Sign in to follow this  
Sava

Dezinfekcija od parvovirusa

Recommended Posts

Ova tema je zaključana, ali meni aktuelna pa je zato ponovo pokrećem.

Postoji mogućnost da uzmem štene, a kod mene je bila kerušica koja je jedva isčupana od parva jer je baš, baš ozbiljno zakačilo. U pitanju je jednogodišnja kerušica uredno vakcinisana! Koliko da se zna očigledno je da vakcina može da probije pa je ovim praktično dokazano da nije stopostotna zaštita. No neću sada da ulazim u tu problematiku, to je za neku drugu temu. Uglavnom krenuo sam da se raspitujem kako da dezinfekujem i stan i dvorište jer je kliconoša bila svuda. Došao sam do sredstva koje je "napljuvano" u prethodnoj temi, a ja sam o uspešnosti sredstva dobio povratne informacije od odgajivača i što je najvažnije od azila kroz koji prođe gomila bolesnih životinja! Naravno da je u opticaju bilo i Krkino sredstvo Oxidic S, a i razgovarao sam sa Krkinim stručnjacima. Interesantno da u uputstvu za Krkin preparat nisam našo da se pominje parvo ili sam to prevideo, ali usmeno su mi rekli i oni i veterinar Pet Centra da je to dobro sredstvo. Bilo kako bilo sutra startujem sa dezinfekcijom jer postoji mogućnost da u moje dvorište dođe jedno štene i svakako neću da se igram i rizikujem jer vakcinama ne verujem bezgranično. Domestos niko ne osporava, ali je njegova upotreba ograničena. Znam i za varikinu, ali ovo sredstvo je namenski pravljeno pa sam se odlučio za njega. Još da dodam bitnu stvar, a to je da je kod nas izolovan novi oblik parva. Informacija je sa pravog mesta (izvora), ali je nezvaničana. Uglavnom saznao sam da je u Beogradu mnogo pasa zaraženo parvom.

Ono što ne znam pouzdano je koliko vremena treba da prođe od izlečenja te kerušice do momenta kada više nije kliconoša. Saznao sam da je u pitanju mesec dana, ali jednostavno to za sada nisam imao vremena da ispitam. Bilo bi dobro da dopiše neko ko je to istraživao.

Lično sam se opremio kao za variolu veru :)!

JfDkwcH.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam kad je bila ta kerušica kod tebe, ali ja bih sačekala godinu dana pre nego što dovedem štene tu. Prosto ne bih rizikovala. Ili bih držala štene negde drugde dok ne prođe ciklus od prve vakcine i 2 revakcine..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerušica je bila pre dve nedelje kod mene, par dana iza toga počeli su jaki simptomi i lečenje. Srećom upravo je počela da se vraća u normalu.
Nemam ja vremena da čekam još godinu dana, ovo su moji poslednji trzaji jer već sam se poprilično ohladio i pomirio sa sudbinom jer evo već više od godinu i po nikako ne mogu da pronađem psa koji će da zadovolji moje kriterijume. Trenutno ima nešto vrlo lepo, ali jako gabaritno pa videću... ne znam... verovatno ne zbog gabarita... pa kako bude... svakako moram da pripremim teren makar i ne uzeo psa. Danas prskam sve površine kod mene. Ako uzmem štene ono će biti vakcinisano, ali bitno mi je da znam i kojom vakcinom, američka mi je sumnjiva. Računam vakcine plus dezinfekcija i to je to, ali neki rizik ostaje naravno no moram sa tim da se pomirim. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Štene mora da bude i vakcinisano i još i revakcinisano, znači pre 4og-5og meseca ja štene tu dovela ne bih. U 99% slučajeva nisu krive vakcine nego što mi ne poštujemo protokole, a u 1% slučajeva loš imunološki odgovor na vakcinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Berna, ajde me uputi detaljnije.
 
Znaš, prva informacija koju sam dobio je da je štenećak u pitanju. Zovem veterinara i on kaže "pa ti znaš šta je štenećak"!? Rekoh hvala Bogu pa ne znam! Onda sam saznao da je parvo i malo mi je laknulo jer većina ipak preživi. Svejedno ne znam previše ni o parvu, jeste ga bilo oko mene, ali srećom nikada se lično nisam borio sa tim. Nekada smo koristili Candur vakcine i moja jako mlada keruša je tri dana bila u neposrednom kontaktu sa štenetom koje je ubrzo uginulo od štenećaka, a mojoj nije bilo ništa. Poslednje što sam davao je bio Nobivac, ali više ni toga nema, a kažu da je vrlo pouzdana.

