Sign in to follow this  
deltariilir

Albanski Brvnarski Pas - (Qen T'bani Shqiptar- Rudat)

Recommended Posts

Albanski Brvnarski pas - Rudat, Qen T,bani Shqiptar.

Standard je zvanicno objavljen 10.02.2009

Dok prevedemo standard i komentar standarda, objavlujemo standard u originalu, uzet iz kinoloskog casopisa "Deltari ilir", broj 7, maj 2009.

faqja1.jpg

Faqja3.jpg

Faqja2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drago mi je sto je ovde pokrenuta tema o Rudi psima...jer ono sto sam ja imala prilike da citam o njima, bilo je jako "mrsavo", pa jos pisano od strane coveka iz Amerike.

Dok se standard ne prevede (nadam se da cemo brzo imati ovde prevod standarda), jel moze neka slika?

Pozdrav,

Jelena

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drago mi je sto je ovde pokrenuta tema o Rudi psima...jer ono sto sam ja imala prilike da citam o njima, bilo je jako "mrsavo", pa jos pisano od strane coveka iz Amerike.

Dok se standard ne prevede (nadam se da cemo brzo imati ovde prevod standarda), jel moze neka slika?

Pozdrav,

Jelena

Pozdrav Jelena,

Brzo ce biti to prevedeno, nadam se za 3, 4 dana

Bardhoshi1.jpg

Bardhoshi.jpg

Beli varijetet, slikan u Veli Begovu Planinu, Jula 2009, vlasnik Vllaznim Canziba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALBANSKI BRVNARSKI PAS

Originalni naziv: Qen T’Bani Shqiptar,

sto bi svicarski i njemci nazivali Albanischen Sennenhunde.

Maticna zemlja: Shqipëri-Kosovë (Albania & Kosovo), standard objavljen 10.02.2009.god.

Devedesetih godina prosloga stoljeca, kada se omogucilo kontaktiranje izmedju Albanaca iz Albanie i sa Kosova, pocelo je i ozbilan zajednicki rad u kinologiji za zajednicku pasminu ABP (QTSH).

Od mnogih zasluzenih, najvise doprinosa su dali gosp. Olsi Qazimi iz Albanje i (M.N), koji su poceli da ozbiljnijom selekcijom prave standard za zajednicku pasminu.

Ova pasmina u raznim podrucijama ima razne nazive.

Na Kosovu je poznat po imenu RUDAT, psi koji imaju kratku dlaku, sa gustom podlakom, razlikuje se od svojeg starog brata Deltari Ilir, nazivaju ga i RUAJTES I PASURIVE, RUAJTES I VATHAVE (cuvari dobra, i cuvari torova).

U Albaniji najvise je bio nazivan pod imenom (QT) Brvnarski Pas uglavnom u sjeverni dio, dok u jugu Albanije kao Qeb Barinjësh, Qen Qobanesh-turcizam (pastirski pas), a uzimajuci u obzir da se radi o istim do slicnim psima dogovor je postignut da se pasmina naziva zasluzenim imenom ABP Qen TBani Shqiptar.

Ovi psi svakako poticu od pasa iz Antickih doba Canis Domesticus Dardaniae (Pitomi ili Kucni Pas iz Dardanije, danasnje Kosovo ili na Albanskome Qen i Zbutur -Shtepiak nga Dardanija).

Uloga ovih pasa jeste cuvanje zgrada, kuca, stoke…

Znajuci da ova podrucija kasnije bile feudalana drustva, industrije su bile slabo razvijene, stocarstvo je bilo glavna grana, bilo je razvijeno katunsko stocarenje i krvna plemenska tradicija, za tako nesto trebalo imati kvalitetne pse, a za to su bili, ko drugi nego Qen T’Bani, BP.

Standard pasmine, datum objavljenja 10.02.2009g. qeni T‘bani Shqiptar

Porijeko: Albanja & Kosova ( Shqipëri, Kosovë)

Uporaba: Narocito razvijen instikt pasa cauvara, ali moglo se koristiti i kao ovcarski pas, borbeni pas…

1. Opci izgled

Visina ABP (QTSH) nalazi se na donjoj granici velikih pasa.raznih boja (docnije). Kratke dalke, veoma snaznan, snazne-grube gradje, sa duzinom trupa najvise do 1/10 visa nego v.d.g, veoma hitar i hrabar.

Karakter i temperament: Prema djece jako drustven, ali nostalgican za jednog covjeka, koga rado slusa, prema drugima je jako rezervisan.

