Zagor

Australijski govedar

Recommended Posts

asaajd.jpgehcx.jpg

Australian Cattle Dog - Standard br. 287

Opšti izgled: Snažan, kompaktan, radni pas sa simetričnim telom, sposoban i spreman da ispuni postavljeni zadatak, ma kako težak bio. On je kombinacija mase, snage, izbalansiranosti i snažne mišićave kondicije. Mora davati utisak velike okretnosti, snage i izdržljivosti. Svako preterivanje, kako u krupnoći, tako i u zakržljalosti je teška mana.

Karakteristike: Kako mu ime kaže, glavna mu je namena, u kojoj je nenadmašan, a to je čuvanje i teranje stada po širokim otvorenim i graničnim prostorima. Uvek oprezan, izuzetno inteligentan, pažljiv, hrabar, dostojan poverenja. Sa urođenom privrženošću dužnosti, označava idealnog psa.

Temperament: Lojalnost, instikt za zaštitu, čine ga nezamenljivim čuvarem i pomoćnikom stočara. Prirodno nepoverljiv prema strancima, ali mora biti pokoran pri vođenju, naročito u izložbenom ringu. Svaki nedostatak u temperamentu i građi koji umanjuje upotrebnu vrednost mora biti kažnjavana kao teška mana.

Glava i lobanja: Glava je snažna, mora biti izbalansirana sa drugim delovima tela i u srazmeri sa ukupnom građom. Široka lobanja je blago zaobljena izmedu ušiju, sužava se ka blagom ali definisanom stopu. Mišićavi obrazi, nikada grubi ili izbočeni, sa jakom donjom vilicom, dubokom i dobro razvijenom. Čelo je široko i dobro ispunjeno. Ispod očiju postepeno pada u srednje dugu, duboku i snažnu njušku. Linije lobanje i njuške su paralelne. Usne su zategnute i suve. Nos crn.

Oči: Ovalne, srednje veličine, nikada izbočene, niti upale, sa izrazom opreznosti i inteligencije. Svetlucanjem očiju karakteristično upozorava nepoznate kada mu se približe. Tamno braon su boje.

Uši: Srednje veličine, bolje manje nego velike,široke u korenu, stršeće, umereno zašiljene, nikada kašikaste ili dugmetaste. Usađene su široko i daleko na lobanji, pune, prilično dobro iznutra odlakane.

Zubalo: Zubi jaki, snažni, veliki, dobro raspoređeni, sa makazastim zagrizom. Za pse od kojih se traži da pokrenu teško stado ujedom, čvrsti i jaki zubi su izuzetno važni.

Vrat: Izuzetno jak, mišićav, srednje dugačak, široko usađen u telo. Slobodna guša.

Prednji deo: Snažne plećke, padajuće, mišićave, dobro uglovane sa nadlakticama, nisu previše zatvorene u grebenu. Prednje noge imaju jake okrugle kosti, ravno se produžavaju do šapa i paralelne su gledano od napred. Došaplja su elastična i blago uglovana prema podlaktici gledano sa strane.

Telo: Dužina tela od vrha grudne kosti do sednih kvrga veća je od visine grebena u odnosu 10 prema 9. Gornja linija je ravna, leđa snažna, rebra dobro zaobljena i unazad položena, grudni koš nije bačvast. Grudi su duboke, mišićave i umereno široke, slabine široke. Dobro povezan pas.

Zadnji deo: širok, snažan i mišićav. Sapi bolje duge i padajuće, butine duge i široke, dobro razvijene, kolena dobro okrenuta, skočni zglobovi snažni i dobro spušteni. Gledano od pozadi, zadnje noge od skočnih zglobova do šapa ravne i paralelno postavljene, nikada preširoke ili preuske.

Šape: Okrugle, prsti kratki, jaki, dobro zaobljeni, priljubljeni jedan uz drugog. Jastučići puni i duboki, nokti snažni i jaki.

