jasmina

Aljaski malamut (Alaskan Malamute FCI: 5.1 - 243)

Recommended Posts

Tokom poslednjih 15-ak godina od kako su se prvi primerci rase pojavili u Jugoslaviji,spektakularne price,koje su verovatno imponovale vlasnicima,dostigle su vrhunac u fami o vukolikoj i poludivljoj rasi koja se ne moze dresirati.Eksperiment Beogradskog ZOO vrta da pare aljaskog malamuta sa vukom je,mada zooloski veoma interesantan,samo doprineo daljem sirenju fame.Pa ipak,ova rasa je u Italiji statusni simbol,u SAD se koristi za vodjenje slepih,u Australiji kao pas cuvar,a da ne spomonjemo Eskime koji su ovoj rasi vekovima poveravali svoje zivote.

ffpuppies1.jpg

Slicnost vuku svodi se na fizicku slicnost,na njihovu sposobnost da se odrze u svim uslovima pa i u divljini,i na cinjenicu da ovi psi ne laju vec zavijaju,mada i to retko.Iako je sposoban za opstanak u svim zivotnim uslovima,pokazalo se da malamut ima blag i nezan temperament,da je plemenit prijatelj i savrseni kucni pas.Masna dlaka se savrseno samoodrzava,tako da je kupanje retko kada potrebno,a uvek su besprekorno cisti.Nemaju nikakav miris,a dlaku menjaju dva puta godisnje,na jesen i na prolece a u medjuvremenu se ne linjaju.

malx.jpg

POREKLO

Pleme Mahlemuta je naselilo obale reke Kotzebue duboko na zapadu Aljaske.Ovo pleme je bilo daleko inteligentnije i kreativnije od ostalih plemena sa ovog podrucja i obe ove karakteristike su doprinele oblikovanju jedinstvene rase severnih pasa,koje je njihovo pleme ljubomorno cuvalo.Ras koju su odgajili je bio snazan -tegljac- sposoban da radi bez predaha u surovoj i smrtonosnoj zemlji ponocnog sunca.Psi mahlemutskih eskima su bili deo domacinstva,ziveli su u domu sa gazdom i s njima se postupalo sa postovanjem zbog njihovih izuzetnih osobina i prirodne zavisnosti coveka od dobrog psa na Aljasci.Svesni njihove vrednosti,mahlamutki eskimi nisu dozvoljavali da se mesaju sa drugim rasama i tako su odrzali cistocu rase kroz vekove.U surovim uslovima dalekog severa,prirodna selekcija je privilegovala snaznije pse(legenda kaze da su Mahlemuti ostavljali zenke da se upare sa vukovima kako bi pojacali otpornost i ojacali svoje pse).Privilegovani su bili i oni sa najboljom orijentacijom,najbolji cuvari,najbolji lovci i najbolji ribolovci.Aljaski malamut je savrseni sklad izmedju psa i njegove prirodne sredine.Ujedno je,bog ucesca u porodicnom zivotu negovana blaga narav,nezan temperament,radne karakteristike,sklonost ka timskom radu.Mahlemutski eskimi su imali neograniceni poverenje u svoje pse i prepustali su im inicijativu kad god su prelazili ledene povrsine i narocito kada je bila smanjena vidljivost usled sneznih oluja.Sledeci svoj instikt,ovi psi su izbegavali tanak led,jame i ostale opasnosti i nepogresivo pronalazili najkraci put do odredista.Nije bilo lako prvim istrazivacima da ubede pleme da im prodaju nekoliko primeraka malamuta jer su ih oni,znajuci njihovu vrednost,ljubomorno cuvali.Tek posle,1890.g. nekoliko primeraka je dovedeno na tzv.civilizovane teritorije.1935.g.svrstani su na zvanicnu listu americkog kinoloskog drustva.Svi danasnji malamuti vuku poreklo od dve osnovne linije malamuta koji su tada dovedeni sa Aljaske i to Kotzebue i M*loot koji nose obelezja izuzetnog stasa,naravi i njihovog sklada.

NARAV

Aljaski malamut je nezan,prijateljski pas.On je odan i veran prijatelj,razigran na poziv,ali nakon sazrevanja uglavnom izaziva divljenje svojom otmenoscu.Malamut nije pas jednog gospod sto je posledica zivotaar u plemenskoj zajednici.Veoma je tesko ostvariti apsolutnu zavisnost malamuta od gospodara,i kad bi se to ostvarilo cena bi bila gubitak izrazene individualnosti rase.Malamuti se mogu lepo obuciti i cesto prijatno iznenade svoje vlasnike.Sta ako je gazda u nesvesti?Vecina sluzbenih pasa ostace pored gazde cekajuci naredbu koja nece doci.Malamutu bi u takvoj situaciji terbalo tri sekunde da shvati da gazda vise nije u igri,i narednih pet sekundi da sam odluci sta da preduzme.Ukoliko zelite da radite sa psom neophpdno je da se postavite kao vodja copora.To je veoma inteligentan pas kojem nikako ne terba popustiti,jer ni u coporima severnih polarnih pasa psi nikada ne prate vodju u stopu;minimum individualnosti je neizbezan i biva respektovan.Karakteristicno je za malamute da svaku naredbu ispunjavaju na sebi svojstven nacin isticuci time svoju individualnost.Tako,npr. pre ce shvatiti i ispuniti zelju vlasnika da ne sme preci ulicu nego komandu pored.Malamut moze da se koristi i kao pas cuvar ali je veoma tesko koristiti ga za psa za odbranu.To nikako nije ista stvar.U SAD se koriste za vodjenje slepih,otkrivanje droge,kao psi spasioci.Preporucuju se onima koji imaju dovoljno prostora za velikog psa i koji se ne plase zime,kise i izleta u prirodu.Ako ste dinamican tip,koji zeli prelepog i inteligentnog prijatelja ili izlozbenog psa,malamut je pravi izbor za vas.Ostavljati ga samog u kuci ceo dan je za njega najveca kazna.ovaj pas je poznat po nadimku-Snezna lokomotiva-.

STANDARD(FCI No 243 USA)

Malamut je krupan,snazan pas,cvrste gradje sa dubokim grudima i snaznim,kompaktnim telom.Glava treba da odaje visok stepen inteligencije.Siroka je i snazna u odnosu na druge primitivne rase pasa,ali mora biti u srazmeri sa telom kako ne bi davala nezgrapan i grug izgled.Lobanja treba da je siroka izmedju usiju,blago se suzavajuci prema ocima i zaobljena ka obrazima koji treba da su umereno rvni.Ceona brazda mora biti plitka.Linija od vrha nosa i vrha cela je skoro ravna i postoji tek blagi nagib na mestu gde se spajaju.Njuska mora biti snazna i masivna,u srazmeri sa velicinom lobanje i tek se blago suzava od korena do vrha nosa;usne cvrste;nos crn,gornja i donja vilica siroka sa velikim zubima;zubalo makazasto.Oci su braon boje,bademastog oblika,srednje velicine,koso postavljene na lobanji.Pozeljne su tamnije oci.Usi su srednje velicine ali male u odnosu na glavu.Gornji deo usiju je trouglastog oblika sa lako zaobljenim vrhom,siroko postavljenih na spoljnoj strani glaveDonji deo uveta se spaja sa glavom u ravni sa spoljnim uglom ociju,odajuci utisak kada su uspravne da vrhovi odstupaju od glave.Kada su uspravne,usi su blago nagnute napred,ali kada pas radi skoro su uvek povijene uz glavu.Vrat treba da je snazan i umereno povijen.

Grudi treba da budu snazne i duboke.Telo snazno kompaktne gradje,ali ne prekratko.Ledja treba da su ravna sa blagim padom prema kukovima.Bedra treba da su misicava,greben se umereno spusta,prednje noge su misicave sa jakim kostiam i ravne do zgloba,koji treba da su kratki i snazni i skoro vertikalni,posmatrani iz profila.Sape su velike i kompaktne.Prsti cvrsto povezani i dosta savijeni,jastucici su debeli i otporni,nokti kratki i jaki.Treba da poseduju zastitnu dlaku izmedju prstiju.Zadnje noge su siroke i veoma misicve u butinam.Koleno umereno savijeno,skocni zglob sirok i jak,umereno savijen i pravilno postavljen.Zadnje noge,posmatrano iz profila,moraju biti paralelne sa prednjim nogama u stoju i pokretu.Peti prst je nepozeljan i otklanja se. Rep je srednje postavljen,na korenu prati liniju kicmenog stuba,veoma je odlakan,nosen na ledjima dok nije u poslu.Treba da ima izgled perjanice.

Malamut treba da ima gustu,ne previse ostru zastitnu dlku koja nije ni preduga,niti previse mekana.Poddlaka je gusta,mastna i vunasta,2.5-5cm duzine.Boje se obicno krecu od svetlo sive preko svih nijansi do crne.Obavezne su bele fleke na stomaku,delovima nogu i lica.Treba da iam sare na licu koje se sastoje od kape prevucene preko glave dok je ostatak glave jednobojan,obicno siv ili beo,ili od maske.Bela strafta na celu,i/ili vratu kao i fleka na ledjima je dozvoljena.Postoji prirodna varijacija u velicini ove raes.Pozeljna velicina za radne pse preko 58.5cm do grebena za zenke i 33.9kg,a za muzjake preko 63.5cm do gerbena i 38.4kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predivan pas.Nisam znao da su malamuti cuvari(moram da nabavim jednog da cuva ove moje haskije bojim se da ce ih neko ukrasti :) :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALjASKI MALAMUT - jos po nesto... :lol:

ISTORIJAT

Prvi zapis o aljaskom malamutu spominje se u casopisu "Private Journal of Captain G.F. Lyon" iz 1824. godine. Aljaski malamuti srasli su sa plemenom koji su sebe nazivali "Mahleimut". Psi toga vremena bili su zastrasujuce veliki psi koji su bili sposobni vuci ogromne kolicine tereta na velike udaljenosti. Pleme Mahleimut najvise je nastanjivalo gornje podrucje reke Ankvik na Aljasci, medjutim bili su rasireni i u sirem podrucju. Pas im je najvise sluzio za dovlacenje drveta za ogrev iz suma u njihova sela. Uz to, cesto su bili psi cuvari koji su branili selo od vukova i slicnih zveri. Danas se razlikuju dva tipa aljaskog malamuta. Jedan se naziva M`Loot, a drugi je Kotzebue. Razlika izmedju ta dva tipa psa je u velicini (i boji).