U odredjenim trenucima je veomo ostar za dosadne… Dobar cuvar dobra i stoke.

Ne trazi paseban tretman.

2. Glava.

Srednja duga, ponekad daje utisak cvrstine, odnos nosnika i lubanje 43:57 2:3, koza je dobra pricvrscena bez borova. Duzina glave cini vise od. 4/10 v.d.g skoro klinastog oblika i ralativno lagana.

2.1. Lubanja: Gledajuci sa strane i naprijed djeluje malo zaobljeno, prednja i zadnja strana nemaju uocljive razlike. Lubanja cini oko 50% duzine glave a sirina je 10% manja u adnosu na duzinu. Ceona brazda slabo naglasena.

2.2. Stop: razumljiv ali relativno izrazen.

2.3. Gubica: Relativno duga, suha, iz profila ravna, i nastavlja se u gornji dio lubanja, vrh nikad nije spusten dolje, ali ponekad moze biti dignut, sa nosnim grebenom, sirina je proporcionalna, duzina je veca u odnosu na dubinu za 10%.

2.4. Nos (njuska)- Crna, sa 2 otvorena prostore koje su paralelne, koje ne strsne preko prednjeg ruba gubice.

2.5 Usne: Dobro priljubljene uz kost se zatvorenim kutevimr, gornje usne tocno se priljubljuju u donje, usne su srednje dubine, napete i elasticne.

2.6.Vilice i Relativno siroke i savrsene, sa komplet 42, tvrdim zubima.

2.7.Zubalo: Dobro razvijeni zubi sa skarastim i klijestastim zagrizom, potuno zubalo

(o nedostatku se analizira).

2.8. Usi:Skaro trokutaste, duzine ½ glave, usadjene u sredini lubanja ali ne previse pozadi lubanja, priljublojene uz glavu, bila je tradicija da im se kupiraju po jedan ali najvise oba uva.

2.9. Oci: Kestenjasto-smedje do tamnih boja, srednje velike, bademastog oblika, zivalnog izraza, kapci tamni i priljubljeni.

3. Vrat:

Sa ledjnom linijom koja je koso postovljena cini kut od 145: gornja i donja linija su ravne, vrh vrata dobro je izrazen i pavezan sa lopaticom.

Duzina cini 4/5 duzine glave, koze bez nabora i gusto odlakana.

4. Tijelo (Trup):

Tvrd i misicav, od grebena ka sapi stvara horizontalnu liniju koja je neprimjeto u padu do sapi, gdje je vise izrazen taj pad.

4.1. Greben: Relativno izrazen, narocito je izrazen kod muzjako, sirok, gdje prijelaz od predjela vrata ka ledjima je postupan i jedva zanijetan.

4.2. Ledja: Tvrda, ravna, kratka, misicava i srednje siroka.

4.3.Slabine, siroke, kratke do srijedne duzine, misicave koje cine duzinu priblizno 1/5 v.d..g , vecinom duzina i visina su priblizne.

4.4. Sapi: Srednje duge, blago nakosene oko 30°, misicave i znatno sire.

4.5. Grudi: Srednje duge, ali duboke i siroke sa zaobljenim rebrina.

Precnik veci od 2/3 visine gtudi.

4.6. Trbuh: Od preda ko pazadi blago usukan, sa jakim i trbusnim slabinama.

5. Rep:

Ima malo vecu duzinu dlake u odnosu na pokrivaca, i guscu, umjereno usadjen, u mirnom stanju daje opusteno a u pokretu nosen u visinu i vise od ledjne linije, u afektu srpast i jednostruki prsten iznad ledjne linje.

6. Udovi:

Snazni

6.A. Prednji udovi: Su ravni, u paralelnom stavu realitivno udaljena jedna noga od druge, i srednje da visoke duge, gledajuci se strane.

6.1 Lopatica: neznatno nagnuta, srednje duga i misicava ¼ v.d.g koja sa horizontalom stvara kut ako 50°

U odnosu sa polozajem i sa srednjem linijom vrhovi lopatica su udaljeni jedan od drugog, slobodne. Rameni kut 105-110

6.2. Nadlaktice, su srednje kose i misicave sa horizontalom stvara kut od 60°-65°: koji je postovljem gotovo paralelno sa srednjem ravnicom trupa.

- Lakat: Pribjubljen uz tijelo vise od 80 %.

Visina od zemlje do lakta oko je 52:% v.d.g.

