Petite

Pravila i saveti za koriscenje foruma

Recommended Posts

Pravila foruma

1. Pisite kvalitetno i ozbiljno. Ne pisite poruke nepovezano, tek da i Vi nesto kazete. Budite spremni da stojite iza svoje tvrdnje.

2. Svaki post koji se objavi na forumu postaje vlasnistvo ovog foruma. Korisnici nemaju prava da brisu svoj celokupan ucinak na forumu i da traze da se njihov nalog obrise.

3. Administracija foruma BALKAN KINOLOGY ne odgovara za sadržaj poruka niti za stavove iznesene u njima, osim vlastitih.

4. Jezici kojima je dozvoljeno pisanje na forumu su srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski. Eventualno je dozvoljeno pisanje na engleskom jeziku, ako je clan foruma stranac. Slova u boji su rezervisana za administraciju i uredjivanje foruma te ih nemojte koristiti.

5. Neprimerni, provocirajuci i vulgarni nikovi (korisnicka imena) se nece tolerisati. Pisanje vise osoba pod jednim korisnickim imenom i otvaranje vise naloga od strane jedne osobe je zabranjeno.

6. Avatari ne smeju sadrzati uvredljive poruke i poruke koje pozivaju na nasilje, rasizam ili netrpeljivost po bilo kojoj osnovi, seksualni sadrzaj niti privatne podatke. Svi clanovi treba da imaju razlicite avatare cije su maksimalna sirina i visina 125 piskela.

7. Informacije vidljive u postovima. Ako odaberete lokaciju za koju zelite da bude prikazana ispod Vaseg avatara ona ne sme sadrzati, uvredljive komentare po bilo kojoj osnovi kao ni link ka drugom sajtu, jer se on smatra reklamiranjem sto podleze pravilima o reklamiranju na BK. Zbog zlopotrebe potpisi (signatures) nisu i nece biti dozvoljeni na forumu.

8. Ne citirajte bez potrebe. Citiranje fotografija u celosti (sa IMG tagom) je zabranjeno, u slučaju da želite ostaviti komentar na neku fotografiju, u okviru citata ostavite samo link ka toj fotografiji.

9. Ne postavljajte istu temu na vise podforuma istovremeno.

10. Svaka tema ili post u kojoj se propagiraju borbe pasa ili njihovo nehumano koriscenje i drzanje bice izbrisan, a autor sankcionisan. O borbama pasa je moguce pisati iskljucivo u vidu istorijske cinjenice (ukoliko je rasa nastala izmedju ostalog i sa tom svrhom) i to mora biti jasno naznaceno. Sto se lovackih pasa tice ovo nije lovacki forum te je moguce postavljati fotografije pasa sa plenom (fotografije sa utakmica i rada) samo u vidu linka. Trofejne fotografije lovaca sa lovinom i/ili nizom mrtve divljaci nisu dozvoljene bez obzira da li je pas na njima ili ne.

11. U okviru jednog meseca na pasminskoj temi mozete postaviti najvise PET (5) fotografije svojih pasa, odnosno pasa iz vlastitog uzgoja sa IMG tagom. Izuzetak su rezultati sa izlozbi i utakmica. Nije dozvoljeno postavljanje fotografija pasa u korist drugog clana.

Kada postavljate fotografije stenaca na pasminskoj temi, vaze ista pravila, stenci ne smeju biti na prodaju i to mora biti jasno naznaceno, te fotografije vam takodje ulaze u ukupni skor od maksimum 5 fotografije mesecno.

12. Maksimalni broj postavljenih fotografija u jednom postu je 5 (pet) sa IMG tagovima bez njih nema ogranicenja.

13. Zabranjeno je javno objaviti sopstvene i tudje licne podatke poput informacija o bankovnim racunima, internet nalozima, broju telefona, licnom imenu, adresi stanovanja i sl.

14. Nije dozvoljeno koriscenje neprikladnih i uvredljivih tekstova i slika kojim se vreda javni moral, necija pripadnost odredenoj drustvenoj grupi, seksualnoj opredeljenosti, naciji, veri i sl. Diskriminacija po bilo kom osnovu, vulgarno izrazavanje i govor mrznje ce biti sankcionisani. Odgovor na provokaciju, smatra se provokacijom. Nemojte odgovarati nego postove u
kojima ste isprovocirani prijavite moderatorima.