M`Loot malamuti su veci nego Kotzebuei. Druga razlika jest u tome sto Kotzebuei imaju samo vucje-sivu dlaku, dok M`Loot variraju u bojama, ukljucujuci vucje-sivu, crno-belu, sivu, belu, i sivo-belu.

Kotzebui su takodje nesto manje agresivni, nego M`Loot. Kotzebue liniju su prepoznali bracni par Milton i Eva Seeley. 1935. ta linija je i sluzbeno priznata.

Paul Voelker razvio je M`Loot liniju. Paul Voelker nije registrovao svoje pse, ali ih je prodao ljudima koji su ih na kraju i registrovali. Medju uzgajivacima vlada rasprava koji tip malamuta je pravi malamut. Usprkos tome, aljaskog malamuta smatraju pasminom koja je zadrzala svoje prvobitne osobine i karakteristike izgleda. Ovo je najveci pas za vucu i smatra se kraljem severnih pasa.

Admiral Bird je u svoju misiju na Severni pol poveo i malamute, čuvene po izdržljivosti, osećaju za pravac i odličnom njuhu. Učestvovali su i u drugim pohodima na Severni pol, a pominju se u pričama Džeka Londona i Radjarda Kiplinga. U novije vreme malamut se pokazao kao civilizovan i dobroćudan pas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.::OPIS PASMINE::.

Aljaski Malamut je jedan od najstarijih vucnih pasa. U kratkim crtama mogli bi ga opisati kao jakog i velikog vucnog psa. Tezina im varira izmedju 38 - 43 kg, dok visina u grebenu iznosi 62 cm za zenke i 66 cm za muzjake. Ipak, kao i kod svake pasmine postoje izuzeci, te postoje primerci ДЌak do 76 cm. To je pas impresivnog izgleda, nadasve lep i dostojanstven. Pas ima relativno veliku glavu sa srednje velikim usima. Oci su najcesce smedje boje, no preporucljiva je crna boja. Plave oci racunaju se kao uzgojna greska. UobiДЌajena boja krzna varira od sive pa do crne. Sve kombinacije izmedju te dve boje su dopustene. Jedina dominatna boja jeste bela koja preovladava na donjem delu tela i nogama. Bela mrlja na ДЌelu ili potiljku je veoma cenjena.

Malamut ima gustu podlaku. Dva puta godisnje dolazi do linjanja tj. kompletno gube podlaku. Taj period moze potrajati i do tri nedelje, te je potrebno cesljati psa da se otklone ostaci mrtve dlake. Linjanje moze biti prilicno neuredno te nije redak sluДЌaj da se u to vreme naД‘u cele loptice mrtve dlake... Inace, malamut je prilicno cist pas, bez mirisa, voli se samostalno cistiti i kad je uprljan blatom ili ostalom prljavstinom ubrzo to skida. Psa nije potrebno cesto kupati, tek jednom do dva puta godisnje. Dakle, dlaka aljaskog malamuta ne zahteva neki poseban tretman osim povremenog cesljanja. Ponekad je potrebno skratiti dlaku u usima i na sapama.

Ocigledno, to je osobina svih severnih pasmina. Ponekad kod pocetnika dolazi do neugodnog iznenaД‘enja kad im malo stene postane ogroman pas kojeg ne mogu kontrolisati. Zato bi se odgoju trebalo posvetiti vec u samom pocetku. Malamuti u odnosu prema drugim psima su najcesce mirni, medjutim i tu se mogu naci primerci koji su agresivni i dominatni. Ovo vise vredi kao izuzetak, nego kao pravilo. Zbog svoje blage naravi prema ljudima nisu bas podobni kao ДЌuvari, no ko zeli ovog psa treba znati da to i nije njegova svrha. Zapravo, on ce najverovatnije svakog posetioca pozdraviti skakanjem i lizanjem. Posetiocii se jedino mozda nece usuditi uci u dvoriste zbog njegove velike gradje i vucjeg izgleda. Ovi psi relativno malo laju, no zato znaju cesto zavijati sto ponekad moze biti iritantna stvar. Zavijanje je posebno istaknuto zimi. Ako nabavite ovoga psa imajte na umu da bi svaki dan trebali barem dva sata posvetiti vezbanju i istrcavanju. Malamut oboЕѕava trcanje pored bicikla, te Д‡e mu jednosatno dnevno trcanje svakako koristiti. Isto tako, nije preporuДЌljivo uzimati aljaskog malamuta ako nemate dvoriste, moze ziveti i u stanu, ali onda se to svodi viЕЎe na mucenje zivotinje. U dvoristu mu treba osigurati zaklon od kise i vetra, te ako je moguce kucicu osigurati u hladu. Oko dvorista bi trebala biti osigurana ograda od barem 180 cm, jer malamuti vole cesto bezati. Pripazite da je ograda ubetonirana ili barem ukopana daskama, jer za njih kopanje zemlje apsolutno ne predstavlja problem. Takodje, obozavaju kopati rupe u zemlji i leЕѕati u istoj. Tokom letnjih vrucina ne ocekujte od njega preterane aktivnosti, jer ipak on nije pas za ovo klimatsko podneblje. Leti ga prosetajte i istrcite tek kada sunce smanji svoj intenzitet (rano ujutru i kasno uvece). Zimi nije potrebna nikakva posebna zastita za psa, te je besmisleno navlaciti mu kaputice ili zastitu za usi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.:: STANDARD - FCI no. 243 USA ::.

Klasifikacija FCI:

grupa V - Spic tip i primitivni tip pasa

sekcija 1. Nordijski psi za vucu sanki

OPSTI IZGLED - Aljaski malamut je pas snazne gradje, dobro razvijenog grudnog kosa, jakog i kompaktnog tela. Krsta nisu oskudna. Pokrovna dlaka gusta, ostra, dovoljno duga da obezbedi zastitu gustoj i vunastoj podlaci. Duga je 2.5 - 5 cm, kada je pas dobro odlakan. Malamut je uravnotezen u nastupu i to drzanje ukazuje na aktivnost, obazrivost i radoznalost. Glava je velika, usi klinaste i uspravne, naculjene kada je pas pozoran. Njuska je masivna i blago se smanjuje u debljini od korena do nosne pecurke, nije ni siljata ni duga, ali ni suvise zarubljena. U akciji stav malamuta je ponosan, glava pravo napred usmerena a oci prodorne. Obelezja sa lica stvaraju karakteristicnu crtu. Sastoji se od "kape" koja pokriva glavu, i "maske" koja je obicno belosivkaste boje i koja pokriva ostali deo lica. Kombinacije maski nisu retke. Rep je zakicen perjanicom i nosen na ledjima, ne kao rep lisice, ni kao uvojak, vec bas kao lelujava perjanica. Malamuti su razlicitih boja, ali obicno vucje sivi ili crno beli. Sape su kao reketi (hodaljke za sneg), zbijene i guste, sa debelim jastucicima i izgledaju zatvoreno i kompaktno. Prednji udovi su pravi, sa jakim skeletom. Zadnji udovi su veliki i snazni, umereno uglovanih skocnih zglobova i bez kravljih stavova. Ledja su ravna, blago nagnuta od grebena ka bedrima. Krsta ne treba da budu kruta i meka pa da ometaju kretanje koje treba da bude lako i neusiljeno. Telo i izraz odaju izdrzljivost i inteligenciju. Malamut, po svom drzanju ima izgled vuka, ali je izraz blag i svedoci o neznoj prirodi.

TEMPERAMENT - Aljaski malamut je nezan pas, prijateljski raspolozen i vrlo privrzen ljudima. On je odan i pozrtvovan drug, razdragan kada ga pozovete, ali upecatljivo dostojanstven u zrelim godinama.

GLAVA - Treba da pokaze visok stepen inteligencije. Velika je i snazna, u poredjenju sa drugim rasama "prirodna" ali treba da bude proporcionalna telu, tako da pas ne izgleda trapavo i grubo.

LOBANJA - Treba da je siroka izmedju usiju i da se postepeno suzava ka ocima. Umereno je zaobljena izmedju usiju, poravnjava se prema obrazima, koji treba da su osrednje ravni. Trebalo bi da postoji blaga brazda izmedju ociju. Gornja linija lobanje i donja, linija njuske, su paralelne i spojene blagom kosinom - stopom.

NjUSKA - Treba da je snazna i masivna u odnosu na lobanju. Blago se smanjuje i suzava ka nosnoj pecurki. Usne su prilezuce. Nosna pecurka je crna. Gornja i donja vilica su velike da bi nosile snazne zube. Zubalo je makazasto i nikada ne sme da bude predgrizac ili podgrizac.

OCI - Bademaste, boje kestena, osrednje velicine za svoj oblik, iskosene. Pozeljno je da su sto tamnije.

USI - Srednje velicine, male u odnosu na lobanju. Gornja polovina je trouglastog oblika sa blago zaobljenim vrhom. Dovoljno su udaljene i smestene na spoljnoj ivici zadnjeg dela lobanje. Nizi deo uha spaja se sa lobanjom u nivou spoljnog ugla oka, pa se cini kao da se krajnja tacka uha udaljava od lobanje. Uspravne usi su usmerene blago ka napred. Visoko usadjene usi su mana.

VRAT - Snazan i lepo gradjen.

TELO - Grudni kos treba da je snazan i dubok, trup snazan i zbijen, ali krsta ne treba da budu kratka. Ledja ravna, blago nagnuta ka bedrima. Krsta su misicava, ali ne kratka da ometaju lako i ritmicno kretanje koje je uslovljeno snaznim podsticajem zadnjeg dela. Suzvise duga krsta koja savijaju ledja su mana. Nema prekoracenja tezine.

