Petite

Izlozbeni pochetci

Recommended Posts

Kako u stvari dodjemo na ideju da izvedemo psa na izlozbu?

Vjerovatno tako sto smo vidjeli nekoga da se sprema na izlozbu, sto smo procitali u novinama nesto o tome, sto smo vidjeli plakat sa podatcima za odrzavanje neke izlozbe, sto smo vidjeli na Tv-u reportazu s neke izlozbe , sto smo na WWW pronasli nesto o tome ....

Neki  su poceli samo kao posmatraci, neko slucajno, a neko namjerno - znaci odlazili su na izlozbe kao posjetioci s namjerom da udju u kinoloske vode s jasnim ciljem i vec odabranom rasom (ne i jedinkom). Tu su vidjeli rase koje su izlagane, posmatrali razne nacine izlaganja (u zavisnosti od rase) - vidjeli mnogo razlicitosti u rasama, nacinima izlaganja, ponasanju pasa, ponasanju vlasnika i jos mnogo drugih lijepih a nazalost i ruznih stvari. Tu se posjetiocu ukaze prilika i da upozna neke od izlagaca, da postavi par pitanja o rasi ... pa nerijetko nakon toga taj posjetilac (posmatrac) i sam dodje na ideju da kupi izlozbeni primjerak psa i sam pocne da izlaze.

Ima onih koji su na svoju prvu izlozbu otisli upravo kao izlagaci (i ja sam jedna od takvih) - pa tako 'na bojnom polju' upoznaju sve ono sto bi trebalo da poznaju da bi mogli da kazu da su 'izlagac' - u stvari tek kada tako dodju u ring - shvate kako nista ne znaju i koliko u svemu tome ima 'sve ima svoje zasto i zato'.

Ali da mi krenemo nekako od pocetka

Znaci da biste mogli da idete na izlozbu kao IZLAGAC - treba da imate psa (pse) s urednom rodovnom knjigom, potvrdom da je pas zdrav i da u neku ruku budete upoznati sa osnovnim pravilima izlaganja (ima vise vrsta izlozbi, no o tome cemo drugom prilikom). Imajte u vidu, da vecina uzgajivaca svoje pse hvali, stence predstavlja kao vrhunske, ali da NISU svi takvi. Nisu, jer je prosto nemoguce da svi psi i stenci budu vrhunski. 

Priprema psa za izlozbu

Da vi ne biste bili 'crna ovca' na izlozbi, vas pas treba da bude upoznat s nekoliko situacija koje ce morati da prodje na izlozbi.

Pas treba da bude naviknut na povodac i ogrlicu. - u ring cete uvoditi psa, znaci vas pas treba da bude naviknut na povodac i ogrlicu, da ide uz vas, da ne skida ogrlicu, da se ne trza. Psa na povodac i ogrlicu ucite takodje od malena - stavljate mu ogrlicu, vjerovatno ce na pocetku biti valjanja, cheshanja, pokusaja da se skine to strano tijelo s vrata, no vremenom ce shtenac da se navikne na to. Preporucila bih da ne drzite psu stalno ogrlicu na vratu (ukoliko bas nije neophodno), posebno metalnu, jer ona cesto osteti dlaku - ako bas treba da drzite ogrlicu, uzmite neku ogrlicu od prirodnog materijala, mekanu.

Sa povodcem je slicno, znaci kad se pas navikne na ogrlicu, jednostavno uzmete kraci kanap i vezete psu oko vrata da on to onako sam nosi/vuche po stanu (dvoristu). Na pocetku ce ga sve to iritirati, hvatat ce to uze (ne bih preporucila lanac), vuci ga tamo amo, no brzo ce to prestati da ga iritira i to ce prihvatiti kao normalno.

Tek onda mozete da predjete na pocetnu vjezbu vodjenja na povodcu. Te vjezbe na pocetku izvodite u zatvorenom prostoru uz nesto hrane ili igracku kao mamac - nemojte da se natezete sa psom, da ga stavite u situaciju da trza ili slicno, jednostavno psa namamite da ide gdje vi hocete, uz lijepe rijeci i naravno pohvalu kada to uradi. Nemojte ocekivati da ce pas odmah da ide pored vas kao da je godinama vjezbao, za sve to treba vremena, strpljenja i mnogooooooooo ljubavi.

pregled zubala - sudija ce da pod obavezno pregleda zubalo vasem psu, nebitno u kojem razredu bio prijavljen. To treba da ucite psa od malena, lagano, sve po malo.