Čitajući uputstva proizvođača vakcina treća vakcina ide mnogo ranije od uzrasta koji ti pominješ, oko tri meseca starosti izuzev Canigena ako se ne varam. Mislio sam da uzmem psa nedelju dana posle treće vakcine, tako kažu moja logika i saznanja. Ako ti imaš drukčiju informaciju podeli je samnom i sa ostalima. Ovog trenutka ne znam koje su vakcine korišćene na ciljanom štenetu.

Uglavnom danas sam obavio prskanje celog dvorišta, stana, nameštaja pa i odeće i obuće koju sam nosio tog dana. Naprskao sam i posude za hranu i vodu, ali ih neću koristiti. Biće mi žao jer su velike i kvalitetne, ali tu ne bih da reskiram mada ću takve teško da nabavim. Iskreno nije bilo lako kako sam mislio, utrošio sam dobra tri sata neprekidnog rada, ali ako ima efekta onda ne žalim. Planiram sve to da ponovim još jednom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh Savo, pre mnogo godina sam ja imala štene, 13 i kusur da budemo tačni, ne mogu da se setim kad štene prima poslednju revakcinu protiv infektivnih, da li je treći, četvrti, peti mesec, uopšte nisam sigurna. I od te poslednje treba da prođe još 10 dana da bi štene bilo "imuno". Srećom nemam ni ja ličnog iskustva sa parvom, ali ono što znam je da uprkos dezinfekciji, čak i u veterinarskim ambulantama ne dopuštaju nevakcinisano štene da spustiš na pod. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da, ali ja nikada ne bih uzeo nevakcinisano štene ili bi odmah bilo u karantinu. Ovo je tri meseca i upravo treba da primi treću vakcinu pa bih ako uopšte i uzmem to bilo posle nedelju dana od tada. Problem je što ne znam koja vakcina je upotrebljena. Kod obolelog psa su bila dva Vanguarda i završna Canigen. Sumnjam u Vanguard jer je to američka vakcina za koju je pitanje koliko je prilagođena našim uslovima bolesti iako je poslednja uvek najsumnjivija. Što je najgore većina vakcina stiže iz Mađarske i za neko drugo je tržište, a ne naše. To se lako očita iz bar koda. Uvek sam mrzeo Torlak vakcine jer su bile žive pa su se u prošlosti neki psi zarazili iz njih, ali sada bih voleo kada bi Torlak ponovo radio vakcine! Problem može da mi stvori to da ako je vakcinisani Vanguardom ja bih dao još jednu pouzdaniju, ali onda moram da čekam još nedelju dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trenutno je preporučena šema vakcinacije 8nedelja/12nedelja/16nedelja (dve revakcine) sa napomenom da prva vakcina može u izuzetnim slučajevima data sa 6 nedelja/10 nedleja/14nedelja.
Fora je u tome što vakcina ne bi trebalo da se daje prerano jer štene još uvek nosi imunitet od majke i njegov imuni sistem neće reagovati na vakcinu ako je količina majčinih antitela u krvi "previsoka" a ako se čeka predugo a količina majčinih antitela opadne štenac se može razboleti. Pošto ne postoji strogo pravilo kad se ova antitela spuštaju ispod dređene granice onda su revakcine kompromis. Ako je prva data "prerano" onda bi ona druga trebala da izazove imunološku reakciju a ipak je tu i treća.

Parvo je jako aktivan zadnjih par godina i trenutne varijante su CVP-2a CVP-2b i najsvežija CVP-2c za koju nema vakcina ali kao tvrde da vakcine koje sadrže varijantu CVP2 ili CVP-2b pružaju zaštitu iako ispoljavaju drugačije antigene. Interesantno da je i panleukopenija (mačija varijanta parvo virusa) zadnjih godina isto jako aktivna. Postoje istaživanja koja dokazuju da ti razni sojevi korišćeni u trenutnim vakcinama pružaju zaštitu (ako neko baš bude želeo okačiću) od trenutnih b2 i c2 sojeva.