NOGE - Lopatice treba da su usmereno iskosene. Prednje noge su misicave, sa snaznim kostima. Podlaktice su uspravne do dosaplja koja su kratka i cvrsta i skoro vertikalna, gledano iz profila. Sape treba da su kratke i zbijene, prsti zbijeni i izvijeni u obliku luka, jastucici debeli i otporni, nokti kratki i jaki. Mora da postoji zastitna dlaka izmedju prstiju. Zadnje noge treba da su velike i bedra izrazito misicava. Skocni zglob je umereno uglovan, koleni zglob veliki i snazan. Gledano od pozadi zadnje noge su prave, a u akciji treba da su potpuno u liniji sa polozajem prednjih. Noge malamuta treba da svedoce o opstoj snazi i izvanrednoj snazi potiska. Svi znaci nesavrsenosti nogu i sapa u stanju mirovanja ili akcije treba da se smatraju kao ozbiljna mana. Peti prsti na zadnjim nogama su mana i treba ih odstraniti.

REP - Srednje usadjen i sledi liniju kicme, bogat krznom i nosen na ledjima kada pas ne radi. Ne oblikuje prsten koji lezi na ledjima i nije snabdeven kratkom dlakom ni nosen kao lisicija cetka vec kao lelujava perjanica.

DLAKA - Pokrovna dlaka malamuta treba da je ostra, uspravna i gusta oko vrata. Njena duzina je promenjiva, kao i duzina podlake. Uopsteno, dlaka je umereno kratka sa strane tela i u sredini, a povecava se oko plecki i na vratu, duzinom ledja i na sapima kao i na zavesicama i perjanici. Dlaka je mnogo kraca i redja preko leta, za vreme linjanja.

BOJA - Uobicajene boje krecu se od svetlo sive do crne sa prelaznim nijansama. Dlaka je uvek bela na donjim delovima trupa, delovima nogu i delovima koji obrazuju masku. Oznake treba da su u obliku kape ili maske na licu. Beline na celu, ogrlici i oko ociju su dozvoljene, ali jedna boja isprekidana na telu ili kao mrlja ili fleka od blata je za odbacivanje. Treba raditi na selekciji izmedju ujednacene boje i mrlja. Jedina jedinstvena boja koja se javlja kod svih malamuta je sasvim bela.

VELICINA - Postoji prirodna lepeza velicina u rasi. Psi koji se traze za rad su: 63.5 cm / 38 kg - za muzjake, i 58.5 cm / 34 kg - za zenke. Pa ipak razmatranje velicine ne treba da je vazno za tip i proporcije koji diraju u funkciju lopatica, grudnog kosa, sapa, pokreta. Ako se smatra da su psi jednaki u tipu, proporcijama i funkciji, pobedice onaj pas koji najpribliznije odgovara trazenoj velicini.

VAZNO: Prilikom ocenjivanja malamuta njihova funkcija vucnih pasa za teske tovare treba da ima prioritet nad svim ostalim. Sudija treba da predstavi duh koji je ovoj rasi svojstven, duh vucnih pasa koji vuku teske terete, sto za posledicu ima da su to psi snazne gradje, sazdani od snage sa nogama bez mana, dobrim sapama, razvijenog dubokog grudnog kosa, sa snaznim plecima, pravilnog kretanja i ostalog neophodnog za efikasno izvrsenje svog zadatka. Oni nisu psi za odmeravanje brzine u takmicenju sa manjim nordijskim rasama. Malamuti su vucni psi za teske terete i konkurentni kada je u pitanju snaga i izdrzljivost i sve karakteristike jedinke, ukljucujuci i temperament koji ako ovome smeta treba smatrati kao ozbiljnu manu. Na osnovi izlozene upotrebe mane bi bile: prelomljene sape, svi znaci slabosti nogu, defektna dosaplja, strme plecke, losa uglovanost, ukrucen ili neuskladjen hod, nedostatak supstance, nerazvijen grudni kos, tesko telo ili slab skelet, osrednje opste proporcije i sl.

------------------------------------------------------

.:: SKALA BODOVA ::.

------------------------------------------------------

OPSTI UTISAK ...................................... 20

GLAVA ................................................. 15

TELO .................................................... 20

NOGE I KRETANjE .................................. 20

SAPE .................................................... 05

DLAKA I BOJA ....................................... 10

REP ...................................................... 10

------------------------------------------------------

UKUPNO ............................................... 100

------------------------------------------------------

ELIMINACIONA MANA: Plave oci.

N.B. Muzjaci treba da imaju oba testisa potpuno spustena u skrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.:: TEMPERAMENT ::.

Aljaski malamuti su veoma prijateljski nastrojeni prema ljudima i zahtevaju puno paznje. Cesto su nazivani "velikim medvedicima" upravo zbog toga sto zahtevaju toliko paznje i ljubavi od svog vlasnika. No, ako zivi u porodicnom domu nece gledati samo jednu osobu kao "vodju copora" vec ce jednako biti privrzen svim clanovima. Malamut je vrlo inteligentna, no isto tako i tvrdoglava pasmina. Nije preporucen pocetnicima, zato sto cesto dolazi do gresaka u odgoju koje je kasnije tesko otkloniti, osim ako stvarno znate sta radite. Pasmina se ipak da trenirati usprkos tvrdoglavosti. Cesto se govori da je aljaskog malamuta lako nauciti du ucini jednu ili dve stvari, zato ЕЎto su prilicno inteligentni i brzo uce nove komande. Medjutim, ako se od njih trazi da neprekidno ponavljaju jednu te istu stvar, mozete naici na otpor upravo zbog tvrdoglavosti i cinjenice da im zadaci brzo dosade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.:: PITANjA i ODGOVORI ::.

Da li je aljaski malamut delom vuk?

Ne. Aljaski malmut je cistokrvna pasmina psa i takav je vec stolecima. Cesto ih menjaju za vukove i ДЌesto se prikazuju u filmovima kao vukovi, ali jedno je sigurno - nisu vukovi niti delom vukovi.

Kako podnose letnju vrucinu?

Kao i svakom drugom psu treba mu osigurati svezu vodu i zastitu od sunca u hladu. Ako psa uvedete u kuću ili u stan on ce sam naci podobno mesto (verovatno u kuhinji ili kupatilu gde su linoleum ili plocice ). Psu mozete staviti i kockice leda u vodu da ostane hladna. Neki se takodje uzivaju kupati u decijim bazenima. Malamuti se linjaju pre leta, tako da im i to pomaze u rashladjivanju. Nije bas preporucljivo voziti psa u autu tokom vrucina, ali ako ga vec vozite rashladite auto i cuvajte ga od promaje jer su vrlo osetljivi.

Kakvi su sa decom?

U skladu sa njihovim neznim temperamentom, malamuti su generalno veoma dobri porodicni psi. U sustini uzivaju u drustvu dece, no ipak postoji odredjena granica do koje ce tolerisati "maltretiranje". Treba imati na umu da su oni vrlo snazni psi, te da deca ipak ne bi trebala ostati bez nadzora s njima. PoЕЎto su vrlo strpljivi dopustice detetu mnoga natezanja i zadirkivanja, ali to bi trebalo biti strogo nadgledano za dobro deteta i psa.

Koliko zapravo jedu?

Malamuti obozavaju hranu, ali s obzirom na njihovu veliДЌinu jedu "relativno" malo. Prava kolicina hrane zavisi od metabolizma psa, kao i vrste aktivnosti koje pas obavlja. Odrasli primerak pojesce dnevno otprilike par soljica (posuda) kupovne hrane. Stenci zahtevaju manje, no cesce obroke.

Koliko im vezbe treba i koje vrste?

Ne bi trebali trenirati psa ispod sest meseci starosti. Njihov misicno-skeletni sastav jos nije do kraja razvijen do tog doba. Trebate se igrati sa svojim stencem i pokusati ga nauciti osnovne komande. Kad je pas sest meseci polako ga trebate navikavati na male setnjice. S osamnaest meseci psa moЕѕete slobodno voditi u dugotrajne setnje i istrcavanja. Trcanja uz bicikl su takodje preporucena, no pas mora biti naucen na to da vas slucajno ne bi odvukao sa bicikla. Napokon, ako imate uslova vuca saonica je uvek odlican trening.

Da li vuku saonice brzo?

Malamut je vrlo snazan pas, no ipak ne tako brz kao neke ostale polarne pasmine. Nisu brzi kao npr. sibirski huskey, te zato uglavnom i ne ucestvuju u najpoznatijim trkama (iako ponekad ucestvuju). Velika izdrzljivost i snaga su njihove vrline, te zato najcesce ucestvuju u deonicama preko Severnog pola i Antarktika i trkama sa velikim teretom.

Da li se puno linjaju?

Malamuti gube podlaku dvaput godisnje. Prilikom linjanja gube puno dlake (nekoliko vrecica nedeljno).

Vole li se tuci s drugim psima?

Ne. I najcesce socijalizacija nema puno uticaja u tome. No, ipak mu ne treba dopustati u ranoj dobi da se ponasa previse dominatno prema drugim psima.

Cuo sam da su malamuti glupi? Da li je to istina?

Ne! Aljaski malamuti su ekstremno inteligentni radni psi. Zbog toga sto se tesko dresiraju, ljudi cesto pomisle da su glupi. Oni su vrlo bistri, te njima zadaci jednostavno ubrzo dosade. Kljuc dresure lezi u tome da ih uspete zainteresovati. Malamut verovatno zna sta od njega trazite, samo sto on to odbija uciniti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Ned 19 Jun, 2005 13:29

nick_admin.jpg :arrow: admin:

Fantastican tekst BugA :) !!! Hvala!

Kako rjesavate dnevno istrcavanje/trening? Da li ono treba da je dosta intenzivnije nego kod drugih rasa? Takodje bih voljela vidjeti sliku tvog dvorista :P , kojeg pas uredno prekopava :) .

Upisano: Pon 20 Jun, 2005 12:59

:arrow: BugA:

Hvala, admin :P

Samo moram da napomenem da je sav tekst prekucan ili prekopiran iz literature koju posedujem, tek da neko ne misli da sam sve to ja pisao :wink:

Za druge rase na znam, ali ti mogu reci da malamuti zahtevaju dosta treninga, mada je ovaj moj zvrk jos uvek mlad (9 meseci), tako da nije jos pogodan za pravi trening.

Ne preporucuje se forsiranje (naporno treniranje, istrcavanje, naporno uprezanje) psa dok ne napuni 18 meseci, jer malamuti kao krupna i teska rasa do tog perioda mogu imati problema sa nogama (krivljenje nogu, lomovi) ako se preforsiraju. Vec sa godinu dana pas se moze lagano istrcavati (1-3 km - LAGANI KAS), ali kao sto rekoh za pravu vezbu je ipak potrebna odredjena zrelost i konstitucija skeleta.