Rep: Umereno nisko usađen, prateći konturu padajućih sapi, dug otprilike do skočnog zgloba. Stoji obešeno sa vrlo blagom krivinom. U kretanju može biti podignut ali ni jedan njegov deo ne treba da prelazi vertikalu podignutu iz njegovog korena, četkasto odlakan.

Kretanje: Pravilno, slobodno, gipko i neumorno kretanje plećki i prednjih nogu u skladu sa snažnim potiskom zadnjih nogu. Sposobnost brzog i čilog kretanja je vrlo važna. Čvrstina je od največeg značaja. Štulasto kretanje, opterećene ili labave plećke, strme plećke, slabost u laktovima, došapljima ili šapama, ravno koleno, kravlje ili bačvaste zadnje noge, moraju biti kažnjeni kao teška mana. Pri povećanju brzine, šape se približavaju središnjoj težišnoj ravni ali su u stavu noge paralelne.

Dlaka: Ravna, dupla dlaka sa kratkom, gustom podlakom. Pokrovna dlaka je zatvorena, oštra, tvrda i ravno polegla, vodootporna. Ispod tela do zadnjeg dela nogu dlaka je duža, pravi gaće. Na glavi (uključujući unutrašnjost ušiju), na prednjoj strani nogu i šapama dlaka je kratka. Oko vrata je duža i gušća. Preduga ili prekratka dlaka je mana. Dlaka na telu je duga 2,5-4 cm.

Boja: Plava - treba biti plava, plavo pegava ili plavo prskana sa ili bez drugih oznaka. Dozvoljene oznake su crne, plave ili plamene na glavi, a simetrično raspoređene imaju prednost.

Plamena se pruža sredinom prednjih nogu, na gore preko predgrudi, kao i guše sa plamenom na vilicama. Plamena na unutrašnjosti zadnjih nogu i unutrašnjosti butine, na dole prednjom stranom kolena, skočnog zgloba i prstiju. Plamena boja je dozvoljena kod podlake na telu pod uslovom da ne probija plavu pokrovnu dlaku. Crne oznake na telu nisu dozvoljene.

Crveno isprskana - boja treba svuda biti ravnomerno crveno isprskana, ukljujući i podlaku (nikada bela ili krem), sa ili bez tamno crvenih oznaka na glavi. Ravnomerne oznake na glavi su poželjne. Crvene oznake na telu su dozvoljene ali nepoželjne.

Veličina: Visina grebena mužjaka 46-51 cm, a zenki 43-48 cm.

Greške: Svako odstupanje od navedenih tačaka smatra se greškom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Da nije 50kg malo previse na ovu visinu?

I da, kako podnosi nasu zimu?

1. pa ja imam psa kojeg hranim dobro,i tezi je od drugih pasa sigurno 10 kilograma.....

2. izgleda nisi procitao standard ili ne mozes da protumacis ono sto u njemu pise

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja imam ženkicu ima 10 mjeseci i sad ima 15 kg. Težina odraslog govedara je 18-22 kg po FCI standardu.

Zimu vrlo dobro prenašaju jer imaju debelu podlanku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalna cijena za mladunče s pedigreom je 1000 eur, a to znači da imaju ženka i mužjak pregledane oči, uši , kolke, to znači da dobiješ zdravog psa, u Italiji ima puno pasa za 500 eur ali nisu pregledani iako imaju pedigre ali ako nisu pregledani mogu postati gluhi, slijepi ili mogu imati slabe kolke, a ako imaš sreču sve može bit ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ursus svaka cast za planove i zelim da ih uspesno ostvarite! Meni je u uzem izboru bila ova vasa rasa ali sam ipak lakse dosao do mog australijanca, ali ovcara :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cestitam clanu ursus na leglu australijskog govedara! Neka budu zdravi i odrastu u prave primerke rase! Bilo bi lepo da postavite neku slikicu stenaca kada stignete!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Puno pozdrava ljubiteljima Australijskih pasmina!

Australijski govedarski pas usao je u uzi izbor za naseg buduceg clana porodice. Druge dve rase su Australijski ovcar i Border koli.

