Sign in to follow this  
Anastasia

Razlike unutar jedne pasmine

Recommended Posts

Evo da zapocnemo pricu o razlikama u standardima u istoj rasi pasa uz pomoc fotografija koje govore vise od 1000 rijeci, gdje je ta razlika ponekada toliko uocljiva, da se, recimo kao kod rase Akita-Inu vode pregovori o uvodjenju dvije rase. Pa, da krenemo:

Doberman

otherbreeds_doberman_bitches.jpg

Ove dvije mlade kuje su izlozbene kvalitete obe, prva iz Sjeverne Amerike, a druga iz Evrope. Obe su dobile titule na takmicenjima i postale sampioni nakon sto su ove fotografije napravljene.

otherbreeds_doberman_males2.jpg

Ova dva odrasla muzjaka su oba izlozbene kvalitete, jedan uzgojen u USA, a drugi u Evropi. Oba su zatvorila svoje sampionate.

Veliki Snaucer

otherbreeds_schnauzer_males.jpg

Ova dva odrasla muzjaka su oba izlozbene kvalitete, jedan uzgojen u USA, a drugi u Evropi. Oba su zatvorila svoje sampionate.

Boxer

otherbreeds_boxer_bitches2.jpg

Ove dvije mlade kuje su obe izlozbene kvalitete, jedna uzgojena u USA, a druga u Evropi. Obe su dobile svoje sampionate.

otherbreeds_boxer_males.jpg

Ova dva odrasla muzjaka su oba izlozbene kvalitete, jedan uzgojen u USA, a drugi u Evropi. Oba su sampioni koji su vrlo uspjesni u ringu.

otherbreeds_boxer_bitches.jpg

Ove dvije mlade kuje su obe izlozbene kvalitete, jedna uzgojena u USA, a druga u Evropi. Obe su dobile svoje sampionate.

otherbreeds_boxer_males2.jpg

Ova dva muzjaka su oba izlozbene kvalitete, jedan iz USA, a drugi iz Evrope. Oba su sampioni.

otherbreeds_boxer_males_heads2.jpg

Ova dva muzjaka su oba izlozbene kvalitete, jedan odrastao iz USA, a drugi mladi iz Evrope. Oba su postala uspjesni izlozbeni psi i sampioni su.

otherbreeds_boxer_males_heads.jpg

Mladi US i zreli EU muzjak izlozbene kvalitete.

Great Dane

otherbreeds_dane_heads.jpg

Ova dva odrasla muzjaka su oba izlozbene kvalitete, jedan uzgojen u USA, a drugi u Evropi. Oba su dostigla svoje sampionske titule.

otherbreeds_dane_heads2.jpg

Ova dva mlada muzjaka su kvalitete ljubimca :), jedan US, a drugi EU porijekla. Oba su rodjena od roditelja koji su izlozbene kvalitete.

otherbreeds_dane_puppies.jpg

Ova dva, 17 sedmica stara kuceta, jedan iz US, drugi iz EU, su oba izlozbenog kvaliteta.

Prethodne razlike predstavljene su na stranici Evropska Boxer Zona kao prikaz da nisu boxeri jedina rasa kod koje se javljaju tako velike razlike.

Evo jedne rase kod koje su razlike koje se javljaju drasticne:

FCI za standard priznaje onaj propisan od strane zemlje odakle potice rasa. AKC odredjuje standarde rasa koji su priznati od strane njih. Pa se tako desava da je recimo japanska rasa Akita-Inu (u Japanu zvana Great Japanese Dog) po standardu propisanom od AKC veca, jaca, masivnija i sa vise boja, proporcija glave 40/60. U japanu su oni sa manje dozvoljenih boja, sitniji, proporcije glave 50/50. AKC cak ne priznaje niti Japanski uzgajivacki klub Akita-Inu?!?!

Japanski Akita-Inu:

Japan-Akita-Inu2.jpgJapan-Akita-Inu.jpg

Americki Akita-Inu:

US-Akita-Inu2.jpg

US-Akita-Inu3.jpgUS-Akita-Inu4.jpg

Potom, pogledajte ove drasticne razlike izmedju Kineskog, US i Evropskog Tibetanskog Mastiffa. Tesko je cak i povjerovati da je to ista rasa psa. Toliko podtipova pod jednom rasom... Kako li sudije na izlozbama reaguju, ne znam.

kina-tibetskimastiff.jpgusa-tibetskimastiff.jpgusa-tibetskimastiff2.jpgeurope-tibetskimastiff.jpg

S lijeva na desno: Kineski, US, US, Evropski tip...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad svak hoće da bude u pravu. Po nekom pravilu trebalo bi da se svi drže strandarda države iz koje pasmina potiče.

Ali onda ameri nebi bili ameri :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po mom skromnom misljenju, samo i samo zemlja iz koje potice odredjena rasa, mogla bi da odredjuje standard. Ne postoji drugi nacin da se odrzi jedna rasa jedinstvenom.

Danas pored FCI postoji AKC, pa neki Kanadski, pa UKC takodje americki, pa, pa, pa... To ce sve voditi apsolutnom haosu.

Svakom uzgajivacu bilo bi u interesu da postoji jedan i jedinstveni standard da zna po cemu da se ravna pri izboru roditelja za parenje... ovako,...