Znaci nema razvaljivanja vilice stenetu da biste ga naucili da pregleda zubalo - tako cete samo postici suprotan efekat. Radite to lagano, mazite psa, pa prvo ga ucite da mu samo dirate njusku i pomalo dizete usnice, da pogledate zube s vanjske strane. Kada pas prestane da reaguje, tj kada vidite da takav pristup pas prihvatakao normalan, krenite dalje - a to je da mu prvo podignete usnice s prednje strane kako biste vidjeli prednji dio zubala i zagriz - a onda podizite usne dalje, malkice okrecuci glavu psa u stranu radi boljeg pregleda (ne previse). Kada vidite da je pas i taj dio savladao tako da to prihvata kao normalno, lagano mu otvorite vilicu, s dva prsta lagano pritisnite jezik, da bi sudija mogao da vidi unutrasnjost zubala. Dobro pazite da psu prilikom navikavanja na pregled/pregled zubala ne pritisnete nosnice, pa da ne moze da dishe - ako mu pritisnete nosnice, pas ce se otimati makar i vec bio naviknut an pregled zubala.
OBAVEZNO nakon toga pomilujte psa i kazite mu par finih rijeci tj pohvalite ga.

Prije pregleda zubala u ringu - psu naredite da sjedne, a vi zakoracite preko psa (tj 'najashite') i tako pokazujte zubalo psu ili tako drzite psa dok sudija sam pregleda zubalo. Tako cete najlakse da kontroliste psa da ne dodje do neke nezeljene situacije (ujedanja, otimanja, skidanja ogrlice i slicno), jer ne zaboravite

'svaka agresivnost psa prema covjeku ili covjeka prema psu povlachi diskvalifikaciju' - bar je tako na svakoj iole normalnoj izlozbi.

Ovo 'najahivanje' je dobra metoda za vece rase, dok sa malim rasama treba da upotrijebimo ruke tj da drzimo psa rukom na stalku (ako se pas izlaze na stalku) ili na podijumu.
Neke sudije zahtjevaju sa sami pregledaju zubalo psu, ali to se dozvoljava SAMO ako je pas dobro uradjen. AKo ima ijedna sumnja da bi pas mogao pokazati agresivnost i da ne mozete da ga kontrolisete, sudiji kazite da cete VI da otvorite vilicu psu (obratiti paznju na ruku sudije, znaci NE SMIJE(te) zacepiti nos psu pri pregledu zubala, jer ce naravno da se otima jer mora da dise)
15g2u4w.jpg


pregled testisa - to je isto nesto sto ce muski predstavnici trebati da prodju ukoliko se pojave u ringu. Na taj dodir takodje treba da naviknete psa ranije, slicno kao kod pregleda zubala, znaci polako milujete psa od vrata preko trbuha i slabina do zadnjeg dijela, blago predjete rukom preko testisa i spustate ruku niz slabinu. To je nesto sto ne smijete da radite brzo, grubo, i neocekivano, jer vecina muzjaka ce onda da reaguje burno. Kada sudija zatrazi da pregleda testise psa, jednom rukom drizte psa za povodac-ogrlicu, da drugom ispod stomaka. Neke sudije traze da psa podignete na zadnje noge i tako pregledaju testise, no to je moguce samo kod kratkodlakih primjeraka, ali svaki iole ozbiljan sudija ce traziti da rukom pregleda testise, jer je nedostatak testisa mana za diskvalifikaciju.

Da naviknete psa na dodir.
To je takodje nesto sto psa treba da ucite od malena. Da se ne trza na dodir, jednostavno da navikne da mu se nista ruzno nece dogoditi ako ga dodirujete. Vremenom, zamolite nekoga od ukucana ili prijatelja da to cini, tako ce pas da navikne da ne reaguje burno na tudje dodire. Ukoliko vasa rasa spada u rase koje imaju jak zastitnicki, cuvarski nagon, nemojte da vaseg psa dira neko bez vaseg prisustva - tu bih svakako preporucila da imate kavez na izlozbi - najebezbolnije je i za vas i za psa. Posebno ako je pas jos mlad i nije obucen.

