(Milan)

Juznoafricki mastif-Boerboel-iskustva vlasnika i odgajivaca

Recommended Posts

Do kraja ove godine planiram da kupim psa,koji bi prvenstveno bio clan porodice,ljubimac dece i samo u krajnjoj nuzdi(najbolje nikada)cuvar dvorista i porodice.Najpoznatije nemacke pasmine za tu namenu ne bih kupovao,jer vise volim kada je selekciju pasa vrsila priroda (kao kod pastirskih rasa).Imao sam relativno mnogo pasa,od mesanca do pit bul terijera.Nikada nisam imao mastifa,ali sam se zaljubio u karakter Burbula,na osnovu onoga sto sam uspeo da procitam na ovom i stranim forumima.
Medjutim,tu sam i dosao do podataka da se poslednjih godina nazalost i u ovoj rasi kod pojedinih pasa javljaju strah i agresija,a kod nekih i sasvim nove bolesti srca i epilepsija?
Obzirom da je meni kod psa najvaznije zdravlje i karakter,molim sve vlasnike i odgajivace da napisu svoja iskustva sa ovom rasom.

Pre svega me interesuje  da li je ranom socijalizacijom moguce kod burbula preusmeriti cuvarski nagon do te mere da u setnji ili na neutralnoj teritoriji stekne poverenje u nepoznate ljude i nikada ne napadne coveka,a ukoliko je moguce ni psa(sto je predpostavljam kod ove rase mnogo teze)?

Kada je zdravlje u pitanju,molim vas za informaciju da li kod nas ili u okruzenju ima odgajivaca koji rade testove za displaziju kukova i laktova kao i za druge "novootkrivene" bolesti?

Unapred se zahvaljujem svima koji podele svoja iskustva i saznanja.

Edited by (Milan)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now