Guest gama

Shih Tzu (FCI: 9.5-208)

Recommended Posts

Guest gama
Poreklo : Tibet

Zemlja osnivanja : Velika Britanija

Datum objavljivanja originalnog vazeceg standarda: 24.06.1987.

Namena : Pas za pratnju

F.C.I. klasifikacija: 9. grupa Psi za pratnju i razonodu

5. odeljak Tibetanska rasa

Bez radnog ispita.

Opsti izgled : Snazan, jako odlakan izrazito arogantnog drzanja i licem nalik hrizantemi.

Ponasanje/temperament : Inteligentan, aktivan i oprezan. Prijateljski i nezavistan.

Glava : Glava je siroka, okrugla, siroko postavljenih ociju. Viskog cela sa dlakom koja pada preko ociju. Dobro odlakana brada i brkovi, dlaka koja od nosa raste na gore time dajuci izrazeni izgled hrizanteme.

Lobanja :

Ivice : Jasno izrazene.

Regija lica :

Nos : Crni, ali je dozvoljena i jetrena boja kod pasa jetrene boje ili sa jetrenim sarama. Koza na vrhu nosa mora biti u liniji ili blago ispod donje linije okvira ociju. Spusten nos je vrlo nepozeljan. Siroko otvorene nozdrve. Prikljestene nozdrve su vrlo nepozeljne.

Njuska : Dovoljno siroka, kockasta, kratka, nenaborana, ravna i odlakana. Duzina oko 2.5 cm od vrha do ivice. Most njuske ravan ili veoma blago izdignutog vrha. Pigmentacija sto je moguce ujednacenija.

Usne : Ravne.

Vilica / zubalo : Siroko, blagi predgriz ili kljestasto.

Oci: Velike, tamne, okrugle, dobro razdvojene, ali ne buljave. Topao izraz. Kod pasa jetrene boje ili jetrenih sara su dozvoljene nesto svetlije oci. Beline nisu vidljive.

Usi : Velike, dugacke, padajuce. Postavljene blago ispod vrha lobanje, toliko jako odlakane da izgledaju stopljeno sa dlakom na vratu.

Vrat : Dobrih proporcija, dobrog luka. Dovoljno dugacak da drzi glavu ponosno uzdignutom.

Telo : Duze izmedju grebena i korena repa od visine na grebenu.

Ledja : Ravna.

Slabine : Dobro spojene i snazne.

Grudi : Siroke i duboke.

Rep : Izdignut rep, ponosno nosen preko ledja. Postavljen visoko. Visina je otprilike jednaka visini u lobanji kako bi dala ujednacen izgled.

Udovi

Prednji deo : Noge kratke i misicave sto ravnijih nogu u skladu sa sirokim spustenim grudima.

Ramena : Cvrsta, dobro polozena unazad.

Zadnji deo : Noge kratke i misicave, jakih kostiju. Ravne kada se gledaju od pozadi. Noge deluju masivno zbog bogatstva dlake.

Butine : Dobro zaobljene i misicave.

Stopala : Okrugla, cvrsta sa dobrom stopom, deluju veliko zbog bogatstva dlake.

Drzanje / kretanje : Arogantno, lebdece, prednje noge se pruzaju daleko unapred, jaki pokreti zadnjih nogu koji prikazuju pun korak.

Krzno

Dlaka : Dugacka, gusta, ne kovrdzava, sa dobrom podlakom. Dozvoljena blago talasasta. Preporucuje se vezivanje dlake na glavi.

Boje : Sve boje su dozvoljene, kod visebojnih je veoma pozeljna bela lisa na celu i beli vrh repa.

Velicina i tezina :

Visina u grebenu : Ne vise od 26.7 cm, tip i karakteristika rase su najvazniji, stoga se ne mogu zrtvovati samo na racun visine.

Tezina : 4.5 do 8.1 kg. Idealna tezina od 4.5 do 7.3 kg

Mane : Svako odstupanje od napomenutih tacaka se treba smatrati manom, a vaznost sa kojom se mani pristupa mora biti u proporciji sa njenom tezinom i njenim efektom na zdravlje i dobrobit psa.

Svi psi kod kojih je jasno izrazena fizicka abnormalnost, kao i ona u ponasanju, moraju biti diskvalifikovani.