Neka pas navikne na prisustvo drugih pasa - to takodje treba da radite mnogo prije no sto se pojavite na izlozbi. Zamolite prijatelje koji imaju pse da se nadjete na nekom neutralnom terenu, ali morate biti oprezni da psa - posebno dok je jos stene, ne pustate sa drugim dominantim primjercima, to moze da dovede do toga da drugi (obicno) veci pas preplasi vaseg stenca i da mu ta trauma ostane dugo u sjecanju, sto ce se svakako pokazati na izlozbi gdje ce biti veliki broj pasa. Najbolje vam je da nadjete nekog stenca iste ili rpiblizne dobi, po mogucnosti suprotnog pola, ili ako je pas stariji, da to bude neki mirni primjerak, navikao da se stenci igraju snjim.

No ako je vas pas takvog temparamenta da uvijek obraca paznju na druge pse, jednostavno se potrudite da mu paznju skrenete na nesto drugo, na vas, na vodica, na igracku, ..... I tu je, za vrijeme dok cekate sudjenje, rjesenje kavez.

Jednim imenom ovo sve gore nabrojano se zove - socijalizacija.

Pas treba da stane u stav kako bi sudija bio u stanju da ocijeni vaseg psa. Znaci u zavisnosti koju rasu izlazete, treba da ste prije no sto pocnete i sami da izlazete, upoznati s tim na koji nacin se radi prezetacija vase rase. Neke rase se postavljaju same u stav - znaci slobodan, obicno uz neki predmet kao marker, neke rase se postavljaju tako da ih vodic postavi i onda tako stoje, neke rase postavi vodic i drzi (glavu, bradu, rep ...). Neke rase se postavljaju na stalke (male rase).
Psi do 9 mjeseci ne ulaze u plasman za titule, nego mogu dobiti opisne ocjene, vrlo perspektivan, perspektivan, nepodoban .....
Psi preko 9 mjeseci, pobjednici razreda, ulaze u plasmane za titule, tkz finale, razred mladih i pobjednici ostalih razreda.

Nemojte da se iznenadite ako vas pas na svojoj prvoj izlozbi bude van sebe, ne bude htio da stane, ne dozvoli rpegled zubala i slicno - cak i ako je sve to s vama prije izlozbe (kod kuce) radio bez prijekorno. Sve je to za njega novo, i nemojte da budete ljuti na svog psa, umirite ga, neka osjeti da ima vasu podrsku- vjerovatno ce na sledecoj izlozbi biti bolje, dok se malo navikne i shvati da to nije nista strano ni strasno.

Pas za izlozbu treba da bude uredan i cist.
Znaci, pas se na izlozbi treba pokazati u punom svjetlu. Ukoliko je vas pas kradkodlaki, iscetkajte ga, obrisite krpom neka se svaki mishic ocrtava. Ukoliko imate psa koji ima pdodlaku, ischetkajte poddlaku, a dlaku ocheshljate cheshagijom, pa shetkom i na kraju sredite krpom. Ukoliko imate psa kojeg treba trimati, firizirati, treba da ste upoznati s nacinom na koji se to radi, i pripremiti psa prije izlozbe. Stalak za sredjivanje, i rekviziti koji idu uz to (fen-ovi za sushenje, mashinice, trimeri, cheshljevi, vikleri, razni spray-ovi i slicno su neizostavni dio pribora vlasnika tih vrsta pasa)Prijavljivanje psa za izlozbu

Prijaviti psa za izlozbu treba u roku da bi organizator upisao ime vaseg psa u katalog koji se obicno shtampa nekoliko dana pred izlozbu.

Prijavu mozete da pronadjete kod nekog od uzgajivaca, u kinoloskom drustvu, na nekoj od izlozbi, u novinama, na internetu.

Nekada se prijavljivalo uglavnom putem fax-a,telefona ili su se davali podaci o psu nekom od organizatora koji ih je svrstavao u katalog -
danas su ostali svi ti nacini prijavljivanaj s tim sto je dodat jos jedan, vrlo efikasan nacin prijavljivanja - a to je internet.

U prijavi treba da upisete:
-ime psa
-ime roditelja
-datum stenjenja
-broj rodovnika

- razred u koji prijavljujete  

-velicinu (mali srednji veliki)
-boju i duzinu dlake (kratka-duga i nijansa)
-ime i adresu uzgajivaca
-ime i adresu vlasnika - tj vase podatke
na svakoj od prijava pise datu odrzavanja mjesto odrzavanja izlozbe, lista sudaca, izlagacki razredi, cijene izlaganja i uslovi izlaganja, satnica izlozbe ...

Priprema za polazak na izlozbu

Kako sam vec rekla - pas treba da ima rodovnik i uredan zdravstveni karton - pa prema tome - ta dva dokumenta nemojte da zaboravite kada krecete na izlozbu.