15. Svaki komentar i rasprava na nacionalnoj, verskoj i politickoj osnovi bice obrisana i ucesnici sankcionisani.

16. Nije dozvoljeno lazno predstavljanje ili koriscenje visestrukih naloga na forumu od strane iste osobe, u bilo kom cilju, a posebno u cilju
varanja i vredanja drugih korisnika ili miniranje normalnog toka diskusije, cak iako poruke same po sebi ne krse direktno ni jednu stavku
ovog pravilnika.

17. Moderatori po sosptvenoj proceni mogu traziti da se pojedini ucesnici diskusije predstave punim imenom i prezimenom. Takodje to je i uslov za ucesce na pojedinim temama. Lazno predstavljanje je zabranjeno.

18. Nije dozvoljeno voditi privatne rasprave na javnim mestima.

19. Privatne poruke: Sadržaj privatnih poruka takođe podleže pravilima foruma. Nije dozvoljeno javno objavljivanje primljenih privatnih poruka na forumu. Zabranjeno je slanje propagandnog materijala, kao i vređanje, uznemiravanje i pretnje putem privatnih poruka.

20. Nije dozvoljeno stalkovanje (proganjanje) administratora, moderatora ili bilo kojeg korisnika foruma.

21.Ukoliko iznosite optužbe na račun bilo kog člana ili druge osobe, odnosno institucije neregistrovane i REGISTROVANE na ovom forumu, dužni ste da se predstavite punim imenom i prezimenom. Svaka optužba bez dokaza i bez predstavljanja smatraće se klevetom i biće obrisana. Komentarisanje pasa jeste dozvoljeno ali neosnovano blaćenje osoba ili institucija nije.

22. Svako objavljivanje ili insunacije na temu identiteta bilo kog clana administracije bice sankcionisano. Identitet moderatora i administratora, osim ako on sam odluci suprotno, ostaje sakriven na ovom forumu.

23. Vredjanje foruma i njegove administracije po bilo kojoj osnovi kaznjava se udaljavanjem korisnika sa foruma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pravila za reklamiranje

Reklamiranje je zabranjeno osim na za to predvidjenim mestima, reklamiranje legala i parenja na pasminskim temama je zabranjeno.

Pravila povodom oglasa u podforumu Prodajem uvedene 21.03.2010. od dana 01.06.2011 vazi za SVE rubrike oglasa osim za Izgubljeno/Nadjeno i Udomljavanje/Poklanjanje.

1. Uslov za postavljanja oglasa je: minimum 100 konstruktivnih postova i minimum 6 meseci clanstva na forumu BK. Oglas moze imati maksimalno 3 fotografije. Svi postavljeni oglasi koji ne odgovaraju ovom uslovu bice odmah brisani.

2. Nije dozvoljeno postavljanje oglasa u korist drugog lica.

3. Postavljanje oglasa na drugim mestima je zabranjeno..

4. U delu foruma pod nazivom "Predstavite svoje pse ili odgajivacnicu" dozvoljena su obavestenja u okviru vec otvorene teme. Otvaranje nove teme koja za cilj ima samo oglasavanje legla ili prodaju pasa, vodice do njenog brisanja i udaljavanja autora sa foruma.

5. Postavljeni oglas na BK po svim pravilima ostace vidljiv 2 meseca, nakon cega se automatski brise.

6. Postavljeni oglas se zakljucava, kako bi svi oglasi ostali poredjani hronoloski po vremenu postavljanja i svog trajanja.

7. Za svaku eventualnu dopunu ili izmenu, odnosno prestanak aktuelnosti oglasa obratite se OgnjenuBK na PP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saveti za koriscenje foruma

Upoznajte se sa forumom. Procitajte sto veci broj starih tema koje su trenutno dostupne na odredenom forumu. Posecujte forum jednu ili dve nedelje da biste stekli utisak o cemu je uopste rec i koja su sve misljenja zastupljena.

Pazite kome verujete. Ne verujte prvom odgovoru koji dobijete. Sacekajte nekoliko dana dok se vise upucenih osoba ne ukljuci u diskusiju i da svoje misljenje o problemu. Vrlo je moguce da cete sami morati da izaberete pravu opciju iz spektra ponudenih odgovora, nakon sto razmotrite sve iznete argumente. Potrebno je da nekoliko dana pratite poruke osoba koje nude odgovore na Vas problem, i tako cete steci pravi uvid u to koga treba poslusati, a ko prica bez veze.

