Danijela

PSIHOLOŠKI RAZVOJ ŠTENETA PO FAZAMA - II DEO

Recommended Posts

Psihologija pasa

PSIHOLOSKI RAZVOJ STENETA PO FAZAMA - II deo

U prvom delu ovog teksta bile su opisane faze razvoja steneta od rodjenja pa do 8. nedelje zivota. Taj tekst mozete procitati ovde:

http://balkancinology.com/dogs/viewtopic.php?t=753

U drugom delu teksta opisane su faze koje nastupaju nakon drugog meseca zivota steneta, pa do kraja puberteta.

Faza socijalizacije (od 8. do 12. nedelje zivota)

Pod pojmom socijalizacije podrazumevamo ucenje pristupanju zajednici. Upravo pocetak faze socijalizacije - osma nedelja zivota steneta izgleda kao najbolji period za njegovo odvajanje od majke i brace i sestara iz legla, kao i za prilagodjavanje domu novog vlasnika. Ovo prilagodjavanje je podjednako vazno kada covek i pas zive zajedno, a takodje i za obuku, posto se tokom tog vremena stvaraju osnove za kasniji unutrasnji zivot psa. Neki odgajivaci smatraju da je bolje ako se stene preuzme sa dvanaest nego sa osam nedelja. I jedno i drugo je prihvatljivo, ali treba obratiti paznju na neke okolnosti da bi se izbegle teskoce koje mogu nastati.

Ako stenad ostane u leglu do dvanaeste nedelje zivota socijalizacija ce se nastaviti uz majku, bracu i sestre. U jedanaestoj nedelji pocinju borbe za polozaj u leglu koje mogu biti jako pozitivne jer ucvrscuju osecaj sigurnosti steneta u ophodjenju sa drugim psima. Stene ce navici da se ni u najvecoj guzvi, ni kod naoko najdivljijeg medjusobnog hvatanja nece nista lose dogoditi. Ozlede sprecava prirodna kocnica ujedanja. Dakle, ne trebamo se plasiti da ce zbog ovih borbi za polozaj u coporu pas kasnije naginjati tucnjavama. Naprotiv, kod kasnijih tuca na ovaj nacin socijalizovan pas nece ujedati iz straha. Ako stene ostane u leglu do dvanaeste nedelje svakako treba da nastavimo sa vezbama kontaktiranja sa covekom, sve do predaje novom vlasniku. Tako ce se i u leglu najsnaznije stene navici na autoritet ljudskog partnera. Prisila se ne sme primenjivati, ali odredjene granice se moraju dosledno postaviti ako bi stene postalo bezobrazno. Za to bi se u slobodi postarali roditelji steneta. Ako je odgajanje prepusteno kuji i muzjaku, muzjak ce preuzeti glavnu ulogu. On pokazuje stencima sta im je dozvoljeno a sta ne. Na ovaj nacin mladi pas ce upoznati autoritet i nauciti kako da ga postuje. Stene uci kako da bude podredjeno. Ovakva podredjenost je prakticno uslovljena svakodnevnom igrom psa sa stenetom. Te igre imaju znacajnu ulogu za kasniji zajednicki zivot psa u drustvu. S tim u vezi, obuka steneta od strane roditelja je daleko od antiautoritativne. Ljudsko preuzimanje ili zamenjivanje uloge psa ili kuje u obuci steneta treba da se odvija na slican nacin. Iskljucivo "ljubavlju" pas ne moze biti obucen kao sto bi to bio ponavljanim prakticnim primerima od strane roditelja.

Ako preuzmemo stene u starosti od osam nedelja moramo voditi racuna da se cesto igra sa drugim psima i da vezba svoj nagon dominiranja. Sigurno je bolje preuzeti stene od osam nedelja ako je u leglu ostalo samo sa majkom. Argument da se stene od osam nedelja lakse veze za vlasnika je tacan, ali je to mac sa dve ostrice, jer nikad se ne zna da li ce buduci vlasnik jednog dana psa morati dati ili na neko vreme ga napustiti. Tada bi za zivotinju bilo bolje da nije vezana samo za jednu osobu. Svaki boravak u leglu duzi od dvanaest nedelja mogao bi lose delovati na buduceg radnog psa. Nepodnosljivost i prevelika agresivnost samo su jedna od posledica. Kod zivotinje koje cak mesecima ostanu u odgajivacnici moze se sa sigurnoscu racunati na promenu naravi i na to da ce tokom celog zivota slabije saradjivati sa covekom.