Parvo jeste izlečiv u većini slučajeva ako se otkrije na vreme tj čim štene postane letargično. Problem je što mnogi te prve simptome ignorišu pa čak i kad dođe do povraćanja odvedu psa kod vet-a tek sutradan (jer je to samo povraćanje pa ne prave paniku). Leka nema (jer je virus), virus napada ćelije koje se najbrže dele tj najbrže obnavljaju (creva, koštanu srž) pa otud povraćanje, krvavi proliv i pad belih krvih zranaca. Pošto se oštećuju creva a imunitet pada lako dolazi do bakterijskih infekcija koje kroz oštećena creva lako dospevaju u krvotok i izazivaju sepsu pa se "lečenje" svodi na sprečavanje dehidratacije infuzijama (glokoza, b vit) i sprečavanje infekcije antibiotikom širokog sprektra a neko daje i transfuziju. I pored strogog tretmana ipak 20-30% ne preživi (pričam o štencima).

Ja pih pak naprskala i sa oxicidom, kad već prskate dva puta neka to budu dva sredstva.
Koji je sastav "parvo virucid"-a? Prošli put sam pokušala da iskopam sastav i nisam nigde uspela da nađem na net-u o čemu se radi.

Nadam se da će ipak štenac stići i da će sve biti ok. Jedva čekam da obelodanite dolazak novog člana (nod)

Share this post


Link to post
Share on other sites

:) I ja bih voleo da štenac stigne, ali kod mene je trenutno sve komoplikovano tako da je to neizvesno...:???:!

Vidi, jedino mogu da pratim uputstva proizvođača vakcina koja su slična, ali opet i različita. Uglavnom pominju dve vakcine (kao nekada!), samo Vanguard pominje tri, ali to nije sporno, treća je ili data ili će biti data ovih dana. Razmišljam i o četvrtoj, ali prethodila bi konsultacija sa veterinarom.

Ponavljam da sam sa merodavnog mesta saznao za postojanje novog virusa i zato sam napisao da žalim što nema više Torlak vakcina.

Kod veterinara kod kojeg je lečana keruša u kratkom razdoblju stigla su još dva psa s tim što je kod sasvim odraslog to bilo u dosta blažoj formi. Kod ove kerušice je bilo baš žestoko!

Videću za Oxidic S. Za istu količinu rastvora on je mnogo skuplji, a kažem nigde ne piše da ubija parvo virus.

Pitao bih za koncetrovani 30% hidrogen, da li neko zna koliko je upotrebljiv za ovu namenu?
Ja sam ga svojevremeno uvozio, a korisnici su bili pored tekstilne industrije velike mlekare koje ga koriste za dezinfekciju velikih kazana za mleko. Oni koje sam mogao da pitam ne znaju odgovor jer nemaju pojma šta je parvo iako on postoji i kod svinja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razmišljao sam i mislim da si u pravu da se pređe i drugim sredstvom. Uzeću Oxidic jer nije skup za malu količinu od 10 l. Preparat koji sam uzero je za 200 l pa je Oxidic za tu količinu dosta skup (cca 10.000 din.), ali dosta mi je 10 l za stan i kritična mesta dvorišta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prošloj temi sam čini mi se našla da je upravo oxicid (krkin, valjda se sad zove Ecocid S) u svom sastavu ima kalijum peroksimonosulfat za koji sam pročitala da je dobar kao dezinficijens. Pretpostavljam da na pakovanju ne nabrajaju sve viruse pojedinačno već samo one "bitne" poljoprivrednicima jer su im oni ciljna grupa prodaje.
Ne verujem da je hidrogen dobro rešenje, on je i prilično agresivan prema "bojama" pa se može desiti da vam izblede površine. Ja sam ga koristila kao katalizator u kombinaciji sa kiselinom za nagrizanje metala na štampanim pločama, jedna nađoh taj od 30% :giggle:
Za dvorište možete dan posle prskanja obilno zalivati jer je poenta smanjiti broj virusa (razrediti ih). Sunce takođe uništava viruse (UV zraci) dok hladnoća štiti virus parva.
Neke ambulante sada nude i test iz krvi da bi se proverilo da li je vakcina bila efikasna odnosno da li se u krvi psa stvorio dovoljan broj antitela da bi se smatrao zaštićenim. Ovo nije značajno ako zaista kruži mutirani soj virusa koji ima drugačije antigene mada bi ja možda proverila.