Ostalo sto obavezno ide uz psa je njegova posuda za vodu, kavez (ako ga imate, a moja preporuka je da ga nabavite jer cete tako lakse da kontrolisete psa a ujedno i da sprijecite pristup nepoznatim licima i drugim psima ka vasem psu), nesto hrane, cebe, i poneka igracka da bi pas imao na sto da obraca paznju. Vama bih savjetovala da ponesete za sebe stolicu na rasklapanje da mozete da sjednete (jer na vecini nasih izlozbi takvo nesto nije obezbjedjeno), i ukoliko znate da na tom terenu nema hladovine, da ponesete suncobran - lakse cete podnositi vremenske (ne)pogode i vi i vas pas.
Dovoljna kolicina vode za psa i vas se podrazumjeva - iako na vecini izlozbi ima osiguran pristup tekucoj vodi.

Organizujte se tako da vam ostane dovoljno vremena za putovanje, nekoliko usputnih stajanja (ako je izlozba par casova voznje ili duze), imajte na umu vrijeme koje ce vam trebati da pronadjete parking, da izvedete psa da se olaksha prije ulaska u izlozbeni prostor (ne ring, no prostor izlozbe) i vrijeme koje ce vam trebati da uzmete izlagacku prijavu (ukoliko organizator nije prijavu vec raspodjelio po ringovima), da utvrdite gdje je vas izlagacki ring, da pronadjete mjesto gdje cete se smjestiti i napokon - mjesto da se smjestite. Obicno uz pomagaca, to sve ide lakse. Ukoliko imate psa koga treba sredjivati -fenirati-viklerati prije izlozbe (dugodlake rase pasa) - razlog vise da dodjete ranije da biste pronasli odgovoarajuce mjesto jer vam je potreban prikljucak struje.
Znaci - mislite na vrijeme :think:

Kada se smjestite, raspitajte se u ringu kada je na redu za sudjenje vasa rasa (na nekim izlozbama je to napisano na ogalsnoj ploci pored ringa, ako se sudija drzi redosljeda).

Izlagacki broj stavite na vidno mjesto na majici ili rukavu.

Ulazak u ring

Sam ulazak u ring ce uslijediti nakon sto vas sudija (ili sekretar ringa, stazista u ringu) prozove po kataloskom broju.

NIKADA nemojte da stojite na samom ulazu u ring i smetate onima koji uvode / izvode pse iz ringa. Čak i ako čekate, zauzmite jednu stranu ulaza u ring.

Svaki sudija koji postuje kinoloski sudijski bon ton - ce vas pozdraviti i prije pocetka ocjenjivanja psa vam pruziti ruku i upitati vas koliko je star pas.

Slijedi pregled zubala, testisa, stavljanje psa u stav, hodanje/trcanje u krug, paralelno ili kako vec to sudija zahtijeva i pisanje ocjenske liste.
Sve vrijeme dok ste u ringu, trudite se da budete sto mirniji i sto prisebniji jer i pas osjeti vasu nervozu cak i ako se svim silama potrudite da je drzite u sebi. Ako ima vise pasa u vasem razredu, dok sudija ostalim psima pregleda zubala i testise, vi vaseg psa postavite u hlad (ako je izlozba na otvorenom), budite pored njega, i podrzavajte ga tiho mu tepajuci (da mu date samopozudanje, posebno ako mu je to prva izlozba).
U ringu treba da radite sve sto sudija zahtijeva.
Sudija ce traziti da pogleda hodove psu, neki u hodu, neki u kasu, u zavisnosti od ranga izlozbe (na specijalkama se to vise forsira) i od samog sudije (obicno sudije za ocjenu rada pasa vise forsiraju hodove i trcanje u duze stajanje u stavu radi provjere pripremljenosti psa za izlozbu). Znaci, vas pas i vi treba da budete jedan tandem, ne da pas vuce na jednu, a vi na drugu stranu, no da predstavljate jednu koliko toliko sloznu cjelinu.