Neophodno je da se covek igra sa stenetom i kroz igru ga uci, kako bi ga preorijentisao na sebe. Stoga, kao pravilo, na pocetku ove faze sa stenetom bi se trebalo baviti i novi vlasnik bi trebao da preuzme ulogu oca-psa iz psece zajednice. Stene ce biti ukljuceno u ljudsku porodicu i morace da nauci da se ponasa u skladu sa njom. Ovo preorijentisanje se postize bez smisljene obuke, oponasanjem psa u odgovarajucoj situaciji. Kada je ponasanje steneta nepozeljno, umesto ujeda majke za potiljak i vrat, stene cemo uhvatiti za kozu na vratu i snazno protresti, a ako je moguce odignuti ga, a zatim spustiti. Cesto se moze uociti kako psi roditelji ujedaju stene za njusku; covek bi trebao jednom rukom cvrsto da drzi stene za kozu na vratu, a drugom da ga uhvati za njusku, potisne na dole, kako bi stene osetilo pritisak. Ova kazna, koja treba da bude malo bolna, mora biti pracena odlucnom komandom. Kasnije, sama komanda ce biti dovoljna da zaustavi nezeljeno ponasanje steneta. Ovo oponasanje psa ili kuje daje bolje rezultate od udaraca, koji cesto u odgoju rezultira pojavom stidljivosti i straha psa od ruku. Sve ovo rezultira dobro socijalizovanim psom koji se ponasa pozitivno medju ljudima i spreman je za kasniju obuku. S obzirom da se od mladog psa ocekuje da se kasnije ponasa odgovarajuce i prema drugim psima, ovo je period kada ga treba sto vise voditi medju njih. Medjutim, novi vlasnik obicno drzi stene izolovano u stanu ili dvoristu, gde ono nema nikakav kontakt sa drugovima svoje vrste. Ova greska se obicno pravi zbog brige da nevakcinisano stene moze biti inficirano preko drugih pasa. Velika je greska drzati stene izmedju osme i dvanaeste nedelje ograniceno u cetiri zida ili dvoristu, ili ga podizati u narucje kada mu pridje drugi pas.

O znacaju igre izmedju izmedju coveka i psa smo vec govorili. U praksi to znaci da se zudnja i zelja za ucenjem uspostavlja tokom ovog perioda. Zajednicka igra tokom faze socijalizacije je okrenuta krajnje ka zadovoljstvu. Nagon za zajednicku saradnju (akciju) razvijen kod steneta, sada se moze sa velikom lakocom fantasticno iskoristiti na svaki moguci nacin i uspostaviti osnova za kasnije obavljanje radnih vezbi. Evo dva primera koji to dokazuju. Tokom ovog perioda mladi pas dobrovoljno trazi svog vlasnika jer oseca pravu potrebu za kontaktom. Ako ga ne vidi koristice njuh da bi ga pronasao, i osnova za rad na tragu moze

biti postavljena na ovaj nacin. Drugo, svako normalno stene ce vratiti baceni predmet jer zeli da se igra sa svojim 'vodjom'. ovo se takodje moze lako iskoristiti kao priprema za kasniji ozbiljan rad sa aportom.

