Sign in to follow this  
Petite

Priprema psa za gruming

Recommended Posts

''  U prethodnih nekoliko dana se u ovoj grupi raspravljalo o tome kako grumeri učine psa mirnim za šišanje i čime ih to omamljuju, pa sam u dogovoru s administorom odlučila napisati nešto o tome kao i o tome kako možemo svoje pse priviknuti na tretmane.
Nije istina da niti jedan grumer ne sedira pse, jednako tako nije istina da to rade svi. Netko od nas ima više a netko manje etičkih dvojbi. Većina nas se dva sata nateže s psima nenaviknutim na gruming, psima s fobijama, strahovima i sličnim problemima u ponašanju. Većina nas muku muči s psima koji grizu i koji nikad u životu nisu čuli da nešto ne smiju. No, kako god, da bi nam svima život bio lakši - prvenstveno psima, onda vlasnicima i na kraju nama grumerima, u nastavku ću napisati nekoliko savjeta kako pse naviknuti na tretmane.
 1. Psa redovito češljajte i četkajte. Posebnu pažnju obratite na područja prednjih i stražnjih nogu te repa. To su dijelovi tijela koje psi ne vole kada im se diraju. Kada pas počne negodovati zbog diranja tih dijelova (i svih drugih), nemojte ga pustiti. Tako nauči da režanjem dobije što želi. Nastavite barem još nekoliko poteza češljem da shvati da će biti pušten kad prestane režati.
 2. Puno dotičite psa po svim dijelovima tijela. Kada pas dođe u salon mi mu moramo dotaknuti sve, ali baš svaki milimetar tijela.
 3. Naviknite psa na zvuk tuša. To nije teško. Svi se tuširamo.
 4. Šećite psa u blizini lokalnih streljačkih klubova. Tako će se naviknuti na jak i iznenadni zvuk, koji su u salonima česti a neće se bojati niti grmljavine i petardi.
 5. Nije zanimljivo i smiješno kada štene malih pasmina reži, laje i grize. Tj. smiješno je dok je pas štene. Kad odraste, može ugristi ozbiljnije, a onda se dogodi da ga ne možete počešljati i okupati kod kuće, pa najčešće mi u salonima čujemo rečenicu: "Nas grize, pa smo mislili da će kod vas biti bolji." No, što mislite, kako nas grize kad grize i vas? Inače, pas svoga vlasnika nikad neće ugristi istim intenzitetom kako će to učiniti strancima. Nemojte dopustiti svom psu da vas grize niti mu dopuštajte da grize druge ljude. Bez obzira koje je veličine pas.
 6. Naviknite psa na zvuk fena. To možete tako da upalite fen i ostavite ga nekoliko minuta da radi na podu a pokraj njega stavite neku igračku ili hranu kojima pas neće moći odoljeti (da na zvuk fena ostvari pozitivnu asocijaciju). Ovu zanimljivu igru možete ponavljati svaki drugi dan po nekoliko minuta.
 7. Nije zanimljivo kad se pas boji usisavača. Nemojte ga plašiti usisavačem. Na njega ga možete navići na isti način kao i na fen. Ispuhivači u salonima jako podsjećaju na usisavač.
 8. Dogovorite sa svojim grumerom da ponekad samo dovedete psa do salona i da pas dobije poslasticu. Da mu se ništa ne radi.
 9. Nemojte voditi psa u salon iznimno brzo nakon što je bio kod veterinara. Miris dezinficijensa koji se koristi je vrlo sličan, čak i isti, pa pas može povezati salon s veterinarom.
 10. Nemojte pse izvoditi samo veterinaru i u salon. Na povodnik pas treba imati pozitivne asocijacije.
 11. Nemojte biti nervozni kada psa ostavljate u salonu. Pas osjeti vašu nervozu i nije mu jasno kakva njemu i vama opasnost prijeti. Kad pas pokazuje želju da ode s vama, to je normalno. Nemojte se predugo rastajati od njega jer tako potvrđujete njegove nedoumice. Kada dođete po psa, tada ga obilno pohvalite i pomazite, to mu je nagrada za učinjeno.
 
Puno se družite sa svojim psima, ne potičite strahove i fobije i razgovarajte s grumerom.
A ako imate neki uspješan način koji ste koristili za navikavanje svoga psa na gruming, slobodno napišite. ''
by Sanja Kastratovic   na fb grupa Škola Kinologije 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U vezi usisisvača.
Nekakvo mnoje iskustvo govori da to popilično zavisi i od vrste usisivača. Mislim da je njima glavni problem sa visinom tona, odnosno frekvencijom oscilovanja motora koja se verovatno poklapa sa frekvencijom osetljivosti uva. Naravno, ne raguje svako uvo isto pa je ta frekvencija pika osetljivosti različita od psa do psa, samo navodim mogućnost koju sam lično zapazio. Recimo da sadašnja keruša sa novim vrlo jakom usisivačem nema nikakvih problema. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this