Recommended Posts

Prvo pozdrav svima. Pišem već koji put al nešto ne radi, pa da skratim sada.

Udomio sam napušteno štene,kod mene je nekih 5 nedelja. 

Došla je sa 7kg sada već ima 15.Lepo napreduje. 

U pitanju je mešanac, pa ako može neko da mi kaže čega? 

Ne bih ja to ni pitao, al me ljudi ubedjuju da je ovo pit bull. 

Ja sve mislim mešanac nečega i jazavca. 

Evo slika. 

15974868058408.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj pošto sad radi da napišem malko više. 

Štene je bilo bačeno pored puta, dehidrirano gladno i cvilelo je jako. 

Napolju na 30+.Prvi dan u stolici sve same košpice od trešnji i grančice. Proliv crn kao katran. 

Sve se to ubrzo sredilo i lepo napreduje. 

Zove se Bela, iako je crna. Ovo Bella je sa naglaskom, kao italijanka. 

To moja žena izvodi besne gliste, pošto moj predlog Coka je okarakterisan kao "seljanija" fuj i bljak. 

Idi begaj, koja finoća. Bella?Meni je Coka al ne smem naglas da kažem. 

Pre ovog psa imao sam dobermana. 

Bela obožava da spava u čudnovatim pozama

 

15974872271729.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki put napišem nešto ono prijavi grešku i kao ne može. 

Sad vidim da je upisao mojih 5 pokušaja. 

Išao sam ovde na reply više puta da postavim još koju sliku ali priča nešto o nekim greškama opet. 

15974881796080.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na ovoj slici je sa ogrlicom Scalibor. Nažalost,bačene pare, mala je dobila reakciju,crvenilo kože, uši se upalile. Češanje ušiju i vrata. 

Bile su baš vruće uši. Po skidanju ogrlice vratilo se sve u normalu vrlo brzo. 

Onda sam joj stavio fyprontix, domaći proizvod, i sad već ističe. Nije imala krpelja, nalazio sam poneku tek buvu. 

Pošto zna napolju da legne gde su mačke neke, one imaju buva pa pretpostavljam da je tu malo napadnu dok ne uginu. 

Pokušavam da joj odredim starost. Pa ako neko zna po zubima. Promenila je donje sekutiće, očnjaci i kutnjaci su mlečni, 

Ima dosta prostora izmedju očnjaka i poslednjeg kutnjaka, tu tek kreću zubići. 

Koliko može biti meseci? Pretpostavljam 5-6?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Donje nema šanse, padnu usne ili jezik. Evo slika gornje vilice, koja je koliko vidim ista kao donja. 

Sad sam je izvagao, ima 18kg i nešto preko. Pokušavam da proniknem koje je dobi, neku procenu šta da očekujem što se tiče veličine samog psa, i ako mi možete reći koja je rasa učestvovala u genetici, jer očigledno da je neka tu. 

15983687249340.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biće izgleda velika cura. Zavisi i šta se umešalo. Sigurno kod nekog ko je zbog toga pobacao štence, jer nisu rasni.

Bella zna neke osnovne stvari, pre nedelju dana sam krenuo clickerom.Da vrši nuždu napolju smo prošli. Za sad zna sedi, ustani, daj šapu, dodje na poziv(ne uvek), zna fuj to, pusti, i jako lepo šeta na povodcu, bez zatezanja. Imam i ja neka iskustva oko pasa, nisam sad neki dreser, al eto, pomalo poznajem neke principe, ponešto moram i pitati. Ima i nekih nepoznatih koje bih da rasvetlim. 

Naime, malo je nezgodna sa decom, preigra se i grize ih za odeću, ruke, noge, tu mora da se pazi i prekine igra na vreme. Plaši se drugih pasa, velikih, odmah bi da klisne nekud, često i nakostreši dlaku na ledjima,ne pokazuje zube i sl. Ako neko negde ispali vatromet paniči jako, trči kao luda po placu, oko kuće.Cvika od automobila, kako koji prodje ona sedne i dok auto ne odmakne čeka i posmatra ga, ali to polako lečimo pa je manje učestalo. Autobus traktor i kamion su joj posebno strašni. 