Napomena : Muzjaci moraju imati dva naizgled normalna testisa poptuno spustena u skrotum (mosnice)

Javlja vam se ponosna vlasnica prelijepe dalmatinke Game stare 9 godina. Od prije par dana nasoj zgodnoj druzini, Gama, vodena kornjaca Isidora, cetrdesetak kanarinaca Molino, se pridruzio 5-mj star Shih-tzu deckic Vini.

Prvi put smo u kontaktu s Toy psicem. Moram priznati da je za mene i moju obitelj pas znacio "pas" a ne toy. Znaci Dalmatiner, Labrador,Rotvajler...

Voljela bih kad bi se i drugi vlasnici Shih-Tzu psica javljali na forum.

I naravno, svi oni koji bi mi znali i zeljeli reci nesto vise o njima. Dosta toga smo procitali. Ko sta radi, mi surfamo i istrazujemo. Mnogo je dragocjenije cuti iskustva.

Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gama, saljem veliki pozdrav tebi i tvom mnogobrojnom drustvu :P . Kako sam citala tvoj post, tako sam ih zamisljala onako zaigrane :).

Ja se najiskrenije nadam da ce nam se ubrzo pridruziti neki uzgajivac ili dugogodisnji vlasnik Shih-Tzu-a (usput da kazem-ja ih OBOZAVAM i nadam se da cu i sama jednog dana imati jednog :)) i da ce nam napisati nesto vise o rasi. Potrudicu se i sama da pronadjem nekog od njih. Iz koje uzgajivacnice si ti kupila tvog ljepotana? Mozda bi mogli i njih da zamolimo da nam napisu koju rijec. U zamjenu, postavicemo njihov banner na ovaj sajt, ili, ukoliko nemaju web stranicu, stavicemo kratku prezentaciju uzgajivacnice na nas web prostor. Tekst moze biti i na engleskom, ukoliko si ga uvezla. Prevescemo ga vec nekako :).

U medjuvremenu, mogla bi nam ti ovdje napisati nesto o standardu i postaviti koju njegovu slikicu da nam oci uzivaju :).

Pozdrav :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh, zaboravih da te pitam da li bi nam mogla predstaviti rasu dalmatinaca :). Dugogodisnji si vlasnik jednog, te vjerujem da bi mogla krasno opisati na zasebnom topiku tu rasu :). Nadam se da ces pronaci malo vremena...

Vec sam kontaktirala neke uzgajivace Shih-Tzu-a Gama :)... Nadam se da ces ubrzo dobiti ovdje odgovore...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Goran

Gama, kao prvo moram da ti pozelim dobrodoslicu.

Moram takodje priznati da mi je zastao dah kada sam procitao da imas i 40 kanarinaca. Tri puta sam se vracao da vidim da li sam dobro procitao. Ja inace obozavam kanarince i papagaje. (Dugo godina sam imao jednog papagaja - Nimafa). Bas me interesuje kako si sve to organizovala i kako izgleda njihov horski cvrkut? Ako je ikako moguce, zamolio bih te da napises nesto vise o njima i naravno, da objavis i neku sliku.

Sto se tice pasa, kao sto rece i Anastasia, bilo bi dobro da napises nesto o svom dalmatincu jer si u prethodnih 9 godina sigurno stekla mnogo iskustva.

Sto se tice rase Shih-Tzu, moram da priznam da su mi te cuke prelepe. Odusevim se svaki put kada naletim na njihive slike na net-u.

Nadam se da cemo uskoro moci da vidimo i tvog lepotana :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gama

Lijep pozdrav svima.

U ludnici sam s vremenom ali cu veceras pokusati napisati nesto o dalamatinerima.

Vini je zaokupirao svu nasu paznju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

shih_tzu01.jpg

Sa Tibeta su neke Lase stigle u Kinu gde su naverovatnije bile ukrstane sa pekinezerima, jer Kinezi vole male pse sa kratkim njuskicama. Kada su 1930.g. ovi psi stigli u Englesku nazvani su kineski Apso. Danas se zovu Shih-tzu.

Si-cu naglasava izvesnu aroganciju, kao da je svestan svog porekla, svesni su sebe i lepote svoga krzna. Ovi psi su velicanstveni i ne vole da ih svako dira. Najvaznije za ovog psa je da ispuni svoju svrhu, a to je da stalno svuda prate svoga gospodara. To je jedan robustan, prebogato odlakan pas, sa jasno arogantnim drzanjem i licem nalik na hrizantemu. Veoma je inteligentan, zivahan i oprezan. Narav mu je prijateljska.