Sa osam meseci se psu mogu stavljati bisage za pse do tezine jedne osmine ukupne tezine psa u tom uzrastu, a kasnije malamut moze nositi na ledjima i do 1/3 svoje tezine (oko 13 kg, on ima oko 40kg). K`o sto neko rece, malamut je konj u psecem svetu.

Najbolje je istrcavanje uz bicikl (sto ja planiram da radim), a za razvijanje grudnog kosa nema bolje vezbe od uprezanja i vuce.

U ovom uzrastu ja psa setam u proseku od 2 do 4 h dnevno (plus ga moji setaju jos oko sat-dva kad sam ja na poslu ili na fakultetu). To je obicno lagana setnja, a sto se trcanja tice, vezbamo ring dresuru :) Voli i da trci za lopticom, mada nece uvek da je donese :wink: Kada se da u galop, cini mi se da zemlja podrhtava :) Energiju trosi i na jurcanje sa drugim psima (kad ih sretnemo).

Sto se dvorista tice, razocaracu te... Nemam ga. Psa drzim u stanu. Ne mogu da kazem da je to pametna ideja, ali se snalazimo :cry: Bas zbog toga gledam da ga izvedem napolje kad god mogu. Po kuci ne pravi probleme, cak ni kad ostane sam (tada obicno spava, mada je kao mali znao i da zavija tako da se zgrada trese :) . U periodu menjanja zuba (3 - 5 meseci) je krao papuce i izgrickao jednu vitrinu, ali to je sad daleka proslost :)

Ispod mozes videti neke njegove slike od pre par meseci...

leon_alpha-slika05.jpg

leon_alpha-slika06.jpg

leon_alpha-slika07.jpg

Na ovoj slici se nalaze Alfin otac (levo), majka (desno) i sam Alfa (u sredini)

leon_alpha-slika-porodica.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa dobro bre BugA majku mu, gde si ti do sad? Nisam ni onaj dan verovala da si to ti dok nisi pozvao telefonom? Hvala bogu da si nam se vratio... :wink:

Nadam se da je cupavi zver OK... samo nastavi, i bio je red da se ova tema ponovo pokrene.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cao Draganice! Ma eto, da ne trosim ni tvoje ni moje vreme objasnjavajuci, samo cu reci - zivot... :wink: I sve je receno. :) Da ne tupimo, pricacemo kada se budemo videli (ovoga puta ne daj da ti zbrisem :) Da, sada sam tu, ali cu verovatno biti mnogo manje aktivan nego pre, jer sada imam mnogo manje vremena, pa cu se javljati povremeno. I izvini sto te onaj dan nisam trazio na telefon, da te cujem, bio sam u zurbi pa sam se tek posle setio... :cry: Tupan. :cry:

Zverko (aka Alfa :) ) je dobro, hvala na pitanju :P A, video sam i vase prinove... Ama slatkisi jedni!!! :lol: Tara i Cicak su pravi srecnici... :)

Sto se teme tice, probacu da sto vise tema sa starog foruma (one koje imam sacuvane) prebacim na ovaj forum, mada je ovaj mnogo prostiji i ima mnogo manje opcija... :cry: Slag na torti ce biti ako uspem da povratim i kompletnu temu "ALjASKI MALAMUT - snezna lokomotiva", koja je, kada sam ja zadnji put proveravao, imala 34 stranice... :) Imam sve sacuvano, samo mi treba vremena... I MNOGO strpljenja. 8)

No, otom - potom, videcemo kako ce se stvari dalje odvijati! Prvo da povratim ovu temu...

Nego, pisao sam jasmini na private da sredi naslov teme, da ne bude samo "Aljaski malamut", vec "Aljaski malamut (Alaskan Malamute FCI: 5.1 - 243)", kao sto je pre bilo, nadam se da ce moci to da sredi...?

A sada, vratimo se temi...

P.S. VEEEELIKI POZDRAV!!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Ned 10 Jul, 2005 16:48

nick_alaskan.jpg :arrow: alaskan: Ja se sjecam da sam ja par dana prije nego je aba dosla kod nas sve ovo citala kako bi naucila sve o aljaskim malamutima.Dan danas to znam.

Upisano: Pon 25 Jul, 2005 15:48

:arrow: BugA: Zdravo alaskan, molim te ukljuci se u diskusiju vezanu za aljaske malamute na temi "razgovori o rasama", i tvoja iskustva nam mogu biti oo pomoci!!!

Veliki pozdrav,

BugA

Share this post


Link to post
Share on other sites

... A za one koji vise vole engleski jezik, evo kako izgleda originalni standard za Aljaskog Malamuta, preuzet sa oficijelnog sajta FCI ( http://www.fci.be )

FCI-Standard NВ° 243 / 09. 06. 1999/ GB

ALASKAN MALAMUTE

ORIGIN : U.S.A.

DATE OF PUBLICATION OF THE ORIGINAL VALID STANDARD : 14.08.1996.

UTILIZATION : Sledge dog.

CLASSIFICATION F.C.I. :

Group 5 Spitz and primitive types.

Section 1 Nordic Sledge Dogs.

Without working trial.

GENERAL APPEARANCE : The Alaskan Malamute, one of the oldest Arctic sledge dogs, is a powerful and substantially built dog with deep chest and strong, well-muscled body. The Malamute stands well over the pads, and this stance gives the appearance of much activity and a proud carriage, with head erect and eyes alert showing interest and curiosity. The head is broad. Ears are triangular and erect when alerted. The muzzle is bulky, only slight diminishing in width from root to nose. The muzzle is not pointed or long, yet not stubby. The coat is thick with a coarse guard coat of sufficient length to protect a woolly undercoat. Malamutes are of various colors. Face markings are a distinguishing feature. These consist of a cap over the head, the face either all white or marked with a bar and/or a mask. The tail is well furred, carried over the back, and has the appearance of a waving plume. The Malamute must be a heavy boned dog with sound legs, good feet, deep chest and powerful shoulders, and have all of the other physical attributes necessary for the efficient performance of his job. The gait must be steady, balanced, tireless and totally efficient. He is not intended as a racing sledge dog designed to compete in speed trials. The Malamute is structured for strength and endurance, and any characteristic of the individual specimen, including temperament, which interferes with the accomplishment of this purpose, is to be considered the most serious of faults.

IMPORTANT PROPORTIONS : The depth of chest is approximately one half the height of the dog at the shoulders, the deepest point being just behind the forelegs. The length of the body from point of shoulder to the rear point of pelvis is longer than the height of the body from ground to top of the withers.

BEHAVIOUR / TEMPERAMENT : The Alaskan Malamute is an affectionate, friendly dog, not a В« one-man В» dog. He is a loyal, devoted companion, playful in invitation, but generally impressive by his dignity after maturity.

HEAD : The head is broad and deep, not coarse or clumsy, but in proportion to the size of the dog. The expression is soft and indicates an affectionate disposition.

CRANIAL REGION :

Skull : Broad and moderately rounded between the ears, gradually narrowing and flattening on top as it approaches the eyes, rounding off to cheeks. There is a slight furrow between the eyes. The topline of the skull and the topline of the muzzle show a slight break downward from a straight line as they join.

Stop : Shallow.

FACIAL REGION :

Nose : In all coat colors, except reds, the nose, lips, and eye rim pigmentation is black. Brown is permitted in red dogs. The lighter streaked В« snow nose В» is acceptable.

Muzzle : Large and bulky in proportion to the size of the skull, diminishing slightly in width and depth from junction with the skull to the nose.

Lips : Close fitting.

Jaws/Teeth : Broad with large teeth. The incisors meet with a scissor bite. Overshot or undershot is a fault.

Cheeks : Moderately flat.

Eyes : Obliquely placed in the skull. Eyes are brown, almond shaped and of medium size. Blue eyes are a disqualifying fault.

Ears : Of medium size, but small in proportion to the head. The ears are triangular in shape and slightly rounded at tips. They are set wide apart on the outside back edges of the skull on line with the upper corner of the eye, giving ears the appearance, when erect, of standing off from the skull. Erect ears point slightly forward, but when the dog is at work, the ears are sometimes folded against the skull. High set ears are a fault.

NECK : Strong and moderately arched.

BODY : Compactly built but not short coupled. The body carries no excess weight, and bone is in proportion to size.

Back : Straight and gently sloping to the hips.

Loins : Hard and well muscled. A long loin that may weaken the back is a fault.

Chest : Well developed.

TAIL : Moderately set; follows the line of the spine at the base. Carried over the back when not working. It is not a snap tail or curled tight against the back, nor is it short furred like a fox brush. The Malamute tail is well furred and has the appearance of a waving plume.

LIMBS

FOREQUARTERS : Forelegs heavily boned and muscled, straight to the pasterns when viewed from the front.

Shoulders : Moderately sloping.

Pasterns : Short and strong and slightly sloping when viewed from the side.

HINDQUARTERS : The rear legs are broad. When viewed from the rear, the legs stand and move true in line with the movement of the front legs, not too close or too wide. Dewclaws on the rear legs are undesirable and should be removed shortly after puppies are whelped.

Thighs : Heavily muscled.

Stifles : Moderately bent.

Hock joints : Moderately bent and well let down.

FEET : Of the В« snowshoe В» type, tight and deep, with well-cushioned pads, giving a firm, compact appearance. The feet are large, toes tight fitting and well arched. There is a protective growth of hair between the toes. The pads are thick and tough; toenails short and strong.

GAIT/MOVEMENT : The gait of the Malamute is steady, balanced and powerful. He is agile for his size and build. When viewed from the side, the hindquarters exhibit strong rear drive that is transmitted through a well-muscled loin to forequarters. The forequarters receive the drive from the rear with a smooth reaching stride. When viewed from the front or from the rear, the legs move true in line, not too close or too wide. At a fast trot, the feet will converge toward the centerline of the body. A stilted gait, or any gait that is not completely efficient and tireless is to be penalized.