6.3. Podlaktice: Su duge misicave, 1/3 v.d.g. cine lagan i jak kostur, gledajuci iz preda i sa strane ravno su spustene.

Lakatni kut 140-145:

6.4. Prednje saplje: suho i relativno istaknute.

6.5. Prednje dosaplje: nijesu potpuno uspravne 1/6 v.d.g.

6.6. Prednje sape, ravne skoro ovalne do zlicaste, prsti pribrani, nokti tamni, sivi, jastucici tvrdi.

6.B. Straznji udevi: Gledajuci pozadi prilicno siroke, ravno paralelne.

6.7. Bedra: su umjereno siroka i misicava cine 1/3 v.d.g sa sirinama od 5/7 svoje duzine. Misicave i kose postavljene, sa harizontalom stvare kut od 60°

6.8. Potkoljenice: su prilizno duge, a skocni zglobovi srednje smesteni, kose sa horizontalom cine kut od 55-60° sa suvim i snaznim misicima.

Koljeni kut : 115-120°

-Skocni zglob: jak, smijesten u visini ¼ v.d.g, kut od 145:

6.9. Straznje sape nalikuju na prednje, ali nesto dugoljaste, mogu imati 5 prst, prsti dobro zblizeni.

7. Hod/ kretanje:

Umjereno izdasan KAS, produzen i elegantan.

8. Dlacni pokrov:

Na grebenu i ledjima duga 4,5cm, prednji dio lica uvijek pokriven kratkom dlakom, ne vanjskoj strani usi i dlaka kratka. Podlaka ostra i gusta.. Noge su pokrivene kratkom dlakom, a rep i gace imaju malo duzu dlaku.

8.1. Boja : Dominantna jednobojenost, koje su dostupne od tamne (skoro crne) do bijele. Bjele oznake u predsapima i sapima, prsti i jos neka koja nije uocljiva previse, grudi dopustene.

9. Visina i tezina:

Muzjaci 65-72cm 42-48kg

Zenke 60-67cm 36-42kg

P.S. Muzjaci moraju imati 2 razvijena testisa spustena u skortum, sluznice tamno pignentisane, a koze srednje debljine i veoma elasticna.

Greske: Svako odstupanje od na vedenog mora se smatrati greskom, zavisi od stupnja greske pa do diskvalifikacije.

- Nedostatak vise zuba sim do 2xp1.

- Predgriz i podgriz.

- Izrazito svelte oci.

- Nesrazmerno visina sa tezinem…

Komentar standard ( ABP) qen t’Bani Shqiptar.

Je tipican za svoju vrstu, u odnosu na neke koje imaju dogolik izgled (Kangal, SAO) i izgled mastina (Cane Corso…). ABP je i do dan danas cuviao svoj ikonski izgled koji je tipican za pastirca. Ima tvrdu, laganu suvu i veoma lijepu glavu sa divergentnim linijama glave, sa skarastim ili klijesastim zubalom. Tijelo izmedju kvadraticnog i pravokutnih proporcija, sa ravni stov nogu, sa kratkim dlacnin pokrivacem, sa moloso- lupoidnom glavom, s’pustenim usima.

Duzina tijela do 1/10 veca od v.d.g. s’cefalni indeksom od 52, sa relativno izrazenim stopom, ocima bademostog oblika, polulaterlnog (pola sa strane) polozaja. Sa skladno I elegantnim gibanjem.

1. Opci dojam: Skladno gradnje, spoj dijelova tijela, razlike u spolovima.

2. Glava: odnos lubanja i nosnika 57:43, a dubina njuske veca od dubinje lubanja do horizontale se 40% . Lubanja mora biti “ravna” s’blagim lateralnim zaobljenjem. Stop relativno izrazem. Linije glave blage divergentne. Zvacni misici i arcade jedva primjetne, Koza glave, bez nebora, napeta.

2.2. Usi: Nit kratke, nit duge ½ duzine glave obrasle kratkom dlakom, a spustene do horizontalne linije koja odvoja gornju i donju vilicu. Ponekad imaji jedan ili oba uha kupirane.

2.3. Oci: Namjesteno sa strane, bademastog oblika, tamno pigmentisano. Ocne vijedje cvrsto proljubljene uz ocnu jabucicu.

2.4. Gubica: Sa dobro rezvijenim vilicama dobro priljubljene bez izrazenog kuta.

Rub usnica crno pigmentisano. Sa dva paralelno siroko otvorenih nosnica.

