Danijela

Zlatni retriver (Golden Retriever FCI: 8.1-111) - 2. deo

Recommended Posts

Crisscrossclubm1.jpg

ma%20otaGal1.JPG

FCI-Standard N° 111 / 29. 01. 1999/ GB

ZLATNI RETRIVER - GOLDEN RETRIEVER

ZEMLJA POREKLA: Velika Britanija

DATUM PUBLIKACIJE ORIGINALNOG STANDARDA: 24.06.1987.

NAMENA: Lovački pas

FCI KLASIFIKACIJA: Grupa 8 - Retriveri, cunjavci i psi za vodu;

Sekcija 1 - Retriveri, sa radnim ispitom;

OPŠTI IZGLED: Simetričan, uravnotežen - harmoničan, aktivan, snažan pas, ujednačenog i pravilnog kretanja; Čvrst – dobro građen, sa dobroćudnim, prijatnim izrazom.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Poslušan, inteligentan, poseduje urođenu sposobnost za rad; Dobroćudan, druželjubiv i pouzdan.

GLAVA: Izbalansirana (uravnotežena) i dobro oblikovana.

KRANIJALNI DEO:

LOBANJA: Široka bez nabora; dobro nasađena na vrat.

STOP: Dobro definisan (nije strm).

FACIJALNI DEO:

NOS: Poželjno crne boje.

NJUŠKA: Snažna, široka i duboka. Dužina njuške - prednjeg dela lica približno je jednaka dužini od stopa do potiljka - "izbočine pameti" (lagano izbočena kost na kraju potiljka).

VILICA/ZUBI: Snažna vilica sa savršenim, pravilnim i kompletnim makazastim zagrizom - (gornji zubi blisko preklapaju donje zube, prelaze preko njih i formiraju pravi ugao u odnosu na vilicu).

OČI: Tamno smeđe, razmerno široko postavljene, tamnih rubova očnog kapka.

UŠI: Srednje veličine, postavljene na približno jednakoj visini sa očima.

VRAT: Dobre dužine, nepopunjen - "suv" (bez obešene kože) i mišićav.

TELO: Izbalansirano.

LEĐA: Ravna gornja linija.

SLABINE: Snažne, mišićave, kratko spregnute.

GRUDNI KOŠ: Dubok i snažan. Rebra su duga, dobro izbočena - zaobljena.

REP: Usađen i nošen u nivou leđa, doseže do skočnih zglobova, bez uvijanja na vrhu.

UDOVI:

PREDNJI DEO TRUPA: Prednje noge prave sa jakim kostima.

RAMENA: Dobro postavljena unazad, lopatice dugačke.

NADLAKTICA: Jednake dužine kao i lopatica, postavljajući noge dobro pod telo.

LAKTOVI: Postavljeni uz telo (zatvoreni – ne smeju da štrče).

ZADNJI DEO TRUPA: Zadnje noge snažne i mišićave.

KOLENA: Dobro savijena (uglovana).

BUTINE / PODKOLENICE: Dobre (dužine).

SKOČNI ZGLOBOVI: Nisko postavljeni na dole, pravi dok se gledaju od pozadi, nisu istureni ni unutra, a ni ka spolja. Kravlji stav je krajnje nepoželjan.

ŠAPE: Okrugle, mačjeg oblika.

HOD/KRETANJE: Snažno sa dobrim potiskom. Pravilno i izdašno spreda i od pozadi. Korak dugačak i slobodan bez znakova visokog dizanja (kaskanja) prednjih nogu.

DLAKA: Ravna ili talasasta, sa izraženim pramenovima (zastavicama), i gustom vodootpornom podlakom.

BOJA: Bilo koja nijansa zlatne ili krem boje, ali ne crvena ili mahagoni. Dozvoljeno je nekoliko belih dlaka samo na grudima.

VISINA: Od grebena do poda:

mužjaci 56 - 61 cm (22-24 ins) ženke 51 - 56 cm (20-22 ins)

GREŠKE: Svako odstupanja od gore navedenih opisa trebalo bi da se smatra greškom, a ozbiljnost sa kojom se ta greška posmatra mora da bude proporcionalna njenom stepenu i efektima koji se odražavaju na zdravlje i dobrobit psa.

Svaki pas koji jasno pokazuje anomalije u fizičkom izgledu ili ponašanju treba da bude diskvalifikovan.

NAPOMENA: Mužjaci bi trebalo da imaju dva jasno izražena i normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.