COAT

HAIR : The Malamute has a thick, coarse guard coat, never long and soft. The undercoat is dense, from one to two inches in depth, oily and woolly. The coarse guard coat varies in length as does the undercoat. The coat is relatively short to medium along the sides of the body, with the length of the coat increasing around the shoulders and neck, down the back, over the croup and in the breeching and plume. Malamutes usually have a shorter and less dense coat during the summer months. The Malamute is shown naturally. Trimming is not acceptable except to provide a clean cut appearance of feet.

COLOR : The usual colors range from light gray through intermediate shadings to black, sable, and shading of sable to red. Color combinations are acceptable in undercoats, points and trimmings. The only solid color allowable is all-white. White is always the predominant color on underbody, parts of legs, feet, and part of face markings. A white blaze on the forehead and/or collar or a spot on the nape is attractive and acceptable. The Malamute is mantled, and broken colors extending over the body or uneven splashing are undesirable.

SIZE / WEIGHT : There is a natural range in size in the breed. The desirable freighting sizes are :

Males : 25 inches at the shoulders - 85 pounds (63,5 cm - 38 kg).

Females : 23 inches at the shoulders - 75 pounds (58,5 cm - 34 kg).

However, size consideration should not outweigh that of type, proportion, movement and other functional attributes. When dogs are judged equal in type, proportion, movement, the dog nearest the desirable freighting size is to be preferred.

IMPORTANT SUMMARY :

In judging Alaskan Malamutes their function as a sledge dog for heavy freighting in the Arctic must be given consideration above all else. The degree to which a dog is penalized should depend upon the extent to which the dog deviates from the description of the ideal Malamute and upon the extent to which the particular fault would actually affect the working ability of the dog. The legs of the Malamute must indicate unusual strength and tremendous propelling power. Any indication of unsoundness in legs and feet, front or rear, standing or moving, is to be considered a serious fault. Faults under this provision would be splay-footedness, cowhocks, bad pasterns, straight shoulders, lack of angulation, stilted gait (or any gait that isn’t balanced, strong and steady), ranginess, shallowness, ponderousness, lightness of bone and poor overall proportion.

FAULTS : Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree.

ELIMINATING FAULT : Blue eyes.

N.B. : Male animals should have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Utor 04 Oct, 2005 20:27

nick_Davor.jpg :arrow: Davor: Pozdrav svim ljubiteljima malamuta :)

Upisano: Sri 05 Oct, 2005 02:27

:arrow: BugA: Zdravo Davore! :lol: Drago mi je da se jos jedan vlasnik malamuta pojavio!!! Inace nas nema bas mnogo na forumu, za sada ukupno... da vidim... PET (sa tobom)! :lol:

Kako je ova tema u sustini namenjena predstavljanju rase, pozivam te da posetis jednu drugu temu - [ ALjASKI MALAMUT - snezna lokomotiva ], na kojoj se uveliko vodi opsirna diskusija vlasnika malamuta o iskustvima, problemima, dozivljajima, zapazanjima vezanim za ovu predivnu rasu pasa. E sad, tema je malo podugacka (trenutno ima 16 strana! :P ), ali ako te zaista interesuju malamuti (a znam da da :wink: ), siguran sam da ti nece biti tesko da krenes od prve strane i upoznas se sa nama i stvarima o kojima smo pisali, tek da se ne bi ponavljali, a mozda i ti nesto novo naucis, ili dodas neki svoj komentar na nesto o cemu smo vec govorili... 8)

U svakom slucaju, dobrodosao na forum, nadam se da cemo se lepo druziti i puno toga jedni od drugih nauciti! :lol:

Pozdrav, BugA 8)

Upisano: Sri 05 Oct, 2005 09:14

nick_Davor.jpg :arrow: Davor: Hvala na dobrodoЕЎlici :) Vjerujem da Д‡emo se ugodno druЕѕiti i razmjenjivati iskustva s naЕЎim ljubimcima!

Upisano: Sub 29 Oct, 2005 15:44

:arrow: Montana: Pozdrav svima! Ja sam jos jedan ponosni vlasnik jednog prekrasnog malamuta!

Upisano: Sub 29 Oct, 2005 16:17

:arrow: Montana: Ima li koga :?:

Upisano: Sub 29 Oct, 2005 16:55

nick_Pipi.jpg :arrow: Pipi: Hello svima! Ja sam vas novi clan od danas i nadam se da cete mi pomoci oko nekih pitanja koja nisam nasla na ovoj stranici. Javite se-netko! Naravno, vlasnik sam malamuta-kao i vi ostali (a ima vas cak 6). HELP!

Upisano: Sub 29 Oct, 2005 17:08

nick_Aleksandra.jpg :arrow: Aleksandra Pavicevic: Pipi i Montana, dobrodosli! Ima ovde vise tema koje se ticu neposredno polaraca i jedna o malamutima - Aljaski malamut - snezna lokomotiva. Ne mogu trenutno da nadjem adresu da bih postavila link, ali mozete je naci na listi

skorasnjih tema - http://www.balkancinology.com/dogs/recent.php.

Upisano: Sub 29 Oct, 2005 18:38

:arrow: BugA:

Zdravo Davore! Drago mi je da se jos jedan vlasnik malamuta pojavio!!! Inace nas nema bas mnogo na forumu, za sada ukupno... da vidim... PET (sa tobom)!

Kako je ova tema u sustini namenjena predstavljanju rase, pozivam te da posetis jednu drugu temu - [ ALjASKI MALAMUT - snezna lokomotiva ], na kojoj se uveliko vodi opsirna diskusija vlasnika malamuta o iskustvima, problemima, dozivljajima, zapazanjima vezanim za ovu predivnu rasu pasa. E sad, tema je malo podugacka (trenutno ima 16 strana! ), ali ako te zaista interesuju malamuti (a znam da da ), siguran sam da ti nece biti tesko da krenes od prve strane i upoznas se sa nama i stvarima o kojima smo pisali, tek da se ne bi ponavljali, a mozda i ti nesto novo naucis, ili dodas neki svoj komentar na nesto o cemu smo vec govorili...

U svakom slucaju, dobrodosao na forum, nadam se da cemo se lepo druziti i puno toga jedni od drugih nauciti!

Pozdrav, BugA 8)

Zdravo Pipi i Montana!!! Drago mi je da je sve vise vlasnika malamuta, dobrodosli na forum! :lol: :P

:? ... e sad, kako bi ova stranica trebala prvenstveno da ljudima priblizi karakteristike ove rase, zamolicu sve naredne koji dodju na ideju da ovde postuju, da to ne cine ukoliko ne nameravaju da nesto dodaju na gore pomenute tekstove... :? Ovo je samo iz razloga da ne zatrpamo ovu temu postovima tipa "cao, zdravo, sta ima"... Znaci, OVO JE TEMA KOJA GOVORI O KARAKTERISTIKAMA RASE ALjASKI MALAMUT! Tj. o STANDARDIMA, ISTORIJATU, OSOBINAMA itd. Tj...

:P ... ako ste vlasnik istog, svoja pitanja, iskustva i ideje mozete da podelite sa drugim clanovima foruma - vlasnicima aljaskih malamuta na temi [ ALjASKI MALAMUT - snezna lokomotiva ], gde je svaka prica i iskustvo i vise nego dobrodoslo! Znaci, trk na ovaj link, tu cete naci sve sto Vas interesuje!

... i DOBRO obratite paznju na prethodno napisane tekstove/postove, tek da se ne bi ponavljali... :wink: :P

:D :lol: 8) Jos jedan VEEELIKI POZDRAV svim vlasnicima aljaskog/aljaskih malamuta,

BugA :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pet 04 Nov, 2005 21:10

:arrow: Dijenek: Pozdrav ljubiteljima malamuta!!! Mada ima malih netacnosti u onom sto se prica o njima svejedno je lepo i drago mi je da vidim da se ljudi interesuju za ovu extra rasu u svakom pogledu!! Inace ja sam Goran iz Bg. medjunarodni sudija i vlasnik odgajivacnice !! hahahaha sit se ishvalih!!! :D Ah da, kad vec krenuh da spomenem i da sam predsednik kluba polarnih pasa Beograd koji ocekuje nove clanove!! :lol:

Upisano: Sub 05 Nov, 2005 15:07

:arrow: Andrej Kocar:

SKALA BODOVA:

------------------------------------------------------

OPSTI UTISAK ...................................... 20

GLAVA ................................................. 15

TELO .................................................... 20

NOGE I KRETANjE .................................. 20

SAPE .................................................... 05

DLAKA I BOJA ....................................... 10

REP ...................................................... 10

------------------------------------------------------

UKUPNO ............................................... 100

------------------------------------------------------

Ovoga u najnovijem standardu od `99 godine nema viЕЎe, tako, da ne obraДЌajte paЕѕnju na to.

No kao meД‘unarodni sudija htio bit skrenuti paЕѕnju na jedan problem koji se kod malamuta pojavljuje svakog dana viЕЎe i to je PREKRATKE NOGE!!

Naime sve viЕЎe malamuta ima vrlo kratke noge a to ni po standardu ni u praksi ne valja, zato kod nabavke malamuta obratite paЕѕnju na to!

Upisano: Ned 06 Nov, 2005 11:38

:arrow: BugA: g. Andrej, hvala na primedbi, zanimljiv post

Upisano: Ned 06 Nov, 2005 23:39

:arrow: Dijenek:

Ovoga u najnovijem standardu od `99 godine nema viЕЎe, tako, da ne obraДЌajte paЕѕnju na to.

No kao meД‘unarodni sudija htio bit skrenuti paЕѕnju na jedan problem koji se kod malamuta pojavljuje svakog dana viЕЎe i to je PREKRATKE NOGE!!

Naime sve viЕЎe malamuta ima vrlo kratke noge a to ni po standardu ni u praksi ne valja, zato kod nabavke malamuta obratite paЕѕnju na to!