Zajednicka igra pruza jos mogucnosti. Pocetak i kraj igre odredjuje "vodja copora", u ovom slucaju covek, clan viseg nivoa. Dakle, covek odredjuje kada i koliko dugo ce trajati igra. Ako se ta odluka prepusti psu, kasnije moze doci do poteskoca u vezi sa hijerarhijskim poretkom. Ovo je period kada se stepen ujedanja moze dobro kontrolisati kroz zajednicke igre 'borbe'. Psi koji pokazuju nadprosecnu sklonost ka ujedanju se takodje mogu kontrolisati u ovom dobu cvrstim stiskom, ako bi pokusao da scepa ruku. Zeljene radnje postignute kroz igru se mogu lako pojacati pohvalama i nagradama, dok se nezeljene aktitvnosti obuzdavaju kaznama. Igra tokom faze socijalizacije s jedne strane ima funkciju ucvrscivanja grupe, a s druge strane pas otkriva da u zajednickim igrama vise uziva, i samim tim su efikasnije. Na kraju, igre omogucavaju da se steknu nova iskustva, korisna zajednicu coveka i psa. Navodna "slabost karaktera psa" je cesca zbog greski u radu sa psom i zbog pogresnih postupaka u obuci tokom ove faze. Postoji previse "uslovljavanja". Medjutim, od osnovnog znacaja je doslednost vodje, koju stenad stalno iskusavaju. Time je postavljena osnova za prihvatanje psiholoske prednosti viseg nivoa. Iznad svega je to doslednost coveka, koja je najvaznija. Mladim zivotinjama dogadjaji i iskustva u okviru njihovog okruzenja imaju veoma vaznu ulogu za kasnije osnovne stavove kao odraslih jedinki, a takodje i za formiranje karaktera. Sve ovo se moze porediti sa programiranjem kompjutera. Jedno specificno iskustvo u okviru "osetljive" faze je nekada sasvim dovoljno da se utvrde, ne samo zeljene, vec i nezeljene karakteristike, kao sto je plasljivost ili agresivnost. Sistematicno istrazivanje okoline takodje zauzima mesto u ovom periodu zahvaljujuci istrazѕivackoj i radoznaloj prirodi steneta. bitne osobine koje je zivotinja nasledila mogu se pojacati intenzivnim vezbanjem, kao i kroz zanimljivu igru - napad i odbranu i borbe oko plena, izmedju ostalog. Ako se porede najizrazitije osobine psa srednjeg uzrasta sa osobinama njegovog vlasnika, veca slicnost se uocava kada je stene doslo kod vlasnika na pocetku faze socijalizacije, nego ako je doslo kasnije. Slicnosti ne postoje ako je u odnosu covek-pas pas taj koji je drustveno superiorniji. Praksa na zalost pokazuje da je to cesta pojava.

Faza uspostavljanja hijerarhijskog poretka

(od 13 do 16 nedelje Еѕivota)

Ovaj je period poznat i kao rani adolescentski period. Tokom njega štene ponovo jaèe naginje dominiranju, što vodi do ozbiljnih borbi za prevlast, ukoliko to ne potisnu ostali èlanovi njegove porodice. Štene pokušava da zagospodari vlasnikom, pa je potrebno uspostaviti oštre zabrane. Da kasnije ne bi došlo do neželjenih poteškoæa, štene sada mora da nauèi ko je gospodar u kuæi. Sada je poslednja moguænost da se upotpune nedostaci u socijalizaciji intenzivnim bavljenjem štenetom, mada to ne uspeva uvek. Takoðe je dokazano da ako se štene u ovom periodu ne izvodi pojedinaèno i redovno, lišava se moguænosti da izraste u dobrog radnog psa.

Svaka Еѕivotinja koja Еѕivi u zajednici ima jasno definisan poloЕѕaj u odnosu na druge. Hijerarhijska pozicija se uglavnom osvaja meГ°usobnim borbama. Kada se jednom uspostavi taj odnos, manje je borbi, to znaГЁi da Г¦e samo pretnje biti dovoljne da se podreГ°ena Еѕivotinja otera. ЕЅivotinja koja se nalazi na najviЕЎoj

hijerarhijskoj lestvici naziva se ALFA životinja, a ona koja je na najnižoj lestvici OMEGA životinja. Borbe za uspostavljanje hijerarhijskog reda se uglavnom vode izmeðu životinja koje su istog uzrasta, pri èemu odrasli psi zauzimaju više pozicije u startu. Ovo se odnosi i na vlasnika, naravno, ukoliko se pravilno ponašao tokom faze prilagoðavanja i socijalizacije. Ipak, ako odrastao pas otkrije da se prema èoveku može odnositi kao prema sestri i bratu, kao rivalu za socijalni položaj, onda ga neæe prihvatiti kao roditelja. Primer je kada ovo može dovesti do rivaliteta u borbi za hranu, pas æe režati na èoveka koji se približi njegovoj posudi sa hranom dok on jede. Pas koji je u podreðenom položaju obièno æe prepustiti svoju hranu psu koji je na višoj hijerarhijskoj lestvici.