Što se tiče četvrte vakcine eventualno bi razmislila o tome da dam vakcinu koja sadrži drugačiji soj od one koja je već data, npr vanguard sadži  CVP2 (soj NL-35-D) dok versican sadrži CVP-2b (soj Bio 12/B) mada mislim da je nepotrebno ako se uradi test i utvrdi da je dovoljno antitela stvoreno vakcinom (mada ajd budi pametan).

Padoše mi na pamet i UV germicidne lampe (videla sam ih danas u domu zdravlja) ali pretpostavljam da one prave koje zaista vrše funciju koštaju a ja se baš i ne razumem koliko bi trebalo da ima snage ili talasnu dužinu da uopšte mogu da se upuštam u pretragu. Možda jedino pozajmiti ako je neko već ima.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam zašto, ali bio sam ubeđen da je witch dama :) (bez uvrede molim!), sada vidim da je nagrizao štampane pločice što znači da je 100% muško :)!
Takođe sam ga koristio za istu namenu pa kako stiže u buradima od 60 l večito sam molio korisnike da mi izliju koju litru u flašu tako da sam ga ranije uvek imao. Vodonik peroksid je korozivna materija i samo zato podleže posebnim propisima o transportu. Ima da se kupi 30%, kupio sam ga juče u obližnjoj apoteci.

Danas sam kupio Oxidic. Na samoj kesici piše "100 g praška rastvorljivog u vodi sadrži 50 g pentakalijum bis (peroksimo sulfata) bis (sulfata)" šta god to značilo. Ako stignem sutra sledi prskanje. Interesantno je da se koristi i za dezinfekciju sistema za pijaću vodu kao i kontinuiranu sterilizaciju pijaće vode. Po ovome ispada da možemo bezbedno i da ga popijemo, naravno rastvor 0,1%!

Titar test može da se uradi, ali mi se čini neopotrebnim.
Što se tiče eventualne četvrte vakcine napisah da bih se konsultovao sa veterinarom. To mi je samo prošlo kroz glavu kao ideja jer sam stekao utisak da neke vakcine možda nisu dovoljno pouzdane.

P.S. VAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU, sada sam skroz nepažljiv! Vidim da je ipak dama u pitanju. Zaista se iskreno izvinjavam mada sam stvatrno zbunjen nagrizanjem pločica! Ja sam to koristio u elektronici.

 

 

Edited by Sava

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste, "dama" sam :)
Elektrotehničar računarstva (ETŠ Tesla) pa studije: inženjer računarstva, otač elektroničar/automatičar, i ja sam nagrizala pločice, mahom za pojačala i ispravljače (nerd) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobeže mi vreme za edit: taj pentakalijum bis (peroksimo sulfata) bis (sulfata) bi trebao u prevodu sa hemijskog jezika na prostiji da bude kalijum peroksimonosulfat (valjda).
Znam i ja da ima u apotekama, oni ga dalje razređuju na "normalne" komercijalne vrednosti 3/6/9/12 samo kad sam ja to jurila bila sam baš mlađa, verovatno delovala jako neozbiljno pa su me iskulirali, ko zna šta su mislili da mi je na pameti. Morao otac da ide da kupi (rofl)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ovako je bilo. Prvo sam sve prskao sa Parvo-Virucide, ali baš sve. Znači kompletnu kuću i dvorište i to dva puta. Kasnije sam radio i delimičnu dezinfekciju sa 30% hidrogenom uključujući i posude kao što rade i mlekare. Na kraju sam ponovo sve preprskao sa Oxidic-S. Koliko da znate da Parvo-Virucide ne ostavlja nikakav trag, a Oxidic-S ostavlja beli trag na glatkim površinama, naročito staklu.

Štene je došlo kod mene sa tačno dva meseca i imalo je dve Nobivac vakcine. Kasnije je dobila i treću Nobivac kod mene. Da kucnem u drvo nikakvih ni naznaka bilo kakve bolesti nije bilo za sve ovo vreme tako da procenjujem da je dezinfekcija uspela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this