pregled testisa
23sj7zb.jpg

hod
10rr2hi.jpg

kas

2s0l3b4.jpg

stav

fkthyx.jpg


Nerijetko nam se desi da smo nezadovoljni sudijskom ocjenom, no i mi treba da postujemo izlagacki bon ton i da se sudiji zahvalimo. Ako nismo zadovoljni sudjenjem i mislimo da smo osteceni, obicno ima zalbena komisija, no iz iskustva znam da zalbena komisija ima samo na papiru, a u praksi JOK, moj ej prijedlog da jednostavno vise ne izlazete psa kod sudije kod kojeg niste zaodovljni sudjenjem. To je nabezbolniji nacin za vas kao izlagaca/uzgajivaca da bojkotujete ne fer sudjenje na izlozbi. Ali, upamtite uvijek - vi treba da budete najrkitičniji prema svome psu. Vaša smjernica je standard. I ako sudac sudi izvan onoga što je propisano standardom, to nije ni dobar ni poželjan sudac. Jer i sudijka smjernica MORA da bude standard. Mnogo sudaca ima koji su uzgajivači. I njihova smjernica ne smije da bude ono što oni imaju u dvorištu, nego standard. Svima je smjernica standard. Još jedno svakako treba da imate u vidu - nemoguće je uvijek pobjedjivati. Čak i kada izgubite - ponašajte se sportski. Kinologija je sport. 
Nakon zavrsetka izlozbe, pustite psa van izlozbenog prostora da se olaksa, dajte mu da jede, da se napije vode, vi odahnite i krenite lagano kuci.

Evo jedne prijave za izlozbu, sa podacima koje je potrebno da ispunite da bi vas pas bio upisan u Katalog, sa naznacenim razredima takodje (preuzeto sa Najave Izlozbi)
dscn1950.jpg

dscn1954.jpg[/


Ima jos dosta toga o ovoj temi da se napise, no nekom drugom prilikom - mislim da je dovoljno - za sada...

zivjeli vi meni i srdačan kinološki pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Nenad
Nakon zavrsetka izlozbe, pustite psa van izlozbenog prostora da se olaksa

Dajte psu da se olaksa i prije izlozbe (kod kuce, prije puta) i za vrijeme izlozbe na za to predvidjenim mjestima. Inace bi psa mogla uhvatiti potreba bas u vrijeme kad ste u ringu a to nije nimalo zgodno, a i pas je nervozan pa se ne moze pokazati u najboljem svjetlu. :idea:

Neki izlagaci prakticiraju metodu sa sibicom, koja se meni bas i ne svidja, ali...

Share this post


Link to post
Share on other sites

SJAJAN TOPIK !!!!bas o ovome treba pregrst razmena misljenja.

Ja bih samo nekoliko stvarcica dodala....

Prije pregleda zubala u ringu - psu naredite da sjedne, a vi zakoracite preko psa (tj 'najashite') i tako pokazujte zubalo psu ili tako drzite psa dok sudija sam pregleda zubalo. Tako cete najlakse da kontroliste psa da ne dodje do neke nezeljene situacije (ujedanja, otimanja, skidanja ogrlice i slicno), jer ne zaboravite......

ukoliko postoji mogucnost da se pas "trza" ili cima unazad,kad ste ga vec "zajahali" onda lagano cucnite uz njega ,osecace se zasticenije i smirenije.Naravno ovo vazi za vece pasmine.

Pas za izlozbu treba da bude uredan i cist.

Znaci, pas se na izlozbi treba pokazati u punom svjetlu. Ukoliko je vas pas kradkodlaki, iscetkajte ga, obrisite krpom neka se svaki mishic ocrtava. Ukoliko imate psa koji ima pdodlaku, ischetkajte poddlaku, a dlaku ocheshljate cheshagijom, pa shetkom i na kraju sredite krpom. Ukoliko imate psa kojeg treba trimati, firizirati, treba da ste upoznati s nacinom na koji se to radi, i pripremiti psa prije izlozbe. Stalak za sredjivanje, i rekviziti koji idu uz to (fen-ovi za sushenje, mashinice, trimeri, cheshljevi, vikleri, razni spray-ovi i slicno su neizostavni dio pribora vlasnika tih vrsta pasa)

...ja to krace kazem OKUPAJTE PSA,nedozvolite da kao mnogima sudije skrecu paznju da im se pas jako neprijatno oseca i da nakon vaseg psa sudija trazi da opere /dezinfikuje ruke,znaci kada+cesalj+fen i uspeh zagarantovan :wink:

Iz poverljivih izvora jedan pas dobio je drugo mesto na Evropskoj izlozbi jer mu je sudija koji inace preferira higijenu kod izlozbenih pasa rekao da mu je pas ne okupan tj masan je ili ako god, a kad su vec nijanse bile u pitanju to je presudilo,sto znaci da je ipak jako bitno.

Sibica ....hmmmm :roll: sta jos ljudi nece izmisliti samo da se ne bi malo vise trudili........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odličan topic! Svaka čast!