Standard prevela i obradila Alexsa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo za pocetak drugog dela jos jednom tumacenje standarda ,na srpskom jeziku :

Tumacenje standarda zlatnog retrivera

Opsti izgled I gradja

Osim opstih smernica koje opisuje standard za zlatne retrivere,namece se potreba da se neki delovi protumace I da bolji uvid u ono sto on propisuje I podrazumeva a posebno sa osvrtom na sudjenje.

Zlatni retriver je rasa pasa koja ne podleze “merenju” bilo koje vrste (visina ,tezina,duzina) jer je osnovna interpretacija standarda ove rase vezana za opsti utisak.Zato,zlatni retriver treba na prvi pogled da odaje simetricnost,balans I da sugerise aktivnog,snaznog psa gipkog pokreta sa dugim dobro ispruzenim korakom

Glava zlatnog retrivera treba da je “izvajana” tj. Sa jasno izrazenim ali ne prenaglasenim stopom I dobrom sirinom njuske.trazi se dobro razvijeno,misicavo teme bez utiska siljte I spicaste njuske ili izraza lica,ali I bez grubosti I naboranosti celaGlava zlatnog retrivera treba da se posmatra I iz anfasa I iz profila da bi se stekao pravi utisak.Glava muzijaka treba da bude veca od glave zenke,uz jasne odlike muzevnog,ali umiljatog izraza lica.Zenka ne treba da ima preveliku glavuu odnosu na telo vec da odaje utisak zenstvenosti I da zraci neznoscu I elegancijom.

Oci treba das u tamne ili tamno braon,ali ne potpuno crne ni previse svelte (sto odaje vuciji izraz) ni previse sitne ili okrugle.Oci treba da odaju blagi I umiljati izraz I da su dovoljno razdvojene (idealno da se otprilike da se dva zamisljena oka mogu smestiti u proctor izmedju ociju).Glava zlatnog retrivera svakako podleze najvecim varijacijama I interpretacijama kao I licnom ukusu koji,bez obzira kakav je I koliko lican,ne bi trebalo da odstupi od tipicne I prepoznatljive glave retrivera.

Pigmentacija je vazna odlika ove rase koja je najvidljivija na nosnoj pecurki koja treba da je tamno braon ili crna,ali I po boji ociju I kapaka koji uokviruju oko.To vazi za zlatne retrivere bilo koje boje dlake.Jedino odstupanje moze biti kod nosne pecurke tokom hladnijeg vremena koje se naziva “zimski nos” I predstavlja normalnu pojavu.Stenad I mladi psi obicno zadrzavaju dobar pigment tokom cele godine dok kod odraslih pasa to nije uvek slucaj.

Vilica treba da je snazna sa potpuno makazastim zagrizom,tj da gornji zubi delimicno prelaze preko donjih zuba.Makazasti zagriz treba da je potpun,tj da se proverava ,kako napred,tako I sa strane.To znaci da se po standardu trazi kompletan makazast zagriz a ne prisustvo svih zuba u vilici.Naime,poznato je da nedostatak P1 I P2 kao I prisustvo prekobrojnih zuba ne predstavlja nikakav problem u ocenjivanju I rangiranju pasa ove rase,kako u samoj Engleskoj tako I u vecini Evropskih zemalja.

Usi treba das u postavljene u visini ociju,znaci ni prenisko ni previsoko,a nepozeljan je I pokret zabacenih usiju.jedna napomena je ovde vazna,tj.mnogi zlatni retriveri se dresiraju pogresno I vaspitavaju nestrucno pa ovaj potez usima moze da se stekne I nauci,tj ne mora da bude nasledna osobina.Dobar sudija mora da proceni ukupno ponasanje psa(da li je pas pod stresom,nenaviknut na situaciju,hendlera Itd.)pre nego sto okarakterise nosenje usiju.

Vrat treba da je snazan I misicav I pozeljno sa blago zategnutom kozom.Podjednaka je mana imati I previse opustene koze na vratu I previse zategnutu kozu.Ovo prvo daje utisak opustenosti celog izraza lica I glave a ovo drugo moze dad a prezategnuti izraz lica I vilice koja je opet netipicna za rasu.Na primer,zlatni retriver ne bi trebalo da ima izraz zategnutosti kao kod dalmatinskog psa ili dobermana.vrat treba da je dobro “smesten”u ramena koja bi trebalo da budu pravilnom odnosu sa nadlakticom.Idealno gledano,to je zamisljeni ugao od 45 stepeniali se u sudjenju taj polozaj mora opipati rukama a ne oslanjati se na oko jer dobra odlakanost u tom delu tela kod zlatnog retrivera moze da prikrije pravi polozaj ramena I nadlaktice.