Glava je siroka, okrugla sa dobrim rastojanjem izmedju ociju. Glava je cupava pri cemu je dlaka dobro oborena preko ociju. Dobra brada i dlaka na obrazima. Dlaka na nosniku raste na gore, tako da daje jasan efekat hrizanteme. Njuska ima veliku sirinu, kvadraticna je, kratka, bez nabora, odlakana. Nos je crn, kod pasa jetreno braon boje ili takvih sa jetreno braon oznakama, nos je tamno jetreno braon. Duzina od vrha nosne pecurke do izrazenog stopa priblizno je 2.5cm. Nosnok je ravan ili sasvim blago izdignut. Gornja ivica nosne pecurke je u istoj visini ili sasvim malo nize od ivica donjeg kapka. Nozdrve su dobro otvorene. Njuska trebe da je pigmentisana uz eventualan, minimalan, delimican nedostatak pigmenta. Oci su velike, tamne, okrugle, dobro udaljene jedno od drugoga ali ne buljave. Belina oka ne sme biti uocljiva.

shih_tzu02.jpg

Usi su velike, visece, sa dugom usnom skoljkom, usadjene neposredno ispod najvise tacke lobanje. Zubalo je veoma siroko, tesan predgriz ili kjestast zagriz. Usne zatvorene.

Vrat je dobro proporcionalan, lepo povijen, izrazajno dug cime je glava ponosno nosena. Duzina izmedju grebena i korena repa veca je od visine grebena. Telo je stabilno i kompaktno, grudi siroke i duboke, cvrte plecke i ravna ledja.

Prednje noge su kratke, dobro misicave sa snaznim kostima, ravne koliko je to moguce, u skladu sa sirokim i dubokim grudima. Zadnje noge su kratke, misicave, posmatrano od pozadi ravne i paralelne. Sape su okrugle i cvrste.

Rep je radosno i dobro nosen iznad ledja sa jako zbunastom dlakom. Visoko usadjen. Kretanje je arogantno, mirno, tecno, prednje noge sa dobrim iskorakom. Energicna akcija zadnjih nogu pri cemu su jastucici potpuno vidljivi.

shih_tzu04.jpg

Dlaka je gusta, duga, nije uvijena, sa dobrom poddlakom. Dozvoljena je blaga talasasost. Preporucuje se da dlaka na celu bude uspravno nosena. Dozvoljene su sve boje. Kod visebojnih pasa veoma je pozeljna bela lisa i belina na kraju repa. Visina je do 26.7cm, a tezina od 4,5-8kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaka mora biti odrzavana specijalnim cetkama izradjenim od cekinja i iglica tresnjinog drveta. Uz ove cetke podlaka se rascesljava i bez problema zdrava, mlada i kvalitetna poddlaka ostaje na psu neostecena, dok mrtva biva odstranjena. Tehnika iscesljavanja poddlaka je veoma vazna, jer ako je adekvatna nece se zamrsiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

GROOMING

Pas se polozi na bok i onda se od vrha ledja do kraja nogu iscesljava podlaka praveci razdeljak (nikad deblji od 0.5cm) na psu od lopatice do kukova spustajuci se prema nogama. Cetkom lagano bez cimanja i naglih pokreta prelazimo od korena do vrha i to ne vise od tri puta da bi svaka dlaka podlake legla na svoje mesto. Dlaku pri korenu svom duzinom razdeljka naprskamo nekim od ulja koje ce pomoci dodatnu ishranu dlake i njen rast. Posle uredjivanja podlake veoma je vazno i odrzavanje stalne dlake psa. Tom prilikom treba voditi racuna o tome da li je to dlaka koja raste celog zivota i zapravo cini najlepsi ukras na telu psa.