2.5. Zubalo: 42 komada sa skarastim i klijesastim zagrizem, dozvoljave se neki nedostatak (analizira se).

3. Vrat srednje dug, snazan bez borova na grliste.

3. Tijelo: Tijelo dozvoljeno imati svoju duzinu vecu na v.d.g. i to u odnosu da 10:9.

Linija ledja u blagom padu od grebena ka sapi. bez konvekse i konkavnog oblika ledja.

Slabine: kratke, misicave

Sapi: misicavne u padu, pad kutan 30:

Grudi: Ne bacvaste. Dubina u odnosu na visine lakta i odnos se zemlje do grudi i od grudi do frebena 1:1.

5. Rep: Srpast, prstenast u afektu, u mirnom stonju spustem. Dati prednost vizuelno lijepom repu.

6. Nogu:

- Prednje noge: harmonicno sa tijelom pravilnih kuteva. Rameni kut 105-110:

Podlaktice vertikalne, noge ravne, suhe kosti ali jake sa jakim misicima. Kod kretanja

laktovi bez ulaska ili izlasko iz pravne linje

Sape: pribrane, relativne ovalne do zlicaste, sa pigmentisanim noktima, dozvoljeni corape u prednjih nogu.

-Straznje noge: Kao i kod prednjih harmenicne s’tijelom. Sa jakini i razvjenim misicime. Pot koljenice u nagibu sa horizantalom 55-60° a kut skocnog zgloba 145° visina skocnog

zgloba ¼ od zemlje u odnosu na visinu do grebena.

Zadnje noge ravne bez “O” i “X” stavova. Zadnje sape slicne prednjima, malo uze i duze.

7. Kretanje: Skladno bez trzaja. Korak, Kas i Gallop su skladni.

8. Dlacni pekrivac: gusta, cvrsta i kratka sa gustom podlakom. Duzina dlake je 5cm u grebenu i ledja. Rep, gace imaju duzu dlaku ali ne mora biti pravilo.

9. Boja: Jednobojam kad je dominantna od tamne do skoro crme do bijele boje, bijelim nogamo prsti… dozvoljavne se.

10. Koza srednje debljine i elesticna.

11. Visina i tezina.

Za muzjake 65-72cm/42-48kg

Za zenke 60-67cm/36-42kg

Ovim elementimo dati prednost psina sa boljem elegancijom i gibanju:

12. Narav: Inteligentan, kombinovanih svojstva, cuvar, stocar… kurazan i darovit, srednje do strogo ostar, borben…

Standard je preveden na brzinu i bez lektoriranja i uredjivanja, izvinjavamo se zbog eventualnih jezicnih ili drugih gresaka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav!

Vrlo interesantni psi! :D

Vidim da je nekima kupirano samo jedno uho. :o Zašto? Obilježje porodice ili?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pozdrav!

Vrlo interesantni psi! :D

Vidim da je nekima kupirano samo jedno uho. :o Zašto? Obilježje porodice ili?

Tradicija je bila da psima koji idu za stoke kupira jedno uho, muskim psima desno a kuckama lijevo uho. Psima koji su sluzili za cuvanje kuca i druge imovine kupirali su im oba uha. Albanski Brvnarski psi su vise sluzili kao cuvari ali ne mora da znaci da nijesu se koristili i kao ovcarski psii pa zato se moze naci sa kupiranim jednog ili oba usi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muhamete, hvala za relativno brz prevod standarda.

Saude, vrlo vrlo interesantni psi. Rekla bih da ima d osta primeraka sa influencom kangala...? Bar na nekim od ovde postavljanih slika.

Ovaj crni pas je opak! Videla sam ranije negde njegove slike, jako mi se svidja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosta opsiran i precizan standard, sto je za svaku pohvalu.

Na ovim slikama koliko sam mogao da zapazim psi su dosta ujednaceni u pogledu na gradju tela. A sto se glava tice primetio sam tu jednog psa sa klasicnom maskom za kavkasce i na dva psa sarplaninske konture i izraze glave.

Znate li sa koliko se pasa maticnih raspolaze?

U svakom slucaju psi deliju impresivno.

Pozdrav i srecno u daljem radu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Muhamete, hvala za relativno brz prevod standarda.

Saude, vrlo vrlo interesantni psi. Rekla bih da ima d osta primeraka sa influencom kangala...? Bar na nekim od ovde postavljanih slika.

Ovaj crni pas je opak! Videla sam ranije negde njegove slike, jako mi se svidja...

