemu. http://www.cepib.org.rs/wp-content/uploads/2011/06/Pravilnik_izlozbeFCI.pdf Quote 7. TITULE I NAGRADE CACIB: Kandidatura za Međunarodni šampionat lepote FCIija (Certificat d'Aptitude au Championnat International de Beauté de la FCI) Za dodelu CACIB‐a u obzir dolaze samo oni psi koji su dobilu ocenu „odličan". CACIB može da se dodeli samo ako se pas o kome se radi smatra za vrhunski kvalitetnog. Dodeljivanje CACIB‐a nije automatski i obavezno vezano za dobijanje ocene „odličan". Rezervni CACIB (R.CACIB) dodeljuje se drugom najboljem psu koji je dobio ocenu "Odličan". Dodeljivanje rezervnog CACIB‐a ipak nije obavezno. Sudija dodeljuje CACIB i rezervne CACIB‐e na osnovu kvaliteta pasa, ne uzimajući u obzir da li ti psi ispunjavaju ili ne kriterijume starosti ili upisa u knjige o poreklu koje je priznao FCI. CAC (Kandidatura za nacionalni šampionat u lepoti ‐ Certificat d'Aptitude au Championnat) je nacionalna nagrada čije dodeljivanje zavisi od nacionalnih kinološkig organizacija. Ove organizacije su dužne da odlučuju kojim će razredima i kojim psima ovaj sertifikat biti dodeljen. Dobijanje CAC‐a omogućuje dobijanje titule nacionalnog šampiona. Dodeljivanje svih nagrada, uključujući i CACIB, spada u nadležnost samo jednog sudije za svaki pol i svaku rasu. Sudija se unapred imenuje. Pas i keruša koji su predloženi za CACIB, najbolji mladi mužjak i najbolja mlada ženka, pošto dobiju ocenu "odličan" u razredu mladih, mužjak i ženka najbolji veterani, pošto dobiju ocenu "odličan" u razredu veterana, konkurišu za titulu Najbolji u rasi (BOB – Best of breed). I kada im nije dozvoljeno da konkurišu za CACIB, psi koji pripadaju rasama koje FCI nije definitivno priznala (budući da postoji status rasa koje su priznate uslovno), mogu da dobiju titulu Najbolji u rasi (BOB – Best of breed), Najbolji u grupi (BOG – Best of group) i Najbolji na izložbi (BIS – Best in show). Ocekuje se, logicno bi bilo da ko je izveo psa na izlozbu doticni procita, kada je rec o nacionalnoj izlozbi (CAC) da potrazi pravilni te konkretne zemlje o nacionalnim izlozbama. Za revijalni deo, BOG idu svi prisutni BOB-ovi pojedinih rasa. p. s. nije bitno procitati ga samo zbog toga da se zna ko ulazi u izbor za koju titulu i posle revijalni deo, jer te ce sazvati sekretar ringa, on zna tacno koga po pravilniku mora da pozove, nego da bi covek znao i druge svoje obaveze i naravno prava, tacno i precizno da ne bude kao sto obicno biva jos u ringu ili posle izlozbe na forumu, fuuuj, onaj ovako onaj onako, sudija tako a u stvari se bilo legitimno i u skladu sa pravilnicima, samo izlagaci ne znaju. Edited November 22, 2017 by Tuncay Share this post Link to post Share on other sites
Petite Report post Posted November 24, 2017 On 11/22/2017 at 9:24, Kali_011 said: Evo ovako Sad sam bio na Bg CACIBu, sam, bez psa, da se ja prvi upoznam sa svim sta i kako. I generalno mi je sve jasno i krenucu od sledece kinoloske sezone da vodim i nju i da je izlazem. E sad, jedino sto mi nije jasno je sledece. Koji svi psi idu, na kraju izlozbe, u izbor za najlepse pse po FCI grupama? Evo konkretno sa ridzbecima, njih je bilo 5, ako se ne varam, u razlicitim razredima, i troje mislim da su dibili neku titulu sampiona (kapiram svako u svom razredu). Ono sto mi nije jasno, jeste ko ide u uzi izbor? Jel samo najlepsi iz rase ili samo zreli sampioni? Taj deo nisam skapirao?... Pa ako neko moze da mi objasni samo taj deo oko "prolaska dalje" sto bi se reklo Obavezno stavite KATALOSKI broj na vidno mjesto. CACIB je izlozba medjunarodnog karaktera. Ako pas dobije pozitivnu ocjenu (5), moze nakon toga da dobije CAC ili CACIB u svom razredu (npr - muzjak, razred zrelih). Moze da dobije 5, PRM (ako je u razredu mladih). I CACIB pobjednici i PRM pobjednici po razredima - se takmice za BOB titulu, tj titulu Prvaka Rase. A Prvaci Rase u revijalnom (tkz BIS-Best in Show) programu se takmiče za Prvake Grupa (BOG - Best of Group), kojih, znamo, po FCI klasifikaciji ima 10. Konkretno, rodezijac je 6. FCI gr. Nakon BOG izbora, svi pobjednici po grupama se takmiče za BIS (Best in Show) izbor. Srecno u svakom slucaju Share this post Link to post Share on other sites
Kali_011 Report post Posted November 24, 2017 Sve mi je jasno! Hvala @Petite i @tuncay puno! Share this post Link to post Share on other sites