Sign in to follow this  
Petite

Ishrana štenaca i mladih pasa

Recommended Posts

Po raznim fb grupama, jedno od češće postavljanih pitanja je 'čime da hranim štene/psa?' 

Ono što svi treba da znamo, je da je pas mesojed / carnivor. Zubi psa, vilica i digestivni trakt je razvijen shodno tome. Jede pas i voće, povrće, žitarice (i proizvode od žitarica), mlijeko, mliječne proizvode, ali većinski dio  obroka treba da je mesnog porijekla. *Ipak da napomenem da ima slučajeva da ima pasa koji su alergični na meso. Rijetki su, ali  i toga ima.

Ima vlasnika koji psima daju kuvane obroke koje sami pripreme, sirovo meso uz dodatke, no moramo priznati dobar  dio vlasnika pse hrani kupovnom/granuliranom hranom. Često je pitanje i 'kojom kupovnom hranom da hranim psa?' 

Treba znati da je prvi i osnovni parametar samo štene/pas. Džaba preporuka za bilo koju hranu, ako pas neće da je jede ili pokazuje alergijsku reakciju na tu hranu. Ako dajete granuliranu hranu, pratite reakciju na psu. Ukoliko povraća, ima dijareju, tvrdu stolicu, češe se...velika je mogućnost da mu ta granulirana hrana ne odgovara. Znači da treba da mijenjate.

Većina visokorangiranih, kvalitetnih kupovnih granula ima i vitaminske dodatke, te nije potrebno davati neke posebne vitaminske dodatke. 

Ako ipak dodajete vitamine i dodatke, ne pretjerujte. Jer višak može da napravi više štete nego manjak. Kalcija posebno. Nekako se uvijek razvoj kostiju u narodu vezuje najprije za kalcij, pa mnogo vlasnika, početnika, daje kalcij u svim oblicima, pretjerano. Ne radite to,. Ako dajete suplemente/dodatke ishrani, radite to po dozi navedenoj na pakovanju, ne proizvoljno 'da bi pas bolje napredovao i bio veći'. Ne može prije zore da svane, tako ni vaše štene od  4-5 mjeseci, ne može da izgleda  kao da ima godinu i više. I ne treba. 

Postoje hrane za odredjene pasmine, pa se raspitajte i u vezi toga sa vlasnicima koji koriste te specijalizirane hrane.

Težina - NIJE što teži to bolji. Štence i mlade pse, posebno one koji imaju krupnu kost, jačeg temparamenta, karaktera i pojačanih aktivnosti, je bolje držati na optimalnoj težini, da se pravilno razviju. Kod mladog psa masti u ishrani svesti na minimum. Inače, količina masti se preporučuje pojačati psima zimi, posebno onima koji su vani i koji rade u zimskim uslovima. Težina zavisi od konstitucije, i ne nabacujte štenetu sitnije konstitucije masu, samo da biste zadovoljli tablicu težine, ili da bude kao brat/sestra iz legla, koji su krupnije konstitucije.

Ne treba da se ishrana psa shvati kao neko 'špansko selo'. Kako napisah gore, pokazivač pravca je samo štene/pas. 

Ishranu prilagodite uzrastu i uslovima. I uslovima u kojima štene/pas živi, i vašim finansijskim uslovima. 

Ukoliko želite da razmjenite/mo iskustva, da nešto pitate -  izvolite.

Kinološki pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this