Grudni kos treba da je dubok,sa dobro izvijenim rebrima dovoljne duzine sto obezbedjuje komforan proctor za srce ,pluca I druge unutrasnje organe.To je povezano I sa odnosom misica I skeleta koji zajedno formiraju snazni prednji deo tela.Uglovanost prednjeg dela kod zlatnog retrivera pre svega karakterise polozaj nadlaktice I ramena ali I grudna kost I predgrudi koji treba da su izrazeni I misicavi.

S obzirom na to da je simetricnost najvaznija odlika ove rase,visina psa postaje skoro sporedna ako je sam pas u dobrom balansu.to znaci da treba da odaje “kvadraticnost” ili drugim recima ,pravilan odnos visine nogu u odnosu na duzinu tela.Najveci problem je svakako prevelika duzina tela u odnosu na prekratke noge sto je nerasna karakteristika a I sigurno nepozeljna,kada se uzme u obzir da je zlatni retriver I radni pas koji treba sa lakocom da aportira divljac.Nazalost,ovo je cesta slika zlatnih retrivera u poslednje vreme,koju prati preuglovanost zadnjih nogu ,tj da polozaj skocnog zgloba zadnjih nogu izlazi van linije tela I korena repa u znatnoj meri I predstavlja jos jednu nerasnu karakteristiku..

U stojecem stavu zlatni retriver treba da se cvrsto ali “fleksibilno”(bez odavanja utiska ukocenosti) oslanja na sve cetiri noge istovremeno,bez uvrtanja/izvrtanja I gubitka oslonca.To prenaglaseno oslanjanje ,bilo na prednje bilo na zadnje noge,ili samo na jednu nogu napred ili pozadi,moze da ukase na strukturne nesavrsenosti zlatnog retrivera.Izuzetak je naravno nestrucno postavljanje psa od strane hendlera koje moze da dovede do takvog utiska iako taj isti pas stoji samostalno savim pravilno.U tom slucaju sudija mora da napravi procenu.

Vrlo je nepozeljan “francuski stav” prednjih nogu koji moze nastati zbog,uglavnom dva problema:prvo zbog premekanog dosaplja zbog koga se sape izvrcu napolje ali I predugackog dosaplja koje ne drzi sape dovoljno cvrstim.Drugi cest uzrok je strukturni problem koji potice od laktova koji su “labavi” I samim tim se cela prednja noga postepeno izvrce napolje od lakta ka nadole.Rezultat su sape koje idu u suprotnim smerovima u odnosu jedna na drugu I na tlo.Sape treba da su lepo zaobljene,macijeg oblika sa pripijenim prstima,tj bez rasirenih prstiju.Izuzetak su mladi psi koji najcesce imaju izrazeno mekane sape koje se vremenom ucvrste.

Pored toga,kada se pas posmatra od pozadi zadnji stavovi su pozeljniji siri nego preuski,kako u pokretu tako I u “pozi”,a ujedno treba praviti razliku u tome da li je taj preuski stav zbog nedostatka misicne mase ili je problem skeleta.Jako je nepozeljan I “kravlji stav” koji je jos izrazeniji kada se pas krece I jako narusava ritam pokreta.Isto tako,I slabost misica zadnjih nogu moze da dovede do preplitanja zadnjih nogu u pokretu celom duzinom od kuka do skocnog zgloba I sape.

Uglovanost zadnjih nogu je posebno problematicna u danasnjem “modernom “tumacenju standarda,ali I podlozan,na zalost,licnom tumacenju I ukusu.To znaci da je zlatni retriver u poslednjih desetak godina postao “uglovan”pas do te mere da je to preterano.Naime,standard jasno nalaze da samo koleno treba da je dovoljno savijeno,ali da taj ugao ne treba da bude vertikalan u odnosu na tlo.Pozeljna je takozvana kraca a ne predugacka kost u tom delu ,koja je neophodna da retriveru omoguci snazan potisak I pokret zadnjih nogu.U slucaju predugackih kostiju zadnjih uglova,tj preuglovanosti,taj pokret je znatno oslabljen I zahteva mnogo veci utrosak energije da bi pas krenuo u trk.

Osim toga,polozaj karlicne kosti je znacajan jer odredjuje drzanje repa koji treba da je u ravni ledja kad se pas krece I ne sme biti ni previsoko nosen ni podvijen ispod tela.Ledja treba das u ravna,tj bez saranostog I sedlastog izgleda,nadgradjenosti ali ni takozvana padajuca ledja.Stim u vezi,ona treba da odaju izgled jednog blago polozenog slova S kada se pas posmatra iz profila.To znaci da ledjna linija ne bi trebalo da bude poput lenjirom povucene crte koja je potpuno ravna vec da se blago podize prema repnom delu I onda pravilno spaja sa repom.Rep ne sme biti nisko usadjen.