Molimo da pri pisanju koristite iskljucivo slova koja se nalaze u pismu jezika kojim pisete (npr. ne pisite w umesto slova v i slicne bedastoce). Ne boldujte, ne bojite i ne povecavajte font slova prilikom pisanja postova, jer se sasvim normalno vide napisana i normalnim fontom.

Forum BK nije ni srpski, ni hrvatski, ni bosanski, ... niti se hostuje na ovim prostorima. Namenjen je svim ljubiteljima pasa i kinologije i svi clanovi ovog foruma imaju ista prava, pod uslovom da postuju pravila foruma.

Ne ponavljajte teme. Pre nego sto postavite pitanje, proverite da li je o tome vec bilo reci na forumu. Cest je slucaj da novi korisnici, odmah nakon registracije, postave pitanje koje je ranije cesto postavljano. Zbog toga im poruka biva obrisana, ili budu izlozeni gnevu korisnika koji ne vole takvu vrstu poruka. Upotrebite sistem pretrage po kljucnim terminima da biste proverili da li je neka tema vec obradena na BK podforumima. Proverite da li pretrazujete ispravan podforum, ili pretrazite sve podforume odjedanput. Sistem za pretrazivanje je brz i lak za koriscenje.

Dajte smisleni naslov temi. Pod tim se ne ubrajaju naslovi poput "Hitno", "Pomoc" ili "Molim procenu". Naslov teme treba da odgovara njenom sadrzaju i da ga barem delimicno opisuje.

Ukoliko trazite pomoc oko nekog problema, molimo Vas da ucinite sve sto je u Vasoj moci kako biste olaksali posao ljudima ciju pomoc ocekujete. To cete uciniti na sledeci nacin: iz poruke iskljucite sve sto nema veze sa problemom, a detaljno objasnite sve sto je direktno ili posredno povezano sa istim.

Autorska prava: Navedite izvor. Ukoliko prenosite tude misljenje, deo tudeg teksta ili drugog autorskog sadrzaja, navedite izvor i ukoliko je moguce ostavite link. Balkan Kinology ne preuzima nikakvu odgovornost za preuzet materijal. U slučaju pretenzija od strane vlasnika takav materijal će biti uklonjen bez prethodnog upozorenja. Pod ovu kategoriju ne spadaju materijali koji imaju pravo slobodnog kopiranja i distribuiranja.

Ne citirajte bez potrebe. Korisnici cesto bespotrebno citiraju poruku i umnozavaju tekst i slike koji se vec nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brisite delove citata i ostavite samo ono sto je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vase, gotovo je sigurno da nema NIKAKVE potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na sta tacno odgovarate. Ako odgovarate na neku poruku u nizu ili na vise njih, koristite umerene quote tagove kako biste dali ostalima do znanja na koji deo teksta se vas odgovor odnosi, ali NIKAKO nemojte dozvoliti da citat predstavlja veci deo poruke koju pisete. U slučaju citiranja dugih poruka izdelite citiranu poruku na nekoliko delova i ostavite željene komentare između tih citata. Na taj način ćete pospešiti preglednost i razumljivost kako vaše poruke, tako i teme uopšte.

Izaberite odgovarajuci podforum za svoju temu. Ne postavljajte pitanja u pogresnim podforumima. To je stvar koja verovatno najvise izluduje korisnike, koji su uglavnom opredeljeni za nekoliko specificnih podforuma koje iskljucivo prate na celom sajtu. Npr. pitanju o ishrani je mesto u podforumu 'Zdrava ishrana'. Postoji dovoljan broj foruma za svaki Vas problem, i citanjem njihovih opisa lako je odrediti gde pripada Vas. Ukoliko ste sigurni da ne postoji specifican podforum za stvar o kojoj zelite da pisete, predlozite da takav bude kreiran.

Ako trazite pomoc, budite precizni. Izlozite tacno sta ocekujete da se dogodi, sta se u stvari desilo i iznesite sve relevantne detalje. Ukoliko odgovarate na neciju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i dobro razmislite sta cete napisati, proverite da li ste zaista u pravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju. Ne zbijajte sale kada tome nije mesto na ozbiljnoj diskusiji (a najcesce nije).

Pri obracanju moderatorima sa zeljom da se pojedina tema ili post izmene/obrisu, obavezno posaljite i link na tu stranicu. Moderatori nemaju vremena da po forumu traze temu u kojoj zelite intervenciju.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.