Posesivnost se ogleda i prema drugim stvarima, kao što su igraèke i prostirke, i one se èuvaju kao da su neka vrsta plena. Veoma èesto se suparništvo oko teritorije može uoèiti i kada pas koji leži pored kauèa poène da reži kada mu vlasnik uðe u sobu. Ako je socijalni položaj psa uslovljen dvema osobama u porodici on æe obièno prihvatiti socijalni položaj osobe koja je na višoj lestvici i braniæe mesto od drugih pripadnika zajednice sve dok ne doðe onaj koji je na najvišem položaju. Suparništvo izmeðu polova se takoðe može pojaviti, kada æe pas pokazati ljubomoru prema jednom èlanu porodice, dok æe braniti drugog èlana. To može otiæi toliko daleko da pas neæe dozvoljavati iskazivanje nežnosti izmeðu supružnika. U šetnjama takav æe pas raditi samo ono što mu se sviða: vlasnik neæe biti taj koji æe voditi psa u šetnju, veæ æe pas šetati vlasnika. Svakodnevna slika na našim ulicama! Na kraju, vlasniku æe jedino biti dozvoljeno da pomazi psa onda kada to psu odgovara, tj. podreðenoj jedinki neæe biti dozvoljen fizièki kontakt sa nadreðenom bez njenog pristanka.

Izmeðu 13. i 16. nedelje života psa karakter je praktièno još uvek podložan spoljašnjim uticajima. Kasnije, sve odlike ponašanja odjednom postaju strogo definisane i dalje poduèavanje šteneta se može ostvariti jedino preko veæ steèenih osnova. Tokom ovog perioda karakter se pod svim uticajima okoline prilagoðava i uspostavlja se hijerarhijski poredak jednom zauvek, ukoliko se to veæ nije desilo. Veoma èesto, zbog neznanja, vlasnik u tome ne uspeva i psa æe "humanizovati", tj. dozvoliti mu da uspostavi ravnopravan položaj sa èlanovima porodice. Obe greške mogu biti ozbiljna opasnost za èoveka kasnije, i povrede nisu

retkost. Takoðe je poznata stvar da se ovi problemi mogu sresti ako pas, nakon što je napunio èetiri meseca, ne napusti odgajivaènicu koja je smeštena na usamljenom mestu, jer mu nije pružena prilika da stupi u kontakt sa nepoznatim ljudima i uticajima okoline, kao što je npr. saobraæajna buka. Ovo æe se pokazati taènim kada se pojave prve teškoæe prilikom kuæne obuke i pas æe dugo pokazivati nesigurnost, stidljivost i strah kada se naðe van doma.

Neželjeni nasledni uticaji, kao što je preterana agresivnost, sa pravilnom obukom se mogu lakše ispraviti izmeðu 6. i 16. nedelje života. Ukoliko odgajivaè ili vlasnik psa to primenjuje èešæe, biæe manje uznemirenih pasa oko nas. Navedene èinjenice pokazuju da je pogrešno veoma rasprostranjeno mišljenje da mladom psu treba dati više slobode, ili da je suviše rano za obuku. Neophodno je obuci priæi na pravi naèin, ona mora biti prilagoðena uzrastu psa. Jednom utvrðene loše navike kasnije je teško ispraviti s obzirom da pas ne može da razume zašto su odjednom one nepoželjne. Željenim navikama je najbolje uèiti ga kroz igru, a

kasnije ih koristiti tokom obuke.

Faza uspostavljanja reda u ГЁoporu

(5. i 6. mesec Еѕivota)

Tokom ove faze, još poznate i kao drugi period mladosti, ili pubertet, odanost èopora prema voði je razvijena. Voða èopora ne mora obavezno da bude fizièki nadmoæniji, ali mora psihološki. U ovom periodu poslušnost podreðenih mora biti naroèito pokazana u praksi. Veæina pasa ne želi da se pokorava. Agresivnost, koja se možda pojavila u prethodnoj fazi i od strane vlasnika bila neželjena, odjednom izgleda da je savladana. Meðutim, to je èesto prividno jer se ponašanje može ponovo promeniti prilikom pojave polnog sazrevanja.

Kod Еѕivotinja koje Еѕive sa ljudima nije preporuГЁljivo da samo jedna osoba preuzme ulogu voГ°e ГЁopora i primenjuje nadreГ°enost. To bi trebalo da rade svi ГЁlanovi porodice. U principu, cilj bi trebao da bude da u porodici pas bude omega jedinka.