Meni se dopada americki tip jorkija, ali to vazi samo za jorkije. No, kod jorkija za moje laicko oko razlike nisu tako katastrofalne kao kod drugih rasa. No, voljela bih da se i tu pojavi jedan jedinstveni standard.

Mislim, postoji li veca glupost nego da AKC pise standard za Akita-Inu?!?!?!

Besmisleno i vodi degradiranju kinologije... Sve ce na kraju da se svede na subjektivno misljenje sudija...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po mom skromnom misljenju, samo i samo zemlja iz koje potice odredjena rasa, mogla bi da odredjuje standard. Ne postoji drugi nacin da se odrzi jedna rasa jedinstvenom

SlaЕѕem se.

Neznam jeli oni ustvari imaju drugДЌiji standard ili ga samo izbjegavaju?

Sve pse koji ne podleЕѕu standardu zemlje porijekla, treba poslati u koreju. :twisted:

TORNJACI

Visina grebena kod muЕѕjaka je 60 cm pa na viЕЎe, a kod Еѕenki 56 cm pa na viЕЎe. PoЕѕeljni su viЕЎi psi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jao Zumbule, sigurna sam da se salis za Koreju :-s ... Mozda bi prije tamo trebalo slati nas ljude :p.

Ma, ja kad govorim o standardima, odrzavanju rasa... prvenstveno mislim na uzgoj, odabir pasa za rasplod, izlozbene kvalitete.

No svaki pas je isto vrijedan, voljen, mazen... samo ne treba ici dalje u uzgoj ukoliko ne zadovoljava standard, te bi se to vremenom na taj nacin sredilo.

No, ja cisto sumnjam da ce se US sloziti s FCI i pristati na bilo kakav kompromis. Oni u ovom moomentu imaju i mnogo manje priznatih rasa. Meni stvarno nije poznato da li se za svaku izlozbu na svijetu zna po kojem ce se standardu suditi?!?! Recimo, poznato mi je cak i za Tajland da se izlozbe sude po FCI standardu.

Sta ako se sutra desi da se neka od svjetskih izlozbi odrzi u US?!?! I da li je US jedina zemlja u kojoj je priznat AKC standard?

Mozda bi nam neko mogao napisati par rijeci na ovu temu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Nenad
Meni stvarno nije poznato da li se za svaku izlozbu na svijetu zna po kojem ce se standardu suditi?!?! Recimo, poznato mi je cak i za Tajland da se izlozbe sude po FCI standardu.

Sta ako se sutra desi da se neka od svjetskih izlozbi odrzi u US?!?! I da li je US jedina zemlja u kojoj je priznat AKC standard?

U zemljama koje su ГЁlanice FCI-a (Europa, Azija, juЕѕna amerika) se sudi prema FCI pravilima. USA i UK imaju svoje saveze i nisu ГЁlanice FCI-a jer smatraju da su sa brojem pasa same sebi dovoljne. Neznam koliko ljudi zna da OurDogs izlazi tjedno u novinskom formatu i donosi ocjenske liste sa izloЕѕbi, za svakog psa... I nema onda kad pitaЕЎ: kako je bilo? Da ti netko odgovori: Super, prvi u klasi. A pas dobio 4 (i bio je moЕѕda prvi u klasi).

Svjetska izloЕѕba prema tome nemoЕѕe biti u USA. Bila je zato u Mexicu 1999. i tada je potpisana odluka o podjeli pasmine Akita i predstavljena nova pasmina, Great Japanese Dog (ameriГЁka akita).

Slièna podjela je veæ davno prije napravljena kod kokera.

Za neke pasmine je AKC (amerika) i KC (velika britanija) identièan (Akita), dok je za neke pasmine KC standard identièan FCI standardu. Ma sve je to kupleraj, kao i svaka druga politika. Nema veze kako je lakše i kako bi bilo bolje, veæ kamo ide lova od èlanarina, izložbi, pedigre-a i sl. I razlike u tipu mogu biti unutar standarda prihvatljive, sve dok su to nijanse i dok svatko vidi da je to ista pasmina. Kod Akita je razlika postala prevelika i moralo je doæ do podjele. Time je Japan dobio 11. pasminu. Zadnjih nekoliko godina se u FCI-u radi na standardizaciji opisa pasmine, tako da æe se svaki standard pasmine imati obavezne propisane dijelove, da lièe jedan na druga, a ne kao do sad. Jedan na tri strane, drugi u tri reda...

Share this post


Link to post
Share on other sites

E pogledajte ovo iz americkog i njemackog uzgoja kod njemackog ovcara :shock: ovo su muzjaci

americki%20i%20njemacki%20uzgoj%20-muzjaci.jpg

a ovo su zenke

americki%20i%20njemacki%20uzgoj-zenke.jpg

A pogledajte kod Akita

akita.....jpg

prva strana je americki a druga je japanski :shock:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ninaa, prije par mjeseci sam bas citala zestoku raspravu njemackih i americkih kinologa sto se tice njemackih ovcara. Ukoliko je uspijem pronaci, postavicu je ovdje. Strasno je koliko se mimoilaze u misljenjima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas su uzasni sto su napravili americki kinolozi,,,vidila sam dosta kako su losi ispali,,,a nisam cula sto kazu,,,hvala sto ces mi pokazati :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this