Axentije Report post Posted December 28, 2009 Alt-Deutschen Schäferhunde-Stari Nemački OvčarOpet i ponovo postavlja se pitanje: "Kako i zašto postoje dugodlaki Nemački ovčari. Da li su oni takozvani Stari Nemački ovčar"?Pre nego je počeo kontrolisani uzgoj - od 1899 - pripadao je precima današnjih nemačkih ovčara, posebne pod-vrste i srednjih oblika pastirskih pasa . Sa ovim različitim Hӱtehundschlӓgen selektivanim uzgojem je osnovana i nastala rasa "Nemački ovčar"Početni materijal je, dakle, gde psi imaju značajne varijacije u veličini i sa kratkom dlakom, pa čak i raznoliku dugu dlaku. Postojale su razlike kako u stavu, tako i u ušima i nogama kod pasa koji su bili zastupljeni kao početni materijal.U kolokvijalnom jeziku, dugodlaka verzija ovčarskog psa je poznata decenijama kao "stari nemački ovčar".Klub za nemačkog ovčarkog psa (SV), je osnovan tokom vremena I u svom standardu jeNaglašena nepoželjna duga dlaka…Dakle, dugodlaki ovčarski psi nisu odgajani u SV.Uprkos decenijskim strogim selekcijama ka longhaired tipu, ipak, zbog recesivnog nasledjivanja vrlo je česta pojava da u leglu bude “nasumično”dogodlakih jedinki karakterističnog izgleda, rodjenih od “običnih” roditeljaSV je opisao dva puta ove pse kao "Langstockhaar-Schäferhunde" kada imaju krzno sa poddlakom nešto dužim od “standardnih” i one sa znatno dužom dlakom bez poddlake "Langhaar-Schäferhunde” Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Alt-Thüringer Schäferhund Alt-Württemberger Schäferhund ova dva tipa starog nemackog ovcarskog psa su u osnovi pocetnog uzgojnog materijala Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Danas u nemackoj imamo udruzenje, odnosno klub pod nazivom:Altdeutscher Schäferhundeverband Deutschland e. V.koji radi na selekciji i ocuvanju ove rase.Na celu kluba je Jürgen Gökeler, dok je vodja uzgoja Gerhard Meister.Pocasni predsednik je Dr. Hans-Joachim Schulz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Campino von der Noriswand Tabaluga vom Steckenborn Quote Share this post Link to post Share on other sites
m1 Report post Posted December 28, 2009 Ako uspijem naći fotografiju skenirat ću je. Rođen 1963. uvezen iz Austrije. Uginuo u 16 godini bez njuha,sluha i slijep ali potpuno pokretan. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Xander von FideliusTyson vom Haus Barrett Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 M1, bice mi drago da se prikljucis ovoj temi.Inace po recima Frau Margit Dorsen, dugodlaki ce u 2010. moci regularno da se izlazu.Mada klub organizuje svoje specijalke, postavicu nekoliko slika da se vidi koliko je ova rasa zastupljena i popularna u nemackoj, kao maticnoj zemlji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Jacko vom ElfenschlössleXander von Fidelius Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Pfungstadt 2009. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Quote Share this post Link to post Share on other sites
m1 Report post Posted December 28, 2009 Da, no svejedno su podlegli istim problemima ko i "obični" ovčari. Postoje i razlike u samoj kvaliteti dlake koju se može čak i na slikama uočiti.Vodila sam razgovor prije par godina (ipak je to moja stara ljubav) i rečeno mi je da navodno u Rusiji ima još ostataka koji nisu podlegli takvim promjenama na kosturu.Žao mi je što je to tako. Prvenstveno jer su to bili agilni a snažni psi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Naravno da su podlegli, jer je velika vecina tih pasa od "obicnih" roditelja, ima ih mnogo bas od VA pasa, ali klub se izricito stara da u rasu udju samo proverene jedinke, znaci moraju se uraditi potrebni testovi i tek tada se dobija mogucnost za uvodjenje u priplod. Quote Share this post Link to post Share on other sites
m1 Report post Posted December 28, 2009 Znam, normalno je da ih priznaju jer je ta dužina dlake koja se "vraća" iz petog,šestog koljena. Kod većine pasmina postoje dugodlaki i kratkodlaki primjerci pa nevidim razloga zašto bi i tu bilo drugačije. Puno tih dugodlakih je sustavno "otklanjano" no sad će ih biti sve više i više. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Ovi u sustini i nemaju nesto mnogo duzu dlaku, naravno imaju poddlaku i sve ostalo sto krasi psa.Kruze price da su inteligentniji za stepenicu od standardnih, a kod njih u nemackoj su itekako zastupljeni kao sluzbeni psi.NigerLupus je imao jednog takvog, pa on sam moze potvrditi koliko je pas bio na nivou. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Evo i nekih odgajivacnica:Abraxas, von den Altmühlauen, of Dark Angel, von Ankarra, vom Bärental, vom Haus Barrett, The German Dream,...... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Rezultati sa zadnje specijalke:Babyklasse HündinnenVV Ipsi Waterloo 28.04.2009 Helge LempVV Quinthana vom Elfenschlössle 28.03.2009 Annemarie SchwitterVV Bryzka v. Kampinos Wald 24.04.2009 Beate SchneiderVV Princess von Ankarra 14.05.2009 Tanja u. Klaus SandlerBabyklasse Rüdenleider nicht besetztJüngstenklasse HündinnenVV1 Flocke von der Noriswand 22.12.2008 Ingeborg KaiserVV2 Tinchen vom Sonnenhaus 06.01.2009 Manfred RoneckerVV3 Babe vom Haus Dexel 07.01.2009 Dagmar AndersonVV4 Pelly vom Schornfelsen 27.11.2008 Christine PflegerVV5 Roxett Beate SchneiderVV6 Mirad. Intercania Uni TochtermannJüngstenklasse RüdenVV1 Xeno vom Niemburger Eck J. FriedmannVV2 Balou vom Haus Dexel 07.01.2009 Dagmar AndersonVV3 Doran Gawra Maciej KosimJugendklasse HündinnenSG1 X-treme vom Butjenter Land 12.03.2008 Sandra KursaweSG2 Isa von der Wilhelmswarte 23.09.2008 Helge LempSG3 Perle vom Koppenbrünnele 11.05.2008 Franz StorzSG4 Xara Przylesie 12.03.2008 Karolina ZamiarSG5 Ginger von der dunklen Eiche 07.08.2008 Bettina WernerJugendklasse RüdenSG1 Pharis vom Elfenschlössle 27.04.2008 Birgit HeldSG2 Yanno vom Haus Barrett 15.05.2008 Norbert RückeisSG3 Apollo vom Gollerweiher 26.08.2008 Annemarie Schwitter u. Verena BrunschweilerSG4 Hook vom Luckhauser Kotten 01.09.2008 Heinz PalatiacisJunghundklasse HündinnenSG1 Orca von der Plassenburg 08.03.2008 Hermann ReuterSG2 Nana vom Altenberger Land 01.04.2008 Stefan ReuterJunghundklasse RüdenSG1 Rex vom Höchstädter Wehr 15.12.2007 Nadine BörnerSG2 Winz vom Walzer Ursprung TochtermannSG3 Dragon v. Bauernland Thomas ArztSG4 Rex vom Schrebergarten Martin ScheererOffene Klasse HündinnenV1 Dina zur Medbacher Mühle 26.01.2006 Silvia PaulV2 Baja vom Roggauer Eck 08.07.2006 Alexander WolfOffene Klasse RüdenV1 Xander von Fidelius 28.06.2005 Dr. Tilmann KornadtV2 Nevil Kalupus Beate SchneiderV3 Sino vom Finkenschlag 25.04.2007 Sascha HofsässV4 Lump v. Carnius Lupas Zuchtklasse HündinnenV1 Lotte von ArlineSiegerin Baden-Württemberg 2009 06.03.2005 Sonja WaltenbergerV2 Olivia vom grünen Tal 06.03.2005 Manuela KönigerV3 Königin zur Worringer Rheinaue 22.05.2004 H. Lemp / K.H. BürgZuchtklasse RüdenV1 Jacko vom ElfenschlössleSieger Baden-Württemberg 2009 05.08.2005 H. Lemp / K.H. BürgV2 Jaro vom Elfenschlössle 05.08.2005 Henny LempV3 Lauser vom Poxdorfer Tannenhof 13.03.2006 K. Herrmann / H. ReuterV4 Yeno vom Haus Farrenkopf 06.01.2007 Sylviane SchmitzVeteranenklasse HündinnenV1 Dakota vom Ankarra 04.03.2001 Tanja SandlerVidimo puno imena poznatih odgajivacnica. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Niger lupus Report post Posted December 28, 2009 Evo i tog mog cuvenog Jimmi--ja zvani (nole) taj je radi sve moguce,samo jos kafu nije znao da kuva.A ti cupavi kako kod nas kazu,su radniji 100% jer nose taj radni gen. I da opet nadjem takvog ili da se osteni kod mene taj se radi. Evo jednog snimka malog.Axxo dobra ti je tema. :wink: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 Milane resio sam da malo popularizujemo ovaj tip i kod nas, jos kada sam video kolike su cene tih pasa u nemackoj, veruj da mi je zastao dah, znaci nemci ih cene, dok ih kod nas smatraju za skart, na zalost.Naravno nisam pokrenuo temu zbog cene pasa, nego sam je usput spomenuo kao reper koliko su cenjeni u svojoj maticnoj zemlji. Ako ih cene nemci, zasto bi mi bili drugaciji, u svakom slucaju ce i kod nas na izlozbama ovakvi psi trcati, koliko god bilo nevernih Toma, ipak ce se moci videti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Niger lupus Report post Posted December 28, 2009 Pa pazi sad ovaj moj je imao lepu anatomiju. Vatai Zolika je opisao njega kao Dzeka Noricuma a on i jeste Dzekov unuk. :wink: Au al bi voleo kad bih sve spojili crne,zelene,duge dlake,sve bi ja to u jednu rasu,jer se tako i zovu Nemacki Ovcar!! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axentije Report post Posted December 28, 2009 E ako verujes isto mislimo, kako bi onda bilo zanimljivo.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
GOULDIAN FINCH Report post Posted December 28, 2009 axxo da budem iskren ne svidjaju mi se dugodlaki ali kako izgledaju kada su u kasu FENOMENALNO Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane b&b Report post Posted December 28, 2009 otaccerkamajkapozdrav za sve od Branka! Quote Share this post Link to post Share on other sites