Faza puberteta

Faza puberteta se završava naglim pojavljivanjem plodnosti psa; ona je blisko povezana sa funkcijom razlièitih endokrinih žlezda koje proizvode hormone. Kod kuja se to dešava nešto brže nego kod mužjaka, obièno sa pojavom prvog teranja. Kod mužjaka se kraj faze puberteta uoèava po tome što poèinje da obeležava i mokraæom markira svoju teritoriju. Tada u potpunosti sazreva i instinkt mužjaka za odbranom i zaštitom, zahvaljujuæi polnom nagonu da brani svoju teritoriju. Ovo je takoðe doba kada mužjak još jednom pokušava da promeni poredak dominacije i buni se protiv ostalih èlanova porodice. Dakle, pri kraju ove faze èesto je neophodno prema mladom psu biti veoma strog i neumoljiv, naneti mu fizièki bol kako bi shvatio da je èovek taj koji je nadmoæniji.

******************************

Treba istaæi da vreme pojavljivanja razvojnih faza nije strogo odreðeno, veæ je individualno za svakog psa, tj. kod nekih se javlja ranije, kod nekih kasnije. Faza puberteta je praæena zrelošæu, ali dostizanjem seksualne zrelosti potpun razvoj psa još nije završen. Izvesne nasledne osobine nastavljaju da se razvijaju do treæe godine života, kao što je instinkt za napad i odbranu.

Sa godinama pas Г¦e postati manje Еѕivahan, instinkt za igru se smanjuje i Еѕivotinja viЕЎe niije toliko preduzimljiva. Nova faza koja poГЁinje u Еѕivotu psa je starenje. FiziГЁka snaga poГЁinje da se smanjuje, ГЁula psa ne funkcioniЕЎu kao pre, a ponekad pas postaje tvrdoglav i Г¦udljiv. Г€esto ne odgovara na komande istom brzinom kao ranije. Ovo pokazuje da ponaЕЎanje nije podloЕѕno velikim promenama samo u toku mladosti. Starenjem psa nastaju promene, izumiru pojedine Г¦elije u organima, a sve se ovo mora uzeti u obzir ako se Еѕelimo baviti psima.

(u radu su koriscene knjige Ernsta Frankenbergera "Der Dobermann" i Ursa Ochsenbeina "Odgoj i skolovanje pasa")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast...

kada covijek dodje kod mene i uzme psa iz mog uzgoja,ja mu na cd-u dam poprilican broj savjeta i uputstava,a medju njima je i dioo spiholoskom razvoju psa.

Smatram da bi svaki covjek koji kupuje psa morao procitati i razumjeti ovaj tekst,a svakako oni koji sa psom zive u gradu.

Pozdravljam ovaj potez!

Share this post


Link to post
Share on other sites

E moram reci koliko sam zahvalma za ove posts. Zaista znace uzasno mnogo kada ih covek lepo objasni nego kada samo kazu tako treba da se radi. Stvarno hvala! :) Zeljno cekamo i ostale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdravou.vidim da je ova tema neaktivna vec dugo,ali nadam se da ce mi bar neko odgovoriti:)

elem.imam zenku rodezijskog ridzbeka, staru 3 meseca i jedan dan, odnosno 13 nedelja. kad joj dam hranu, ona krene da rezi na mene ako cucnem pored nje i krene onako ubrzano da grabi hranu iz cinije.znam da to tako ne treba, ali ne znam kako da to..sankcionisem.danas sam je uhvatila za kozu na vratu i ona je krenula jos vise da rezi i onda sam vikala na nju i udarila je i kaznila i oduzela joj ciniju. ona je sedela u kuhinji jos mozda 10ak minut i na kraju otisla u korpu i cvilela i na kraju zaspala.pola sata kasnije sam je pozvala i dala joj hranu, posto nista nije stogla da pojede i opet cucnula pored nje,ali nije zarezala uopste,samo je u jednom trenutku pocela maaalkice ubrzano da grabi hranu,ali sam podviknula,pa je prestala.s obzirom da znam koju sam rasu uzela,a ona mi je prvi pas, svesna sam da moram da je dovedem u red,pa me samo zanima da li sam dobro postupila i da li mozda imate neki savet za mene?inace,ona jos ne izlazi napolje,zato sto je vakcinisana pre nedelju dana.i zna da sedne,mada se ponekad opire,ali na kraju skoro uvek,makar na sliu,izvrsi komandu.pouzdrav:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Shvatam da se preporucuje da se stene uzme sa 2meseca+...ali koliko je to +...koji je uzrast najstarijeg steneta koje se preporucuje da se uzme iz odgajivacnice kako bi sve moglo da se dovede na svoje mesto sto se socijalizacije itd tiche ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto napisah u temi o malamutima, u nasu porodicu polovinom januara stize novi clan. E sad, citajuci ovo gore, ne mogu a da se ne zapitam sledece:

