Sign in to follow this  
goran012

pas nece na povodac

Recommended Posts

ako neko moze da mi objasni ili kaze kako drugacije. poceli smo da se ucimo na povodac pas  ima oko 9 meseci engleski seter zenka  nadjena na nekom lovistu polu mrtva  pa je lecena od strane drusta za zastitu zivotinja i onda sam je ja udomio. ona je vec mesec dana kod mene u pocetku  dva-tri dana je  uvek bila na istom mestu i nije htela da pravi neki poseban kontakt sa nama u kuci  savija glavu grbi se gleda u zid ali posle  nekog vremena ona se opustila sasvim kao da je odrasla  ovde.  e sad kada je doslo vreme da se ucimo da seta problemi.    kupio sam ogrlicu  malo se igrao sa ogrlicom i sa njom ostavljao ogrlicu da ona ispita sta je to tako dva dana.  dan treci:  stavim ogrilicu  i dok sam stavljao ogrlicu primetio sam da radi kao i kada je dosla kod nas savija se gleda u zemlju i samo se ispruzi na stranu.  posle nekog vremena mozda 5 minuta je vec ustala pokusavala da skine ogrilicu i tako i zaspala. sutra dan kao da je i nema   igra se normalno  ajde pustio sam je da ne silim  pa sam juce probao da ucimo da setamo  stavio sam povodac i ona nece da mrdne sedne ukopa se ako malo povucem ili bilo sta samo se ispruzi i ja onda mora da je pustim i ona posle par minuta ustane i sve normalno.  veceras smo kao bili malo bolji uz pomoc hrane smo malo setkali po sobi mada nije mnogo ni hrana poogla opet se desava isto.  ja sam povodac-kanap skino a am ostavio da ga nosi pr dana da navikne.  e mene interesuje zasto ona to radi  ili ce vremenom da nauci na povodac ja imam vec psa star 3 godine koga setam normalno  el bi  bilo dobro da pokusam sa njim da je ucim  da ih setam zajedno ili je mozda problem nesto vise kod nje  treba mi savet.  da napomenem da je naucila da sedne na komandu sedi  i to mozda za nekih 20 minuta mozda je to videla od ovoog drugog psa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Psi koji su tako imali nesrećan početak u životu su često takvi... Ne mogu da kažem plašljivi već suviše oprezni i sve što im je novo je razlog za ukopavanje. Kad se navikne na am ostavi joj i povodac da vuče po kući, probaj posle dan-dva da šetate po kući sa povocem. 

Da li imate dvorište i kakva je u odnosu sa drugim psima koje imate? 

Moja NO, uzeta sa godinu dana iz šinteraja u Staroj Pazovi se slično ponašala. Shvatili smo da je nju strah da je neko vuče na povocu + je mislila da izlazak iz dvorišta znači da ćemo je ostaviti tamo negde jer je zapravo svaki put kad je stavljanja na povodac (i u auto) odvođena i ostavljena negde na nepoznatom mestu (prvi vlasnik-šinteraj-pansion-vet stacionar-drugi pansion-kod nas). Prve dve tri šetnje van dvorišta su bile jako kratke, bukvalno 100m pa nazad i polako smo produžavali pravac uvek se vraćajući istim putem. Tek posle jedno 2 meseca smo obišli "krug" tj vratili se drugim ulicama. Brzo je shvatila da su šetnje super stvar, da tu ima svašta da se onjuši, da je nećemo ostaviti negde, da vožnja autom znači odlazak na reku i ubrzo je skakala od sreće kad zazvecka povodac. U prvih par šetnji ne forsira puno, prati kako reaguje i polako. 