U slabinskom delu retriver treba da je “kratak” tj proporcionalan svojoj visini “kvadratican”.Jedan nacin da se to izmeri je da se postavi saka I izmeri otprilike sirine 3 prsta u predelu slabina pocevsi od kraja rebara.

Butine treba da su snazne I misicave sa dobrom odlakanoscu zadnjeg predela koji zajedno odaju utisak punoce.

Dlaka zlatnog retrivera treba da je gusta,bilo talasasta ili ravna,sa dobrom gustom podlakom koja ne propusta vodu I stiti kozu od spoljnih uticaja.Boja dlake moze da varira od svetlih krem nijansi pa do tamno zlatne,ali bez prisustva mahagoni boje.Dozvoljeno je samo par potpuno belih dlaka.Zlatni retriveri krem boje se pogresno nazivaju belim.Zlatni retriver ne sme da bude potpuno beo I kao takav I ne postoji.najlaksi test je postaviti psa ispred potpuno belog zida ili neke druge rase (samojeda) da bi se uvidela razlika u boji.

Kretanje

Nasuprot opstem shvatanju da je brzina trcanja ono sto je neophodno da bi se zlatni retriver proglasio za psa odicnog pokreta ,upravo je to uglavnom nepozeljno I moze da prikriva mane.Naime,retriver koji pravi brze ali kratke korake i “cupka “u ringu iako se to cini dobrim ,ima jednu osobinu koju bi trebalo smatrati ne posebno atraktivnom I shodno tome je rangirati u sudjenju.To prakticno znaci da retriver koji sa manjim brojem koraka pokrije teren ili ring ima pravilniji pokret od onoga kome je potrebno da napravi duplo veci broj koraka.

Sto se tice pokreta prednjih nogu,vazno je napomenuti da zlatni retriver u prednjim nogama treba da “konvergira”tj drugim recima da u pokretu smenjuje prvo jednu a onda drugu nogu u jednoj zamisljenoj tacki koja bi trebala da bude vizuelno zamisljena po sredini tela kad se pas posmatra s preda.Sto je kretanje brze taj pokret je sve izrazeniji I ne predstavlja problem vec je upravo znacajna karakteristika ove rase.Radi poredjenja ,zlatni retriver ne bi trebao da se krece kao,na primer.irski seter sa potpuno ispravljenim prednjim nogama(sto je za irskog setera potpuno ispravno).

U pokretu zadnjih nogu najvaznije je da zlatni retriver ima dobar odraz ,tj da ima snazan potisak zadnjih nogu koji uostalom I omogucava gipkost kretanja I ukupno drzanje tela.Dobar potisak zadnjih nogu omogucava dobar ritam kretanja koji je posebno atraktivan I pozeljen.Izuzetak su samo mladi psi kojima se ne zamera “ljuljanje”u predelu ledja jer oni mogu biti meksi u periodu rasta I razvoja.To je jedan od razloga zbog cega sudija pita za starost psa pre nego sto donese odluku o oceni I plasmanu.Vec pomenuti “kravlji stav” je jos izrazeniji kada se pas krece a takodje I slabost misica zadnjih nogu koji dovodi do preplitanja zadnjih nogu u pokretu.

Temperament

Temperament zlatnog retrivera je jedna od najvaznijih osobina ove rase pasa.

Naime,zlatni retriver treba da je veseo ,samouverei,znatizeljan pas koji,osim normalne doze opreznosti koju moze da ima u nepoznatim situacijama,ne sme pokazivati znake plasljivosti,drhtanje podvijanje repa ili jos gore znake agresivnosti prema drugim psima ili prema ljudima.Ovo drugo je krajnje nepozeljno jer je takvog psa jako tesko obuciti ,a spada u jos jednu nerasnu karakteristiku.Temperament je jedna od najvaznijih karakteristika ove rase kojoi treba posvetiti izuzetnu paznju kako u uzgoju tako I u sudjenju.