Buduci da cemo stene uzeti od porodicne prijateljice koja se ne bavi uzgojem pasa, vec ima malamuta zenku koju je parila takodje sa malamutom (i zenka i muzjak imaju papire), i uzecemo jedno od preostalih 7 zivih, da li to znaci da ce stene skoro po pravilu rezati u pokusaju sklanjanja hrane? Ako je odgovor DA, kako nauciti stene da prvo poslusno sedne pre nego sto dobije porciju? Pa necu ga valjda ostaviti ceo dan bez hrane dok ne nauci???

Takodje me zanima: Imam dete od 8,5 godina, on se jako raduje psu, ali bi mi par saveta od vas dosta pomoglo u smislu razgovora sa njim sta sme a sta ne sme da radi sa stenetom...

Mislim da je prijateljica rekla da cemo stene dobiti odmah nakon vakcinacije, sto bi otprilike bila neka njegova 7-ma, 8-ma nedelja zivota, a dobro znamo da su malamuti tada veci nego neki odrasli psi sitne rase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja taj problem resavam odmah kada stene stigne kod mene ciniju sa hranom drzim u rukama i po malo mu dajem ja iz ruke a po malo iz cinije, da stene od samog pocetka stekne sigurnost.Do sad sam imao uspeha jako je bitno da ti psu u svakom trenutku mozes da uzmes hranu bez problema, kasnije kad pas poraste i na ulici nadje nesto sto moze da bude i zatrovano a ti ne smes da mu to uzmes moze da bude kobno po psa.Srecno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boba je dao odlican savet. Nasu stenad pocnemo da prihranjujemo kada napune oko 3 nedelje i tih prvih dana uglavnom dobijaju mleveno meso pomesano sa pavlakom i samlevenim granulama za stence. Te kuglice im dajemo iz ruke, a tako nastavljamo i kasniije, povremeno im hranu nudimo iz ruke, zatim ruku sklonimo... stenad shvate da ruka donosi hranu, a ne da im je uzima. Imam i salu da su nasi stenci poput rucno othranjenih papagaja koji se na taj nacin potpuno pripitome i coveka shvate kao svog roditelja.

Posto vec znate odgajivaca zamolite prijateljicu da ih na slican nacin povremeno hrani i oni ce prisustvo coveka i ruku koja prilazi posudi shvatiti kao nesto pozitivno, stranu od koje hrana dolazi i u koju mogu imati poverenja.

Za ostala pitanja u vezi ponasanja steneta i pasa i njihovu socijalizaciju koristite topike vec otvorene na tu temu ili po potrebi otvorite novu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Svaka cast...

kada covijek dodje kod mene i uzme psa iz mog uzgoja,ja mu na cd-u dam poprilican broj savjeta i uputstava,a medju njima je i dioo spiholoskom razvoju psa.

Smatram da bi svaki covjek koji kupuje psa morao procitati i razumjeti ovaj tekst,a svakako oni koji sa psom zive u gradu.

Pozdravljam ovaj potez!

Imam jedno pitanje za sve koji su možda imali slično iskustvo i mogu da pomognu.

Štene je odvojeno od majke i porodice u kojoj se rodilo sa 3,5 meseca. Braća i sestre su otišli sa 2 meseca a ono je ostalo samo sa majkom toliko dugo. Pet dana je u novoj porodici i ljudi razmišljaju da ga vrate jer ne mogu da podnesu njegovu tugu. Ono je sasvim dobro, jede dobro, trči napolju i igra se sa drugim psima, ali kod kuće stalno cvili, neće mirno da spava, ćak i u snu cvili. Oni ga nose, uspavljuju kao bebu....kupuju mu igračke, igraju se sa njim, ali za sada ništa ne vredi. Kažu da, izgleda da se seti svoje stare porodice i možda svoje mame sa kojom sa stalno igralo i poče tužno da cvili. Ne znam da li da prihvatim da ga vrate ili da im savetujem da izdrže i sačekaju da se navikne na njih. Inače je dobre naravi, naviklo na ljude, na decu, na druge životinje i jako je pametno.

Pozdrav svima

Share this post


Link to post
Share on other sites

pitanje za Danijelu

posle svega sto sam ovde procitao nije mi jasna jeddna stvar

da li stene u periodu izmedju vakcinacije i revakcinacije treba drzati u "karantinu" ili ga mozemo izvoditi napolje i setati kako u ove dve teme pise????