Poučena neugodnim iskustvom s nedavne izložbe htjela bih upozoriti da je vrlo bitno ponašanje u samom ringu. Prezentirajte svog psa u najboljem svjetlu i ono što je vrlo bitno- ne ometajte druge natjecatelje u ringu! Dakle kad trčite, postavljate psa pazite na RAZMAK između vas i ostalih natjecatelja. Niti izlagaču niti sucu neće baš biti milo da vidi kako psi đipaju jedni po drugima a ukoliko imate dominantniju pasminu ni drugom psu se baš to neće svidjeti i moglo bi završiti svakako. Izvan ringa se slobodno mogu igrati ali u ringu se zahtjeva određeno ponašanje koje ukoliko nije zadovoljeno može rezultirati diskvalifikacijom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cao,moj pas ima skoro 6 godina jel nije mator za izlozbu?pozz

Nije. :)

Do 8. godine ima fore da bude u zrelima, a posle toga prelazi u veterane... ali ni tada nije "mator", ne brini!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prije pregleda zubala u ringu - psu naredite da sjedne, a vi zakoracite preko psa (tj 'najashite') i tako pokazujte zubalo psu ili tako drzite psa dok sudija sam pregleda zubalo. Tako cete najlakse da kontroliste psa da ne dodje do neke nezeljene situacije (ujedanja, otimanja, skidanja ogrlice i slicno), jer ne zaboravite......

Ili jednostavno psa ucite od malena da dok je u stavu da da mu sudija sam pregleda zube ili ukoliko sudija to nece onda da vi pokazete ali je pas i dalje u stavu. Ljepse je za vidjeti i sudije to vole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram na ovoj temi da kazem da je decko izveo u ring zenku zlatnog retrivera staru dve godine(prvi put izlaze) i na psu je bila ni manje ni vise nego bodljikava metalna ogrlica koja je pri tom vec bila nacisto zardjala.kada je sudija pitala sto je izveo sa takvom oglicom,on je samo odgovorio pa sa njom mi ne vuce kad je vodim... :shock: :shock:

Share this post


Link to post
Share on other sites

znaci ja bi trebala da odem da vidim kako to ide pa kad naucim moju Lilly da tek onda idem... a jel smem ja nju da povedem na izlozbu iako neucestvujemo???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako bi ti i bilo najbolje. Samo ponesi potvrdu da je pas vakcinisan, da te puste da udjes u izlozbeni prostor.

Mnogi tako rade tj navikavaju stence na atmosferu izlozbe, posebno u halama (ima pasa koji se bolje 'pokazuju' na otvorenom, a ima ih koji se bolej 'pokazuju' u halama).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tako bi ti i bilo najbolje. Samo ponesi potvrdu da je pas vakcinisan, da te puste da udjes u izlozbeni prostor.

Mnogi tako rade tj navikavaju stence na atmosferu izlozbe, posebno u halama (ima pasa koji se bolje 'pokazuju' na otvorenom, a ima ih koji se bolej 'pokazuju' u halama).

hvala na brzom odgovoru :))

vakcinisan protiv besnila ili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlica tema koja mnogima je potrebna jer ne znaju kako izvesti psa na izlozbu ,svaka cast Petite! :)

LiLlY-Z trebalo bi da imas zdravstvenu knjizicu koju dobijes od veterinara,gdje imaju upisane vakcine koje su primljene,i ima strana na kojoj pise da je pas zdrav ,naravno tu mora veterinar da udari pecet i potpisati se!ILi jednostavno neki papir gdje pisu vakcine koje je dobio (stenecak,bjesnilo) i da se napise da je pas zdrav ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Odlica tema koja mnogima je potrebna jer ne znaju kako izvesti psa na izlozbu ,svaka cast Petite! :)

LiLlY-Z trebalo bi da imas zdravstvenu knjizicu koju dobijes od veterinara,gdje imaju upisane vakcine koje su primljene,i ima strana na kojoj pise da je pas zdrav ,naravno tu mora veterinar da udari pecet i potpisati se!ILi jednostavno neki papir gdje pisu vakcine koje je dobio (stenecak,bjesnilo) i da se napise da je pas zdrav ;)

imamo tu knjizicu :) samo ja u njoj nevidim nigde tu stranicu da je zdrava.al ipak hvala pitacu veterinara on valda zna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam staforda starog 9 meseci,i neke stvari ovde stvarno nalazim teske...Molio bih nekog ako moze da mi pomogne.