Zanima me da li vas je udruženje upozorio da pas nije socijalizovan ii da nije šetan? Da li su vam ponudili da ih pozovete ako naiđete na problem? Ja sam iz sličnih uslova uzela tu jednu kujicu ali mi je devojka rekla gde je bila i da nije baš vaspitana. Upozorila je i na probleme sa vožnjom, šetnjom, zamolila je mene jer je znala da će retko ko da se uhvati u koštac sa odraslim NO koji je imao pored nabrojanih još mnoge druge probleme. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imam dvorište izlazi sa lunjom se slaže odlično igraju se laju na druge pse kad prolaze ulicom. Iz udruženja su mi rekli sve od momenta kada je nadjena pa sve dok je ja nisam udomio svaki detalj  i ponudili pomoć za ubuduce oko bilo cega. AM stoji  sad Cu i neko kanapce da stavim kao povodac malo krace  da ga vuce. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super je što su vam rekli šta da očekujete. Na žalost znam neke koji nisu upozoreni (pitanje i koliko su oni iz udruženja umeli da procene) pa su se mučili, istraumirali i sebe i psa još više. Pri vraćanju psa udruženju su etiketirani kao zlikovci koji se igraju sa sudbinom psa a oni sami se razočarali toliko (prvi put su pokušali da imaju psa) da im je dugo trebalo da se ponovo odluče na tako nešto.
Super je što imate dvorište pa možete da vežbate i komande dođi i da se slobodno igrate sa lopticom itd dok se ne budu stekli uslovi da ide u šetnju.
Prve šetnje na koje sam vodila NO (te prve od po par stotina metara) sam je vodila samu, kasnije je mešanka išla sa nama i to samo ako je išao i moj suprug. Bilo mi je nekako lakše da se skoncentrišem na nju dok smo same a i da ona više obraća pažnju na mene. Možda sam pogrešila ali ispalo je OK. Posle par meseci sam ih već bez problema šetala obe sama.
Pošto imate dvorište okačite joj povodac ili taj kanap (super ideja, lakši, kraći, ne zvecka, nema saplitanja) dok šetka po dvorištu, posle dan dva možete da je umete za povodac ali da je ne vodite već da idetete uz nju držeći povodac (ali ne dozvoljavajte da vas ona vuče za isti već samo lagano pratite njen korak) posle probajte da je preusmerite da skrene u nekom drugom pravcu, lopticom/igračkom/poslasticom + blagim povlačenjem povoca

Javljajte kako napredujete :call:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvo što treba znati je da je engleski seter engleska rasa, a to znači da sa njima mora da se radi u rukavicama za razliku od nemačkih gde može i korbačem kako se kaže. Zato je izuzetno lako zaplašiti setera, a kada se jednom uplaši gotovo je nemoguće izbiti mu tu traumu iz glave. Ne znamo kakve je traume imala pre dolaska kod vas pa ćete morati da utrošite dvostruko više energije.

Uskoro i ja treba jedno štene engleskog setera da učim na povodac. Planiram da to uradim tako što ću joj prvo zakačiti povodac pa neka ga malo vuče iza sebe. Pokušaće i da ga grize, ali me to neće mnogo uzbuditi. Onda ću da stavim dugačak povodac da vuče i polako da gazim na njega kako bih zaustavio psa, nakon toga ću polako da joj ga skraćujem. Jako brzo oni to nauče, dan-dva.

Znam i za tehniku vezivanja za drugog psa kratkim povocem, ali je lično nikada nisam isprobao. Tako recimo uče mlade ovčarske pse jer kada ceo dan provedu pored psa koji zna posao jako brzo shvate šta treba da rade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za sad nosi AM i vuce kanapce. Pa probacemo za par dana prvo po sobi da vidim dal ce da bude isto uz pomoć hrane i jedne krpice to je kao igracka njena obožava je.  Pa ako ne ide probacu da je zakacim za drugog psa da vidim ponašanje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorane, verujem da ste u međuvremenu to lako savladali. Ja sa ovom kerušicom nikad lakše. Nisam je maltretirao sa povocem do prvog izvođenja napolje, a bili smo skoro mesec dana u karantinu i upoznala je jedino dvorište. Samo prvih nekoliko metara je bilo malo opiranja, a onda joj je sve drugo zaokupilo pažnju jer joj je baš sve bilo novo. Nakon toga puštanje i trčanje tako da je odmah shvatila da kada je na povocu ide na nešto lepo. Sada ima već 4,5 meseca, mnogo je porasla i ojačala i sada već razmišljam o učenju dobrog hodanja bez vučenja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this