Share this post


Link to post
Share on other sites

pozdrav svima.ja mislim da je ovo jedna od naj interesantnijih tema za nas NOVAJLIJE ali vidim da vec davno niko ne pise.U nadi da ce mi neko pomoci,dati neki dobar savet reko da i ja pisem moj PROBLEM. Ja imam slican problem stene DogArg ima 2msc kad mu stavim ciniju da jede on krene pokusavam da mu ne dam dok mu ja to ne dozvolim i guram ga unazad,e onda nastaje prob pa oce da mi girize ruku!!!a i kad se igram sa njim grize sve:papuce,farmerke,ruku.... Ima li neko neki savet??Do sad smo mislili da je jos mali i da verovatno oce tako da se igra ali sad nam je to preslo u VELIKU BRIGU!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne razumem cemu briga,rekli ste da stene ima samo 2meseca.Kava ocekivanja imate :? :?

U tom uzrastu je normalno da se stene samo igra i rano je za tako ozbiljno ucenje!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na čemu,samo budite dosledni u svojim zahtevima i prilagodite ih uzrastu štenca.Oni brzo uče ukoliko im je jasno šta tražite od njih.U principu isti su kao i deca! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
ne razumem cemu briga,rekli ste da stene ima samo 2meseca.Kava ocekivanja imate :? :?

U tom uzrastu je normalno da se stene samo igra i rano je za tako ozbiljno ucenje!!!

edit rano je za to da nauce stene jesti kako treba??? katastrofa!!

ovako, kad mu stavite posudu uzmite neku poslasticu ili keksic i trazite od psa da sjedne, tek kad sjedne ''bravo'' , pa nagrada i onda mu dodate klopu. i nakog 3-4 dana ce nauciti ritual i kad vi nosite klopu on ce mirno sjediti na mjestu na kojem mu inace dajete klopat. jako jednostavno, s tim da ne popustate, nema klope dok se ne smiri i ne sjedne! samo da kazem da moja cura (pas) to prakticira vec vise od dva tjedna, a sada joj je 2.5 mjeseca!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

bravo za Vasu curu,lepo je cuti da neko dosledno vaspitava svogpsa ,ali je ruzno reci za necije misljenje da je KATASTROFA! Smatram daje pametnije poceti sa oybiljnom dresurom sa 4 meseca,a do tada graditi poverenje! Uostalom postoje ljudi koji se bave samo dresurom,a iskustvo dugogodisnjih vlasnika neka ostane samo za njih.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ne razumem cemu briga,rekli ste da stene ima samo 2meseca.Kava ocekivanja imate :? :?

U tom uzrastu je normalno da se stene samo igra i rano je za tako ozbiljno ucenje!!!

edit rano je za to da nauce stene jesti kako treba??? katastrofa!!

predhodna poruka se odnosila na ovaj komentar!

Share this post


Link to post
Share on other sites

vidim sa se pominje ishrana i rezanje, naime moj malisan 2.5 meseca usvojen od toga je sigurno mesec dana ziveo na ulici sa sestricom ima fobiju gladi bar se meni tako cini

naime, voli sve da klopa i ja se zaista trudim da mu je svakodnevno raznovrsna hrana iako mu dajem pored kuvanog i granule, voce, .... kad mu kazem NJAM NJAM on se jako obraduje sto je super jedva spustim ciniju i on gurne tako njusku untura da je to strasno, kao da pantljicaru ima pa nije jeo nedelju dana a hranim ga na svaka 3-4 sata, 4 puta dnevno negde oko 20 je vecera poslednji obrok tog dana. e sad problem je kad probam da uzmem ciniju u kojoj ima hrane a da sam mu TEK dala, on se tako uplasi da cu je uzeti, dozvoljava mi ali vidim da gurne jos vise njusku i krene da jede 1000 na sat, da li je ovo problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boba i Danijela su ti dali dobre savete. Sa kojima se pokusava da pas shvati da tvoja ruka nije pretnja po hranu nego da mu "ta" ruka daje hranu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam i ja pitanjce, a odnosi se za na izlazak izmedju vakcine i revakcine. Da li moze ili ne? Svaki veterinar kojeg sam pitao mi je rekao da ga drzim u karantinu, e sad, sta mi vi preporucujete?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.