Dlaka se uvija u papilotne koje se prave od pramena dlake u osnovi debljine 2x2cm. Pramen se isceslja mekom cetkom sa ravnim i antistatik iglicama, naulje, zamotaju specijalnim papirom i stegnu gumicom. Ovako umotana, omogucava psu lakse kretanje, a dlaci nesmetan rast i razvoj. Sa pakovanjem psa obicno se pocinje negde oko sedmog meseca, kada dlaka na telu nije kratka, ali jos uvek ne dodiruje zemlju. Da pas nema odbojnost prema popilotnama, od treceg meseca mu se povezuje dlaka na njusci i obrazima gumicom bez papilotni, da se ne bi cebala ni mastila tokom jela. Papilotne treba skidati njcesce jednom nedeljno i tada temeljno iscesljati psa.

Posle cesljanja nauljimo dlaku i opet uvijemo u papilotne. Cesljanje mora da bude kvalitetno, a ucestalost takvih tretmana nema potrebe da bude cesca od jednom nedeljno, ali ukoliko je cesljanje nekvalitetno i bez redosleda i pravila, pas se moze cesljati svaki dan, a rezultat toga bice iscupan dlaka, nesredjena i zamrsena podlaka, neuklonjena prljavstina.

Kupanje je neophodno izvoditi jednom u 5-7 nedelja (izlozbeni primerci se kupaju i jednom nedeljno uz prmenu visoko profesionalne kozmetike specijalno za tu namenu).

Prilikom kupanja rukovodimo se pravilom da sampon mora biti bez sapuna koji dodatno isusuje kozu i dlaku. Nakon samponiranja i dobrog ispiranja dlake obavezno koristimo neki od srednje masnih balzama i ampulicu vitamina E. Ovim pakovanjem masiramo psa 5-10min. Psa dobro isperemo, prosusimo frotirom i isfeniramo koristeci cetku sa ravnim iglicama i antistatik krajevima. Ukoliko psa ne vodimo na izlozbe, 2-3 dana nakon kupanja ponovo zamotamo u papilotne. Kod izlozbenih pasa, posto se pas dobro prosusi frotirom, naprska se korektorima koji pomazu dobro isprvljanje dlake i susi od korena do vrha dlake uz veoma nisku temperaturu vazduha pri dlaci.

U zavisnosti od karakteristika tela psa, bira se tip frizure: americki ili evropski. Americki podrazumeva dlaku maksimalno priljubljenu uz telo, podeljenu na razdeljak od sredine ledja do potiljacne kosti repa. Evropski podrazumeva dlaku koja se od vrha ledja ka podu siri u obliku kupe. Top-cnot je obavezan, a njime se moze vizuelno uticati na vizuelan oblik i polozaj ociju, naglasenost stopa i daje glavi oblik hrizanteme. Dlaka iznad masnice moze biti u obliku palmice (evropski) ili oblikovana u pundjicu(americki).

Kozmeticki preparati i kolekcije sa preporukom za negu dlake: Bio-Groom, Lambert Kay, Wonder Flutt, Ring-5, 1 all system.

clairesitting.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

Evo tek sam sada saznala za ovaj predivni forum koji imate.....prvu stvar kroju sam uradila: prosla sam kroz rase pasa koje imaju na ovom forumu i tako nadem Shih Tzu, ja sam vlasnik 7 mjeseci starog muskog Shih Tzu, i kupila sam ga kada mu je bili 2 mjeseca, od tada on je moja mala beba. Imam dosta da vam pricam o ovoj rasi, ali ne toliko jer i ja ucim kako on raste, ali s vremenom......Kao kucici pravi su vragolani, (ma koji nisu), svugdje se zavlace i provlace, vole da spavaju na tvojim stopalima, jer jednostavno ne mogu da budu razdvojeni od tebe, ako sjedis i gledas TV on ce fino da doce i koristi tvoja stopala kao jastuk, vrlo su zalosni kada ih ostavis same u kuci, jednostavno boluju za tobom. Moj mali oboza da se igra, ako si vrlo zauzet i nemozes da se igras sa njim on jednostvano uzme svoju malu igracku i igra se sam, isto tako vrlo su dobri sto se toga tice, ako si zauzet (pravis rucak, pospremas kucu) on zna da ti nemas vremena da se igras nego se sakrije u mali cosak gdje ti ne smeta i tu spava sve dok ti nisi spreman da se druzis sa njim. Dlaka mu ne opada (osim sto moj mali razvio neku alergiju pa mu u zadnje vrijeme dlaka opada), inace su rasa koja je vrlo dobra za ljude koji su alergicni na pse.