Autor : Silvana Vuckovic (odg.Swanavly)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postovana gospodjice, gospodjo Danijela, nije mi jasna vasa odluka da zakljucate temu koju je zapocela gospodja obozavateljka i ponosni vlasnik kucnog ljubimca ( moze to da bude i bicikl) cak se i usudjujete i da osporite misljenje ljudi koji su dali i daju veliki doprinos u uzgoju rase Zlatni Retriver kod nas , licno smatram da bi trebalo da preispitate svoj stav iz razloga sto ste jedan od moderatora na ovom forumu gde se iznose i grdje teme pa stoga treba da prihvatite ovo kao diskusiju jer ovaj forum zbog toga i postoji ako mu nije neka druga namena u medjuvremenu postavljena , ovim stavom mi dajete do znanja da ste jedan od zagovornika veterinarsko tezgaroskih ideja po sistemu daj sta das samo da se dobro naplati. kao neko ko uredjuje ovaj forum smatram da treba da budete objektivni i na bilo koji nacin ne iznosite svoje misljenje u smislu "zadnja je vasa", vec dopustite da se povede polemika za i protiv .mislim da ovde niko nikoga nije uvredio ili naruzio, gospodja koja je stavila svoj komentar na temu sterilizacije i pokrenula ovu lavinu komentara nema razloga da se dici time misleci da je ucinila jedno dobro delo , da se ne ponavjam jer je vec spomenuto . Naravucenije ( izvadi unutrasnju gumu na biciklu i dzaba ti bicikl).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Postovana gospodjice, gospodjo Danijela, nije mi jasna vasa odluka da zakljucate temu koju je zapocela gospodja obozavateljka i ponosni vlasnik kucnog ljubimca

Svaka tema se zakljucava posle 80 ispisanih stranica i prelazi se na novi deo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danijela, postujem tvoju azurnost i dobro je da se ne kvari topic temama koje nisu vezane za rasu, ali te molim budi isto tako azurna pa onaj standard sa pocetka postavi na nekom razumljivom jeziku, ovaj svahili nista ne razumem, kao i one odgajivacice kojih vise nema ili su sajtovi nepostojeci.

Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno, dostavi mi standard i rado cu ga zameniti sa ovim postavljenim. Ako je moguce, ostavi i linkove za fotografije pasa koji su standardom odgovarajuci predstavnici svoje rase.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FCI-Standard N° 111 / 29. 01. 1999/ GB

GOLDEN RETRIEVER

ORIGIN: Great Britain

DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD: 24.06.1987.

UTILIZATION: Gundog

CLASSIFICATION F.C.I.: Group 8 Retrievers, Flushing Dogs, Water Dogs (Section 1 Retrievers With working trial)

GENERAL APPEARANCE: Symmetrical, balanced, active, powerful, level mover; sound with kindly expression.

BEHAVIOUR/TEMPERAMENT: Biddable, intelligent and possessing natural working ability; kindly, friendly and confident.

HEAD: Balanced and well chiselled.

CRANIAL REGION:

SKULL: Broad without coarseness; well set on neck.

STOP: Well defined.

FACIAL REGION:

NOSE: Preferably black.

MUZZLE: Powerful, wide and deep. Length of foreface approximately equals length from stop to occiput.

JAWS/TEETH: Jaws strong, with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. upper teeth closely overlapping lower teeth and set square to the jaws.

EYES: Dark brown, set well apart, dark rims.

EARS: Moderate size, set on approximate level with eyes.

NECK: Good length, clean and muscular.

BODY: Balanced.

BACK: Level topline.

LOINS: Strong, muscular, short-coupled.

CHEST: Deep through heart. Ribs deep, well sprung.

TAIL: Set on and carried level with back, reaching to hocks, without curl at tip.

LIMBS

FOREQUARTERS: Forelegs straight with good bone.

SHOULDERS: Well laid back, long in blade.

UPPER ARM: Of equal length as the shoulder blade, placing legs well under body.

ELBOWS: Close fitting.

HINDQUARTERS: Hindlegs strong and muscular.

STIFLES: Well bent.

SECOND THIGH: Good.

HOCKS: Well let down, straight when viewed from rear, neither turning in nor out. Cow-hocks highly undesirable.

FEET: Round and cat-like.

GAIT/MOVEMENT: Powerful with good drive. Straight and true in front and rear. Stride long and free with no sign of hackney action in front.

COAT

HAIR: Flat or wavy with good feathering, dense water-resisting undercoat.

COLOUR: Any shade of gold or cream, neither red nor mahogany. A few white hairs on chest only, permissible.

SIZE:

Height at withers: Dogs 56 - 61 cm (22-24 ins)

Bitches 51 - 56 cm (20-22 ins)

FAULTS: Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog.

Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

N.B.:Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajde malo da se pravimo englezi,ipak je onaj svahili razumljiviji,Mislim da je neko prethodno vec postavio standarde Zlatnog Retrivera citirajuci gospodju Silvanu Vuckovic koja je sve to lepo napisala u svojoj knjizi, stoga nema potrebe truditi se vise oko toga .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tumacenje standarda neke rase je tumacenje - interpretacija, a ovo sto sam postavila je zvanicni standard priznat od strane FCI-a!!!