Apsolutno tacno!!! Fala bogu da vidim da neko nesto zna!! :lol: Vec sam bio digao ruke!! Nazalost ljudi pokusavaju danas da naprave haskija od malamuta unistavajuci njegove osobine koje ga cine jedinstvenim!! Veliku snagu, izdrzljivost pri vucenju teskih tereta, ponositu prirodu ove rase i sl. Malamut mora da se krece kao da je na oprugama a ne da se vuce po ringu bezvoljno sto zbog nedostatka snage a sto zbog ubijenog temperamenta!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Pon 21 Nov, 2005 14:46

:arrow: Valentina: Kako vam se sviД‘aju ovi malamuti?

slika_01.jpg

slike skinute s KoolRunnings

Upisano: Pon 21 Nov, 2005 14:58

:arrow: Andrej Kocar: Ovaj izgleda dobar, no po slikama teЕѕko ga je ocijeniti. Najbolje se naime kvaliteta psa vidi u Еѕivo i to u kretanju :?

Upisano: Pon 21 Nov, 2005 15:00

:arrow: Valentina: meni se jako sviД‘a, iako sumnjam da Д‡u ga ikada vidjeti u Еѕivo, iz Australije je :lol: :lol: :lol:

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 01:04

:arrow: Dijenek: Extraaaaaa!!! Bas su lepi ali...... to je ono sto meni po malkice smeta, pogledajte dlaku!!!!! :? Extra je na prvi pogled kao plisani meca ali gledajte pokrovnu dlaku, retka i stoji uspravno a treba da bude : gusta, masna i polegla da stiti poddlaku od vlage!!! Ovaj malamut ili malamuti bi imao grdnih problema na Aljasci gde stalno pada kisa ili sneg jer bi mu se poddlaka pokvasila relativno brzo!! E sad pitam se ja: sta slediti 1. Ukus gradskih ljudi zudnih pomodarskog doterivanja rase prema nekim svojim kriterijumima ili 2. drzati se standarda koji napisase ljudi poznajuci izvorne pse i njihovu upotrebnu vrednost!!!????

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 02:14

:arrow: BugA: Valentina, meni se ovaj pas zaista dopada! (cekaj, da li je rec o tri razlicita psa, ili o istom na tri slike?)

... ali kao sto g. Andrej rece, slika je jedno, a videti psa uzivo, u kretanju je nesto sasvim drugo... :P

Moja zamerka za psa sa prve slike bi bila samo ta sto je oko nesto svetlije, koliko ja vidim oko je braon, bolje bi bilo da vise vuce na crno :wink:

Dijenek, slazem sa Vama sto se dlake tice, tj. da pas sa retkom dlakom ne bi dobro prosao u svom "prirodnom" stanistu, ali ja mislim da je kod ovog psa sa slike dlaka stvar grooming-a (da se malo "englezimo" :) - cetkanja :P ), mislim da je dlaka (pokrovna dlaka) namerno izdignuta i napufana da bi pas dobio na "estetici"! Slozicete se da je ovako "pufnast" pas mnogo lepsi za oko (da ne kazem "za izlozbu i sudiju" :wink: ) od istog takvog psa ali kome bi dlaku cetkali NIZ DLAKU i tako je polegli... Toliko mogu da kazem, na slikama dva i tri ne vredi mnogo diskutovati o dlaci jer se ne vidi izbliza...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 13:35

:arrow: Draganica: Pa dobro malo grooming powder-a & lakovi korji rade na statici&elektricitetu, zaista mogu uciniti cudo, e sad samo se postavlja pitanje, da li i koliko je toga dozvoljeno. Gledala sam bas ne BG cacibu kako covek sisa haskija mislim da je bio Nikolinin(BULG) al da ne gresim dusu, ako nije bio tvoj Nikolina sorry, sto je naravno zabranjeno, mr. Kuzelj malo zazmurio i eto... Misljenja su podeljena oko toga da li pas treba da bude plisani meda da bi bio best in show ili onakav kakvim ga je majka priroda napravila?

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 16:17

:arrow: Andrijana:

Misljenja su podeljena oko toga da li pas treba da bude plisani meda da bi bio best in show ili onakav kakvim ga je majka priroda napravila?

Da, to i mene bas interesuje?!?

Licno, mislim da pas ukoliko je dobro negovan ne mora nesto posebno da se lakira, puderise i tapira za izlozbe... Makar ja tako mislim... Mene vise odusevljava kada vidim lep stav ili lep trk, nego pufnastu nafriziranu dlaku... :?

Veliki pozdrav!

Andrijana

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 17:07

:arrow: BugA: Hm... Sve je to veoma diskutabilno. :? Ono sto bi trebalo da se postuje je PRIRODNI IZGLED PSA, bez obzira na svu "sminku". Ali, nemoguce je zabraniti "doterivanje" dlake, tj. moguce ali do koje granice? I kako to dokazati? OK, postoji nacin za dokazivanje da li je dlaka FARBANA, ali ajde ti sad dokazi da li neko koristi lak ili mozda sisa dlaku, iako je to recimo zabranjeno... A i da postoji nacin, sve bi to uzelo VEOMA MNOGO vremena, zamislite svetsku izlozbu gde dodje 2000+ pasa, a svakog treba "pregledati" da li je "doteran" protivno "pravilima"... :roll: Jedino da izlagaci dodju dva dana ranije :P

Misljenja su podeljena oko toga da li pas treba da bude plisani meda da bi bio best in show ili onakav kakvim ga je majka priroda napravila?

Pazi sad vrhunac gluposti - kada sudija kaze izlagacu da obrne jos jedan krug sa svojim psom, da proceni da li da ga - citiram - "pusti u izbor za BIS"?!?! Zasto? Zato sto je pas zivahan, a izlagac je stariji gospodin, pa mali pas (westi ili neki skotski terijer, nisam sad siguran) skakuce oko njega, ne ide striktno uz nogu, sa leve strane... I sad, sudija ne procenjuje psa (koji je bio jedini predstavnik svoje rase i koji je vec dobio CAC), vec procenjuje "umesnost izlagaca da ga vodi"?!? Mozda sam ja glup, razumem da se pas mora kontrolisati, ali je u pitanju jedini predstavnik svoje rase, plus je pas MALI, znaci nikakav problem ne moze da ispadne, ali ne, pa kako to da se publika smeje, ipak je BIS predstava za PUBLIKU?!? I sta se sad ovde ocenjuje - PAS ili IZLAGAC ili "PREDSTAVA"? Kapiram ja da sve to treba biti na nekom nivou, ali zar nije ipak OBLIK i LEPOTA psa to sto odlucuje, pogotovo kada pas nema konkurenciju? Da je bio jos neki pas koji se savrseno slaze sa hendlerom, to je vec druga prica, ovako... :? Izgleda se ipak vise cene NEPOMICNE PLISANE LUTKE, a ne kvalitet i temperament psa... :cry:

Sto se doterivanja tice, nisam protiv, ali se neke granice moraju znati. E, sad, ajde nek ih neko uvede i nek kaze to sme - to ne sme. Ipak se pas nije prirodno rodio da zivi u ljudskom okruzenju, tj. nije ga priroda za to dala, pa ako se pas umaze u recimo ulju, normalno je da cemo ga prati recimo samponom, koji ce uticati na kvalitet i lepotu dlake. Sad ce neko reci ali priroda nije dala psa da se kupa samponom, iscetkaj ga i to je to - ali priroda nije dali ni psa da se umaze u ulju, zar ne? Sve je to vrlo komplikovano :roll: , i koliko je nesto glupo i nedopustivo, toliko je sa druge strane to sasvim normalno i dozvoljeno... :?

Bitno je da sve to sudija sam mora sagledati dok ocenjuje pse, i da sam proceni da li je neki pas "doteran" malo vise nego sto treba, pa ako oceni da je neki pas koji mozda izgleda losije (da ne kazem "ofucanije" :P ) bolji od nekog koji je cist kao suza i sav uredan, da pobedu dodeli tom "manje negovanom" psu. Ali, svi znamo kako sude nase sudije, od vecine njih ne mozes ocekivati da sude posteno ni kada je sasvim uocljivo koji je pas bolji, a kamoli kada treba gledati "sitnice" i razmisljati o detaljima... :cry:

Licno, mislim da pas ukoliko je dobro negovan ne mora nesto posebno da se lakira, puderise i tapira za izlozbe... Makar ja tako mislim... Mene vise odusevljava kada vidim lep stav ili lep trk, nego pufnastu nafriziranu dlaku...

Potpuno se slazem! Pas o kome se vodi racuna nikad nece biti "ofucan", tj. uvek ce izgledati cisto i uredno, pa nece biti potrebe za nekim "velikim prepravkama"... :D

I da, barem sto se malamuta tice, kao sto kaze standard...

Prilikom ocenjivanja malamuta njihova funkcija vucnih pasa za teske tovare treba da ima prioritet nad svim ostalim. Sudija treba da predstavi duh koji je ovoj rasi svojstven, duh vucnih pasa koji vuku teske terete, sto za posledicu ima da su to psi snazne gradje, sazdani od snage sa nogama bez mana, dobrim sapama, razvijenog dubokog grudnog kosa, sa snaznim plecima, pravilnog kretanja i ostalog neophodnog za efikasno izvrsenje svog zadatka...

Znaci, ono sto pas nosi U SEBI je mnogo vaznije (tj. barem bi tako TREBALO biti :? ) od onoga sto pas nosi NA SEBI!

Eto, moje skromno misljenje, kratko i jasno... :P

Pozdrav, BugA 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 17:45

:arrow: Andrej Kocar:

STANDARD (citat):Prilikom ocenjivanja malamuta njihova funkcija vucnih pasa za teske tovare treba da ima prioritet nad svim ostalim. Sudija treba da predstavi duh koji je ovoj rasi svojstven, duh vucnih pasa koji vuku teske terete, sto za posledicu ima da su to psi snazne gradje, sazdani od snage sa nogama bez mana, dobrim sapama, razvijenog dubokog grudnog kosa, sa snaznim plecima, pravilnog kretanja i ostalog neophodnog za efikasno izvrsenje svog zadatka...

Znaci, ono sto pas nosi U SEBI je mnogo vaznije (tj. barem bi tako TREBALO biti ) od onoga sto pas nosi NA SEBI!

Eto, moje skromno misljenje, kratko i jasno...