Vole duge setnje i neumorni su, ja kada vodim svog u setnju moram da se pripremim na dugo hodanje i trcanje, negdje sam procitala da su mu jastucici na sapama meksi nego kod drugih rasa i tako je dosta izdrzljiviji kada seta i moze da ide u duge setnje. Obozavaji djecu, ja nemam svoje djece nego imam prijateljicu koja dode u goste sa svojom malom djecicom, on kada ih vidi nezna sta bi od sebe, skace,lize ih, odmah im donese igracke da se igraju itd.

Da ga ne hvalim previse, isto tako imaju i male vrline ali su slatke vrline.....vrlo tvrdoglavi psi....meni je trebalo dosta vremena da ga istreniram i da mu pokazem gdje da piski i kaki (neznam za ostale rase jer nisam imala iskustva sa drugim), crvenilo ispod ociju je jos jedan problem kod njih, on uvijek ima crvenu dlaku ispod ociju, posto mu je lice ravno oci mu vise suze i ne isticu samo u cosku oka nego preko cijelog oka, i isto tako posto mu je lice(njuska( ravna prasina mu cesto upada u oci i moraju da se ciste svaki dan. Treba da ih cesljas svaki dan jer im se dlaka lako zapetlja i ako se zapetlja onda moras da ga osisas, ja sam svog malog jednom sisala (ne iz tog razloga) nego jednostavno da je njemu lakse bez sve te dlake.

Neznam sta jos da vam kazem, Shih Tzu su kao male bebe, vole svoje vlasnike i znaju da pokazu koliko te vole, moras da im pokazes ljubavi jer kada si ljut na njih oni su vrlo tuzni (ako si ljut nemoj da ostanes predugo ljut na njega).

Koliko god znam i koliko god naucim o ovoj rasi bit cu sretna da podjelim sa ostalim gostima ovog foruma, ako iko ima pitanja bit cu sretna da ih odgovorim :D .

Dijana

Share this post


Link to post
Share on other sites

[schild=14 fontcolor=000000 shadowcolor=C0C0C0 shieldshadow=1]Dobrodoslica tebi i tvom ljepotanu :)[/schild]

Iskreno mi je drago da si nam se pridruzila sa tvojim andjelom. Shih Tzu su zaista neodoljivi :). Radujem se sto cemo price o njima moci cuti iz prve ruke, a tu je i Gama sa njenim djavolkom Shih Tzu-om :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je moj mali ljepotan, ova slika je uslikana kada mi je bilo oko 5-6 mjeseci, Ali je potpuno isti i sada, imam jos par slika kje cu da vam opokazem malo kasnije, malo su losije jer ga slikam preko telefona.

Imate pozdrav od malog Shih Tzu Gizma i njegove ponosne vlasnice :D !!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravila sam ovo spomenuti:

Hvala puno na dobrodoslici, drago mi je sto sam nasla ovaj forum tako da mogu da djelim cari svog ljubimca sa vama!!!

Dijana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo imam malo vremena pa da vam pokazem jos jednu sliku.....Ova slika je poslije sisanja, u Kanadi ih sisaju tako da im samo ostave rep i usi ne taknute, znaci sve ostalo se skrati. Ma slatki su ko secer!!!!

Pozdrav svima!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest aida devović

Ma ne samo Gizmo,meni se svida opcenito izgled rase,ali nisam nesto odusevljena njihovom naravi,valjda sto se puno razlikuju od rerijera,ali sve u svemu su super!!!Pravi seceri...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aida njihova narava je vrlo prijateljska, neznam kakvu narav imaju terijeri, ali Shih Tzu su vrlo ljubazni. Ali eto opet ima razlicitih vlasnika i sve zavisi kako odgojis svog psa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest aida devović

Ma znam da su veoma ljubazni,mislim cak da su i zenke veoma bruzne majke,jer je jedna s kojom se moj Frederick druzi,ona ima 6 god,dok je Fredano bio mali pokusala da ga grli kao da je njeno stene,sto je bilo jako slatko.A ono sto sam mislila da mi se ne svida,ustvari ono po cemu se skroz razlikuju od terijera,je to da su mirniji od njih i nisu bas uvijek raspolozeni za igranje,ustvari nisu toliko zivahni,ali svejedno meni se jako svidaju posebno njihova dlaka i okice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu si u pravu, ako oni nisu raspolozeni samo spavaju i nece da se igraju, ali nisu bas mirni (bar moj gizmo nije), on je vrlo zivahan, i ako ga probudis iz najdubljeg sna da se igra on ce skociti da se igra ali samo ako je raspolozen za igru.....ali si u pravu za raspolozenje.....usput imam jedan mali tekst o Shih Tzu, vrlo simpaticno!!