Zlatni retriver je rasa iz Velike Britanije, tamo se prica engleski, zvanicni jezici FCI-a su engleski, francuski, nemacki i spanski, ocenske liste na medjunarodnim izlozbama u inostranstvu su na tim jezicima, a ponekada su i kod nas (poslednji slucaj je Specijalka u Paracinu), te je to razlog sto sam postavila standard na engleskom jeziku.

Ukoliko je tebi bolji svahili, citaj do mile volje. Ovo nisam postavila niti sam se trudila zbog tebe, vec zbog nekih drugih kojima ce to, mozda, biti od koristi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tumacenje standarda neke rase je tumacenje - interpretacija, a ovo sto sam postavila je zvanicni standard priznat od strane FCI-a!!!

Ovo je super sto je postavljen i zvanicni standard nego bi bilo lepo da ako neko ima volje (a i znanja) prevede ovo na srpski pa da stoji na pocetku svakog dela sledeceg uz to jos i tumacenje koje sam ja prekucao i mislim da bi to bilo sasvim dovoljno.znaci samo neko da prevede ovo sto je Alexa postavila...

Ja bih rado al sam slab sa engleskim :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sve one koji ne barataju sa engleskim jezikom bas najbolje.

Ovo sam ja prevela i neke fraze malo pojasnila.

Mozda ce nekome koristiti, a mozda ce neko i ovome da nadje zamerku.

:mrgreen:

FCI-Standard N° 111 / 29. 01. 1999/ GB

ZLATNI RETRIVER - GOLDEN RETRIEVER

ZEMLJA POREKLA: Velika Britanija

DATUM PUBLIKACIJE ORIGINALNOG STANDARDA: 24.06.1987.

NAMENA: Lovački pas

FCI KLASIFIKACIJA: Grupa 8 - Retriveri, cunjavci i psi za vodu;

Sekcija 1 - Retriveri, sa radnim ispitom;

OPŠTI IZGLED: Simetričan, uravnotežen - harmoničan, aktivan, snažan pas, ujednačenog i pravilnog kretanja; Čvrst – dobro građen, sa dobroćudnim, prijatnim izrazom.

PONAŠANJE/TEMPERAMENT: Poslušan, inteligentan, poseduje urođenu sposobnost za rad; Dobroćudan, druželjubiv i pouzdan.

GLAVA: Izbalansirana (uravnotežena) i dobro oblikovana.

KRANIJALNI DEO:

LOBANJA: Široka bez nabora; dobro nasađena na vrat.

STOP: Dobro definisan (nije strm).

FACIJALNI DEO:

NOS: Poželjno crne boje.

NJUŠKA: Snažna, široka i duboka. Dužina njuške - prednjeg dela lica približno je jednaka dužini od stopa do potiljka - "izbočine pameti" (lagano izbočena kost na kraju potiljka).

VILICA/ZUBI: Snažna vilica sa savršenim, pravilnim i kompletnim makazastim zagrizom (42 zuba) - (gornji zubi blisko preklapaju donje zube, prelaze preko njih i formiraju pravi ugao u odnosu na vilicu).

OČI: Tamno smeđe, razmerno široko postavljene, tamnih rubova očnog kapka.

UŠI: Srednje veličine, postavljene na približno jednakoj visini sa očima.

VRAT: Dobre dužine, nepopunjen - "suv" (bez obešene kože) i mišićav.

TELO: Izbalansirano.

LEĐA: Ravna gornja linija.

SLABINE: Snažne, mišićave, kratko spregnute.

GRUDNI KOŠ: Dubok i snažan. Rebra su duga, dobro izbočena - zaobljena.

REP: Usađen i nošen u nivou leđa, doseže do skočnih zglobova, bez uvijanja na vrhu.

UDOVI:

PREDNJI DEO TRUPA: Prednje noge prave sa jakim kostima.

RAMENA: Dobro postavljena unazad, lopatice dugačke.

NADLAKTICA: Jednake dužine kao i lopatica, postavljajući noge dobro pod telo.

LAKTOVI: Postavljeni uz telo (zatvoreni – ne smeju da štrče).

ZADNJI DEO TRUPA: Zadnje noge snažne i mišićave.

KOLENA: Dobro savijena (uglovana).

BUTINE / PODKOLENICE: Dobre (dužine).

SKOČNI ZGLOBOVI: Nisko postavljeni na dole, pravi dok se gledaju od pozadi, nisu istureni ni unutra, a ni ka spolja. Kravlji stav je krajnje nepoželjan.

