Sign in to follow this  
Sava

Med u ishrani štenaca

Recommended Posts

Nažalost zaključana je tema o medu pa zato postavljam posebnu temu.

Čitam na netu o blagodeti meda i na više mesta sam pročitao da se ne daje štencima. Zapravo prepisuju jedan od drugog, ali niko nije napisao zašto. Znam da se med daje sasvim malim štencima za podizanje snage, naravno otopljen u tečnosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam za štence ali znam za bebe... 

Bebama dok ne napune godinu dana se ne daje med zbog mogućnosti da se u medu nalaze spore bakterije koja izaziva botulizam. Kod beba se bakterija može razmnožiti u crevima jer je nedovoljno razvijena crvena flora (domaće bakterije koje inače žive u crevima) a koje kada dete odraste sprečavaju da se bakterija namnoži. Te bakterije otpuštaju toksin koji izaziva paralizu mišića. I odrasli mogu da dobiju botulizam ali ako unesu toksin, kod odraslih se bakterija ne razmnožava u crevima. 

E sad, da li sve to važi za štence ne znam, verovatno postoji mogućnost ali i kod ljudi je to retko. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U savkom slučaju hvala za info.
Možda je ovo nešto što bi trebalo svi da znamo, ali evo ja ne znam pa sam zato pitao. Kod mene u kući med nažalost nikada nije bio previše zastupljen.
Znam da odgajivači ponekad dodaju med za podizanje šteneta, ali ja sam ga za sada izbacio dok ne sakupim sve potrebne informacije. Šteta jer ova moja bukvalno otkida na med.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam saznala kad sam dobila bebu pa mi isto bilo čudno što sam svuda naletala na savet da se ne daje med do godinu dana. Pošto spadam u one koje ne prihvataju "zato" bez "Zašto" morala sam da istražim jer isto tako niko nije mogao da mi objasni zašto ne bi trebala beba da jede med a recimo može šećer. 

Kad sam imala jedno leglo pre 15 godina davala sam im med kad su počeli da jedu ali tad nije bilo govora o tome da ne bi trebalo. 

Za bebe je pisalo da treba biti oprezan i zbog razvijanja alergija, naročito ako postoje genetske sklonosti jer u medu ima i polena

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da, isti sam takav. Sa druge strane kada neko napiše nešto izričito, a bez objašnjenja ja uvek zastanem i pomislim da taj neko u stvari i ne zna odgovor. Na gotovo svim mestima je u suštini isti tekst, Resavska škola. Neću da kažem da sam se ubio od traženja, ali ipak sam tražio i odgovor nisam našao.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this