TaДЌno tako treba da bude, ali na Еѕalost sudije ponekad zaЕѕmure (kako to kaЕѕe Draganica za mog kolegu Kuzelja), a sve to u cilju, da bi taj pas u BIS-u mogao konkurirati svim ostalim salonskim psima i da bi postigao ЕЎto bolji rezultat. Na Еѕalost u BIS-u nije vaЕѕan kvalitet nego u 95% sudija interier :cry: :cry:

I eto baЕЎ zbog toga, ЕЎto u BIS-u kvalitet nije vaЕѕan, nego je vaЕѕniji izgled neДЌete naДЌi na pobedniДЌkom postolju ni malamuta, ni huskya, ni vuДЌjeg ЕЎpica a nema tu niti nekih drugih zdravih pasmina, nego naД‘ete na postolju sve neke druge degenerirane pasmine, ali one dobro izgledaju :evil:

Upisano: Utor 22 Nov, 2005 18:34

:arrow: Valentina: Drago mi je da vam se pas sviД‘a (rijeДЌ je o istom psu, stavila sam joЕЎ jednoga ali se slika nije vidjela pa sam maknula) :D :D

Mene vise odusevljava kada vidim lep stav ili lep trk, nego pufnastu nafriziranu dlaku...

A zar nije joЕЎ ljepЕЎe vidjeti i lijep stav i trk i nafriziranu dlaku? :D :wink:

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 07:53

:arrow: Ljiljana Bursac:

Kapiram ja da sve to treba biti na nekom nivou, ali zar nije ipak OBLIK i LEPOTA psa to sto odlucuje, pogotovo kada pas nema konkurenciju?

Potpuno se slazem sa tobom, a sto se tice gluposti koje sudije rade na BIS-u stvarno ima svega. Cak sam jednom prisustvovala pregledanju zuba i testisa na BIS-u!?!? Sigurno je dobio CAC ili CACIB bez testisa ili sa nepravilnim zagrizom!!!

TaДЌno tako treba da bude, ali na Еѕalost sudije ponekad zaЕѕmure (kako to kaЕѕe Draganica za mog kolegu Kuzelja), a sve to u cilju, da bi taj pas u BIS-u mogao konkurirati svim ostalim salonskim psima i da bi postigao ЕЎto bolji rezultat. Na Еѕalost u BIS-u nije vaЕѕan kvalitet nego u 95% sudija interier

I eto baЕЎ zbog toga, ЕЎto u BIS-u kvalitet nije vaЕѕan, nego je vaЕѕniji izgled neДЌete naДЌi na pobedniДЌkom postolju ni malamuta, ni huskya, ni vuДЌjeg ЕЎpica a nema tu niti nekih drugih zdravih pasmina, nego naД‘ete na postolju sve neke druge degenerirane pasmine, ali one dobro izgledaju

I toga ima i to previse, i obicno su to neke nacifrane tete sa nekim napuderisanim kucetom :evil: :cry: Ali sta da se radi, mi smo samo obicni smrtnici sa " obicnim " psima

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 12:40

:arrow: Dijenek:

A zar nije joЕЎ ljepЕЎe vidjeti i lijep stav i trk i nafriziranu dlaku? :D :wink:

:? Da kada su pudle u pitanju ili rasa na ovoj tvojoj slikici!! :wink: (prim. aut. - ovde se misli na sliku sa avatara - koker) Medjutim, ne daj boze da se sad na nekoj svetskoj izlozbi desi da kod ozbiljnog sudije kao sto je Paul Stanton provali da je malamut puderisan ili "lakiran" sledi mu diskvalifikacija uz obilje prekora!!!

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 13:59

:arrow: Andrijana:

Medjutim, ne daj boze da se sad na nekoj svetskoj izlozbi desi da kod ozbiljnog sudije kao sto je Paul Stanton provali da je malamut puderisan ili "lakiran" sledi mu diskvalifikacija uz obilje prekora!!!

Kao sto i treba biti! :wink:

Veliki pozdrav!

Andrijana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 14:33

:arrow: Valentina: Pravi Д‡e groomer znati psa urediti i bez lakova i pudera :D mislila sam na rijetku i gustu dlaku jer se ipak moramo pomiriti s tim da mi nismo na Aljasci gdje je ta gusta dlaka neophodna. :wink:

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 20:24

:arrow: Dijenek: Da ali onda to vise nije malamut!! :? Mora biti gusta dlaka, mora biti masna jer tako propisuje i AKC koji je i propisao standard!! To je kao da kazes da je neko lepo sutirao iako je promasio go treba da se racuna kao da je pogodio!! Pravila i postoje da bi se postovala!!

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 23:02

:arrow: McMira: Pravila nekada postoje da bi se krsila,ali u ovom slucaju NE!!

Mislim kad je jedan pas,narocito polarni,dobro negovan i adekvatno tretiran pre izlozbe, da mu nikakav gruming ustvari nije bio ni potreban!!

Dovoljno je,a i potrebno da se pas dobro okupa dan, dva pre izlozbe, dobro izceslja kada se osusi i jos jednom dobro Oceslja pre ulaska u ring; i to je to!!To su toliko zdravi i prirodni psi,pa zasto od njih praviti salonske pse kad tih salonskih ima toliko rasa na raspolaganju ljubiteljima bas uredjivanja ljubimaca!!

Jedino skromno puderisanje treba uvaziti ako kuca ima neki oziljak mali pa da se diskretno to sakrije da se bas ne vidi iz aviona a sve ostalo nikako!!

Upisano: Sri 23 Nov, 2005 23:31

:arrow: Andrej Kocar:

Jedino skromno puderisanje treba uvaziti ako kuca ima neki oziljak mali pa da se diskretno to sakrije da se bas ne vidi iz aviona a sve ostalo nikako!!

:? S tom tezom se ne slaЕѕem :!: :!: Dobar sudija ДЌe to svakako primjetiti i kazniti :!:

Upisano: ДЊet 24 Nov, 2005 14:51

:arrow: aki: Andrej jedno pitanje za Vas, zaЕЎto ste sa samojeda preЕЎli na ЕЎpica?

Upisano: ДЊet 24 Nov, 2005 15:51

:arrow: Andrej Kocar: Eto jednog kratkog odgovora :wink:

ZBOG KARAKTERA

Upisano: ДЊet 24 Nov, 2005 16:16

:arrow: aki: :lol: :lol: A mene baЕЎ taj karakter privlaДЌi njima. Pozdrav Sladja

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, ljudi, dosta je za veceras. Odoh u krevet, odspavati koja tri sata pred posao, ceka me naporan dan. Nastavicu sa vracanjem proslih tema uskoro...

Do tad - POZDRAV,

BugA 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dakle, sta god naumis ti moras da ostvaris. Ja ti lepo rekoh da je bojle da spavas. Mada se i meni tako ponekad desi da uvrtim nesto sebi u glavu i onda kao poslednji kreten samo mislim kako da sprovedem to u delo.

Dobrodosao nam nazad! :D

Pa, do sledeceg tvog javljanja moja pseca porodica (Vuja, Malena) i ja ti saljemo veeeeliki pozdrav!

Share this post


Link to post
Share on other sites

U standardu kod svih nasih rasa lepo pise sta se sme a sta nesme i to nikako!!Narocito sto se tice skracivanja dlake na nedozvoljenim mestima!!

Malamut sa gornje fotke je sasvim u redu "grumiran" i kod mene bi uvek bio u prednosti u odnosu na nekog skromnije pripremljenog psa, jer se vidi da je on i sve uz to:snazan,cvrst,MIROLJUBIV,stabilan i jos niz divnih epiteta imam za njega,a sto nemam za mnoge NASE, bas radi VASPITANJA, gde im je NAJVECA (po meni )greska. Mislim da je Buga i oseto na svojoj kozi jer je u Beogradu imao najboljeg morfoloski i tipski psa ali krajnje nepripremljenog za druzenje tog tipa i saradnju,NA ZALOST!!Ljudi preko namerno korste sampone koji sto vise isusuju dlaku(a ne stete zdravlju)da bi je lakse bez raznih sredstava namestili sto lakse i bez ucvrscivaca,ali posto su to izlozbe i ocenjivanje u EXTERIJERU, moramo uzeti gomilu stvari u obzir!!

A sto se tice komentara Andreja Kocara???pa ne mislite valjda da ce Vam sudija zameriti napuderisanu sapu, recimo nazuljan lakat,zbog malo pudera???Kod puno jakih sudija sam izlagala moje haskije i pre bi mi zamerili ne sakrivanje(NAROCITO) na potencijalnom pibedniku nego "sakrivanje"!!

I veoma je bitno odakle je sudija jer se razlikuje u gomili stvari izlaganje u Evropi a kamo li Engleskoj ili Americi!!

Vekili pozdrav McMira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licno mislim da ako neko nema kvalitetnog psa, moze da ga sminka koliko hoces, pa opet nista od pobede, a opet s druge starane fantastican pas je uvek fantastican pas :D

Naravno treba ipak postovati neka pravila koja propisuje standard i to je to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehej, ljudi, pa putovanje "vremeplovom" jos nije zavrseno a vi se vec raspricali, iako smo jos uvek "u proslosti" :lol:

Alex, hvala na dobrodoslici. Da, obicno kad nesto zacrtam tezim ka ostvarenju, medjutim, cesto "MALKICE" preteram, naravno na svoju stetu... :oops: :?

A mi taj pozdrav prihvatamo i odmah brzo (citaj Poslovnom Postom :) ), saljemo posiljaocu nas VEEEELIKI pozdrav! :D

Sa McMirom se uglavnom slazem, pogotovo oko toga da sam ja imao priliku da na svojoj kozi osetim sta znaci NEVASPITAN pas u ringu... Nego, racunam platio sam danak neiskustvu, sagoreo sam u sopstvenoj zelji da psa prezentujem na najbolji moguci nacin, pa sam dva dana pred izlozbu, i na samoj izlozbi, sve radio pogresno - kad sada razmislim. :? Videcemo, mi se pripremamo, bice jos prilika... 8)

Draganice, kratko i jasno! :P Samo svemu tome treba dodati i DOBAR HANDLING psa, koji moze da presudi, i koji nije najbitniji, ali je veoma znacajan u prezentaciji samog psa. Dzaba dobar pas ako nije predstavljen na pravi nacin (iskustvo... :cry: )!

Dobro, to je u globalu to, a sada se udobno smestite u nas skromni vremeplov, zavalite se i vezite pojaseve, polecemo... :arrow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upisano: ДЊet 24 Nov, 2005 17:54

:arrow: BugA: Sladjo, ne odvlaci ljude od teme, da te ne ... :P

A zar nije joЕЎ ljepЕЎe vidjeti i lijep stav i trk i nafriziranu dlaku?