Ovaj pas nije ni po standardu ni po velicini slican kangalu i drugim slicnim pasminama mada strahovito hrabar koji moze zivjet u raznim uslovima ,za neke pse slicne njemu to nebi mogli izdrzati,slicno sam ja razgovarao za Muhametom i rekao mi je nijesmo mi isli u Tursku da uzmemo pse nego su oni dosli u balkan 500 godina pa uzeli pse,tako da oni nemaju nista sa kangalom nego auhtotoni 2000 god ,SLAVA VELJIM CRNOGORCIMA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbilja Muhamede da nisi ti ovaj kod standarda sto se potpisao sa M.N i ako si ti sto nijesi stavio tvoje puno ime i prezime MUHAMED NIKQI.ocu da mi odgovoris,SLAVA VELJIM CRNOGORCIMA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rajo, svakako da je razmena pasa, i sa jedne i sa druge strane, postojala, dok je ovaj deo Balkana bio pod Osmanlijama. E sad, ciji psi su na cije imali vise uticaja, verujem da ostaje samo pitanje na koje verovatno niko od nas nema odgovor, pa tako ni ti. :)

I kada vec pominjes standard kangala, jesi li siguran da kangal ne moze da ispuni neke parametre ovog standarda (i obrnuto), visinu, na primer?

I nisu Turci samo odneli pse, vec su i ostavili nesto za sobom...

Kako god, ovo su opaki psi i jako bi mi drago bilo ako bi se zaista nasao nacin da se oni sacuvaju i da se u tom ocuvanju istraje.

A ja samo mogu da kazem da zelim da se u svakom naumu uspe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jelena drago mi je da si dobronamjerna ,a sto se tice visine tu bi se mogle uklopiti razne rase ,a kod rase kangal i brvnarskog psa tu se radi o karakterno odlicnim i hrabrim ovcarskim psima .A sto se turaka tice tu se slazemo ne samo da su ostavili krvi njihovih pasa na ovdasnje pse ,nego su ostavili i krvi u ljudima sa ovih prostora to je pod garant pozdrav.SLAVA VELJIM CRNOGORCIMA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saude, vrlo vrlo interesantni psi. Rekla bih da ima d osta primeraka sa influencom kangala...? Bar na nekim od ovde postavljanih slika.

Ovaj crni pas je opak! Videla sam ranije negde njegove slike, jako mi se svidja...

Da Jelena i Culinovic A, ja sam postavljao slike sa terena, tu ima svega i svacega, standard odredjuje koji ce da pripadaju rasi a koji ce biti sanksionirani, vec radimo na tome da se selektiraju.

Ne bih rekao da je influenca Kangala velika, mada se ne moze izbaciti mogucnost, jer su ljudi u zadnje godine doveli pse sa Turske.

Kada vec pricamo o Kangalima, ja sam imao prilike vidjeti vise puta pse po Turskoj. Tamo mozete naci svakakve pse, dugo dlaki, kratko dlaki, mali, veliki, raznih boja, pojedini primerci bi mogli slobodno da su usvrstavaju recimo i u D.I i u SO,u KO u ABP ili... i na kraju krajeve pripadaju istoj grupi, pastirski psi lice jedan na drugome ali to nijesu Kangali, slozio bih se sa Aleksom kada kaze da psi donet iz Turske mogu biti svasta ali Kangali najmanje, jer su kangali zasticeni zakonom i kaznjava se zatvorom ako te uhvate da ces van granice sa Kangalom.

Imao sam prilike vidjeti i Kangale koji su u vlasnistvo vojske i policije, to su razliciti od nasih ABP, puno su veci sirih kuteve zadnjih i prednjih ekstremiteta, imaju druge proporcije glave...

Za Albanski Brvnarski Pas ima dosta dokaza da su postojali i prije dolaska Turske na ove teritorije, recimo knjaz Lek Dukagjini, koji je vladao u XV vek, u ”Kanuni i Maleve” spominje cetiri vrste pasa i medju njima i te pse kao “Qen Zingjiri” sto bi u prevodu znacilo, psi koji se moraju vezati lancem, jer su bili opasni za ljude i sluzili su kao cuvari.

Isto i prema pricama starijih ljudi ove pse pamte u sadasnji izgled.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo kaže Rajo, mešala se krv kroz vremena, tako je i bolje, gde vojska prođe ostavi krvi u zemlji i u ženama. Da li ima kengala u ABP ili obratno to je sigurno, pa eto sami turci iz zapadne turske više liče na nas balkance nego na sunarodnike iz istoče turske, odasvud su vukli roblje, nešto im se doselilo samo (sa sve svojim psima), pa tako danas Murat da ustane nebi svoje turke ni prepoznao a kamoli pse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this