Pas mi je jako temperamentan,i dok ga setam imam velike muke ako vidi drugo psa-odmah zeli da ga dominira i vuce ka njemu (ne znam sta bi bilo na izlozbi tek gde ima mnoogo pasa).

Zatim,ne znam da li je to zbog mladosti ali cim mu neko pridje rukom da ga pomazi on skace i hoce da gricne ali sve u igri, i ne znam kako da ga odviknem od toga :(

A tek za zube da ne ricam :(

Ako imate neki savet,dajte,dobro ce mi doci...

Share this post


Link to post
Share on other sites

E super tema, koja mi bas treba. Planiram u decembru da izvedem psa (zlatni retriver, 9 meseci) na izlozbu u Beogradu. Kazu da je ova najaca i najstorzija, a nama je prva, ali ta mi je najbliza. Procitao sam napisano i imam jos par pitanja. Koliko traje cela prica, dok udjes i izadjes iz hale(otprilike). Da li su sudije "babaroge"? Ako je izlozba ujutru da li dati psu dorucak ili da li ga izvesti u setnju i sl.? Za zube... ja njemu ne perem zube, da li bi trebao pred izlozbu? Moj pas slusa ali nije bas dresiran i policiski pas a i prvi mu je put, pa jel sve mora da bude perfekno ili su dozvoljena neka odstupanja? I posto je on u dvoristu, tako da nema ustaljen termin kad ide napolje da vrsi nuzdu da li je normalno ako se tu i tamo negde upiski/ukaki ili je to katastrofa(ne mislim na ring nego na halu uopste). Imam jos pitanja ali ajde da resimo prvo ova.

Hvala i poz. svima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da krenemo redom.....

...... Koliko traje cela prica, dok udjes i izadjes iz hale(otprilike).

Ceo događaj (odn. izložba) po pravilu traje do nekih 16h, recimo.... nekad manje a nekad i više... ali to se tebe kao izlagača samo jednog psa ne mora mnogo ticati. Ticalo bi te se za slučaj da tvoj pas zablista tog dana i pokupi sve prve plasmane koji su mu shodno razredu dostupni i dogura do BIS-a (Best In Show) koji obično počinje negde oko 15h (da li bi trebalo ranije... ili je čak i kasnije... nisam sigurna).

Važno je jedino da dođeš na vreme (pre izložbe češ ionako dobiti obaveštenje o tome kakva je satnica izložbe), jer na našim izložbama ne možeš znati unapred u koje vreme će baš tvoj pas biti na redu. A sad ako imaš sreće i ne bude neplaniranih okolnosti, a čini mi se da su na predstojećem BGD CACIBu zlatni retriveri kod Sanje Vreteničić uz kokere, možeš da se nadaš da ih se ne prijavi mnogo, međutim lako se može desiti da se suđenje malo otegne i bez obzira na broj pasa koji će se pojaviti u vašem ringu. Bilo kako bilo, samo ocenjivanje se po pravilu u većini ringova završi do 13h-14h tako da to možeš računati kao vrlo komotno vreme za pakovanje čak i u idealnoj hipotetičkoj pretpostavci da tvoja rasa bude poslednja kod dodeljenog vam sudije, a da tvoj pas briljira na svojoj prvoj izložbi (pa više puta ulazi u ring, sve do izbora za BOB).

Da li su sudije "babaroge"?

Zavisi koje. :mrgreen:

Ako je izlozba ujutru da li dati psu dorucak ili da li ga izvesti u setnju i sl.?

Bolje je izvesti psa, čak i u dužu šetnju nego inače jer izložba za psa može da bude i popriličan stres i napor prvi put. Najbolje je kada i dok ste na izložbi, izađeš u pauzama sa psom malo napolje čisto da se osveži malo, posebno kada mu je to prvo iskustvo te vrste.

Doručak - bolje ne. Vode mu treba dati i imati je ceo dan pri ruci koliko psu treba, a taj doručak može i da prsekoči. Ako je baš mnogo nestrpljiv... ponesi mu (ili kupi na licu mesta) neke sitne grickalice za pse čisto da mu se nađe, a onaj pravi obrok ipak neka ga sačeka posle izložbe kad se malo odmori.

Za zube... ja njemu ne perem zube, da li bi trebao pred izlozbu?

Sudiju pre svega zanima da li pas ima onoliko zuba koliko Standard od njega to traži i da li mu je zagriz pravilan ili ne. Da li ti psu zube pereš ili ne - za sudiju nije od velikog značaja. Naravno, ukoliko smatra da treba, savestan sudija vrlo rado posavetuje izlagače po pitanju uzgoja, ishrane, nege itd.