Još jedna meni čudna pojava, kad se nadvlačimo, zagrize i baci se na ledja i okreće se kao krokodil.Ameri to kažu "death roll" Par puta je to uradila onako baš jako, 3-4 brza okreta oko svoje uzdužne ose. Pokušala je i na mojoj ruci al kad jauknem ona prekine i samo pokaže stomak, i tako se ukoči na kratko. Inače jako bolno i ako je njen stisak nežan, jer uz rotaciju to dobija sasvim drugu dimenziju.Da li je to neka genetska odlika tih AST pasa? Ne znam odakle joj ta ideja uopšte, to moj doberman u životu nije radio... 

I tako☺️Svašta nešto. Zaboravio sam stvarno ta šteneća ponašanja, prošlo je puno vremena od  Donovog štenećeg doba.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prije će biti da je taj krokodilski zagriz odlika pitova ja mislim. 

Pripazi da ti kako odrasta,  ne 'odčepi' na nekom psu, onda bi moglo biti problema. Samo je drzi pod kontrolo, Bice je interesantno pratiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem je što nemam mogućnosti da je socijalizujem s drugim psima. Sve odrasli ili neke agresivne lutalice. Ja ono nilad nisam video. Da odrasli psi tako prema štenetu. Ukočeni, direkt pogled, ukočeno kretanje prema njoj. Koji to pas hoće napasti štene, i to ženku? Morao sam je braniti jednom od uporne lutalice.

A ja nju posmatram stalno, kao njen lični psiholog. Vidim da se menja, opustila se sa jednim Dzek Raselom, al samo preko ograde, jer njeni vlasnici padaju u fras ako izadje ili čak pridje ogradi da trčkaju tako uzduž jadni.Odma je hvataju i vezuju na lanac. 

Baš nemam prilika da je pustim da se poigra sa nekim psom. Šteta. Od velikih beži, sklanja se. Vuče povodac prema kući, u bekstvo bi se dala. Psi koji ne laju na nju kroz ogradu, e tad želi da ih njušne, da se igra. Skače ko jare. Ako zalaju, zareže, beži, spusti uši... 

Počela je i da se osamostaljuje, što podržavam. Do neki dan je išla za mnom i u wc, ispred kade dok se tuširam. Kuka ako zatvorim vrata. Sad je to prestalo,ne libi se provesti neko vreme sama, odspavati negde a da nije uz mene. Tako da to smatram zdravim ponašanjem, bolje je za nju tako da malo stiče samođouzdanja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače, hranim je isključivo sirovom hranom. Granulu mi neće videti.Protivnik sam te junk hrane kad je u pitanju moj pas. Šta drugi rade i kako hrane me ne zanima. Hranu pravim sam, sve sameljem u velikoj mašini za meso na remenicu i trofazni motor. Sve je iz mesare i prodavnice, sveže za ljude. 

Ubacim i malo povrća(njega obarim) , napravim neki recept, dime začin, zgotovio sam 50 i nešto kila, vakumirao u porcije po pola kg i kilo, zaledio. Taj dan se razbijem od posla, radim na tome i po 10h,al sam kasnije miran. Uz to uvek dodam neko belance, 2-3 puta nedeljno, sir, ma svašta. Voće neko. Voli sve. Banane, lubenice, jabuke, breskve... Jede sve kao prase. Papaline isto žive, skušu odvojim kosti itd. 

Povremeno dam malo zeolita, uzima cal de phos po meri... 

Edited by bojanpesic

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/26/2020 at 10:13 PM, bojanpesic@outlook.com said:

Uz to uvek dodam neko belance, 2-3 puta nedeljno, sir, ma svašta.

Sve je super, sviđa mi se i podržavam, samo mi je malo nejasno zašto belance? Baš je ono problem kod jaja mada iskreno za 2-3 puta nedeljno teško da je problem. Ipak, ja belance bacan i dajem samo žumance.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, permutovao sam pri pisanju. I ja ga bacam, dajem žumance🤗

Greška, ne dajte belance psu.