ŠAPE: Okrugle, mačjeg oblika.

HOD/KRETANJE: Snažno sa dobrim potiskom. Pravilno i izdašno spreda i od pozadi. Korak dugačak i slobodan bez znakova visokog dizanja (kaskanja) prednjih nogu.

DLAKA: Ravna ili talasasta, sa izraženim pramenovima (zastavicama), i gustom vodootpornom podlakom.

BOJA: Bilo koja nijansa zlatne ili krem boje, ali ne crvena ili mahagoni. Dozvoljeno je nekoliko belih dlaka samo na grudima.

VISINA: Od grebena do poda:

mužjaci 56 - 61 cm (22-24 ins) ženke 51 - 56 cm (20-22 ins)

GREŠKE: Svako odstupanja od gore navedenih opisa trebalo bi da se smatra greškom, a ozbiljnost sa kojom se ta greška posmatra mora da bude proporcionalna njenom stepenu i efektima koji se odražavaju na zdravlje i dobrobit psa.

Svaki pas koji jasno pokazuje anomalije u fizičkom izgledu ili ponašanju treba da bude diskvalifikovan.

NAPOMENA: Mužjaci bi trebalo da imaju dva jasno izražena i normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A, ovo je najnoviji standard skinut danas sa site-a FCI!

FCI-Standard N° 111 / 28.10.2009 / GB

GOLDEN RETRIEVER

ORIGIN: Great Britain.

DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD: 28.07.2009.

UTILIZATION: Gundog.

CLASSIFICATION F.C.I.: Group 8 Retrievers, Flushing Dogs, Water Dogs.

Section 1 Retrievers. With working trial.

GENERAL APPEARANCE: Symmetrical, balanced, active, powerful, level mover; sound with kindly expression.

BEHAVIOUR / TEMPERAMENT: Biddable, intelligent and possessing natural working ability; kindly, friendly and confident.

HEAD: Balanced and well chiselled.

CRANIAL REGION:

Skull : Broad without coarseness; well set on neck.

Stop : Well defined.

FACIAL REGION:

Nose : Preferably black.

Muzzle : Powerful, wide and deep. Length of foreface approximately equals length from stop to occiput.

Jaws/Teeth : Jaws strong, with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. upper teeth closely overlapping lower teeth and set square to the jaws.

Eyes : Dark brown, set well apart, dark rims.

Ears : Moderate size, set on approximate level with eyes.

NECK: Good length, clean and muscular.

BODY: Balanced.

Back: Level topline.

Loins: Strong, muscular, short-coupled.

Chest: Deep through heart. Ribs deep, well sprung.

TAIL: Set on and carried level with back, reaching to hocks, without curl at tip.

LIMBS

FOREQUARTERS: Forelegs straight with good bone.

Shoulder : Well laid back, long in blade.

Upper arm : Of equal length as the shoulder blade, placing legs well under body.

Elbow : Close fitting.

Forefeet : Round and cat-like.

HINDQUARTERS: Hindlegs strong and muscular.

Stifle : Well bent.

Lower thigh : Good.

Hock : Well let down, straight when viewed from rear, neither turning in nor out. Cow-hocks highly undesirable.

Hind feet : Round and cat-like.

GAIT / MOVEMENT: Powerful with good drive. Straight and true in front and rear. Stride long and free with no sign of hackney action in front.

COAT

Hair : Flat or wavy with good feathering, dense water-resisting undercoat.

COLOUR: Any shade of gold or cream, neither red nor mahogany. A few white hairs on chest only, permissible.

SIZE AND WEIGHT:

Height at withers : Dogs 56 - 61 cm (22-24 ins);

Bitches 51 - 56 cm (20-22 ins).

FAULTS: Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog and on its ability to perform its traditional work.

DISQUALIFYING FAULTS:

•Aggressive or overly shy.

Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

N.B.: Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saška, nadam se da se ne ljutiš ali moram ispraviti ono oko čega se silne polemike i svađe vode s nekim domaćim sucima, pogotovo lovcima

pravilnim i kompletnim makazastim zagrizom (42 zuba)

ovo kompletno se ne odnosi na broj zuba već da gornji zubi kompletno (potpuno) prekrivaju donje zube. broj zuba nije naveden u standardu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Za sve one koji ne barataju sa engleskim jezikom bas najbolje.

Ovo sam ja prevela i neke fraze malo pojasnila.

Mozda ce nekome koristiti, a mozda ce neko i ovome da nadje zamerku.

