Sign in to follow this  
Caza

Parenje bigla

Recommended Posts

Moja Rea ima godinu i sest meseci, imala je vec teranja ali mi je receno da je pozeljno da se preskoce sto se tice parenja pa sam sacekao. Drugar ima bigla koji je dva meseca stariji i vodio sam je dva, tri puta na druzenje, medjutim ona je alfa tu, on je jako stidljiv a ona je jako bezobrazna i nece da se druzi bas :D. Imam dva pitanja. Prvo, da li muzjak bigla treba biti toliko veci od zenke, s obzirom da je ona korektno uhranjena i nije mrsava, a on je kao svinja pored nje, da li razlike u kilazi predstavljaju ikakav problem. Kada bude u teranju, sta da uradimo? Samo da je odvedem kod njega i da je ostavim tamo par dana ili? Svaki savet bi posluzio, hvala svima i zao mi je ako postavljam glupa pitanja. Lep pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li kuja ima rodovnik i da li je pozitivno ocenjena?
Da li je zdrava i pripremljena za okot?
Da li znaš koliko košta odgajanje legla?
Da li mužjak ima rodovnik i da li je pozitivno ocenjen?
Zašto svojoj kuji ne pronađeš boljeg parnjaka? Već ti se ne sviđa pas, nije u kondiciji a parenje sa komšijskim/drugarevim (najbliža i najlakša varijanta) je sve samo ne odgovorno odgajanje i pokušaj unapređenja rase (što bi trebalo da bude želja svakog ljubitelja i odgajivača). Pročitaj standard rase, iam i ovde tema o rasi. Posavetuj se sa nekim odgajivačem, poseti neku izložbu. U standardu piše visina od 33-40cm, nije definisano za ženke i mužjake odvojeno a težina nije navedena mada nijedan pas ne treba da bude "prase".
Da li imaš ideju gde i kome prodati/udomiti štence? Štenci "jeftinog porekla" (da se tako izrazim) čija je cena po oglasima 50-100€ (čime se ne pokrivaju troškovi odgajanja legla ako se to radi kako treba tj čiste od glista, ne daju pre 8 nedelja, vakcinišu itd) i koji se prodaju prvom ko naiđe sa par novčanica u rukama često završe po šupama, na ulici, na lancima itd...

Nijedno pitanje nije glupo, svakako je bolje pitati prvo nego upasti u problem pa nemoj da ti bude žao da ih postavljaš (nod)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this