Interesuje me ima li neko u Srbiji ovu rasu, i kako najjednostavnije doci do ovih predivnih pasa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svidja mi se vas izbor rasa :) Sto se tici australijskog govedara mislim da nema ni jedan primerak u Srbiji sto je bas tuzno jer je jako interesantna rasa... Ovu rasu mozes naci u sloveniji a pogledaj ovu temu pa ces videti i kod koga da se raspitas :) Ja imam australijskog ovcara i jako sam zadovoljan, a voleo bih i da se poblize upoznam i sa australijskim govedarom!

Pozdrav i srecno!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala :)

Steta sto kod nas nema ni jednog Australijskog govedara.

Ovi psi su mi fascinantni jos od detinjstva tj. jos od pobesnelog Maksa koji mi je i danas jedan od omiljenih filmova :)

Vidim na vasoj profil slici da imate prelepog ovcara.

I sama sam veliki ljubitelj ovcarskih rasa, i imam jednu Bernsku curicu. :)

Tek sam pocela sa raspitivanjem i dala sam sebi dosta vremena da sve procitam o ovim lepotanima pre nego sto nadjem odgovarajucu odgajivacnicu.

Velik pozdrav od Angie i mene!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Australijski govedar kojeg bi ja voleo da imam, ako bih birao po izgledu:

australiancattledogches.jpg

Inace Australijanac glumi u jos par filmova ne znam tacno kojih ali u zadnjem koji sam gledao je bio isti kao na ovoj slici...

Ja kada sam birao psa za sebe u uzem izboru mi je bio i bernski planinski pas koji je stvarno predivan, ali je za moje uslove bio malo prevelik i hteo sam da uzmem malo energicniju rasu pa sam tako dosao i do australijanaca. Dalje glavna razlika izmedju australijskog govedara i ovcara je po meni kao laiku sto je govedar malo tvrdji pas, ostriji i nekako zesci. Moj australijanac je prava igracka, mala beba iako ima vec 13 meseci :)

Jako je pametno sto cete se dobro upoznati sa rasama i raspitati pre nabavke. Mislim da je dobar savet koji sam vise puta dobio da dobro razmislim za cega mi treba neki pas i koje energije taj pas tj. rasa treba da bude. Tako da se uzme pas koji odgovara i posle sve bude mnogo lakse i lepse i bez iznenadjenja...

Sve najbolje

P.S. Uzmite i govedara i ovcara :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predivni su.

AMAZINGDogsAustralianCattleDogJumpingInWaterTilly.jpg

AmazingDogsAustralianCattleDogBlueHeelerSpike.jpg

Mi volimo Bernske Planinske pse, i imali smo i predivnog muzjaka, ali sada imamo samo curicu.

I dugo nismo hteli drugog psa, medjutim malo smo preboleli i poceli da razmisljamo ponovo u tom pravcu.

U pravu ste Bernski psi su dosta veliki i vise nemamo potrebu za takvim security prijateljem na vratima. :)

Sto se agilnosti i energije tice, nasi Bernski su odudarali od flegmaticnih meda kakvi mogu biti,mogu slobodno reci da su brzi, agilni i hiperaktivni. Ima tu i do gazde pretpostavljam.

Medjutim sada bi voleli drugacijeg psa, manjeg, aktivnog ali opet da to bude ovcar (govedar) u nekom smislu, od toga ne odustajemo. Karakter govedara mi se jako dopada po onome sto sam uspela do sada da procitam, i sve sto sam procitala se uklapa u ono sto sam pretpostavljala u vezi ove rase.

http://www.bugari.com.pl/ACD_character.htm

Na linku iznad je jako lepo opisan karakter ovih predivnih pasa - "the man's best friend in the bush" :inlove:

PS. Ako uspemo da prodamo kucu, posto smo u poprilicno urbanom delu sa malim dvoristem, i kupimo veliki plac nabavicemo oba bez razmisljanja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.