Sign in to follow this  
KORTO

Retriver zaliva Chesapeake

Recommended Posts

Poticu iz oblasti oko zaliva Chesapeake. To su snazni, misicavi psi. Iako lice na labradore to nisu labradori! Karakter im je sasvim drugaciji. Ovi psi iziuzetno vole vodu, stoga imaju izmedju prstiju tanku koznu opnu koja im pomaze pri plivanju. Krzno je takodje prilagodjeno plivanju, samo krzno i lju u njemu, imaju efekat pacijeg pera, dakle ne samo sto pomazu da se krzno ne skvasi, vec omogucavaju i da susenje bude izuzetno brzo. Uobicajena boja krzna je braon, ali se mogu daci i primerci sa nijansama koje vuku na crvenu boju, ponekad se mogu pronaci po koja bela pega na grudima, ili sapama.

Ovo su inteligentni, hrabri i poslusni psi. Ipak moze se desiti da malo teze uce. Privrzeni su i prijateljski nastrojeni prema deci. Sa drugim kucnim ljubimcima ce se slagati samo ukoliko su odrasli zajedno sa njima, u suprotnom moze biti problema. Medjutim ovaj pas nije preporucljiv za neiskusne vlasnike pasa - jer je dominantan pas. Potrebno je u ranom dobu sto bolje socijalizovati psa. Odgovaraju im svi klimatski uslovi, ali ipak vole kada je malo hladnije, takodje ovo nije pas za stan, jer mu je potrebno mnogo kretanja. OD zdravstvenih problema skloni su displaziji kukova i ocnim problemima. Zivotni vek je od 112 godina. Odrzavanje dlake nije tesko, potrebno je 3 puta nedeljno cetkanje, medjutim ove pse ne treba kupatiu, jer im se kupanjem uklanjaju prirodna ulja iz krzna. Smatra se da je nastao od njufaundlenda. Primena je visestruka: koriste se kao psi cuvari, psi tragaci, lovacki psi, policijski psi... Visina i tezina: muzjaci 58-66 cm 29-36 kg, zenke 53-61 cm 25-32 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drago mi je da je otvorena ova tema. Naime od prošle godine sam vlasnik jedne kujice, ali kod nas u Srbiji ih ima jako malo, koliko ja znam samo još jedna gđa. ima par u Kuli, i imala je jedno leglo prošle godine. Na proleće krećemo na izložbe pa će mo se javljati kako prolazimo.pozdrav iz Subotice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozes li postaviti slike nekako? Nisam znao da ih uopste ima u Srbiji :(

Ove pse sam video kada sam boravio u Kanadi, zaista lepi, a pre svega korisni psi, mnogo razliciti karakterno od "obicnih" labradora...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ima ih. Ja sam ženku uvezao iz Hrvatske, a otac joj je uvežen iz Amerike i u vlasništvu je odgajivačnice Angels of Baranya, pas koji se nalazi u Kuli je uvežen iz Češke a ženka je takođe iz Hrvatske. Nemam baš iskustva u postavljanju slika ovde pa ako kožeš malo da mi objasniš. Pozdrav iz Subotice.

P.S.

Čizopika sam nabavio slučajno a moja velika ljubav su Vajmaranci koje držim već dugo godina,mada mi se ova debelica sve više uvlači pod kožu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ona će u martu mapuniti godinu dana tako da sada tek krećemo na izložbe. Što se tiče lova nisam je još vodio jer ne praktikujem da vodim pse u lov dok ne procenim da su sazreli, a ona je još uvek jedna blesavica koja bi se po ceo dan igrala, zato su ona i ova mala vajmarka zajedno pa se igraju po ceo dan, Što se tiče čuvanja kuće tu je odlična, čak je oštrija i od Vajmaranaca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

POzdrav svim ljubiteljima ove prekrasne pasmine,a posebno Arabeli od njenih Brođana. Ako je tko zainteresiran imamo još jednu njenu seku Alisu, dakle kujicu staru godinu dana. Alisa je vrlo temperamentna, dobar čuvar, socijalizirana na suživot sa drugim psima, dobre građe i dlake.

Slike šaljemo na emajl.

Pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

U subotu 16.oktobra u Paraćinu pod pokroviteljstvom Kinološkog saveza Republike Srbije, KD ,,Božidar Tornjanski,, i Retriver klub Paraćin organizuju Državno prvenstvo za Retrivere.

Sudija je gospodin Philippe Lamenns, Belgijanac koji živi u Francuskoj, vlasnik odgajivačnice Of Misty Dream.

Mesto održavanja izložbe izletište GRZA 15 km od Paraćina prema Zaječaru. Početak ocenjivanja u 09.00 sati.

Po završetku izložbe ispit i Utakmica retrivera u donošenju.

Pozivamo sve vlasnike ljubitelje retrivera na druženje.

Prijave za izložbu mail:cacib.paracin@gmail.com, fax:+38135569878

Razredi pasa: 3-6, 6-9, 9-18, 15-24,+15, radni, šampioni , veterani.

Upisnina prvi pas 1500,00 dinara, drugi i ostali istog vlasnika 1200,00 dinara.

Uplate na račun 245-54428-98 Agro Banka Paraćin.

Sve informacije +381638297402 Dejan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog nepostojanja tehničkih uslova III Specijalizovana izložba za Retrivere u Paraćinu neće biti Državno Prvenstvo jer Klubovi u KD ne mogu organizovati takve manifestacije. Za organizaciju Državnog Prvenstva mora postojati Klub na nivou Republike Srbije.

Kada se formira Retriver Klub Srbija može se organizovati Državno Prvenstvo, pa počnimo razmišljati u tom pravcu.

Dobro došli u Paraćin 16.10. na III Specijalku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this