Moj pas slusa ali nije bas dresiran i policiski pas a i prvi mu je put, pa jel sve mora da bude perfekno ili su dozvoljena neka odstupanja?

Pa sad... bitno je da se tvoj pas ne otima niti tebi kao vodiču niti sudiji dok ga pregleda, kao i da ne napada druge pse u ringu. Tebi je u interesu da se ponaša pristojno i da dozvoli da bude prikazan u najboljem svetlu, međutim, s obzirom da je u pitanju mlad pas i prva izložba... progledaće vam se kroz prste sad više nego ikad. :)

I posto je on u dvoristu, tako da nema ustaljen termin kad ide napolje da vrsi nuzdu da li je normalno ako se tu i tamo negde upiski/ukaki ili je to katastrofa(ne mislim na ring nego na halu uopste).

Neće biti ni prvi ni poslednji. :) Imaju oni tamo čistače koji idu okolo i koliko-toliko uklanjaju gomilice koje su psi ostavili. U principu, red bi bio da i ti pokažeš malo solidarnosti kao vlasnik i poneseš neku kesicu za slučaj da se tvoj pas uneredi na sred puta. Međutim, u BGD-u je to vrlo redak prizor, a i prilična je gužva... pa nije uvek ni lako pokupiti za svojim psom. Moji psi, srećom, to obavljaju samo na travnjaku, pa im hala sa te strane nije dovoljno "inspirativna" na čemu sam im zahvalna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sjajno. Hvala na odgovorima . E sad me zanima jos, ako nisam zahtevan i ako nisam izostavio negde na forumu, koja je procedura. Tipa ja dodjem tamo, nadjem u koma sam ringu i u koliko sati a kako ide dalje? Jel odmah ulazim u ring pa tu pada pregled psa ili pregled je van ringa a u ringu neka dr. ocena i sl? I to sto si napomenula, ulazim u ring jednom ili vise puta, samo u jedan ring ili i u neku dr.? Mada ja se nadam da ce mi se samo kasti :idea: i da je to ok organizovano. Nadam se.

Inace pas mi je skroz normalan, slusa, ne otima se, nije plasljiv, uzasno miroljubiv i druzeljubiv i nekidise na dr. pse.

E moj jos uci da kaki i piski po travi. Posto u dvoristu ima dosta betona, njemu je bas beton prava inspiracija. Joj koliko puta je na pesackom ispred 59-ke :oops: . Naravno kese nosim i nosicu.

poz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dođeš na izložbu, prvo nađeš kancelariju gdje daš potvrdu o prijavi psa na izložbu (koju dobiješ na kućnu adresu) ili kažeš ime i prezime i onda ti oni daju- ne znam kako je na Beogradskoj izložbi ali obično dobiješ katalog i obavezno broj psa koji moraš imati na sebi kad ulaziš u ring. Nađeš ring, utaboriš se kraj njega (poželjno je ponijeti stolice, obavezno zdjelicu za psa za vodu i pomogućnosti boks za psa- iz više razloga- da pas ne bude pod stresom, da izbjegneš napade drugih pasa, da pas ima svoj mir itd). I tako čekaš svoj red, provjeriš u katalogu koji si na redu i pratiš ring gdje će voditelj ringa prozvati onoga tko je idući. Prozivaju po razredima. Znači svi mladi mužjaci ulaze istovremeno u ring, postavlja ih se pred suca i onda slušaš što ti sudac kaže. Ocjenjuju se jedan po jedan i onda se svi koji su dobili ocjenu odličan natječu za titulu prvaka razreda mladih. Pas koji dobije titulu prvaka razreda mladih se kasnije s kujom koja je dobila PRM natječe za junior best of breed, a junior best of breed kasnije za best of breed.

Sretno!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na odgovoru/odgovorima. Ja mislim da imam sve osnovne info. a Vi ako imate neke predloge, sugestije za nas novajlije samo udrite.

Ja pre svega ocekujem dobru zabavu i druzenje, da se vratim sa izlozbe pun utisaka i srecan(dobro pas i ja), i jedno lepo iskustvo. Valjda nece biti kao, svojevremeno, kad sam se vracao sa ispita..... koji sam pao :D

poz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne mogu da se setim tacno a ni da trazim...kako bese za PRM, da li treba kod razlicitih sudija ili nije vazno samo da su tri...?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.