Ne nuzno... Gledaocima (posmatracima) je verovatno lepse, lepse je za oko, ali se mnogi u njih ne razumeju u standarde rasa, pa se njima jednostavno svidi neki pas jer "vidi kako je lep" (u prevodu NACIFRAN :? ). Ozbiljne odajivace zbog toga moze da BOLI GLAVA, jer se "doterivanjem" psa mogu srediti neke ozbiljne mane koje pas mozda poseduje (recimo "ispravljanje" ledjne linije!), mada kao sto g. Andrej rece, dobar sudija MORA biti IZNAD gruminga, i MORA psa PREPIPATI i oceniti DUBINSKI, a ne samo odokativno proceniti izgled psa!!! E sad, problem je sto kod nas ima malo DOBRIH SUDIJA, pa onda vest (da ne kazem i uglavnom NEDOZVOLjEN) gruming radi 95% posla :shock: ! A sve to da se zabavi publika, jer taj "sredjeni" pas je ipak pravi pas za BIS, da mu se ljudi dive i gledaju ga, iako je on mozda SRAMOTA ZA SVOJU RASU!!! :?

Na zalost, kod nas UGLAVNOM pobedjuje gruming, a ne pas, pa onda i oni koji imaju iole dobrog psa moraju da se MNOGO bave grumingom, kako bi mu bar pruzili fer priliku prema ostalim "nacifranim" psima. Tuzno, ali je tako. :cry:

Da kada su pudle u pitanju ili rasa na ovoj tvojoj slikici!! Medjutim, ne daj boze da se sad na nekoj svetskoj izlozbi desi da kod ozbiljnog sudije kao sto je Paul Stanton provali da je malamut puderisan ili "lakiran" sledi mu diskvalifikacija uz obilje prekora!!!

:lol: Pozdravljam! :P Steta sto su nase sudije SKROOOOZ drugacije... :wink:

Da ali onda to vise nije malamut!! Mora biti gusta dlaka, mora biti masna jer tako propisuje i AKC koji je i propisao standard!! To je kao da kazes da je neko lepo sutirao iako je promasio go treba da se racuna kao da je pogodio!! Pravila i postoje da bi se postovala!!

Slazem se sa Vama, ALI... Sta sa malamutima koji "zavrse" u toplijim krajevima? Oni sigurno nece imati "kvalitetnu" tj. odgovarajucu dlaku, ali su i oni ipak MALAMUTI. Ali, nisu TIPICNI PREDSTAVNICI SVOJE RASE! Mada, odvesti malamuta u tople krajeve = mucenje jadne zivotinje... :wink:

Pravila nekada postoje da bi se krsila,ali u ovom slucaju NE!!

Mislim kad je jedan pas,narocito polarni,dobro negovan i adekvatno tretiran pre izlozbe, da mu nikakav gruming ustvari nije bio ni potreban!!

Dovoljno je,a i potrebno da se pas dobro okupa dan, dva pre izlozbe, dobro izceslja kada se osusi i jos jednom dobro Oceslja pre ulaska u ring; i to je to!!To su toliko zdravi i prirodni psi,pa zasto od njih praviti salonske pse kad tih salonskih ima toliko rasa na raspolaganju ljubiteljima bas uredjivanja ljubimaca!!

:lol: Skroz tacno! Ali, ponekad su izlagaci "prinudjeni" da svog psa "nacifraju" kako njihov pas ne bi bio diskriminisan u odnosu na druge "nacifrane" pse koji su losiji, a odnose pobede! Znam, kod takvih sudija ne treba ni voditi psa na ocenu, ali, KOD NAS JE VECINA SUDIJA TAKVA!

Nesto sam u zurbi (na poslu sam :) ) pa sam mozda na nesto i prebrzo odgovorio... Ne zamerite :P

Pozdrav, BugA 8)

Upisano: ДЊet 24 Nov, 2005 19:38

:arrow: aki:

Sladjo, ne odvlaci ljude od teme, da te ne

:P :P :lol: :oops: :wink: (prim. aut. - nisu bili bas ovi smajlici, ali prikladnijih ovde nema :( )

Upisano: Pet 25 Nov, 2005 12:23

:arrow: Dijenek: E nemo' da dirate Sladzu!! :twisted: Ne poznajem je ali ipak je ona dama!! :D

Upisano: Pet 25 Nov, 2005 14:16

:arrow: Pipi:

ALI... Sta sa malamutima koji "zavrse" u toplijim krajevima? Oni sigurno nece imati "kvalitetnu" tj. odgovarajucu dlaku, ali su i oni ipak MALAMUTI. Ali, nisu TIPICNI PREDSTAVNICI SVOJE RASE! Mada, odvesti malamuta u tople krajeve = mucenje jadne zivotinje... :?

Aloooooooooooo, sta to moje oci vide?! :shock:

Da moj malamut nema kvalitetnu dlaku, da on nije TIPICNI MALAMUT? :?

Znaci prema tome bi znacilo da crnac koji zivi negdje u Canadi nije tipicni predstavnik crne rase????

A dobro, mozda si u pravu..

Prema mom misljenju a i mnogih drugih sa Moonovom dlakom je sve u redu (hvala)! :roll: :lol:

A i to s mucenjem-ne bi se slozila-Moon voli i more i sunce iako je pravi malamut tako da ne bi trebali generalizirat. Ne smatram da ga mucimo time sto zivi u ovoj nasoj mediteranskoj klimi-naprotiv.. :)

Uostalom, PREMA TOJ TEORIJI niti jedam malamut koji ne zivi na Aljasci i ne jede svjeze ubijene tuljane NIJE TIPICNI MALAMUT jer ne zivi u svom prirodnom okolisu.

Naravno da bi bilo normalnije i prirodnije da zive na Aljasci-no tako je kako je..

Zasto ne?

Upisano: Pet 25 Nov, 2005 17:53

:arrow: BugA: Pipi, nista nisam rekao za tvog Moon-a. :wink: (osim da je prelep i da ima SUPER dlaku :P )

Sa druge strane, ja MISLIM (mozda gresim, je li?) da ne postoji STANDARD koji kaze kako se utvrdjuje CRNAC (to je covek tamne puti?), ali za pse taj standard POSTOJI! Opet, ako ta kanadska hladnoca utice na to da koza crnca "posvetli", sigurno je da za njega ne mozemo reci da je "tipicni predstavnik crne rase", zar ne? :wink:

Dalje, da se primetiti da sam "kvalitetnu" dlaku bas tako i napisao, SA NAVODNICIMA, a u produzetku teksta pise, citiram, "tj. odgovarajucu dlaku". Kako to "odgovarajucu" dlaku, sta je pisac hteo da kaze? Hteo je da kaze (hteo sam da kazem :) ) DLAKU PO STANDARDU, onu o kojoj Dijenek govori, jer me niko ne moze ubediti da ce malamut koji zivi u Africi imati dlaku i podlaku (ukoliko uopste bude imao podlaku?) kao malamut koji zivi na Aljasci! Cak mislm da sam svojim postom stao na stranu "afrikanaca" ( :P ), jer sam rekao DA JE I TO IPAK MALAMUT (Dijenek rece da NIJE), ali da se za njega ne moze reci da je TIPICAN PREDSTAVNIK SVOJE RASE - ALjASKI MALAMUT (vec pre neke pod-rase AFRICKI MALAMUT :lol: :P ).

Opet kazem, i ja sam rekao da (barem po slikama) Moon ima SUPER dlaku. Doduse, ne znam kakva mu je podlaka...? :wink:

:lol: Da, zaista, Moon voli Sunce... 8) Blesa jedan :P Ali, i sama si rekla da Moon nije bas nesto imao prilike da vidi sneg, sto ce reci da se ne zna kako bi na isti reagovao, mada ja mislim da bi se ODUSEVIO :shock: :lol: :P , sta ako recimo ne zeli da se igra po snegu, ili "oseca" da mu je hladno :shock: ? To svakako ne mozemo podvesti pod "tipicno ponasanje malamuta"... :wink:

A i to sto se "mucenja" tice, to je opet "tipicno za malamute", da vole zimu i hladnocu i da im toplo vreme ne odgovara, ali sve sto je TIPICNO podrazumeva GENERALIZACIJU, tj. posmatranje GLOBALNE VECINE, a zna se da tu uvek postoje IZUZECI, samo sto su oni u manjini, pa se zato ne uzimaju za "tipicne"... :wink: :)

Uostalom, PREMA TOJ TEORIJI niti jedam malamut koji ne zivi na Aljasci i ne jede svjeze ubijene tuljane NIJE TIPICNI MALAMUT jer ne zivi u svom prirodnom okolisu.

Ovo je malo preostro receno, ali ako bi isli do tih detalja, OVO JE SASVIM TACNO!!!

E sad, da vise ne bi mlatili praznu slamu i pricali o tome "OVAJ JE PRAVI, OVAJ NIJE", ono sto sam ja hteo da kazem jeste da PODNEBLjE na kome pas odrasta/zivi ima dosta uticaja (ali ipak nije presudno) na to kako ce on izlgedati, tj. da je mnogo lakse uzgajati "tipicne" (shodno "standardu") malamute u Kanadi, nego u Tunisu... :) A opet, sve su to malamuti, samo je rec o tome koliko ce koji biti "blizi" onom "standardu" koji ih kao rasu opisuje. :wink:

Na kraju krajeva, ono sto je njima - psima - svakako najbitnije nije to kako oni izgledaju (to jeste bitno odgajivacima), vec koliko mi njih volimo i koliko im ljubavi pruzamo... :) To je ono pravo! :lol: :P

P.S. Da se neko ne naljuti na mene :roll: , VELIKA SLOVA u mom postu ne pokazuju ljutnju niti nekakvu viku ili tvrdnju da sam ja u pravu, nego sam trenutno na takvom mestu da mi je lakse i brze da ono sto hocu da naglasim naglasim VELIKIM SLOVIMA, pre nego "navodnicima" i promenom boje fonta... :) :P :wink:

Pozdrav svima, BugA 8) (prim. aut. - ovde je bio smajli deda-mraz, ali toga na ovom forumu nema... :( )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.