Imam problem što ova mala ide kod komšije, komšije je vole, ne smeta im i zivkali je i ona se naučila. Ogradu je uništila i prolazi sad kad joj se ćefne. Problem je što komšiji ostane otvorena kapija i eto nje na ulici. A 4 kanarske prese u susednom dvorištu čekaju prvu naivčinu da proturi njušku kroz njihovu ogradu.Pre par dana im je uredno ispraznila par saksija sa cvećem i donela kod mene te saksije. Da napravim zid ili coklu dole je poveća investicija koju sad ne mogu da priuštim.Ogromna je dužina. 

Da je kaznim, od toga nema ništa. Ne mogu je kazniti dok je kod njih, kad se vrati besmisleno je. Misliće da je kažnjavam što je došla i da sam mentol siledzija. Razmišljam se o onoj ovčarki-žici al za pse. Pošto primećujem da postaje mala svaki dan sve odvažnija prema drugim psima,a i popila je po njušci od mačke.Ne želim da upadne u nevolju i nastrada. 

Ima li ko iskustva sa tom žicom, mali su naponi za pse je... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne kažnjavaj psa, popravi žicu!

Pametniji popušta 😉!

Ova moja ima 9 meseci i još uvek voli da prekopa neke saksije od plastike pa da ih nosa i kida. Ako je ne uhvatiš na delu i istog trenutka ne opomeneš slaba vajda. Proći će, bar bi trebalo. 

Prisećam se jedne moje keruše od pre nekih +35 godina. Zasadim predivnu ružu. Vratim se sa posla ruža iskopana. Sledećeg dana ružu zaštitim drvenim letvama ukopanim u zemlju. Vratim se sa posla iskopane i letve i ruža. Ponovo vratim ružu, opkolim je drvenim štapovima i ciglama. Vratim se sa posla i sve iskopano i trazbacano. Onda dohvatim ružu i bacim je u đubre i više nije bilo protesta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja čitam mislim biće na kraju zazidam ružu😁

Možda me nisi razumeo, ne kažnjavam je, nego da sprečim da ide. Al neka ta struja ostane kao poslednja opcija, probaću s nekim armaturama, čudima, il da poslažem 15 metara drva sad za zimu baš uz žicu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Primetio sam da Fyprontix ne deluje zadovoljavajuće na buve. Krpelja kuče nema al buve dobija redovno u malom broju, tek poneka ali je tu. 

I naravno počeli su i problemi. Dobila je konjuktivitis,za sad je zahvaćeno samo desno oko.Počeo sam sa chloramphenicolom. 

Takodje zubi rastu, dobila je zadnje kutnjake, neverovatno da ceo ogroman zub onoliki izbije i izraste u dva dana. 

Ima 8 očnjaka trenutno, izgleda kao neki mutant😁Za donje ne brinem jel se klate, samo što nisu ispali, ali gornji ne misle skoro napolje. Čvrsto stoje. Sačekaću i nadgledati, nadam se da će sami bez posete vetu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na početku bih samo napomenuo da sva sredstva ne deluju jednako na sve pse pa treba naći optimalno sredstvo za svog psa. Za Fiprontix nemam pojma kako deluje na buve. Ja ga koristim isključivo za krpelje u prelaznom periodu recimo do aprila kada stavljam neku dugoročniju zaštitu, lično sam se opredelio za Foresto. To vreme se približno poklapa i sa vremenom najezde buva, a Foresto taj posao odlično obavlja.

Lično se ne bih zaletao sa antibiotikom za oči, posebno ne kod štenca. Išao bih recimo na jednoktratno čišćenje onom jeftinom Nestomosan ampulom koja se rastvara u 0.75 l vode, a onda primenio neki bolji preparat. Istovremeno bih ispirao oči psu fiziološkim rastvorom i to više puta dnevno. Sa ispiranjem treba biti uporan, neće se rešiti u roku od odmah, ali ako se uklone uzroci infekcije trebalo bi sve da se sredi u relativno kratkom roku.

P.S. Pošto je štenac od oko 4 meseca u pitanju za svako sredstvo prethodno treba pogledati uputstvo i da li može da se koristi u tom uzrastu.

Edited by Sava

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.