jasmina

Bigl

Recommended Posts

beagle.jpg

Pretpostavlja se da je nastao u vreme Elizabete I, ukrstanjem starog engleskog gonica sa harijerom. Da bi ovo moglo biti tacno potvrdjuje i njegov izgled koji dosta podseca na harijera, samo sto je nesto manji i kracih nogu. Prvi put se njegovo ime bigl srece 1475.g., a postoje i pisani dokazi da je sa ovim psom lovljeno u vreme Henrija VII.

To je inace mali ali robustan, kompaktan i dobro povezan pas, koji nikad ne deluje grubo. Koristi se uglavnom za lov na zeca, ciji trag uporno prati.

beagle.jpg

Glava je srednje duzine, snazna, bez grubosti, kod zenki nesto neznija. Nabori na celu se ne smeju uocavati. Lobanja je blago zaobljena, srednje siroka sa slabo izrazenom potiljnom kosti. Stop je jasno izrazen i deli glavu na dva jednaka dela. Rastojanje od vrha nosne pecurke do stopa jednako je rastojanju od stopa do potiljne kosti. Nosna pecurka je siroka najbolje crne boje, mada je kod svetlijih pasa dozvoljeno odstupanje u pigmentu.

Oci su tamno braon ili lesnik braon boje, prilicno velike i usadjene relativno daleko jedno od drugog. Usi su duge, sa zaobljenim vrhovima, kada se povuku napred, dopiru skoro do vrha nosne pecurke, nisko su usadjene i tanke. Prednjom ivicom prilezu ravno uz obraz. Zubalo je pravilno, kompletno i makazasto, pri cemu sekutici gornjr vilice bez razmaka nalezu na one iz donje vilice.

beagle.jpg

Vrat je blago zasvodjen, sa malo podgusnjaka, dovoljne duzine da omoguci psu da normalno trazi sa spustenim nosem. Plecke su dobro unazad postavljene i nikada nisu preopterecene. Prednje noge su ravne i vertikalne, dobro postavljene ispod psa. Vrlo je bitno da laktovi budu cvrsti, nisu okrenuti ni napolje ni unutra, a visina lakta je otprilike jednaka polovini visine grebena. Ledjna linija je ravna i horizontalna. Grudni kos se prostire do ispod laktova. Slabine su kratke i snazne i nikada nisu previse uzdignute.

Butina je misicava, koleno dobro uglovano, a skocni zglob cvrst i nisko postavljen. Zadnje noge su gledano od pozadi medjusobno paralelne. Sapi su cvrste, dobro zatvorene i dobro uzglobljene sa snaznim jastucicima. Nokti su kratki i jaki.

beagle.jpg

Rep je srednje duzine, snazan, visoko usadjen, radosno nosen ali ne zavijen iznad ledja. Dobro je odlakan, narocito sa donje strane. Ukretanju ledja moraju ostati ravna, bez tragova uvijanja. Iskorak je slobodan i dalek, bez visokog podizanja nogu. Potreban je snazan potisak zadnjih nogu. Noge u kretanju moraju ostati ravne i paralelne bez tendencije da se priblizavaju.

Dlaka je gusta, kratka i otporna na vremenske uslove. Lepeza boja je veoma siroka. Dozvoljavaju se sve priznate boje kod pasa sa izuzetkom jetreno braon boje. Vrh repa je beo.

Minimalna visina u grebenu je 33cm a maksimalna 40cm. Bigl mora biti stabilnog karaktera bez znakova ujedljivosti ili plasljivosti. Bigl je izuzetno brz pas, cvrstog temperamenta. Veoma je dobar gonic zeceva i lovac na srndace, divlje svinje i lisice. Melodicno lajanje copora biglova zvuci kao hor, pa su ih Englezi nazvali Singing Beagles.

Beagle.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imas tri mogucnosti:

1. odgajivacnica od Progara 0118427112

2. Lozic Zeljko, daje oglase u Zov-u

3. da kupis malog bigla na izlozbi ako ga donesu iz Madjarske

Mnogo su ludi i zanimljivi, zivot sa njima je skoro kao iz stripa (Snoopy)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest fiksideja

zenka bigla trazi muzjaka za parenje :oops:

molim sve forumase za pomoc. ako poznajete nekoga ko ima bigla javite mu.

broj telefona 063-587-034 miroslav

Share this post


Link to post
Share on other sites
verovatno cemo doci. ocekujemo stence negde pocetkom avgusta pa ako budemo mogli da stignemo eto nas u obrenovcu. volela boh da se upoznamo.

puno srece sa novim malisanima :D :D :D bilo bi lepo da se upoznamo i da se nase blesice zajedno izigraju

Share this post


Link to post
Share on other sites
lose je slikano i stene se ne vidi celo,ali mi se cini da jeste bigl.

Mozda ja i nisam u pravu,ali mi se cini da ima previse duge usi i noge su mu nekako krive kao kod baseta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.