Sign in to follow this  
vule021

Stene zlatnog retrivera

Recommended Posts

Pozdrav! :) Imam stene zlatnog retrivera staro je malo vise od 5 nedelja. Sta mislite koji je najbolji nacin da ga naucim da vrsi nuzdu na pelenu  dok ne bude mogao da izlazi napolje zbog vakcina?

Da li je rano da ga ucim komandama sedi, lezi i slicno?
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rano je bilo i da se odvoji od majke a kamoli da se uči da sedne, legne i sve ostalo ali šta je tu je... 

Pročitajte teme Rad sa štenetom i Rad sa štenetom 2. deo ima pregršt korisnih informacija. 

Štene treba I očistiti od parazita a obzirom da je zimsko štene povedite računa da bar 30 min dnevno provede negde na suncu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opisaću kako ja to radim sa štenetom engleskog setera od 8 nedelja.

Ja ne učim štene na pelenu jer imam dvorište pa je odmah vodim napolje. Verujem da je princip isti. Pelena je možda i bolja varijanta  u ovom godišnjem dobu jer je sada hladno, pogotovu kasno uveče i noću pa može i da se prehladi, ali ja nemam izbora i samo se trudim da što kraće bude napolju.

Znači štene posle spavanja i jela će ubrzo da vrši nuždu. Tada MORAM da imam vremena i volje da budem pored šteneta. Kada vidim da krene da se namesti, a mala je beba pa to odradi brzo i instiktivno, odmah je dohvatim i iznesem napolje. Nema veze ako je započela nuždu, svejedno je dohvatim i iznesem. Do sada u prošlosti mi je trebalo otprilike tri dana da naučim štene od dva meseca da traži izlazak. Najduže mi se dešaavalo da to bude 10-ak dana kao što je recimo i sada slučaj. Trenutno imam štene od sada devet nedelja koje je kod mene 9 dana i još uvek ponekad uradi u kući. Problem je u meni. Zapravo veliku nuždu je prestala da radi u kući posle tri dana, ali sa malom ide teže i radi još ponekad, ali i veliku je napravila dva puta posle ta tri dana do danas. Imam neke druge neodložne preokupacije pa ne mogu u svakom momentu da budem pored psa. Jutros na primer je uradila veliku nuždu blizu izlaznih vrata. Kada smo se probudili ona je krenula ka vratima, a ja nisam mogao da nađem papuče koje mi je sakrila pa je potrajalo i ona je uradila u predsoblju, jednostavno nije izdržala. Ne grdim je i ne kažnjavam jer to je nagon, a kažem ja sam kriv u ovom slučaju. Štene uvek krene prema mestu gde treba da vrši nuždu, ali često ne stigne do tamo. Nema veze, odmah dobro očistim da bude što manje mirisa na tom mestu i teram dalje.
Pretpostavljam da sa pelenom treba sve isto raditi samo štene nositi na pelenu, a zatim polako pelenu pomerati prema izlaznim vratima.

Uzgred, u prošlosti najmanje mi je problema napravila kerušica irskog setera koju sam uzeo sa manje od 6 nedelja. Samo jednom se upiškila i to je bilo za čitav život! No bila je "letnje štene" pa je bilo neuporedivo lakše da se radi sa njom.

Što se tiče učenja bilo čega sve može da se radi od prvog dana, zašto da ne, ali isključivo kao igra i bez presije. Retriveri brzo kopčaju pa nećete imati nikakvih problema da ga malo kasnije naučite tim stvarima. Ja recimo volim da mi pas nosi tenisku lopticu pa se igram sa njom od prvog dana. Međutim, to ne ide kao sa starijim psom jer ne može da ukopča odmah šta treba da radi, a i loptica joj je bila velika. Sada već prihvata tu igru. Tako se igram i sa nekim drugim stvarima. Igra, nežnost i OBAVEZNA pohvala kada god uradi nešto dobro. Uvek imajte u glavi da je to beba koja se nije oštenila naučena i da sve moramo da joj pokažemo šta želimo od nje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this