Sign in to follow this  
NenadG

Pas presatao da jede

Recommended Posts

Pozdrav svima!

 

Potreban mi je savet, drugo mišljenje, šta god.

Žuća je pas mešanac, ima 11 (a možda i 12) godina, do skoro srećan pas. Sredinom maja sam primetio da nešto nije u redu sa njim i uradili smo analizu krvi koja je pokazala povišene leukocite (22.81) ali i transeminaze. Takođe je njegova veterinarka čula i neki šum na srcu pa nas je poslala kod profesora interniste. Ona mu je dva dana davala synolux posle kojeg je Žući bilo bolje.

Otišli smo kod profesora, radili EKG i UZ i od tada je Žuća kardiološki pacijent i dobija enalapril, sidernafil citrat i lasiks.

Problem je što je od nedavno počeo sve manje da uzima hranu a juče je kompletno prestao! Pije samo vodu. U međuvremenu smo ponovo radili ultrazvuk i analize krvi, profesor je rekao da ima holecistitis i holangitis. 19. avgusta smo radili analize krvi i leukociti su mu bili 19.80 (ref. 6 - 17) dok su mu transeminaze katastrofalne. ALT mu je 306, AST je 1049 a ALP je 2398.

Dobio je tri dana sznolux i posle 10 dana Nicilan u tabletama uz neki Vetliver kao pomoćno sredstvo i vetbion kao probiotik.

Juče sam ga ponovo odveo kod profesora, uradili smo mu UZ gde je on video neka poboljšanja na žučnoj kesici (zidovi su sada manje debljine) ali mu je jetra i dalje prošarana. Uradio sam mu i analizu krvi gde su mu se leukociti spustili skoro na normalu (sad su 17.3) ALT je pao na 246 (bio je 306) ali Žuća je praktično potpuno prestao da jede.

Povraća sluz koja je uglavnom žuta (verujem žuč), sinoć je bila narandžasta ali verujem da je zbog otopa antibiotika. Sad nikako neće da jede, ma šta da mu ponudim. Dao sam mu jutros malo surutke špricom ali je povratio. Dao sam mu četvrtinu klometola i probaću da mu dam pileće supe koju smo mu skuvali.

U ovom trenutku sam mu prekinuo svu terpaiju koju uzima oralno jer mislim da ga i lekovi iritiraju i izazivaju mučninu i povraćanje. Sutra ću da ga vodim da antibiotik dobije injekciono i da mu daju infuziju jer ovo nikako nije dobro. Ne znam kako da ga nateram da pojede nešto. Probaću tako nekoliko dana da vidim da li će da povrati apetit.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ne pišu ljudi bez veze, sad više nije ni bitno. Uspavali smo Žućka.

Jutros je krenuo da piški krvavu mokraću. Otišli smo na veterinarski fakultet i odradili razne testove na moguće infekcije koji su svi bili negativni. Dva profesora fakulteta i jedan doktor su zajedno gledali ultrazvuk i zajedno se složili da mu je jetra u jako lošem stanju. Naravno, nisu mogli da potvrde ali su bili poprilično ubeđeni da su promene.

I ostala mi je opcija da ga otvaraju na šta ja na kraju nisam pristao jer ako mu je jetra toliko loše da ga dovede u toliko loše stanje u kojem je bilo, intervencija bi bila samo dodatno mučenje.

 

Najteža odluka koju sam u životu doneo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam veterinar, ali prema ličnom iskustvu deluje mi da mu je jetra jako oštećena i po meni treba startovati sa aminokiselinama i infuzijom i tako pokušati da se povrati ako nije prekasno. Možda da ovo predložite veterinarima. Od hrane probati neku recovery hranu, ali jako malo više puta na dan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žao mi je. Jeste najteža odluka ali naše je da ih zaštitimo od dalje patnje i bola na račun naše tuge. Nekad se tako desi, otkazuju redom organi, takva je starost a mi vreme ne možemo zaustaviti.
Sigurna sam da je Žuća uz vas imao lep život iako mu se u prvih par godina nije smešilo na dobro.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this