:mrgreen:

Odlicno.Evo ja bih zamolio moderatore da ovaj prevod standarda postave na pocetak dela i to je to :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dali neko zna prave standarde zlatnog retrivera ili se samo prepricava ono sto je davno receno. Dali se slazete da su retriveri promenili dosta od onog propisanog standarda, pa tako izgleda i sudije ocenjuju pse po nekom svom misljenju. Kad kazemo standard onda to treba da se odnosi na ono sto je propisano a to nema veze sa psima koji se izvode na danasnje izlozbe. U ovoj prici se kaze da pas treba da bude dobro uglovan a dali neko zna koliki taj ugao treba da iznosi, posto jedan sudija da ocenu da je dobro uglovan pas a drugi da bi trebao biti malo uglovaniji. Zato bi voleo da znam sta znaci standard zlatnog retrivera.Jer kad je pisan standard noge su bile mnogo krace,samim tim i fizionomija psa je bila drgacija.Zato bi voleo da cujem misljenje nekih ljudi koji su mnogo duze u ovoj prici.poz :?:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dali neko zna prave standarde zlatnog retrivera ili se samo prepricava ono sto je davno receno. Dali se slazete da su retriveri promenili dosta od onog propisanog standarda, pa tako izgleda i sudije ocenjuju pse po nekom svom misljenju. Kad kazemo standard onda to treba da se odnosi na ono sto je propisano a to nema veze sa psima koji se izvode na danasnje izlozbe. U ovoj prici se kaze da pas treba da bude dobro uglovan a dali neko zna koliki taj ugao treba da iznosi, posto jedan sudija da ocenu da je dobro uglovan pas a drugi da bi trebao biti malo uglovaniji. Zato bi voleo da znam sta znaci standard zlatnog retrivera.Jer kad je pisan standard noge su bile mnogo krace,samim tim i fizionomija psa je bila drgacija.Zato bi voleo da cujem misljenje nekih ljudi koji su mnogo duze u ovoj prici.poz :?:

Mislim da cete ovde naci bar neke odgovore na vasa pitanja :

viewtopic.php?f=40&t=15511&start=0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiffany, ne postoje "pravi standardi" za goldene!!!!!

Postoji jedan jedini i priznati FCI standard za rasu Zlatni retriver koji vazi i po kojem se sudi u celom svetu, pa i kod nas, sem u Americi gde vazi AKC standard.

Tumacenja standarda goldena su mnogobrojna. Na kraju krajeva, svako od nas ko ima i drzi pse tumaci i shvata napisani standard na neki svoj nacin. Licna tumacenja ne mozemo svrstati pod kategoriju objektivnosti, jer npr. "dobra uglovanost", "dobrocudan i prijatan izraz", "suv vrat", "izbalansirano telo"..... dozivljavaju se i tumace razlicito od coveka do coveka. Ono sto je za mene "prijatno" ne mora da znaci da je i za nekoga drugog. Ono kako ja vidim i shvatam "dobru uglovanost" ne mora da znaci da ce i neko drugi da se slozi sa mojim vidjenjem. I tako za sve stvari nabrojane u standardu od vrha nosa do kraja repa.

Isto tako vazi i za sudije. Svaki sudija vidi psa na svoj nacin i interpretira standard na svoj nacin. To je njihovo eksluzivno pravo tog dana kada sude na nekoj izlozbi. To se nekome od izlagaca moze svideti ili ne, neko se moze sloziti sa sudijinim stavom neko ne, nekome ce sudija biti odlican a nekome los, ali kao sto rekoh, standard tog izlozbenog dana je onakav kakvim ga sudija dozivljava i interpretira!

I jos nesto... Sasvim je razumljivo da se golden promenio za ovih 100 godina! Pa, i zivotni vek coveka se produzio, iskorenile su se mnoge bolesti, vozimo se avionom.... Zato se i osnovni i prvi standard koriguje i unapredjuje, ali kostur i osnova standarda ostaju isti!!! Npr. u trenutno vazecem FCI standardu od kraja oktobra 2009. dodato je da se agresivni i previse stidljivi psi diskvalifikuju! Agresivnost i stidljivost su ranije kvalifikovane kao mane, cak to nije bilo napisano u standardu, ali eto tek sada je i zvanicno potvrdjeno da su to mane za diskvalifikaciju!

I za kraj... Idealan pas ne postoji i HVALA Bogu sto je tako! :D Odgajivaci i svi ostali se zato vise od 100 godina trude da dobiju goldena koji ce po svojim karakteristikama biti NAJPRIBLIZNIJI psu opisanom u standardu. I, verovatno, nikada nece ni dobiti, sto je i sama draz, teorija i lepota uzgoja.

Pozz svima!

Aleksandra Sasha Karapandzic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.