Never get more Shih Tzu than you can keep with

you, *around* you, in your living quarters. And

if you think that expensive carpet does not fit

together with your Shih Tzu - get rid of the

carpet or don't get yourself a Shih Tzu! A Shih

Tzu *must* be treated like part of the family,

like a small child. It is completely happy if it

can stay at its owners feet - and there it can

stay for hours, all motionless but still happy

about being *together* with man. The Shih Tzu

loves man - and is worth being loved by man."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gama.....Vinie je presladak....Ovako i Gizmo izgleda kada ga ne osisamo.....ali ima predivne boje.....Imam pitanje kada ste ga uzeli je li imao iste boje kao sada ili su se promjenile? Jer gizmo je isto saren i kada sam ga kupila bio je skroz crno-bijel, ali sada dio koji je bio crn postaje malo braon i crvenkast..ali izgleda puno ljepse nego crno u potpunosti...i kako je sve sa Viniem....je li se sve naucio ili je jos u treningu? Ima li smijesnih prica, mi se Gizmu smijemo svaki dan, kao da zeli da nas nasmijava, :hahahahahaha: pa kaze sebi sada cu uraditi ovo pa ce mi se oni nasmijati i ja cu biti u centru paznje!!! :hyper:

Pozdrav tebi i tvom malom ljepotanu

od Dijane i mog malog slatkisa!!!! :lol:

Nadam se da cujemo malo cesce od tebe i iskustvima sa Viniem! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest gama

Lijep pozdrav i vama.

Vini je imao malcice tamnije boje kad je tek stigao (s punih 4 mj).

Uvukao nam se svima pod kozu. Pravi mali lutak. Mada...on najvise voli vrijeme provoditi u igri s devetogodisnjim dalmatinkom Gamom.

Kako suprug i ja radimo od 8.30 - 17.30, svako jutro ga vodimo kod mojih roditelja (da ne bude toliko dugo sam i da bi se igrao s Gamom).

Najveci mi je problem sto mu je dlaka strasno tanka i mekana, tako da se u igri s Gamom i poslije setnje po snijegu strasno ceba i mrsi. Ma koliko cesto ga cesljali. Zaista ne znam sta uraditi. Ne bih ga sisala...a ipak, mozda je i bolje osisati ga. Gizmo je bas sladak s kratkom frizurom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gama, i meni je isti problem sa Gizmom...ma koliko da cesljala njegova dlaka izgleda smrsena, ja ga cesljam svaki dan kada ima duzu dlaku ali nema pomoci, ako ga ne mislis voditi na izlozbe, bolje ti je da ga osisas, ja sam ga osisala samo jednom ali mi je bilo svanulo, nemas pojma koliko je lakse za kupanje i susenje, jesu oni slatki sa duzom dlakom, i izgube cijelu vrijednost rase Shih Tzu, ali ako ti je to samo kucni pas sisanje ce ti puno pomoci, ja Gizma vodim opet sigurno!!!! A bas mi je drago sto ga imas negdje ostaviti kada si na poslu, ja radim svaki dan, ali moja mama radi samo par dana u sedmici ponekad, tako da je ona sa njim vecinu vremena, ali kada se nekad desi da svi odemo to je velika tuga....kao da se naljuti na nas sto smo ga ostavili samog....bas mi je drago za vinia jer ima prijatelja, i ja zelim Gizmu nabaviti prijatelja ali se moji roditelji bune.

Imam jos slika.....uradila sam mali make-over na Gizmu, tako da sam ga namaskirala u curicu......imat cu sliku malo kasnije danas.

Dijana

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest aida devović

bas je sladak,a i masna mu je super,nas fredano takoder nosa masne i svi uvijek misle da je curica,ali meni to ne smeta.

a sto se tice sisanja,mi smo svog fredana osisali,i mogu vam reci da smo se usrecili jer nam je stvarno lakse sto se tice prvo kupanja a posebno cesljanja,puno manje brige i problema i za nas a i za freddy-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.